Kako da migrirate WordPress.com sajt na Plus hosting paket Idi do glavnog sadržaja

Kako da migrirate WordPress.com sajt na Plus hosting paket

Ako ste kojim slučajem napravili svoj sajt na WordPress.com, verovatno ste već otkrili da je on prilično ograničen u mogućnostima. U besplatnoj verziji WordPress.com ne dozvoljava da instalirate custom teme i plugine, ne možete mnogo da menjate default izgled vašeg sajta, a ne možete ni da zarađujete od vašeg sajta (npr preko Google Adsense). To je dosta ograničenja sa kojim morate da se pomirite kada koristite WordPress.com. Srećom, postoji način da svoj WordPress.com sajt prebacite na neki od naših hosting paketa.

Zato ćemo vas u ovom tekstu korak po korak provesti kroz proces migracije vašeg postojećeg WordPress.com sajta na regularni WordPress, odnosno na Plus hosting paket.

Kako da migirate sa WordPress.com na naš hosting paket

Prvi korak je da eksportujete svoj postojeći sajt. Potrebno je da preuzmete sav sadržaj sa vašeg postojećeg sajta koji se nalazi na WordPress.com.

Prijavite se na svoj WordPress.com nalog i sa naslovne strane vašeg web sajta kliknite na meni My Site u gornjem levom uglu.

wordpress.com my site

Otvoriće vam se prozor kao na slici ispod. Na dnu menija kliknite na Settings.

wordpress.com settings

U meniju na vrhu stranice kliknite na krajnju desnu opciju Export, a zatim kliknite na plavo dugme Export All sa desne strane:

export sadržaja

Sačekajte da se generiše vaš export fajl (što je veći sajt, to će generisanje fajla duže trajati).

Kada se ovaj proces završi, trebalo bi da vidite ovu poruku:

export wordpress.com

Iako će vam na vaš email biti poslat link za preuzimanje, nema potrebe da čekate email. Umesto toga možete samo da kliknete na dugme Download da biste odmah preuzeli eksport fajl.

Ovaj fajl će sadržati sve vaše postove i stranice. Međutim, neće sačuvati vaša opšta podešavanja sajta, vidžete ili druga podešavanja, tako da ćete morati da ih ponovo podesite na vašem novom sajtu.

Podesite svoj novi domen i hosting

Ovaj korak će se razlikovati u zavisnosti od trenutnog podešavanja sajta. Ukoliko nikada niste kupili domen za vaš WordPress.com sajt, nema potrebe da brinete oko migracije sajta. Možete jednostavno kupiti nov domen i hosting paket i tamo smestiti vaš sajt.

Ukoliko ste kupili domen od WordPress.com, možete ga lako prebaciti ako je prošlo više od 60 dana.

Instalirajte WordPress

Instalacija WordPress-a može da varira od jedne do druge hosting kompanije. Na Plus-u je ova instalacija veoma jednostavna pomoću Installatron aplikacije u okviru cPanel-a. U samo nekoliko koraka ćete instalirati najnoviju verziju WordPress-a i za manje od 5 minuta ćete imati spreman WordPress za migraciju vaših podataka sa WordPress.com.

Uvezite podatke vašeg sajta

Kada ste završili instalaciju WordPress-a, moćićete odmah da se se ulogujete na admin sekciju svog novog sajta (dashboard). To radite tako što nakon naziva domena sajta kucate /wp-admin. Na primer www.nazivsajta.rs/wp-admin. Logujete se pomoću kredencijala koje ste definisali prilikom instalacije novog WordPress-a.

Kada ste se ulogovali iz vašeg dashboard-a izaberite opciju Tools > Import.

tools import

Sada je potrebno da privremeno instalirate plugin koji će vam omogućiti da upload-ujete vaš eksport fajl sa WordPress.com sajta.

Sa dna liste izaberite WordPress a zatim kliknite na Install now.

importer wordpress

Ukoliko je instalacija uspešno prošla videćete poruku da je importer uspešno instaliran. Kliknite sada na link Run importer.

import uspešan

Kliknite na dugme Choose file i izaberite vaš eksport fajl koji ste preuzeli sa vašeg starog WordPress.com sajta. Zatim kliknite na dugme Upload file and import.

import

Sada vam importer daje nekoliko opcija:

import wordpress.com sajt

U najvećem broju slučajeva izabraćete opciju da dodelite postove postojećem korisniku. S obzirom da ste upravo podesili novi sajt, postoji samo jedan korisnik, a to ste vi. Izaberite svoje ime iz dropdown liste da biste sebi dodelili importovane postove.

Da biste uvezli sve slike i druge multimedijalne fajlove, odčekirajte polje Download and import file attachments.

Kada ste završili kliknite na dugme Submit.

migracija wordpress.com

Time ste ujedno završili importovanje fajla.

Finalna podešavanja

Sada je vreme da proverite sav sadržaj vašeg novog WordPress sajta i uverite se da ste sve importovali kako treba.

Sada ćete konačno biti u prilici da koristite plugine koje želite, pa potražite one koji mogu da vam budu od koristi na vašem novom sajtu. Isto važi i za teme, pa potražite onu koja najviše odgovara vašim potrebama i vašem biznisu.

Redirektujte svoj stari sajt

Ukoliko želite sada možete da redirektujete vaš stari sajt na novi. To je opcija koju vam nudi WordPress.com. Iako je u pitanju plaćeni servis, ima smisla da ga koristite ukoliko ste već bili dugo na WordPress.com i ukoliko je vaš sajt imao dobar saobraćaj. To će biti dobro za vaš SEO pa razmislite da u tom slučaju iskoristite ovaj servis.

Sada kada ste konačno na Plus hosting WordPress sajtu, slobodni ste da iskoristite sve prednosti klasičnog WordPress sajta na nekom od naših Plus hosting paketa.

Nenad Mihajlović


Ostavite odgovor