WordPress 5.7. Šta je novo? Idi do glavnog sadržaja

WordPress 5.7. Šta je novo?

Postalo je već uobičajeno da svakih nekoliko meseci izađe nova verzija WordPress-a sa zanimljivim unapređenjima, o kojima i mi redovno pišemo (ako ste propustili pogledajte tekst o prethodnom velikom 5.6 izdanju).

Tako je i sa verzijom WordPress 5.7. Zvanično izdanje se pojavilo 09.03. pod kodnim nazivom “Esperanza” (po američkoj džez muzičarki Esperanci Spalding).

Kao i u nekoliko prethodnih verzija i ova dolazi sa većim brojem unapređenja kako na nivou core-a tako i u block editoru.

wordpress 5.7

Unapređena verzija Gutenberg-a

Kao i u prethodnih nekoliko velikih izdanja, WordPress je nastavio da unapređuje svoj block editor. Unapređenja pre svega donose mogućnost veće kontrole nad layout-om vaših stranica, bez potrebe da menjate kod.

Drag and drop

Ako ste do sada radili sa Gutenberg block editor-om, onda već znate kako da koristite blokove sadržaja da biste napravili sadržaj vaše stranice. U WordPress 5.7 imate mogućnost da dodate novi blok tako što ćete ga prevući i pustiti na stranicu, po drag and drop principu. Nešto slično kao i kod klasičnih page builder-a.

drag and drop builder u 5.7

Za razliku od većine builder-a Gutenberg sada nudi mogućnost da prelaskom mišem preko određenog bloka vidite kako će on izgledati na stranici, što olakšava odabir odgovarajućeg bloka.

Full-height blokovi

Još jedna novina u Gutenberg-u je mogućnost kreiranja full-height blokova. Pre verzije 5.7 postojalo je nekoliko full-width blokova, a u novoj verziji je moguće kreirati i blokove u punoj visini stranice. Na taj način možete lako kreirati stranicu koja je dizajnerski bolje uređena nego što ste to mogli da postignete u prethodnim verzijama.

Nova paleta boja

Do sada je WordPress dolazio sa ograničenom paletom boja u backend-u. U verziji 5.7 ovo se promenilo, pa vam je sada na raspolganju paleta sa više nijansi, odnosno sa širim opsegom svetlijih i tamnijih tnova u okviru palete boja.

Nova dugmad

Kao što znate button blok služi za lakše dodavanje dugmeta na stranicu i postoji već nekoliko verzija izdanja unazad. Novo u verziji 5.7 je što možete da uradite i vertikalno poravnanje dugmadi i da pritom odredite i procenat širine dugmeta. To daje dodatnu mogućnost da postavite dugmad baš onako kako želite, bez potrebe da se igrate sa CSS-om.

nova dugmad u verziji 5.7

Veličina ikonica za društvene mreže

Još jedna izmena koja dolazi sa verzijom 5.7 jeste mogućnost da promenite veličinu ikonica za društvene mreže. Opet zgodna opcija sa stanovišta UI/UX-a koja nudi nove mogućnosti za dizajniranje vaših stranica.

Lakša migracija sa HTTP na HTTPS

Već znamo da je HTTPS danas obavezan iz mnogo razloga. Pre svega zbog bezbednosti korisnika i njegovih ličnih podataka, ali isto tako i zbog rangiranja na Google-u.

https

Uz WordPress 5.7 dolazi mogućnost lakog prelaska na HTTPS. WordPress sada može da detektuje da li sajt radi na hosting paketu koji koristi HTTPS, ali još nije prešao sa HTTP-a ma HTTPS.

Ako je to slučaj kod vas, u verziji 5.7 jednim klikom možete lako migrirati na HTTPS, a WordPress će u pozadini odraditi podešavanja svih URL-ova na HTTPS.

Ranije vam je za ovo trebalo dosta vremena i živaca ukoliko biste to radili sami, ili biste morali da koristite neki plugin da biste to odradili lakše. Sada je to sve ugrađeno u WordPress i moramo da kažemo da to značajno olakšava migraciju na HTTPS.

Lazy loading i za iframes

Lazy loading kao podrazumevana opcija je predstavljen u WordPress-u 5.5. Sa verzijom 5.7 dolazi u naprednijoj varijanti jer je sada ova opcija moguća i za sve embedovane sadržaje koji koriste iframes.

Na primer, ako na stranici imate embedovan neki YouTube video, sada je potrebno samo da mu u iframe tag dodate atribut loading=”lazy” i on će se učitavati kao i svaki drugi lazy loading medijski sadržaj.

Novi Robots API

Verzija 5.7 takođe donosi neke korisne novine za developere. Novi Robots API sada omogućava developerima da upravljaju robots meta tagovima na stranici. Sa novom funkcijom wp_robots mogu da dodaju sopstvene filtere.

Takođe, novi API donosi i mogućnost podešavanja da li će pretraživaču biti dozvoljeno da prikaže neki veliki medijski sadržaj sa stranice. Ovo je važno ukoliko želite da imate kontrolu nad time recimo da li će Google prikazivati takav sadržaju u Google Discover-u.

Finalne pripreme za prelazak na jQuery 3.5.1

Sa verzijom WordPress 5.7 dolazi i poslednji korak pred prelazak na jQuery 3.5.1. WordPress tim radi na ovoj migraciji već neko vreme, tačnije još od verzije 5.5. Kao i prethodno pomenuta, i ova promena u najvećoj meri ima uticaja na developere, posebno one koji rade na plugin-ma i temama.

Nenad Mihajlović


Ostavite odgovor