Kako da odredite optimalnu veličinu web servera za svoj web sajt - Idi do glavnog sadržaja

Kako da odredite optimalnu veličinu web servera za svoj web sajt

Da li i vi pokušavate da odredite optimalnu veličinu servera za svoj web sajt? Svi mi koji se na neki način bavimo web sajtovima povremeno se susrećemo sa ovim zadatkom.

Popularniji sajtovi kod kojih se očekuje veći saobraćaj, zahtevaju veći web server, dok sajtovi sa manje saobraćaja mogu da prođu i sa nekim manjim serverom.

Ipak, to su samo neke opšte smernice.

Zato ćemo u ovom tekstu objasniti kako da odredite idealnu veličinu web servera za svoj web sajt.

Šta je web server?

Pojednostavljeno rečeno web server je računar (sever) koji čuva i isporučuje neki web sajt kada mu korisnikov browser to zatraži.

Da bi to mogao da uradi, server ima instaliran poseban softver koji od običnog servera pravi – web server. Najpoznatiji softveri za web servere su Apache i Nginx.

Kao i svaki drugi računar, web server može da ima jaču ili slabiju konfiguraciju, što ga čini moćnijim ili manje moćnim.

Web servere najčešće zakupljujemo (iznajmljujemo) od web hosting kompanija. To su provajderi web hosting usluga koji obično imaju u ponudi različite web servere, različitih konfiguracija i cena, za različite potrebe.

Kao klijent možete da izaberete neku veličinu servera sa kojom želite da počnete. Kasnije po potrebi možete nadograditi svoj web server sa jačim komponentama/resursima. Ova nadogradnja može da podrazumeva više prostora na disku, veću procesorsku snagu, više memorije i tako dalje.

Šta određuje veličinu web servera?

Veličina web servera je određena kapacitetom komponenti koje su instalirane na njemu. Komponente većeg kapaciteta povećavaju veličinu servera, čine ga bržim i moćnijim.

Isto tako, komponente manjeg kapaciteta smanjuju veličinu servera, čineći ga manje efikasnim u radu prilikom većeg saobraćaja.

Evo nekih od najvažnijih komponenti web servera koje određuju njegovu veličinu i performanse.

Procesorska snaga (CPU)

Svaki web server ima procesor. Ovaj procesor je mozak vašeg web servera i pojednostavljeno rečeno pomaže da se svi elementi vašeg sajta slože u najkraćem mogućem vremenu.

On uzima slike, tekstove, video zapise i drugu vrstu sadržaja, sklapa ih i poslužuje ih ka telefonu ili računaru posetioca, kako bi njegov browser mogao da mu prikaže vaš web sajt.

Što je procesor moćniji i brži, brže će web server odraditi ovaj posao. Ovo je izuzetno važno, jer to čini da se web sajt učita brže i radi glatko.

Moćniji procesori imaju više jezgra (dual-core, quadcore… itd). Svako jezgro dodaje zaseban mozak vašem procesoru, čineći ga bržim tako što omogućava da izvršava više zadataka istovremeno.

Memorija (RAM)

Memorija ili RAM (Random Access Memory) se odnosi na oblast super brze memorije u kojoj web server privremeno čuva potrebne fajlove.

RAM omogućava vašem web serveru da privremeno sakuplja sve fajlove koji su mu potrebni da brzo prikaže web stranice.

Više memorije daje vašem web serveru više prostora za skladištenje tih fajlova, omogućavajući mu da radi brže i efikasnije.

Skladište (prostor na disku)

Skladište, u kontekstu računara, je uređaj za trajno skladištenje podataka. Svaki računar ima neki takav uređaj, pa ga tako ima i svaki web server. Veći prostor na takvom uređaju, vam dozvoljava da čuvate više podataka na svom web sajtu.

To uključuje sve podatke koji su neophodni da se nalaze na vašem sajtu, uključujući bazu podataka, slike, tekstove, video materijale, ali i plugin-e i dodatne aplikacije koje su neophodne da bi vaš web sajt normalno funkcionisao i izgledao upravo onako kako vi želite.

Što više prostora na raspolaganju, možete smestiti više toga što vam je neophodno. Ako ste tek postavili svoj web sajt, on možda u početku neće zahtevati veliki prostor. Ipak, vremenom ćete možda želeti da dodajete nove sadržaje ili proširujete funkcionalnosti sajta.

Zato je dobra praksa da na raspolaganju uvek imate više prostora. Dodatni prostor nije skup i naša je preporuka da odmah obezbedite malo više slobodnog prostora. Kasnije po potrebi možete zakupiti dodatni prostor, ako se ispostavi da je on neophodan.

Protok (bandwidth)

Web server mora da bude povezan na Internet, kako bi mogao da prima zahteve korisnika i isporučuje mu podatke. Ukoliko je vaš web server hostovan na Internet serveru sa velikim protokom, to će mu omogućiti da brže pošalje podatke.

Protok je količina podataka koje vaš web sajt može da pošalje korisnicima za određeno vreme. Što veći protok, to će veća količina podataka moći da se isporuči korisnicima.

Povećanje protoka može da učini da vaš web sajt brže odgovara na zahteve korisnika i efikasnije isporučuje podatke.

Da biste proverili da li trenutni protok vašeg web sajta zadovoljava njegove realne potrebe za protokom, možete se ulogovati u vaš cPanel nalog i potražiti sekciju pod nazivom Metrics.

web server metrika - cpanel

Sada odaberite opciju Bandwidth i otvoriće vam se prozor kao na slici ispod.

web server -  metrika protoka podataka za web sajt

Ovde ćete imati grafički prikaz protoka na vašem web sajtu u određenim vremenskim periodima. U prethodnih 24 sata, prethodne nedelje i prethodne godine.

Na osnovu ovih podataka možete videti da li protok koji trenutno imate u sklopu vašeg hosting plana odgovara realnim potrebama vašeg web sajta.

Kako da izračunate potrebnu veličinu web servera koja vam je potrebna

Sada kada znamo šta sve sačinjava web server, možemo da vidimo kako da izračunate potrebne kapacitete koji su potrebni za funkcionisanje vašeg web servera.

Ovo je važno, jer zakup web servera ima svoju cenu. Dodavanje resursa koji vam realno nisu potrebni, samo povećava cenu zakupa, a realno ne doprinosi obavezno bržem i boljem radu vašeg web servera.

Sa druge strane, zakup optimalnih resursa će doprineti pravilnom radu vašeg web servera, a ujedno nećete potrošiti više od onoga što vam je zaista potrebno.

Zato ćemo u nastavku objasniti kako možete da izračunate optimalnu veličinu vašeg web servera.

Prosečan protok (bandwidth) i količina podataka koje isporučuje vaš web server

Svaki put kada korisnik pošalje zahtev, vaš web server mu šalje podatke. Svi ti podaci moraju da se isporuče sa vašeg web servera i na taj način koriste resurse severa i koriste raspoloživi protok koji vam je na raspolaganju za određeni hosting paket koji ste zakupili. Više podataka znači da se koristi više resursa servera.

Uvidom u prosečnu veličinu vaše stranice možete da izračunate koliko podataka vaš WordPress sajt (ali i sajt zasnovan na nekoj drugoj tehnologiji) koristi.

To možete da uradite proverom nekoliko vaših najpopularnijih stranica u nekom od alata za proveru brzije sajta. Mi preporučujemo alat Page Speed Insights.

page speed insights - total size

Kada ste utvrdili koliko podataka u proseku koristi vaš web sajt, taj broj pomnožite sa brojem mesečnih pregleda stranica vašeg sajta.

Alati poput Google Analytics sakupljaju podatke o saobraćaju ka vašem sajtu, uključujući preglede stranica, prosečno trajanje sesije i slično.

google analytics broj prikaza stranice

Sada možete da primenite sledeću formulu:

prosečna veličina stranice x ukupan mesečni pregled stranica = prosečni protok koji je utrošen

Na primer, može biti:

1.000KB x 20.000 pregleda = 20.000.000KB utrošenog protoka

Dobijeni rezultat sada možete konvertovati u MB (radi lakšeg računanja ovde ćemo uzeti okvirni odnos 1MB = 1000 KB (umesto 1MB = 1024KB)):

20.000.000KB / 1.000 = 20.000MB

a zatim i u GB

20.000MB / 1.000 = 20GB protoka utrošenog za period od mesec dana.

Koliko prostora za skladištenje podataka vam je potrebno?

Takođe je važno da znate koliko prostora vam je potrebno za vaš web sajt. Ovo možete izračunati praćenjem prostora koje vaš sajt trenutno koristi.

Ukoliko je vaš sajt napravlljen na WordPress platformi, najlakši način da ovo proverite je da pogledate podatke u alatu pod nazivom Health Tool. Samo idite na Tools > Site Health unutar vašeg admin Dashboard-a i pogledajte podatke pod tabom Info.

site health metrics

Sada možete da izračunate prostor koji koriste vaši WordPress fajlovi i baza podataka.

Kao što možete videti na primeru sa slike iznad, ukupna veličina konkretne instalacije je oko 903 MB. Total installation size pokazuje koliko je prostora trenutno potrebno vašem web sajtu.

Prilikom procene koliko će prostora biti potrebno u nekom narednom periodu, imajte u vidu da će vremenom vaš sajt rasti. Delom zbog dodavanja novog sadržaja, a delom i zbog ažuriranja softvera (WordPress core fajlovi, plugini i sl).

Najlakši način da izračunate potreban prostor je da dva-tri meseca pratite vrednost Total installation size i uočite promenu u ovoj vrednosti.

Na primer, ako je Total installation size prošlog meseca bio 1GB, a ovog meseca je 1.4GB, to znači da ste u poslednjem mesecu na vaš sajt upload-ovali 400MB podataka.

Naša preporuka je da izaberete web server koji je bar tri puta veći od prostora koji vaš sajt trenutno koristi.

Na osnovu toga ćete moći da odaberete neki od paketa koji najbolje odgovaraju vašim potrebama.

Veličina shared hosting paketa

Kod shared hosting paketa, vaš web sajt deli serverske resurse sa drugim sajtovima. Zbog toga su ovi paketi povoljniji od drugih paketa. To naravno ne znači da su ti paketi lošiji, ali su zbog modela raspodele resursa, pogodniji za sajtove koji su manje zahtevni po pitanju saobraćaja i resursa. Drugim rečima, svi sajtovi do 10.000 pregleda stranica mesečno, mogu bez problema biti hostovani na nekom shared hosting paketu.

U slučaju da vaš web sajt spada u ovu kategoriju, naša preporuka je da proverite neki od naših shared hosting paketa.

Plus shared hosting paketi nude odlične performanse jer dolaze sa instaliranim Litespeed Web serverom.

Litespeed web server je i do deset puta brži u odnosu na Apache web server. To znači da će se i vaše stranice učitavati znatno brže u poređenju sa standardnim web hosting okruženjima.

U pakete je uključen i LiteSpeed Cache – odličan WordPress plugin za ubrzavanje rada web stranice. LiteSpeed Cache podržava WordPress Multisite i kompatibilan je sa većinom najpopularnijih pluginova, uključujući WooCommerce, bbPress, Yoast SEO i druge.

Veličina premium web hosting web servera

Premium web hosting server je naprednija verzija shared hosting paketa, sa moćnijim resursima. Pritom su ovi resursi rezervisani, pa ne morate da brinete da će u nekom momentu vaš sajt ostati bez dovoljno resursa za normalno funkcionisanje.

Ova vrsta hostinga je namenjena naprednijim sajtovima, koji imaju veći broj poseta mesečno. Naša preporuka je da se za ovaj paket opredelite ukoliko se ozbiljno bavite svojim sajtom, pogotovo ukoliko posedujete e-commerce web sajt.

Plus hosting vam svojim premium paketima nudi odličan odnos cene i kvaliteta. Uz svaki Plus Premum paket dolazi dedicated IP adresa, neograničen broj poddomena, super-brzi LiteSpeed web server, zaštita od zlonamernih napada i još mnogo toga.

Ako su brzina i stabilnost vašeg sajta od krucijalne važnosti za vaš posao, a niste još spremni da se upustite u VPS i dedicated hosting rešenja koja zahtevaju naprednije tehničke veštine, ovo je pravo rešenje za vas.

Veličina VPS web servera

VPS hosting plan vam omogućava da kreirate virtuelni privatni server i koristite ga kao web server za vaš web sajt. U pitanju je rešenje za sve korisnike koji žele stabilnost dedicated servera, ali još uvek nemaju potrebu za toliko robusnim rešenjem.

Prednost VPS hostinga je da možete da izaberete veličinu svog web servera i povećavate ga kako vaš web sajt bude rastao.

To ujedno omogućava da imate na raspolaganju neophodne resurse, bez potrebe da prelazite na neko naprednije hosting rešenje (dedicated i sl).

VPS hosting plan preporučujemo za velike e-commerce sajtove, ili velike sajtove koji sadrže dosta multimedijalnog sadržaja. Naša preporuka je da VPS hosting plan odaberete u slučaju kada vaš sajt ima između 30.000 i 100.000 pregleda stranica, u zavisnosti od konfiguracije servera.

Plus VPS serveri se nude na skalabilnoj Cloud infrastrukturi, izvanrednih su performansi (SSD i garantovani resursi), a možete ih dobiti sa željenim operativnim sistemom (Linux ili Windows) i skalirati prema potrebi.

Veličina dedicated web servera

Dedicated server spada u najnaprednije web servere, sa custom-made web serverima dizajniranim za najbolje performanse. Namenjen je najzahtevnijim web sajtovima, odnosno onima koji imaju zaista veliki saobraćaj.

Na dedicated serveru vaš web sajt ne deli resurse web servera sa drugim sajtovima. Nemate ograničene resurse već sami možete izabrati broj CPU-a, broj jezgara, brzinu CPU-a, veličinu RAM-a. veličinu diska i protok koji vam je potreban.

Plus dedicated serveri na Cloud infrastrukturi obezbeđuju veću dostupnost jer ne zavise od jednog fizičkog servera i njegovih komponenti.

U okviru zakupljenih resursa koji su samo vama na raspolaganju možete samostalno kreirati virtuelne mašine sa željenim operativnim sistemom (brojne Linux i Widows distribucije), podešavati firewall, preraspodeljivati resurse, proširivati ili smanjivati ukupno zauzeće ili pojedinačnih VM, paliti i gasiti mašine kako vam odgovara.

Dedicated server preporučujemo za zaista velike sajtove sa velikom količinom saobraćaja i velike e-commerce sajtove. Idealno je rešenje za sajtove sa preko 200.000 pregleda stranica.

Zaključak

Kao što ste videli, određivanje idealne veličine servera za web sajt je ključno za optimalno funkcionisanje. Različite komponente, poput procesorske snage, memorije, skladišnog prostora (diska) i protoka, igraju važnu ulogu u performansama servera, pa samim tim i vašeg web sajta.

Pravilno određivanje veličine servera podrazumeva analizu prosečnog protoka i količine podataka koje server poslužuje. Takođe, kroz izračunavanje potrebnog prostora za skladištenje, može se odabrati optimalna veličina servera.

Shared hosting, premium web hosting, VPS hosting i dedicated serveri nude različite opcije u zavisnosti od potreba sajta. Najvažnije je odaberete server koji odgovara trenutnim potrebama vašeg sajta, ali omogućava i skaliranje koje će omogućiti laku tranziciju na naprednije rešenje, kako vaš sajt bude rastao.

Nenad Mihajlović


Ostavite odgovor