Prednosti dedicated IP adrese na hosting nalogu Idi do glavnog sadržaja

Prednosti dedicated IP adrese na hosting nalogu

Deljena IP vs dedicated IP

Deljena IP adresa se u hosting okruženju najčešće sreće kod shared hosting planova. Kod ovakve vrste hostinga više sajtova koristi jednu IP adresu, koja se zbog toga zove zajednička odnosno deljena IP adresa.

Glavna mana servera sa deljenom IP adresom je što svi problemi koji mogu postojati na nekom od sajtova sa kojim delite zajedničku IP adresu, se automatski reflektuju i na to kako se i da li se učitava vas domen/sajt, kao i na to da li mail komunikacija nesmetano radi. Tako ste često i bez vaše krivice izloženi negativnim efektima koji mogu doći zbog sajta koji nema nikakve veze sa vama, osim što delite istu IP adresu na serveru.

S druge strane, dedicated IP adresa je IP adresa koju koristi samo jedan domen/sajt. To znači da tu adresu ne delite ni sa kim i ona je dodeljena samo i isključivo vašim potrebama.

Samim tim, dedicated IP adresa ima mnoge prednosti u odnosu na deljenu IP adresu.

Prednosti dedicated IP adrese

Smanjuje rizik da vaš web domen bude stavljen na blacklist-u

Kod deljene IP adrese drugi domeni i web sajtovi na serveru sa kojim delite istu IP adresu, mogu da obavljaju neke nezakonite aktivnosti, svesno ili usled neznanja. To mogu biti slanje spam email-ova, virusa ili malware-a, ali i obavljanje nekih prevarnih radnji na Internetu. Ovo može dovesti do toga da IP adresa koju delite sa takvim sajtom bude stavljena na blackliste, pa ćete automatski i vi trpeti posledice (npr mailovi koje vi šaljete biće takođe okarakterisani kao spam, neće stizati do primaoca kome je upućen i slično).

Sa dedicated IP adresom, vaš IP neće biti blokiran tuđom krivicom – osim ako sami ne uradite nešto pogrešno pa dospete na block listu.

Smanjuje rizik da vaš sajt bude penalizovan od strane Google-a i drugih search engine-a

Google veoma drži do svoje reputacije i ne želi da njegovi korisnici imaju problem prilikom pristupanja nekom sajtu.

Ukoliko se na deljenoj IP adresi koju koristite sa drugim sajtovima, nalazi i sajt koji je zaražen malware-om ili je okarakterisan kao spam generator, Google to može smatrati lošim za svoje korisnike i takvom sajtu smanjiti rejting u Google-u. Samim tim i vaš sajt posredno može trpeti posledice toga.

Pouzdanija isporuka e-mail-ova

email

Kod deljene IP adrese često se dešava da jedan sajt sa te adrese šalje spam email-ove, što može rezultirati time da svi sajtovi sa te deljene IP adrese imaju problem sa isporukom email-ova. To može značiti otežano slanje, gubljenje, pa čak i totalni prekid u isporuci email-ova.

Kod dedicated IP adrese toga nema, jer je vaš sajt u tom smislu nezavisan od drugih sajtova.

Ujedno, e-mail servisi kao što su Gmail i Yahoo više veruju e-mail-ovima sa dedicated IP adresa nego onima sa deljenih IP adresa. Ovi email servisi često dvaput proveravaju e-poštu sa zajedničkih IP adresa jer postoji veći rizik od dobijanja spam e-mail-ova sa naloga hostovanih na deljenim IP adresama.

Da li vam je na hostingu potrebna dedicated IP adresa?

Videli smo koje su sve prednosti dedicated IP adrese u odnosu na deljenu IP adresu. Činjenica je da je dedicated IP adresa u mnogim situacijama bolje i pouzdanije rešenje od zajedničke IP adrese. Dakle, idealno bi bilo da je ona dostupna svakome.

Međutim, dedicated IP adrese su dostupne uglavnom u VPS i dedicated hosting rešenjima, koja zahtevaju naprednije tehničke veštine i imaju višu cenu od shared hosting rešenja. Takva rešenja su obično namenjena korisnicima koji imaju potrebu za većim i dedicated resursima, što je najčešće slučaj sa većim kompanijama.

Ako ste manje zahtevan klijent, vama je često u početku dovoljan i shared hosting, bar dok vaš posao ne postane stabilan i dok se ne ukaže potreba za većim resursima. Međutim, videli smo da shared hosting usluge sa deljenom IP adresom mogu povremeno da donesu različite probleme. Nekim klijentima je to prihvatljivo, dobar hosting provajder takve situacije brzo rešava. Međutim, za klijente kojima je nedopustiv bilo kakav zastoj, dostupne su i naprednije opcije shared hostinga koje obezbeđuju dedicated IP adresu.

Premium web hosting

Ako su brzina i stabilnost vašeg sajta od krucijalne važnosti za vaš posao, a niste još spremni da se upustite u VPS i dedicated hosting rešenja koja zahtevaju naprednije tehničke veštine, onda je idealan izbor za vas Premium web hosting paket.

Ovi paketi nude sve prednosti dedicated IP adrese, uz zadržavanje povoljnije cene koju nudi shared hosting.

Umesto klasičnog shared hosting rešenja sa deljenom IP adresom, dobijate hosting rešenje sa puno CPU, RAM, SSD resursa dodaljenih samo za vaš paket. Kao da imate VPS server, ali bez dodatnih troškova za njegovo administriranje.

Uz to vam je omogućen uobičajen pristup cPanelu, pa vam nije potrebno nikakvo posebno tehničko znanje za rad sa serverom. Za neometan rad vaših stranica, Premium web hosting vam donosi i terabajte protoka.

Pored toga, LiteSpeed web server na kome je zasnovana premium ponuda, je i do deset puta brži u odnosu na Apache web server. To znači da će se i vaše stranice učitavati znatno brže u poređenju sa standardnim web hosting okruženjima. Uključen i LiteSpeed Cache – odličan WordPress plugin za ubrzavanje rada web stranice. LiteSpeed Cache podržava WordPress Multisite i kompatibilan je sa većinom najpopularnijih pluginova, uključujući WooCommerce, bbPress, Yoast SEO i druge.

Premium web hosting paketi su namenski osmišljeni i optimizovani za WordPress i e-Commerce sajtove razvijane na različitim platformama, kao i za sve zahtevne klijente koji žele poseban VIP tretman i snažne resurse. Uz Premium web hosting pakete dolazi i premijum tehnička podrška, kakvu obično ne možete dobiti kod klasičnog shared hosting rešenja.

Na kraju, ako ste već korisnik nekog od standardnih shared hosting paketa, uz Premium web hosting paket obezbedili smo vam i potpuno besplatnu migraciju na Premium paket. Prebacićemo vaše podatke, slike, mailove i baze podataka na Plus Hosting – bez prekida u radu.

Zaključak

Dedicated IP adresa ima mnogo prednosti u odnosu na shared hosting deljenu IP adresu. Ipak, ona uglavnom dolazi sa VPS i dedicated hosting rešenjima, koja nekada nisu pristupačna manjim preduzećima.

Zato smo za potrebe klijenata kojima su potrebne prednosti dedicated IP adrese, a nisu spremni da još uvek prelaze na naprednija hosting rešenja, obezbedili Premum web hosting, koji nudi sve prednosti dedicated IP adrese i još mnogo više od toga.

Nenad Mihajlovic


Ostavite odgovor