Šta je sve novo doneo WordPress 5.8 - detalnji prikaz nove verzije Idi do glavnog sadržaja

Šta je sve novo doneo WordPress 5.8

WordPress 5.8 pod kodnim nazivom Tatum (u čast čuvenog džez pijaniste Art Tatuma) je zvanično izašao 20. jula 2021, kao drugo od tri velika WordPress izdanja ove godine. U jednom od prethodnih tekstova smo najavili dolazak verzije 5.8. Ono što je najupečatljivije kod najnovije verzije je što se WordPress preko Block editor-a polako približio klasičnim page builder-ima. Pored toga, WordPress 5.8 je doneo mnogo drugih novina i poboljšanja za korisnike / vlasnike sajtova, ali i za developere.

Kako uvek napominjemo, pre bilo kog ažuriranja verzije WordPress-a, obavezno uradite full backup celog sajta, uključujući i baze podataka, fajlove, teme i sve što čini WordPress instalaciju.

Nove funkcionalnosti i poboljašanja koja su stigla sa WordPress-om 5.8

WordPress 5.8 donosi 96 poboljšanja, 170 fix-ova za bagove i 8 Gutenberg izdanja uključenih u WordPress core. Ideja iza uključivanja Gutenberg-a u core fajlove jeste da WordPress dobije sve funkcionalnosti pravog FSE (Full Site Editing) alata.

Za one koji još nisu upoznati sa pojmom FSE-a, cilj je da u budućnosti budete u mogućnosti da pomoću block editor-a editujete bilo koji deo vašeg WordPress sajta. To uključuje header, footer, menije, sidebar-ove i widget-e.

Block-based Widgets editor + live preview u Customizer-u (podrazumevano uključeno)

Kao jedan od prvih velikih koraka ka FSE-u, WordPress 5.8 predstavlja block-based widget editor pod nazivom Block Widgets Editor. S obzirom da je on podrazumevano (default) uključen, to možemo smatrati nekom vrstom najave da će ubuduće editovanje widget-a biti jedna od regularnih aktivnosti unutar Dashboard-a.

Od verzije 5.8 widget oblasti su sada definisane kao globalni delovi sajta koji mogu da prihvataju blokove. Oni se razlikuju od teme do teme, ali su u principu najsličniji delovima kao što su footer ili header sajta.

Sa Block Widgets Editor-om sada možete koristiti WordPress blokove u widget oblastima na vašem sajtu i ujedno preko Customizer-a imati preview svake izmene koju uradite. Novi Block Widgets Editor donosi block-based interfejs za editovanje widget-a, pa tako sve što možete da uradite u block editor-u, sada možete da uradite i u widget customizer-u.

U admin delu vašeg sajta (Dashboard) Idite na Appearance → Widgets stranu i videćete novi Widgets welcome screen, sličan onome koji ste do sada viđali u block editor-u.

Evo i nekoliko važnih činjenica o Widget editor-u:

U widget area možete koristiti bilo koji WordPress block. Dakle svaki koji vam je dostupan u WordPress block library, može biti korišćen u okviru widget-a, ne samo widget-i koje WordPress podrazumevano nudi u okviru widget area.

Pomoću Customizer-a možete imati live preview svih izmena. To znači da svaka izmena vezano za widget-e od sada može biti viđena uživo preko Customizer-a.

Možete kontrolisati stilove za vaše widget-e, kao na primer boju, stilove fontova, razmake i slično. Slično kao i kod podešavanja za blokove, widget-i sada dolaze sa svojim sopstvenim seton kontrola za boje, širinu i poravnanje. Oni će se pojaviti i sakriti automatski kada god izaberete neki blok.

Legacy widget blokovi omogućavaju da koristite starije plugin-e unutar block layout-a. Legacy widget je zapravo sve što nema svoj ekvivalent u bloku. Na taj način svi vaši omiljeni vidžeti bi trebalo da rade bez problema. Na primer, legacy widget može da bude bilo koji od starih, dobro poznatih widget-a kao što su Categories, Archives, Recent posts, Recent comments itd.

Plugin Classic Widgets vraća stari (klasični) widgets interfejs. Slično plugin-u pod nazivom Classic Editor koji se pojavio nakon pojave Gutenberg-a (za one koji nisu želeli da rade sa Gutenberg-om), slično i Classic Widgets vraća stari (klasični) interfejs za widget-e. Kada je aktiviran, ovaj plugin vraća stari izgled, pre verzije 5.8. Nema drugih podešavanja, pa tako možete samo uključiti ili isključiti ovaj plugin.

Novi block-based template editor (podrazumevano isključeno)

Kao još jedan korak bliže FSE (Full Site Editing), WordPress 5.8 predstavlja novi način za izradu stranica i post template-ova pomoću block editor-a. Ipak, ova funkcionalnost nije podrazumevano uključena, pa je ne možete koristiti bez naknadnog uključivanja. Inače, uključivanje radite pomoću dodatne linije koda.
Ukoliko niste upoznati sa pojmom WordPress template-a, u pitanju je standardizovani prikaz stranica i postova koji je definisan u okviru vaše teme. Pre verzije 5.8 kreiranje template-a je bilo moguće samo pomoću dodatnog koda ili pomoću nekog page builder-a.

Iako ova funkcionalnost za sada nije podrazumevano uključena, smatramo da je vredna pomena, jer predstavlja korak bliže FSE-u. Možda je još rano govoriti o nekoj praktičnoj primeni u ovom trenutku, ali je svakako u pitanju funkcionalnost koju vredi razmotriti.

Evo nekoliko informacija vezano za block-based template editor:

Ukoliko vaša tema podržava novo editovanje template-a, videćete opciju za izradu novog template-a u okviru page/post podešavanja. Klikom na taj link pokrećete novi template editor.

Ukoliko ga vaša tema ne podržava u podrazumevanim podešavanjima, možete ga omogućiti dodavanjem sledeće linije koda u functions.php fajlu:

add_theme_support( 'block-templates' );

Napomena: ako rešite da isprobate ovaj novi editor, naša je preporuka da to radite na testnom sajtu (ne na produkcionom). Takođe, kod izmene koda u functions.php fajlu pre toga obavezno uradite full backup vašeg sajta.

Novi Query Loop Block

Kako smo već pomenuli, WordPress 5.8 dolazi sa nekoliko novih WordPress blokova koje će korisnici zavoleti. Jedan od njih je Query Loop Block.

U pitanju je napredni blok koji omogućava prikazivanje post type-ova baziranih na različitim query parametrima i konfiguracijama. Da podsetimo, u WordPress-u reč query znači da zatražite post iz baze prema definisanim setovima opcija. Loop označava petlju, odnosno upit koji se ponavlja kroz svaki post i izbacuje rezultat.

Na Query Query Loop blok možete gledati kao na složeniji i napredniji Latest Posts blok. On omogućava korisnicima da zatraže set postova i prikažu svaki od njih. Na primer, možete lako prikazati postove koji pripadaju nekoj određenoj kategoriji, da biste napravili portfolio ili stranicu sa vašim omiljenim receptima.

Nakon što umetnete Query Loop blok, WordPress će dodati svoj unutrašnji Post Template blok. Ovaj blok omogućava da odaberete kako se postovi prikazuju.

Iako nijedna od preset opcija nije idealna, one obezbeđuju dobru osnovu za korisnike i developere tema da naprave njihove opcije. Query Loop blok opcije uključuju offset, max to show, post type, ordering, filters for categories, tags, authors, keywords.

New Login/Out Block + Theme Blocks

Paralelno sa uvođenjem block-based template-a i widget kastomizacije WordPress 5.8 dodaje nekoliko novih blokova koji otvaraju više novih funkcionalnosti. Većinu tih novih blokova ćete naći izlistane u novoj kategoriji Teme u WordPress inserter panelu.

Login/out block – Sada možete da prikažete login i logout linkove bile gde na vašim postovima, stranama i widget sekciji

  • Site logo block – prikazuje logo sajta
  • Site tagline block – prikazuje tagline sajta
  • Site title block – prikazuje i omogućava editovanje imena sajta. Naziv sajta se obično pojavljuje u title bar-u browser-a, u rezultatima pretrage itd. Takođe ga možete pronaći u Settings → General
  • Post title block – prikazuje naslov posta, stranice ili neki drugi tip sadržaja
  • Post content block – prikazuje sadržaj posta ili stranice
  • Post date block – dodaje datum posta
  • Post excerpt block – prikazuje excerpt posta
  • Post featured image block – prikazuje featured image posta
  • Post categories block – prikazuje kategorije posta
  • Post tags block – prikazuje tagove posta
  • Page list block – prikazuje listu svih stranica.

Novi WordPress Patterns Directory

Slično WordPress Block Directory-a predstavljenom u WordPress-u 5.5, WordPress 5.8 predstavlja WordPress Patterns Directory.

WordPress block patterns su predefinisani layout-i koji omogućavaju korisnicima da kreiraju veliki broj složenih layout-a pomoću samo nekoliko klikova.

Block patterns predstavljaju uvod WordPress-a u zonu pravih page-builder-a. Oni su dizajnirani da pomognu korisnicima da kombinuju blokove zajedno da bi postigli željeni dizajn stranice.

WordPress na svom zvaničnom sajtu (wordpress.org) hostuje biblioteku pattern-a koje možete kopirati na vaš sajt. Biblioteka se nalazi na lokaciji wordpress.org/patterns

Evo nekih informacija vezano za korišćenje Patterns Directory-a:

Patterns Directory će biti importovan u vaš block editor. Ranije ste mogli da koristite samo pattern-e koji su bili isporučivani uz vašu temu ili neki konkretan plugin. Direktnim importovanjem možete koristiti nove pattern-e odmah po importovanju.

Možete ih kopirati direktno sa wordpress.org direktorijuma zajedno sa svim stilovima. Jednostavno kliknite na Copy Pattern dugme i zalepite pattern u vaš block editor.

Novo editovanje slika pomoću duotone filtera

U WordPress-u 5.8 možete koristiti doutone filtere za editovanje slika / fotografija / videa. Dutone dodaje poseban stil vašim slikama / video sadržajima, da bi se bolje integrisali sa vašom temom. Duotone filter možete posmatrati kao crno-beli filter, ali umesto da senke budu crne, a svetli delovi beli, možete samo odabrati svoju boju za svetle i osenčene delove.

Da biste koristili duotone filtere, izaberite tačkasti krug u toolbar-u za bilo koji image block ili cover block.

Izaberite vašu željenu kombinaciju boja da biste izmenili sliku / fotografiju. Imate na raspolaganju veliki broj opcija.

Doutone koristi CSS stilove da bi izmenio vašu fotografiju / sliku, tako da vaša originalna slika ostaje netaknuta. Uvek lako možete vratiti sve na originalnu verziju. Takođe, ova opcija može biti i onemogućena.

Više opcija za stilizovanje Column blocks i Table blocks

Od sada možete definisati boju teksta, boju pozadine, boju linka, kao i padding za svaku posebnu kolonu unutar Columns Block-a.

Takođe, Table blocks sada ima više opcija za definisanje boja. Možete dodati boju teksta i pozadine za vaše tabele.

Embedovanje PDF-ova u File Block

U verziji 5.8 file block detekture ako ste upload-ovali PDF i automatski dozvoljava da embedujete PDF u vaš post ili stranicu.

Jednostavno izaberite File Block, a zatim izaberite PDF fajl koji želite da koristite. Block editor će automatski embedovati PDF.

Možete isključiti embedovanje korišćenjem toggle dugmeta u block settings panelu u opciji Show Inline Embed.

Embedovanje PDF-a zavisi od toga da li to browser posetioca sajta podržava. Većina browser-a za mobilne uređaje neće prikazati PDF.

Unapređen Reusable Blocks interfejs

Reusable blocks omogućava da brzo sačuvate bilo koji WordPress blok koji nameravate često da koristite. Tada možete po potrebi ponovo upotrebiti sačuvani blok na drugim stranicama ili postovima u okviru vašeg sajta. Sada možete dati naziv vašem novo reusable block-u čak i pre nego što ga dodate.

Unapređen Top toolbar mode

Ukoliko više volite da radite sa uključenim top toolbar mod-om, menu items se sada nalaze odmah ispod gravne navigacije u okviru block editor interfejsa. Ovo unapređenje, iako malo, pomaže da razdvojite opcije i akcije za pojedinačne blokove.

Unapređen Parent block selector

Ukoliko ne želite da koristite top toolbar mode, umesto toga možete da koristite podrazumevani block editor toolbar. Sada su jasno podeljeni child i parent blokovi, što vam omogućava da lakše prelazite između blokova.

Unapređenja za developere

Kao što smo na početku ovog teksta pomenuli, WordPress 5.8 donosi i mnogo unapređenja za developere. Mi ćemo navesti samo neke osnovne, a za sve detalje možete pogledati WordPress 5.8 field guide.

Podrška za upload WebP slika

Kao što ste već imali prilike da pročitate u jednom od naših ranijih tekstova na temu WebP formata, WebP je moderan format koji donosi unapređenu lossless i lossy kompresiju za slike na web-u. WebP slike su u proseku oko 30% manje od istih slika u JPEG ili PNG formatu, što značajno smanjuje vreme učitavanja i kolikčinu protoka podataka na vašem sajtu. Sa verzijom WordPress 5.8 WebP je postao standardno podržan format za upload.

Obustavljena podrška za IE11

Iz očiglednih razloga WordPress 5.8 ne pruža podršku za IE11. To znači da možete imati problem sa upravljanjem vašim sajtom preko IE11 i da taj problem zasigurno neće biti otklonjen. Svakako je preporuka da pređete na neki drugi browser.

Theme.json

WordPress 5.8 predstavlja Global Styles i Global Settings API-je da bi pomogao developerima da kontrolišu podešavanja editora, raspoložive alate za kastomizaciju i blokove stilova korišćenjem theme.json fajla u aktivnoj temi. Ovaj konfiguracioni fajl omogućava ili onemogućava funkcionalnosti i postavlja podrazumevane stilove kako za sajtove tako i za blokove.Ako izrađujete teme, možete eksperimentisati sa ovom novom opcijom.

Dodatna podrška za blokove

Kao dodatak na ranije implementirane podrške za blokove u verzijama 5.6 i 5.7, verzija 5.8 donosi nekoliko novih block support flag-ova i novih opcija za kastomizaciju registrovanih blokova.

Promene u okviru REST API-ja

Izmene u okviru REST API-ja koje donosi WordPress 5.8 su uglavnom fokusirane na widget-e i sidebar-ove, ali tu je i nekoliko novih opcija vezanih za operatore. Više o tome možete pogledati u već pomenutom WordPress 5.8 vodiču za developer-e.

To bi ujedno bilo sve što smo želeli da vam predstavimo vezano za WordPress 5.8. Naša je preporuka, da ukoliko ste u prilici, ažurirate svoj sajt ovu novu verziju. Još jednom da naglasimo, ne zaboravite da pre ažuriranja za svaki slučaj obavezno uradite full-backup vašeg sajta.

Nenad Mihajlović


Ostavite odgovor