Šta će novo doneti WordPress 5.8 - nova verzija zakazana za 20.07.2021. Idi do glavnog sadržaja

Šta će novo doneti WordPress 5.8

Kompanija Automattic je najavila da će 20.07.2021. izaći WordPress 5.8. Ovo novo izdanje dolazi sa poboljšanjima koja će značajno unaprediti način na koji se izrađuju WordPress web sajtovi. Da vidimo onda šta će novo doneti WordPress 5.8.

Podrška za WebP format slike

Nova verzija WordPress-a će doći sa podrškom za WebP format slike. Do sada podrška nije bila podrazumevana, pa ste morali da znate kako da sliku u WebP formatu postavite na WordPress sajt.

U jednom od prethodnih tekstova smo već detaljno objasnili šta je WebP format. Ovaj format je praktično i zamena za JPEG i PNG formate, što znači da takođe podržava transparentnost slike. Prednost u odnosu na druge formate slika je u tome što daje mnogo manju veličinu fajla. Format je podržan od gotovo svih popularnih browser-a, pa je ta podrška već omogućena.

Template editor

Template editor će biti dostupan za sve sajtove koji koriste neku WordPress temu.

Kao vlasnik WordPress web sajta od sada ćete pomoću blokova Template editor-a moći da kreirate i editujete svoje template za postove i stranice.

Query loop block

Ova funkcionalnost dolazi sa različitim dizajnima putem koje možete izabrati layout vašeg posta. Jednom kada izaberete osnovni izgled, ovaj alat vam omogućava da kastomizujete blokove unutar petlje. Ova kastomizacija može da podrazumeva promenu boje, ubacivanje oznake stranica na dnu (pagination), položaja slike na stranici itd.

Duotone color efekat

Ovaj novi core blok dodaje malo zabave u WordPress. Duotone filter vam daju opciju da obojite vaše slike i cover blokove. Na taj način možete primeniti filter na vaš dizajn, tako da se možda bolje integriše u vašu temu.

Ova opcija dolazi sa nekoliko preset varijanti, ali ćete moći i sami da odabere boje koje ćete dodati.

Widget blok

Novi widget blok je prijatno osveženje u odnosu na već pomalo zastarelu widget sekciju. Za razliku od većine drugih widget sistema, ova verzija omogućava da dodate veliki broj blokova u delove predviđene za widget-e.

Korišćenje blokova u widget-ima daje mnogo više fleksibilnosti prilikom dodavanja različitih elemenata. Imajući u vidu da je u pitanju novina, trebaće neko vreme da se prilagodite ovoj novoj funkcionalnosti. Ukoliko se u početku ne snalazite dobro, autori su ostavili opciju da se uvek lako vratite staroj widget sekciji, ako vam tako više odgovara.

PDF viewer

Sve do nedavno WordPress nije imao PDF viewer. Zato je PDF viewer blok jedna od važnijih novina u WordPress 5.8. U novoj verziji ćete moći lako da embedujete PDF na vašu stranicu. Ova opcija takođe omogućava posetiocima vašeg sajta da preuzmu PDF fajl.

Pored svih navedenih opcija koje izdvajamo kao značajnije, tu su i neki novi dodaci unutar već postojećih blokova. Tako u verziji 5.8 postoji će postojati više opcija za odabir boje teksta, pozadine i linkova. Dodatno, moći ćete da birate gradient boju za blokove untar tabela. Takođe, tu će biti i opcija za podešavanje udaljenosti između kolona.

Za sada toliko o tome šta će novo doneti WordPress 5.8. Ostaje da sačekamo zvanično izdanje koje je najavljeno za 20.07.2021. nakon čega ćemo detaljnije predstaviti ovu novu verziju WordPress-a.

Nenad Mihajlović


Ostavite odgovor