Problem nakon update-a sajta na WordPress 5.5? Evo kako da ga rešite. Idi do glavnog sadržaja

Problem nakon update-a sajta na WordPress 5.5?

Tek što je pre 10-ak dana zvanično lansiran WordPress 5.5, počeli su da se javljaju vlasnici sajtova koji su imali problem nakon update-a sajta. Vrlo brzo se ispostavilo se da je problem nastao zbog nekompatibilnosti nove verzije sa nekim starijim verzijama plugin-ova i tema. Pretpostavka je da je do sada preko 50.000 sajtova imalo problem nakon ažuriranja na novu verziju.

U čemu je zapravo problem?

WordPress 5.5. dolazi bez jQuery Migrate-a

WordPress 5.5 dolazi bez JavaScript biblioteke pod nazivom jQuery Migrate. Ova biblioteka je kod prethodnih verzija služila da omogući kompatibilnost sa verzijama jQuery-a starijim od verzije 1.9. Zato je ona bila uključena u sve verzije WordPress-a od 3.6 pa na ovamo.

Novije verzije tema i plugin-ova nisu zahtevale jQuery Migrate da bi ispravno radile. Sa druge strane, on je bio neophodan starijim verzijama. Nakon ažuriranja na WordPress 5.5 takvi sajtovi su se susreli sa problemom koji je bio prouzrokovan nepravilnim radom JavaScript koda na njihovim stranicama.

Kako rešiti problem sa jQuery Migrate-om?

S obzirom da problem može doći od korišćenja starije verzije plugin-a ili teme, pre svega proverite da li neki od plugin-ova na vašem sajtu nije davno ažuriran. Ako postoji nova verzija, ažurirajte vaš plugin na tu verziju. Ako je poslednje ažuriranje bilo pre više od godinu dana, a ne postoji novija verzija tog plugin-a, probajte da ga deaktivirate i nakon toga proverite da li problem i dalje postoji. Ako se stvar nakon toga popravila, verovatno ste ujedno i rešili problem sa sajtom. Ako vam je taj plugin baš neophodan, ostaje samo da pronađete neku adekvatnu, noviju verziju plugin-a sa sličnim funkcionalnostima i instalirate je umesto stare verzije.

Ako je problem i dalje prisutan, proverite verziju teme koju koristite. Ako imate mogućnost preuzmite najnoviju verziju te teme. Ukoliko ne postoji novija verzija teme, ili instalacija nove verzije nije rešila problem, onda instalirajte plugin Enable jQuery Migrate Helper koji je WordPress objavio pre manje od nedelju dana. Ovaj plugin je privremeno rešenje, kako bi se developerima dalo vremena da kreiraju novije verzije plugina i tema koje će otkloniti navedeni problem.

Problem sa paginacijom i kako ga rešiti

Kao što verovatno znate, paginacija je jedna vrsta navigacije sa brojevima strana, koja se obično nalazi na dnu veb-stranice. Svaki broj predstavlja jednu stranicu, tako da klikom na neki od tih brojeva, bivate usmereni na stranicu pod tim brojem. Najčešće se koristi kod dugačkih tekstova ili galerija sa mnogo medijskog sadržaja.

Nakon ažuriranja na WordPress 5.5 neki vlasnici sajtova su primetili da imaju problem sa pogrešnom redirekcijom prilikom klika na stranice pod paginacijom. Ispostavilo se da ovde postoji konflikt između nove verzije WordPress-a i nekih tema koje za razliku od WordPress-a dozvoljavaju da promenljiva page ima alfanumeričku vrednost. WordPress inače podrazumeva da promenljiva page ima samo numeričku vrednost.

Neki developeri su pronašli rešenje u preimenovanju ove promenljive u neki drugi naziv, što je po njihovim rečima sasvim dovoljno za rešavanje navedenog problema. Ukoliko ste se i vi susreli sa ovim problemom, a nemate neophodnog iskustva u menjanju WordPress core fajlova, predlažemo da angažujete nekog profesionalca koji vam može pomoći da ga rešite.

Mi se nismo susreli sa navedenim problemima, ali je očigledno da veliki broj vlasnika sajtova jeste, pre svega zahvaljujući starim i neažurnim verzijama tema i plugina koje koriste.

Kao što smo pisali u našem prošlom tekstu, WordPress 5.5 donosi mnogo novih funkcionalnosti i sigurnosnih poboljšanja, pa predlažemo da obavezno iskoristite priliku i ažurirate svoj sajt na novu verziju.

Ipak, budite oprezni ako imate starije verzije plugin-a i tema, jer sada znate da potencijalno možete imati i problem nakon ažuriranja. Pre ažuriranja obavezno uradite bekap celog sajta i proverite da li imate neke starije verzije plugin-a ili tema. Po potrebi postavite pitanja na relevantnim forumima ili se konsultujte sa developerima koji su ih napravili, jer to je nasigurniji način da dobijete neophodnu pomoć i da vaš sajt bez problema nastavi sa radom i nakon ažuriranja na WordPress 5.5.

Nenad Mihajlović


Ostavite odgovor