WordPress vs Drupal - Idi do glavnog sadržaja

WordPress vs Drupal

Ukoliko redovno pratite ono što pišemo na našem blogu, onda znate da se dosta bavimo temama vezanim za WordPress. Iako je WordPress najpopularniji CMS, svakako nije jedini pomoću kojeg možete napraviti dobar web sajt. Postoji nekoliko solidnih alternativa WordPress-u, a u ovom tekstu ćemo predstaviti Drupal.

WordPress ili Drupal. Šta kažu brojevi?

Pre nego se pozabavimo detaljima, da prvo vidimo šta kažu brojevi.

WordPress je definitivno najpopularniji CMS na svetu. Originalno se pojavio 2003. godine kao platforma za blogere, ali je vremenom prerastao u moćan CMS koji trenutno pokreće preko 40% svih sajtova na Internetu i oko 60% svih poznatih CMS-ova.

Neke od najpoznatijih ustanova/kompanija koje su cele svoje sajtove, ili samo delove svojih sajtova, zasnovale na WordPress-u su:

  • White House
  • Sony Mobile
  • University of Washington
  • Mercedes Benz
  • The New Yorker

Drupal je prisutan čak i duže od WordPress-a. Lansiran je 2000. godine, Drupal pokreće 2.3% svih web sajtova na Internetu, dok na tržištu CMS-ova ima udeo oko 4.6%.
Neke od najpoznatijih ustanova/kompanija koje su cele svoje sajtove, ili samo delove svojih sajtova, zasnovale na Drupal-u su:

  • University of Colorado
  • State of Colorado
  • The Economist
  • Dallas Cowboys
  • NASA
Market share Drupal-a i WordPress-a

Prednosti WordPress-a i Drupal-a

Pretražujući Google sigurno ćete naći na dosta rasprava vezanih za to koji od ova dva CMS-a je bolji. Evo nekih od najčešće navođenih prednosti za oba:

Prednosti WordPress-a

  • Jednostavan za korišćenje – WordPress je nesumnjivo više user-friendly, naročito za one korisnike koji nisu developeri.
  • Mogućnost nadogradnje – WordPress ima mnoštvo tema i plugin-ova razvijenih od strane third-party kompanija ili pojedinaca.
  • Podrška – WordPress ima veliki broj korisnika i developer-a koji su uvek raspoloženi da pomognu u slučaju da imate neko pitanje ili problem. Dovoljno je da se registrujete na neki od mnogobrojnih foruma i potražite pomoć.

Prednosti Drupal-a

  • Custom content types – iako WordPress takođe nudi custom post types, mnogi smatraju da Drupal nudi fleksibilnije rešenje.
  • Kontrola pristupa / korisničke dozvole – WordPress u verziji za jedan sajt dolazi sa 5 osnovnih uloga (rola). Drupal ima ugrađen sistem za kotrolu pristupa gde možete kreirati nove role sa zasebnim pravima pristupa.
  • Core podrška za višejezične sajtove – u Drupal-u 8 podrška za višejezični sajt je ugrađena u core CMS-a, dok je kod WordPress-a još uvek potrebno neke third-party rešenje u vidu plugin-a.
  • Taksonomije – Drupal je razvio mnogo fleksibilnije rešenje od WordPress-a, što ga čini idealnim za upravljanje velikim brojem podataka.

Učenje

Kada je u pitanju brzina učenja, onda je WordPress tu apsolutni pobednik u odnosu na Drupal.

Lakoća učenja WordPress-a

Uz malo vežbe, učenja i uz odgovarajuću temu, WordPress sajt možete podići za jedan dan. Naravno, malo složeniji projekti će zahtevati nešto više vremena.

Pored toga, WordPress interfejs jednostavan čak i za prosečnog korisnika, pa ga može naučiti za veoma kratko vreme.

Lakoća učenja Drupal-a

Sa Drupal-om nije baš tako lako. Iako postoje teme za Drupal, najveći broj Drupal sajtova je baziran na temama koje su dodatno kastomizovane pomoću dodatnog koda. To znači da ćete za dobar Drupal sajt koji lepo izgleda morati da angažujete developera.

Pored toga, Drupal interfejs je prilično komplikovan za običnog korisnika, pa čak i za mnoge developere, bar na prvi pogled. Tako da, iako je na osnovnom nivou veoma funkcionalan, ne nudi baš dobro korisničko iskustvo kao WordPress.

Kako možete da nadogradite svoj WordPress ili Drupal sajt?

Do sada ste verovatno već zaključili da i WordPress i Drupal nude mogućnost proširenja pomoću raznih vrsta ekstenzija / dodataka. Kod WordPress-a oni se zovu plugin-i, dok su kod Drupal-a to moduli. Takođe, oba CMS-a nude teme i one se kod oba CMS-a nazivaju upravo temama.

Koliko plugin-a i tema ima WordPress?

Iako broj plugin-a i tema sam po sebi nije toliko bitan, ona je ipak dobar pokazatelj popularnosti određenog CMS-a i lakoće sa kojom se integriše sa third-party rešenjima.

WordPress ima preko 53.000 besplatnih plugin-a i još više premijum plugin-a. Pored toga ima i preko 5.000 besplatnih tema i još više premijum tema. U jednom od prethodnih tekstova na našem blog-u predstavili smo vam WordPress plugin-e koje preporučujemo.

Koliko plugin-a i tema ima Drupal?

U svom zvaničnom direktorijumu Drupal ima oko 40.000 modula i preko 2.500 tema.

Kada bismo sada posmatrali samo module koji su kompatibilni sa Drupal 8.x. Verzijom, broj bi bio značajno manji: premo 4.000 modula i samo oko 250 tema.

Da li su WordPress i Drupal podjednako bezbedni?

U idealnom svetu i WordPress i Drupal bi bili bezbedni sistemi. Ipak, zbog neažurnosti korisnika da update-uju svoje plugin-e, teme, pa i sam CMS, Drupal se pokazao kao bezbedniji sistem. Ipak, važno je napomenuti da ova prednost dolazi više od ljudskog faktora, nego što je to posledica nekog propusta u WordPress core-u.

Bezbednost WordPress-a

Dakle, WordPress core je sam po sebi bezbedan, ali veliki broj third-party ekstenzija i dodataka u WordPress eko sistemu, u ovom slučaju predstavlja potencijalni rizik za WordPress kada je u pitanju bezbednost.

Prema istraživanju koje je sproveo Wordfence, bezbednosni propusti u plugin-ima čine čak 56% svih poznatih napada na WordPress. Ujedno Sucuri je došao do podatka da je čak 74% hakovanih sajtova pokretao WordPress.

Lako je zaključiti da je zbog popularnosti WordPress-a logično da je zbog toga i više hakovanih WordPress sajtova. Ipak, kako smo već pomenuli, WordPress-ov tržišni udeo među CMS-ovima je oko 60%, pa je neslavni procenat od 74% od svih hakovanih sajtova, ipak viši od onoga što bi bilo realno očekivati.

Da bismo billi korektni, moramo da napomenemo da je WordPress sam po sebi siguran, ali da ga veliki broj ekstenzija i neažurnost korisnika zajedno čine potencijalno nebezbednim.

Bezbednost Drupal-a

Jedna od najvećih prednosti Drupal-a jeste upravo njegova bezbednost. Iz tog razloga je popularno CMS rešenje za vladine institucije i slične ustanove i organizacije. Za razliku od WordPress-a, samo 2% hakovanih sajtova radi na Drupal-u. Imajući u vidu da je njegov tržišni udeo među CMS-ovima 4.7%, to je onda prilično dobar rezultat.

WordPress vs Drupal

Ovo je pitanje zbog kojeg ste možda i naišli na naš tekst. Naravno, nije lako dati neki uopšten odgovor na ovo pitanje. Možda je pravilnije pitati koji od ova dva CMS-a je bolji za konkretnu namenu, odnosno konkretan projekat / web sajt.

Ukoliko kreirate web sajt sa složenom organizacijom podataka koji istovremeno treba da bude i kastomizovan i fleksibilan, onda je možda bolje rešenje Drupal. Imajte u vidu da u tom slučaju ipak treba da budete spremni da angažujete developera za određena prilagođavanja.

Sa druge strane, za većinu korisnika WordPress je uglavnom bolje rešenje. Više je user-friendly i mnogo je bolje rešenje za korisnike koji nisu developeri. Kako smo na početku već naveli, WordPress vam omogućava da lako i brzo napravite funkcionalan web sajt, a ako negde zapne lako ćete pronaći pomoć na nekom od foruma.

Naravno, to ne znači da je WordPress najbolje rešenje za svaku situaciju ili projekat, ali za većinu projekata jeste. Ipak, pre svakog novog projekta dobro je napraviti spisak svih potrebnih funkcionalnosti i tek na osnovu toga doneti odluku koje je rešenje u tom slučaju bolje.

Koji CMS ste vi više koristili u svom radu i zbog čega? Pišite nam u komentarima.

Nenad Mihajlović


Ostavite odgovor