Wordpress 5.6. Šta je novo i kakva poboljšanja nam donosi novo izdanje Idi do glavnog sadržaja

Šta je novo u WordPress 5.6

Izašlo novo veliko izdanje WordPress-a 5.6 pod kodnim imenom „Simone“. Ime je dato po poznatoj jazz muzičarki Nini Simone, u skladu sada sa već tradicionalnim davanjem imena kompanije Automattic koja u cilju popularizacije jazz muzike to praktikuje već neko vreme. S obzirom da je u pitanju takozvano veliko izdanje (major release), očekivano je da sa sobom donosi nekoliko velikih promena i unapređenja. Zato pogledajmo šta je novo u WordPress 5.6.

Ono što je odmah na prvi pogled jasno, jeste da WordPress dolazi sa novim izgledom. Pre svega dodata je nova podrazumevana tema pod nazivom twenty twenty-one, a zatim i mnoge novine u okviru Gutenberg blok editora.

Kada smo predstavljali prethodno veliko izdanje WordPress 5.5 pomenuli smo da sa svakim novim izdanjem WordPress stavlja veliki akcenat na dalji razvoj i unapređenje svog blok editora. Tako je i sa ovim izdanjem unapređen korisnički interfejs, prošireni su blok šabloni i funkcionalnost samog blok editora.

Blok šabloni

Inicijalno su se pojavili u prethodnom veikom izdanju 5.5. i doneli novinu u formiranju blok šema u koje možete smestiti svoj sadržaj (tekst, sliku, video…).

blok šabloni

U pitanju su predefinisani blokovi šablona u koje možete lako smestiti neku kombinaciju elemenata. Tako je u novu verziju dodat npr. Heading and paragraph blok koji odjednom dodaje oba bloka. To vam nesumnjivo štedi vreme i olakšava kreiranje sadržaja.

Takođe, Large header and paragraph blok šablon donosi dodatke u vidu mogućnosti menjanja boje teksta, dok za odabir kategorije blokova šema sada postoji drop-down meni iz koga birate kategoriju šeme (šabloni iz twenty twenty-one šeme, dugmad, kolone..itd).

Novine u blok korisničkom interfejsu

Sa verzijom 5.6 takođe dolazi korisna opcija da više blokova istovremeno konvertujete u kolone. Moramo da kažemo da se nama tokom testiranja pojavio problem sa ovom konverzijom, koji nismo mogli da rešimo, pa verujemo da je u pitanju bag koji će WordPress tim brzo rešiti već u prvoj sledećem update-u kroz minor release.

blok korisnički interfejs

Od značajnijih izmena u blok editoru, dodali bismo još i mogućnost podešavanja fokalne tačke za video sadržaje. Ova opcija je bila moguća i u verziji 5.5, ali se ovim proširila i na video. Naravno sve pomenute funkcionalnosti su već bile predstavljene u najnovijoj verziji Gutenberg plugin-a, ali su sa verzijom WordPress-a 5.6 postale sastavni deo njegovih core funkcionalnosti.

Twenty-twenty one tema

Nama se dopala nova tema, pogotovo njen vizuelni identitet i jednostavnost. Ono što izdvajamo jesu pre svega nove pastelne boje sa kojima je moguće raditi u blokovima. Zaista daju moderan i lep izgled sajtu. Tu su i opcije kao što su korišćenje lokalnih fontova (native fonts), čime se izbegava njihovo preuzimanje sa nekog drugog servera i ujedno ubrzava učitavanje i rad sajta.

Pored toga ova tema dolazi sa opcijom za prebacivanje u dark mode. Aktiviranjem ove opcije na sajtu omogućavate posetiocu vašeg sata da izabere prebacivanje na dark mode. Ovo može lako da uradi klikom na dugme u donjem desnom uglu ekrana, koje se pojavi nakon što ste izvršili njegovu aktivaciju.

Ažuriran Health tool

Tool koji postoji od verzije 5.2 vremenom je pretrpeo izmene i poboljšanja od inicijalne verzije. Sa verzijom 5.6 doživeo je značajnije izmene u vidu proširenja alatki za detekciju i prevenciju problema sa sajtom.

health tool

Tako jedan od novih alata proverava odgovore servera i odbacuje one koje klasifikuje kao pogrešne, na taj način sprečavajući da health tool šalje pogrešne alarme o grešci.

Takođe, asinhrone provere se više ne vrše uz pomoć admin-ajax.php već se sada oslanjaju na REST API endpoint-u. To znači da ćete ove testove od sada nalaziti na lokaciji /wp-json/wp-site-health/v1. Pored toga plugin-ovi i teme od sada takođe mogu korisiti REST API endpoints.

Konačno, od sada možete zakazati health check u željeno vreme i ne morate zavisiti od situacija da se aktivira u nezgodno vreme – recimo kada je pik saobraćaja na vašem sajtu.

Izmene u automatskom ažuriranju

Do sada ste u samom WordPress-u mogli da podesite da se automatska ažuriranja vrše samo za manja core ažuriranja. To nije bilo moguće za veća ažuriranja (osim ukoliko ne biste to podešavali u nekom third-party installer-u) , jer se između ostalog verovalo da to u određenom broju slučajeva može dovesti do problema u radu sajta (zbog neažuriranih pugin-ova, tema i sl). Ipak, od verzije 5.6 se logika promenila, pa je sigurnost stavljena na prvo mesto zbog čega su u WordPress timu odlučili da omoguće automatska ažuriranja i za velika izdanja WordPress-a.

Važno je znati da ova nova opcija može biti automatski aktivirana samo u novim instalacijama WordPress-a (od verzije 5.6). Za sve prethodne instalacijeona nije podrazumevano aktivna, već je morate ručno aktivirati.

Kompatibilnost sa PHP 8

Imajući u vidu da je PHP 8.0 doneo dosta novog u odnosu na svoju prethodnu verziju, nije ni čudo što nije tako brzo prihvaćen od strane WordPress-a. Ipak, verzija 5.6 je otvorilia put za postizanje potpune kompatibilnosti u nekim budućim izdanjima WordPress-a. Ovo naravno neće doći tako brzo, jer je potrebno da i developeri tema i plugin-a prilagode svoje proizvode PHP-u 8.0.

Po svemu sudeći, do tada će proći još neko vreme.

Lozinke za aplikacije

Potpuno nova funkcionalnost koja se odnosi na lozinke koje aplikacije koriste za slanje autentifikovanih zahteva prema WordPress API-jima. Ovo se pre svega odnosi na third-party aplikacije koje žele da komuniciraju sa WordPress-om.

Ove lozinke su dugačke 24 karaktera i prikazane su u odvojenim delovima radi lakšeg korišćenja. Mogu se kreirati uz pomoć REST API-ja ili ručno. Ovo poslednje možete izvrštiti na nivou vašeg korisničkog profila u Dashboard-u.

Zaključak:

U pitanju je verzija koja nam dolazi sa dosta novih unapređenja. Navikli smo od verzije 5.2 da se najveći broj tih unapređenja odnosi na dva osnovna elementa WordPress-a: sigurnost i izgled. Tako sa svakom novom verzijom dobijamo značajna unapređenja na oba fronta, što je u svakom slučaju za pohvalu. Mi smo u ovom tekstu predstavili neka od najbitnijih i najočiglednijih novina i izmena, dok smo neke od njih, po nama manje bitne (ovde pre svega mislimo na blok editor), ostavili vama da ih sami otkrijete.

Naravno, nakon ove verzije će uslediti mnogo manjih koje če otklanjati bagove koje će developeri u međuvremenu otkriti. Do tada ostaje da se prilagodimo novom izdanju i čekamo nova iznenađenja koja će nam nesumnjivo stići već sa prvim sledećim velikim izdanjem.

Nenad Mihajlović


Ostavite odgovor