Šta će nam doneti WordPress 5.9 - Idi do glavnog sadržaja

Šta će nam doneti WordPress 5.9

Približava se kraj godine, a sa njim nam dolazi i nova verzija WordPress-a. Još uvek dosta nagađanja oko toga šta će nam doneti WordPress 5.9. pa izdvajamo najnovije informacije, odnosno očekivane nove funkcionalnosti u novoj verziji, kao i datum izlaska.

Za sada se ne zna mnogo o novom izdanju, osim da je Matt Mullenweg lično na čelu tima koji radi na ovom izdanju. Očekuje se da novo izdanje napravi korak dalje ka full-site editing funkcionalnosti. Evo šta do sada znamo o novoj verziji:

S obzirom da će WordPress 5.9 biti poslednji veliki update u 2021. godini, mnoge nove funkcionalnosti su predložene da uđu u ovo novo izdanje.

Poboljšan Navigation block i Design tools za blok editor

Navigacioni blok koji dolazi sa Gutenbergom je od prvog izdanja imao nekoliko poboljšanja i fiksova. WordPress 5.9 će doneti još neka poboljšanja u ovaj blok, da poboljša korisničko iskustvo i kompatibilnost ovog bloka sa različitim WordPress temama.

Pored toga, nekoliko poboljšanja dolazi i za alate za dizajniranje, kao i poboljšanja koja se odnose na boje, tipografiju i layout.

Takođe, možemo očekivati i nekoliko poboljšanja vezanih za interakciju između blokova, kao što su List View drag and drop, bolje kontrole u paleti sa alatkama, poboljšani inserter između blokova i block-level kocking-a.

Umetanje Pattern-a direktno iz Pattern Directory-a

Patern directory je prvi put predstavljen tek nedavno, sa verzijom WordPress 5.8 i doneo je potpuno novi način kreiranja stranice u Gutenberg-u. Sa novim izdanjem, verovatno će doći još nekoliko promena vezano za Pettern directory, pogotovo u načinu na koji se Pattern-i ubacuju, kao i načinu na koji se blokovi transformišu u pattern-e.

Prema poslednjim informacijama, WordPress 5.9 će omogiućiti da korisnici ubacuju pattern-e u Gutenberg editoru direktno iz Pattern directory-a. Ranije su korisnici morali da kopiraju pattern iz Pattern directory-a i da se zatim vraćaju nazad u Gutemberg da bi ga tamo zalepili. Funkcionalnost koju smo pomenuli će mnogo olakšati korišćenje pattern-a.

Razvoj novog grafičkog interfejsa za stilove za theme.json

Kao što je WordPress 5.8 olakšao način na koji se blokovi renderuju,sa verzijom 5.9 ćemo možda imati noi interfejs koji će nam pomoći da imamo bolju interakciju sa stilovima. U ovom trenutku taj projekat je nazvan ‘global styles’ i već je napravljen prototip dizajna.


Očekuje se da će Styles sidebar doći sa gomilom novih alata za dizajniranje, kao što su tipografski alati, alati za veličine i razmake, kao i poboljšani color picker.

Unapređen full-site editing sa Gutenberg editorom

Kako smo već najavili u predstavljanju verzije WordPress 5.8, očigledno je da se WordPress kreće ka potpunom full site editing rešenju. To znači da se Gutenberg editor stalno unapređuje kako bi se postiglo da se pomoću njega može relativno lako napraviti ceo sajt, sa različitim funkcionalnostima. S obzirom da je sve ovo u konstantnom razvoju, nije realno očekivati da sve bude završeno u verziji 5.9. Ipak, Automattic u čijem vlasništvu je WordPress je najavio da će u najkraćem roku WordPress imati full site editing funkcionalnost.

Pored toga tu je i veći broj opcija u responsive blok sekciji. Nova verzija donosi lakšu izradu responsive stranica pomoću Gutenberg blokova.

Dolazi nova tema: Twenty Twenty-Two

U pitanju je nova tema koja dolazi kao default-na sa verzijom WordPress 5.9. Tema donosi lepe ilustracije ptica u letu, jednostavnu tipografiju kao što je Source Serif Pro i paletu boja inspirisanu prirodom. Kako je najavljeno u pitanju je do sada najlakša i najfleksibilnija default-na tema WordPress-a.

Očekivani datum izlaska WordPress-a 5.9

Kako je sama kompanija Automattic najavila očekivani datum izlaska verzije 5.9 je 14.decembar 2021. Ovaj datum je prilično ambiciozan, ali verzujemo da će Automattic učiniti sve da se nova verzija pojavi u zadatom terminu.

Nenad Mihajlović


Ostavite odgovor