WordPress plugin-i koje preporučujemo - za bolji rad vašeg web sajta Idi do glavnog sadržaja

WordPress plugin-i koje preporučujemo

WordPress plugin-i su postali gotovo nezaobilazni na gotovo svakom WordPress sajtu. Ne zato što bez njih nije moguće nešto uraditi, nego zato što omogućavaju da brzo i jednostavno na vašem sajtu implementirate neku novu funkcionalnost.

Iako WordPress u novijim verzijama nudi mnogo novih funkcionalnosti koje je ranije bilo moguće implementirati samo uz pomoć plugin-a, ostalo je još mnogo toga što nije moguće uraditi bez plugin-a. U ovom tekstu ćemo vam predstaviti neke plugin-e koje mi preporučujemo kao korisne za većinu sajtova.

Zašto su nekada potrebni plugin-i?

Naprednim korisnicima neće biti problem da neku funkcionalnost implementiraju i ručno, ali za najveći broj korisnika plugin je najjednostavnije, a nekada i jedino rešenje.

Najveći broj plugin-a dolazi u besplatnoj verziji koja obično podrazumeva i nešto manji broj opcija na raspolaganju. Postoje i premijum varijante tih istih plugin-a koje vam uglavnom omogućavaju pristup dodatnim opcijama za dodatna proširenja funkcionalnosti i veću fleksibilnost u podešavanjima i parametrizaciji te funkcionalnosti.

U zvaničnom WordPress repozitorijumu, kojem možete pristupiti i direktno iz Dashboard-a trenutno postoji preko 58.000 plugin-a, za gotovo svaku fiunkcionalnost koju možete zamisliti.

Kako odabrati pravi plugin?

Zbog velikog broja plugin-a nekada je teško napraviti izbor koji je plugin najbolji za određenu funkcionalnost.

U tom slučaju možda je najbolje pogledati broj aktivnih instalacija koji stoji ispod svakog plugin-a. Taj broj pokazuje koliko je ukupno puta taj plugin instaliran i aktiviran. Osim toga važan podatak je i koja je prosečna ocena (broj zvezdica) koju su korisnici dodelili tom plugin-u.

Ako želite još detaljnije informacije možete za svaku zvezdicu pročitati komentare korisnika i njihove razloge zašto su dali baš tu ocenu, a po potrebi i kontaktirati developer-a i dobiti dodatne informacije o samom plugin-u. WordPress se tu potrudio da stvari budu vrlo transparentne, pa na osnovu svih tih informacija lako možete zaključiti da li je baš taj plugin za vas ili ćete potražiti neki drugi.

Ipak, postoji nekoliko plugin-a koji su kod WordPress korisnika postali neka vrsta standarda kada su u pitanju određene funkcionalnosti.

Već znate da mi nismo pobornici preterane upotrebe plugin-a, ali smo ujedno i svesni toga da neke funkcionalnosti nije lako implementirati bez njih. Zato ćemo vam predstaviti našu listu nekih najpopularnijih WordPress plugin-a.

Pre toga samo da podestimo da budete oprezni prilikom odabira i instalacije plugin-a. Veliki broj plugin-a može opteretiti vaš sajt / web server, pa nekada njihovom instalacijom možete napraviti više štete nego koristi. Zato napravite listu samo onih koji su vam zaista potrebni i njih instalirajte. Takođe, na našem blogu ima dosta tekstova na temu kako da određenu funkcionalnost aktivirate ručno, bez primene plugin-a. Budite umereni i nećete imati problema.

Jetpack

Jetpack donosi nekoliko funkcionalnosti. Iako trenutno ima preko 4 miliona aktivnih instalacija, nisu svi korisnici upoznati sa prednostima ovog plugin-a.

U sebi obuhvata nekoliko različitih alata: tako može pomoći da lakše dizajnirate svoj sajt, pratite statistiku koja se odnosi na vaš sajt, aktivirate integrisanu opciju deljenja sadržaja vašeg sajta na društvenim mrežama, kao i da sprečite napade na vaš sajt.

Sve ove osnovne funkcionalnosti su ujedno besplatne.

jetpack

Pored toga u premijum verziji imate opciju aktiviranja naprednih funkcionalnosti kao što su anti-spam zaštita, dnevni backup i SEO alati.

Njegova integracija sa WordPress.com (nije isto što i WordPress.org) omogućava da čak i napredne funkcije rade bez opterećivanja vašeg web servera.

Yoast SEO

Yoast je sigurno jedan od najpopularnijih ako ne i najpopularniji plugin namenjen za SEO optimizaciju web sajta.

Činjenica je da SEO obuhvata mnogo različitih aktivnosti koje je neophodno preduzeti na web sajtu, kako bi se on što bolje rangirao u platformama za pretragu (Google, Bing…itd).

yoast

To uključuje mnoštvo alata koji vam mogu pomoći da podesite sve neophodne SEO parametre na vašem sajtu. Između ostalog Yoast SEO proverava da li je sadržaj vaših stranica i postova u skladu sa dobrom SEO praksom, pri čemu vas navodi šta je sve potrebno da podesite za bolji SEO učinak.

Zato je ovaj plugin veoma koristan alat jer biste u suprotnom morali da potrošite dosta vremena pokušavajući da sami optimizujete sve što je potrebno optimizovati za dobar SEO rezultat.
Kao i kod većine drugih plugin-a i Yoast najveći broj opcija nudi u besplatnoj verziji. Ipak, pristup nekim važnijim opcijama možete dobiti samo ukoliko kupite premijum verziju.

Akismet Anti-Spam

Činjenica je da nema ničeg dosadnijeg od spam poruka u vašem inbox-u. Isto je i sa spam porukama na vašem web sajtu.

Odmah nakon instalacije WordPress-a i podešavanja kontakt forme na sajtu, počeće da vam stižu spam poruke. Većinu ovih poruka generišu specijalni mail botovi, što znači da broj takvih poruka može biti dosta visok, čak i po nekoliko desetina dnevno.

Srećom, zato uz osnovnu WordPress instalaciju dolazi i jedan moćan anti-spam alat pod nazivom Akismet. Naime, u pitanju je zvanični anti-spam plugin WordPress-a i ujedno je i jedan od najzastupljenijih anti-spam rešenja na sajtovima širom sveta.

akismet

Donedavno ovaj alat je dolazio u verziji koja je bila odmah aktivna. Od pre nekog vremena za njegovu aktivaciju je potreban API key, nakon čega dobijate mogućnost aktivacije i besplatnog korišćenja plugin-a.

Iako i u ovoj verziji plugin odlično radi svoj posao, za dodatne opcije i veću bezbednost moraćete da kupite premijum verziju.

WP Super Cache

Brzina učitavanja sajta je postala jedan od važnih faktora kada je u pitanju korisničko iskustvo, ali i vaš SEO skor. Zato je važno da se sadržaj brzo učitava i da korisnici ne moraju da čekaju da se stranica dugo učitava.

Naravno za brzo učitavanje sajta je potrebno da pre svega imate dobar hosting i da je vaš sajt hostovan na brzom serveru.

Pored toga, dobro je da na vašem sajtu koristite i keširanje sadržaja. U pitanju je tehnologija koja omogućava vašem browser-u da jednom pregledan sajt sačuva u svojoj keš memoriji. Tako će prilikom sledeće posete istom sajtu veći deo sajta biti brže prikazan, jer se učitava iz keš memorije.

WordPress nema ovu funkcionalnost, pa je potrebno da instalirate i aktivirate neki od plugin-a koji to omogućavaju.

Jedan od najboljih plugin-a za ovu namenu je Wp Super Cache.

wp super cache

Ovaj plugin kreira statičke stranice vašeg sajta, koje se onda prikazuju posetiocu prilikom njegove sledeće posete. Ovim se skraćuje vreme učitavanja sadržaja sa vašeg sajta i posetiocu daje osećaj veće brzine.

WP Super Cache takođe kešira i sadržaj za posetioce koji vaš sajt posećuju preko mobilnog telefona.

Iako plugin ima mnogo opcija koje mogu ubrzati prikaz vašeg sajta, za dobre rezultate sasvim je dovoljno da uključite podrazumevana podešavanja.

Google XML sitemaps

Već znate da je XML sitemap izuzetno važna kada je u pitanju indeksiranje vašeg sajta od strane platformi za pretragu (Google, Bing..itd). Ukoliko im niste submit-ovali XML map-u, postojaće problem crawl-ovanja i indeksacije vašeg sajta.

To za posledicu može imati lošije rangiranje vašeg sajta, pa čak izostanak vašeg sajta iz rezultata pretrage (SERP). Ovo može negativno da utiče na vaš biznis.

Zato je važno da imate mogućnost submit-ovanja sitemap-e.

xml sitemap wordpress plugin

Postoji način da to uradite ručno, ali to nije baš tako jednostavno. Zato je tu plugin pod nazivom Google XML Sitemaps.

Ovaj plugin kreira dinamički sajtmap vašeg WordPress web sajta, koji je kompatibilan sa Google-om, Yahoo-om i Bing-om.

Što je još važnije, kada kreirate novu stranicu ili postavite novi tekst na vašem web sajtu, plugin će ga odmah smestiti u sitemap i na taj način ubrzati indeksaciju novog sadržćaja od strane Google-a.

Smush Image Compression and Optimization

Danas je teško i zamisliti web sajt bez slika. Realnost je da su slike postale sastavni deo gotovo svakog web sajta na svetu. Napretkom digitalne tehnologije slike su postale sve kvalitetnije, što je sa sobom neizbežno rezultiralo i povećanjem tih fajlova.

Dobra fotografija u visokoj rezoluciji može da bude ‘’teška’’ i nekoliko desetina MB. To sa sobom povlači i veće zauzeće prostora na vašem web serveru, ali i duže učitavanje slike unutar browser-a.

Drugim rečima, postavljanje velikih slika na web sajt znači da ćete više opteretiti web server i ujedno usporiti učitavanje sadržaja svog web sajta. To sigurno nije scenario koji želite.

Naravno, smanjivanje slika možete raditi i ručno i pre njihovog upload-a na sajt, ali to je pomalo dosadan posao pa ga većina rado zaobilazi.

Zato je tu jedan veoma popularan plugin pod nazivom Smush Image Compression and Optimization.

Njegov zadatak je da pomoću kompresije smanji slike koje se već nalaze na vašem web sajtu. S obzirom da kompresija uglavnom dovodi i do gubitka kvaliteta, bitno je naći pravu meru i pokušati da se nađe zlatna sredina između kvaliteta i kvantiteta.

Ovaj plugin radi upravo to. Smanjuje vaše slike, pritom ne smanjujući značajnije njihov kvalitet. Može se podesiti da ovo radi potpuno automatski, čim uload-ujete neku novu sliku na sajt. Takođe, pored pojedinačnih slika moguće je optimizovati veliki broj fotografija odjednom. Postoji ograničenje broja / veličine fajlova koji se mogu optimizovati u besplatnoj verziji, što nestaje kupovinom premijum verzije.

Takođe, premijum verzija donosi i bolju kompresiju, pa je svakako dobra opcija ići na premijum verziju.

WP Forms

O ovom pluginu smo već pisali u jednom od naših ranijih tekstova na blogu. U pitanju je plugin pomoću kojeg možete brzo i lako kreirati lepe i izuzetno funkcionalne kontakt forme na vašem sajtu.

wp forms wordpress plugin

Kontakt forma je postala nezaobilazni deo svakog web sajta. Razlog tome je što štiti od spama, a i više je user-friendly varijanta email komunikacije za razliku od ranijih modela gde su prikazivane samo email adrese.

Pomoću WP Forms možete kreirati kontakt formu koja u sebi ima zaista mnogo opcija. Nudi veliku fleksibilnost i omogućava vam kreiranje kontakt formi za različite namene.

Pored toga, ima ugrađen anti-spam filter, a lako se integriše i sa CAPTCHA, reCAPTCHA i Google invisible reCAPTCHA, što je samo veliki plus na inače veliki broj korisnih opcija.

Monsterinsights

Najbolji način da znate kuda ide vaš online biznis jeste da pratite statistiku aktivnosti na vašem web sajtu. Postoji nekoliko odličnih alata koji rade van WordPress eko-sistema, ali i nekoliko odličnih plugin-a koji pomažu da vašu statistiku pratite direktno u vašem Dashboard-u.

Jedan od tih plugin-a je Monestinsights. Možda niste znali ali u pitanju je plugin koji je poznatiji pod nazivom Google Analytics for WordPress i razvio ga je niko drugi nego Yoast.

mosterinights wordpress plugin

Ovaj plugin vam omogućava uvid u standardnu statistiku koja je dostupna i u Google Analytics alatu. Može se dodatno podesiti da prati eksterne i interne linkove i preuzimanja.

Ukoliko se odlučite za premijum verziju, uz nju ćete dobiti i nekoliko dodatnih opcija kao što su praćenje e-commerce saobraćaja.

Aktivacija je laka i radi se preko vašeg Google naloga.

Zaključak

Plugin-i su nešto bez čega se definitivno može ukoliko ste napredni korisnik. U suprotnom plugini će vam dobro poslužiti da unapredite rad vašeg sajta i proširite ga nekim dodatnim funkcionalnostima.

Ipak, postoje plugini bez kojih bi čak i naprednim korisnicima bilo teško da dodaju određene funkcionalnosti. Zato smo vam u današnjem tekstu predstavili neke od plugin-a sa kojima ćete bez obzira na to da li ste napredni korisnik ili početnik, moći lako i brzo da proširite funkcionalnosti vašeg sajta.

Naravno, nemojte preterivati sa pluginim-a i instalirajte i aktivirajte samo one koji su vam zaista neophodni. U suprotnom rizikujete da usporite rad vašeg web sajta, što sigurno nije cilj.

Plugin-i u besplatnim verzijama nude osnovne ali dovoljne funkcionalnosti. Ukoliko želite napredne opcije, moraćete da kupite premijum verziju plugin-a.

Na kraju ne zaboravite na još dva važna pravila kada su u pitanju plugin-i.

Deinstalirajte sve plugin-e koje više ne nameravate da koristite. Nije dovoljno samo da ih deaktivirate, jer neko sa lošim namerama može da zloupotrebi propust u okviru samog plugin-a i izvrši napad na vaš web sajt.
Drugo pravilo ima veze sa prvim: Redovno ažurirajte sve plugin-e koje koristite na vašem sajtu. Napadači često koriste neažurirane plugin-e koji imaju sigurnosne propuste, da se domognu kontrole nad vašim web sajtom.

Da li i u kojoj meri vi koristite plugin-e? Koji je vaš omiljen plugin? Pišite nam u komentarima.

Nenad MIhajlović


Ostavite odgovor