Wordpress 5.5. Šta je novo i da li je bolji od svog prethodnika? Idi do glavnog sadržaja

WordPress 5.5 – Šta je novo?

 

WordPress nas je ove godine iznenadio sa dva velika izdanja. Već 1.aprila je lansirana verzija 5.4, koja je donela nekoliko značajnih novina, a tek što smo se navikli na tu verziju, pre nekoliko dana (tačnije 11.08) stigla nam je i verzija 5.5 pod kodnim nazivom ’Eckstine’ (po američkom jazz pevaču Bili Ekstinu).

S obzirom da nam ova verzija donosi neke značajnije izmene, u ovom tekstu ćemo vam predstaviti šta je to novo u WordPress-u 5.5.

Ono što se na prvi pogled da primetiti jeste da ćete sigurno moći da zaboravite na korišćenje nekih pluginova, jer su neke funkcionalnosti za koje su vam bili potrebni pluginovi, sada ugrađene u core fajlove WordPress-a. To je svakako dobra vest, jer već znate da smo mi pobornici razumnog i ograničenog korišćenja pluginova.

Takođe, znatno su proširene neke funkcionalnosti u okviru Gutenberg editora, pa je on sada postao mnogo bliži klasičnom page builder-u, što je očigledno negde i bila osnovna ideja od njegovog pojavljivanja.

Slogan verzije 5.5. je Speed.Search.Security što zasigurno oslikava ono što WordPress donosi sa sobom u svom najnovijem izdanju.

Lazy loading

Poznato je da lazy loading omogućava odlaganje učitavanja elemenata koji se nalaze na veb-sajtu ispod viewport-a u vašem pretraživaču. Dakle, deo sajta koji nije trenutno vidljiv se ne učitava odmah nego naknadno kako skrolujete, odnosno kako se vaš viewport pomera na dole. Time se značajno ubrzava učitavanje veb-sajta, jer se učitavanje svih onih elemenata koji u tom trenutku nisu neophodni da se učitaju, odlaže dok ne stignete do njih.

Da biste postigli ovo i sa WordPress veb-sajtom, pre verzije 5.5 ste morali da instalirate neki od pluginova za ovu namenu ili se malo poigrate sa PHP-om i Javascript-om.

Od verzije 5.5 to više nije potrebno, jer WordPress sada ima ugrađenu lazy loading funkcionalnost. Nije potrebno da je posebno podešavate, jer je aktivirana po podrazumevanim podešavanjima.

Ovo je svakako veliki plus i funkcionalnost koja ujedno i doprinosi većoj brzini vašeg sajta. Time je opravdan deo slogana pod nazivom Speed.

XML sitemap

Kao što znate XML sitemap je važan deo vašeg veb-sajta, jer omogućava Google bot-u i botovima ostalih platformi za pretragu, da brže i lakše skeniraju i indeksiraju vaš sajt. Ako želite da se podsetite šta to beše XML sitemap, već smo pisali na temu XML sitemap-a u jednom od naših prethodnih tekstova. Do sada je kreiranje XML sitemap-a bilo moguće uz pomoć specijalizovanih plugin-a ili dodavanjem nekoliko linija PHP koda u functions.php fajlu.

Sa verzijom 5.5 ovo je postala standardna funkcionalnost u WordPress-u, što će svakako olakšati posao oko kreiranja sitemap-a.

Ujedno, ova funkcionalnost opravdava deo slogana pod nazivom Search.

Auto update

Ono što do sada nije bilo moguće, WordPress 5.5 je učinio mogućim. Od ove verzije možete podesiti automatsko ažuriranje tema i pluginova. Jednostavno podesite za svaki plugin ili temu da se automatski ažuriraju i oni će to učiniti čim se pojavi dostupna njihova novija verzija. Ovo je veliki plus za bezbednost svakog WordPress veb-sajta, pa je naša preporuka da obavezno iskoristite navedenu opciju. Opšte je poznato da većina hakovanih veb-sajtova ima problem upravo sa zastarelim verzijama tema ili pluginova, pa onda nema mnogo dileme oko toga da li čekirati auto-update.

Doduše i u ranijim verzijama ste mogli da uz par podešavanja dođete do automatskog update-a, ali je to bilo samo za naprednije korisnike iili uz pomoć pluginova. Od sada je ova opcija dostupna svima u osnovnim podešavanjima, što je svakako veliki plus za ovu verziju WordPress-a.

Ovim je WordPress opravdao deo slogana pod nazivom Security.

Novine u Gutenberg blok editoru

Još od prve pojave Gutenberg blok editora, sve sledeće verzije WordPress-a su u manjoj ili većoj meri donosila poboljšanja upravo u ovom editoru. Iako od početka nije bio omiljen kod većine WordPress profesionalaca, vremenom je doneo mnogo korisnih opcija i time donekle ublažio negativne utiske sa početka.

U verziji 5.5 Gutenberg je dopunjen mnogim novim i korisnim opcijama, pa da krenemo odmah sa najbitnijim:

Unapređeni korisnički intefejs editora

U WordPress-u 5.5 primetno je i vizuelno unapređenje korisničkog interfejsa Gutenberga. Istaknutiji je kontrast, a neke funkcije i opcije su različito obojene. Sve ovo doprinosi opštem vizuelnom utisku, ali i lakšem snalaženju u radu sa editorom.

Tako su recimo neka dugmad, kao + za dodavanje novog bloka, sada znatno istaknutija u odnosu na pozadinu, pa ceo intefejs deluje dizajnerski naprednije u odnosu na prethodnu verziju.

Integrisani direktorijum blokova

Ukoliko koristite Gutenberg blokove za pravljenje sadržaja na vašem veb-sajtu, onda verovatno znate da on raspolaže samo određenim brojem blokova.

WordPress 5.5. donosi novinu u vidu direktorijuma blokova koji su vam na raspolaganju ukoliko želite neki od blokova koji nije na raspolaganju. U suštini ovaj direktorijum je zapravo skup pluginova uz pomoć kojih ćete pronaći željeni blok.

Lakše uređivanje slika unutar editora

Kada je u pitanju uređivanje slika, onda je Gutenberg u tom segmentu dobio prilično novih funkcija. Pre svega tu mislimo na opciju da sve navedeno možete raditi u samom editoru – kropovanje, podešavanje dimenzija slike, aspect ratio, rotiranje, sve to je moguće podesiti bez potrebe da napuštate editor.

Takođe, opcija da možete postaviti i parallax se nama učinila prilično zanimljivom za pomenuti.

Mogućnost dodavanja pattern blokova

Opcija dodavanja najčešće korišćenih blokova već neko vreme postoji u Gutenbergu, ali sa verzijom WordPress-a 5.5 ova opcija je dobila svoje proširenje. Naime, od sada možete dodati i takozvane pattern blokove, odnosno blokove koji su već prekonfigurisani i koje lako možete ubaciti kao takve na stranicu sajta. Recimo da su oni najbliži template-ima blokova.

To omogućava da lako i po uzoru na page builder-e lako manipulišete istim elementima po celom veb-sajtu. Trenutno je svega nekoliko takvih blokova na raspolaganju u okviru verzije 5.5, a li je verovatno da će developeri početi da koriste ovu opciju i integrišu neke nove pattern-e u okviru svojih tema i pluginova.

Prošireni preview

Opcija preview je do sada prikazivala samo izgleda vaše stranice/posta onaako kako će ona izgledati na desktop računaru. Verzija 5.5. donosi jedno prijatno iznenađenje u vidu proširenja i za mobilne uređaje (moblni telefon i tablet).

Dovoljno je samo da iz padajućeg menija izaberete željeni uređaj i on će prikazati preview za odbrani uređaj. Jednostavno rešenje koje će u mnogome pomoći WordPress profesionalcima prilikom izrade veb-sajtova.

Zaključak

Slobodno možemo reći da je u verziji 5.5 WordPress mnogo zreliji i okrenutiji korisniku i njegovim potrebama. Istovremeno, nekim novinama koje su karakteristične samo za ovo izdanje, ljudi iz kompanije Automattic nagoveštavaju da će i u budućim izdanjima akcenat biti na daljem razvoju i unapređenju Gutenberga kao nove paradigme savremenih page buldera.

Da li ste se i vi već upoznali sa novom verzijom WordPress-a. Kakvi su vaši utisci?

 

Nenad Mihajlović

 


Ostavite odgovor