Kako da ispravno dodate Google AdSense na WordPress web sajt Idi do glavnog sadržaja

Kako da ispravno dodate Google AdSense na WordPress web sajt

Google AdSense je jedan od najpopularnijih načina da zaradite od svog web sajta. On vam dozvoljava da automatski prodate prostor na vašem web sajtu oglašivačima i tako zaradite od vašeg web sajta.

U ovom tekstu ćemo objasniti kako da ispravno dodate Google AdSense nas WordPress web sajt.

Šta je Google AdSense

Google AdSense je Google-ova oglašivačka mreža koja vlasnicima web sajtova pruža mogućnost dodatne zarade putem izdavanja prostora prostora na svom sajtu. Oglašivači imaju priliku da u tom prostoru prikažu svoje reklame, a vlasnici web sajtova za to bivaju plaćeni.

To funkcioniše tako što Google vodi računa o svemu umesto vas. Google administrira i upravlja odnosima sa oglašivačima, pa vi kao vlasnik web sajta nemate nikakav kontakt sa njima.

AdSense nudi reklamiranje po principu cost-per-click (CPC) što znači da vlasnik sajta zarađuje svaku put kada neko klikne na reklamu na vašem sajtu. Tada Google uzima svoju proviziju od oglašivača, a deo novca uplaćuje na račun vlasnika sajta.

Zarada koju vlasnik web sajta može da ostvari varira i zavisi od nekoliko faktora. Mi se u ovom tekstu nećemo baviti komercijalnim aspektom AdSensa, već samo njegovim podešavanjem.

Registracija na AdSense

Da biste koristili sve prednosti AdSense-a pre svega morate da se registrujete na Google AdSense nalog. Za tu namenu možete koristiti vaš postojeći Gmail nalog (pretpostavljamo da već imate Gmail nalog).

Jednom kada popunite online formular i pošaljete ga AdSense timu morate sačekati da oni pregledaju aplikaciju. Ovo može potrajati nekoliko sati do nekoliko nedelja za neke sajtove.

Kada vam Google AdSense odobri aplikaciju, ulogujte se na vaš AdSense nalog i preuzmite svoj ad kod. To je kod koji treba da stavite na vaš web sajt da bi on mogao da prikaže reklame.

Početkom prošle godine Google AdSense je uveo automatske reklame, što znači da vi smestite jedan kod na vaš sajt, a Google automatski odluči kada, gde i koliko reklama će prikazati na svakoj strani.

Ipak, većina oglašivača za sada i dalje koristi ručnu metodu da podese pojavljivanje reklama na stranicama.

Mi ćemo u ovom tekstu objasniti obe metode. Za početak, naša preporuka je da krenete sa ručnim podešavanjem. Onda kada počete da zarađujete, onda možete da počnete i sa eksperimentisanjem sa automatskim reklamama.

Ručno postavljanje AdSense ad koda na WordPress sajt

Kliknite na Ads meni u levoj koloni, a zatim prebacite na tab By ad unit. Sada treba da kliknete na Create New Ad.

registracija naloga adsense

Biće potrebno da izaberete tip reklame (ad type). Možete izabrati između Display ads, In-feed ads i In-article ads. Ukoliko niste sigurni, najbolje je da krenete od Display Ads.

Sledeće, treba da uneste ime za ovu grupu reklama i izaberete veličinu i tip reklame.

ads

Ime reklame se koristi isključivo za internu namenu, pa je možete nazvati kako god želite.

Sledeća opcija je odabir veličine reklame. Google vam nudi veliki izbor različitih dimenzija, a postoji i lista najpopularnijih dimenzija, pa možete i na taj način odabrati željene dimenzije.

Možete da odaberete i to da li će reklama biti fixed ili responsive, što opet zavisi od toga na kojim uređajima želite da bude prikazana (mobilni / desktop). Mi preporučujemo da odaberete responsive, jer će ona dobro raditi i na mobilnim uređajima.

Sada klknite na dugme Create da biste nastavili.

AdSense će sada generisati ad kod koji treba da postavite na vaš sajt. Ovaj kod sadrži ujedno i jedinstven ID oglašivača.

code generator

Dovoljno je da kopirate vaš kod u jednostavan tekst editor kao što su Notepad ili TextEdit. Biće vam potreban u sledećem koraku.

Dodavanje Google AdSense-a u WordPress

Potrebno je pre svega da odredite gde želite da vam se prikaže reklama. Reklame se najčešće prikazuju u sidebar-u. , a možete ih dodati pomoću WordPress widget-a.

U vašem Dashboard-u idite na Appearance→Widgets, Zatim prevucite ‘Custom HTML’ widget u odgovarajuću widget oblast i zalepite ga tamo

widgets

Automatsko postavljanje AdSense koda na WordPress sajt

Dodavanje pojedinačnih reklama na različite pozicije na vašem sajtu oduzima mnogo više vremena. Većem broju novih korisnika nije baš lako da odrede najbolje lokacije za prikazivanje reklama.

Da bi izašao u susret korisnicima i pojednostavio ovaj proces Google je uveo takozvane automatske reklame (auto-ads). Na taj načn korisnik samo treba da doda jedan kod na svoj sajt i pusti Google AdSense-u da odredi gde da smesti koju reklamu.

Loša strana ove metode je što vlasnik sajta ima manje kontrole nad pozicijom reklame na svom sajtu. Ukoliko želite da koristite opciju automatskih reklama na vašem sajtu, evo kako da dodate Google AdSense na vaš sajt.

Pre svega se ulogujte na vaš Google AdSense nalog i kliknite na tab Ads. Sada treba da kliknete na dugme Get Code da biste pokrenuli generisanje koda za automatske reklame.

by site

AdSense će generisati kod sa i prikazati ga na ekranu. Sada možete kopirati i zalepiti taj kod u tekst editor.

copy adsense code

Dodavanje Google AdSense auto-ads koda na WordPress sajt

Auto-ads kod koristi jedan code snippet za generisanje reklama bilo gde na vašem WordPress sajtu. To znači da treba da dodate kod na sve stranice na kojima želite da vaše reklame budu prikazane.

Jedan način da to uradite je da dodate kod u header.php fajl vaše WordPress teme. Detaljnije o tome kako da dodate kod pročitajte u našem tekstu na temu registracije Google Analytics-a.

Mana ovog pristupa je da će vaš kod nestati prvi sledeći put kada ažurirate svoju temu.

Zato je najbolji način za dodavanje koda na ceo sajta da to radite pomoću plugin-a pod nazivom Insert Headers and Footers.

Nakon što instalirate i aktivirate ovaj plugin, ideate na Settings→Insert Headers and Footers. Sada treba da zalepite vaš Google AdSense kod u header (Scripts in Header).

header and footer

Ne zaboravite samo da kliknete na Save, kako bi ste sačuvali izmenu.


Nakon toga ste spremni da započnete svoju Google AdSense avanturu. Imajte u vidu samo da je potrebno neko vreme da reklame počnu da budu vidljive.

Nenad Mihajlović


Ostavite odgovor