Popularne WooCommerce ekstenzije za e-commerce sajtove Idi do glavnog sadržaja

Popularne WooCommerce ekstenzije za e-commerce sajtove

WooCommerce je bez sumnje jedan od najpopularnijih i najviše zastupljenih WordPress plugina za kreiranje online prodavnica. Bez obzira da li želite da napravite malu online prodavnicu sa samo nekoliko proizvoda, ili veliku prodavnicu sa nekoliko hiljada proizvoda, WooCommerce se pokazao kao jedno od boljih i pouzdanijih rešenja.

Ovaj plugin u svojoj osnovnoj, besplatnoj verziji nudi sve potrebne opcije i funkcionalnosti koje su neophodne svakom e-commerce sajtu da bi radio onako kako je to očekivano.

Ipak, za neke specifične ili neke napredne funkcionalnosti, biće vam potrebno da ovaj plugin proširite nekim dodatnim ekstenzijama.

Zato ćemo u ovom tekstu predstaviti neke popularne WooCommerce ekstenzije za e-commerce sajtove.

Šta su WooCommerce ekstenzije?

WooCommerce ekstenzije su, slično WordPress plugin-ima, dodaci na osnovnu verziju softvera, koji omogućavaju da se osnovna verzija proširi dodatnim funkcionalnostima.

Osnovna verzija WooCommerca nudi neke od najvažnijih i najčešće korišćenih funkcionalnosti koje vam mogu biti potrebne prilikom kreiranja vaše online prodavnice.

Da biste u vašoj online prodavnici omogućili neku dodatnu funkcionalnost, možete kupiti i instalirati neku od ekstenzija koja vam omogućava takvu funkcionalnost.

Ima ih u besplatnim ili premium verzijama. Obično one koje su bogatije funkcionalnostima dolaze samo u premium verziji, ali ima i onih koje vam nude i jednu i drugu verziju, u zavisnosti od vaših trenutnih potreba.

Većina ekstenzija obezbeđuje nekoliko vezanih funkcionalnosti.

Recimo, ekstenzija za integraciju sa PayPal gateway-em, omogućava vam da tehnički povežete svoj sajt sa PayPal payment gateway-em, ali ujedno omogućava i da podesite checkout stranicu na svom web sajtu, tako da bude prilagođena vašem brendu i stilu ostatka vašeg web sajta.

Sve WooCommerce ekstenzije koje ćemo predstaviti u ovom tekstu, ali i sve druge koje vam mogu biti potrebne, možete preuzeti direktno sa WooCommerce repozitorijuma.

Ukoliko još uvek niste pokrenuli svoju online prodavnicu, pročitajte naš tekst Kako da pomoću WooCommerce plugina napravite svoju online prodavnicu.

Booster for WooCommerce

Booster For WooCommerce je višenamenska ekstenzija koja omogućava da na svom e-commerce sajtu otključate čak 115 dodatnih modula za WooCommerce. Tu su moduli za valute, cene, dugmad, nazive, proizvode, korpe za kupovinu, payment gateway-e, isporuku proizvoda, porudžbine i email-ove.

Ono što je dobra opcija je da možete izabrati samo onaj modul koji vam je potreban, a ostale ostaviti neaktivnim. Ukoliko vam zatreba neki od modula koji vam je neaktivan, dovoljno je da ga aktivirate i odmah možete da ga koristite.

Premium verzija ove ekstenzije vam omogućava da dodate neke napredne funkcionalnosti kao što su kreiranje faktura u PDF formatu, polja za unos proizvoda, alate za izveštavanje i još mnogo drugih opcija.

Booster for WooCommerce is one of the best WooCommerce extensions you can download

WooCommerce PayPal Checkout Payment Gateway

U pitanju je zvanična WooCommerce ekstenzija koja vam omogućava da prodajete svoje proizvode i pretplate putem PayPal-a. Takođe, ova ekstenzija vam omogućava da prilagodite svoju checkout stranicu prema svojim sopstvenim branding pravilima i stilovima. Ujedno omogućava vam da kontrolišete način prikazivanja dugmadi u svojoj online prodavnici.

PayPal API podatke možete ručno podesiti unutar ekstenzije. Ipak, lakše je da povezivanje uradite putem svog PayPal naloga tako što ćete se ulogovati na PayPal i dozvoliti ovu konekciju.

WooCommerce PayPal Checkout Payment Gateway is one of the best WooCommerce extensions you can download

WooCommerce Stripe Payment Gateway

U pitanju je još jedna ekstenzija za omogućavanje plaćanja na vašem e-commerce sajtu. Pomoću WooCommerce Stripe Payment Gateway ekstenzije možete integrisati svoj e-commerce sajt sa Stripe payment gateway-em i na taj način omogućiti da kupci na vašem e-commerce sajtu mogu plaćati preko svog Stripe naloga.

Kao i PayPal i Stripe vam omogućava da na svom sajtu omogućite plaćanje putem različitih platnih kartica koje su registrovane na vašem nalogu. Jedino što za razliku od WooCommerce PayPal Checkout Payment Gateway ekstenzije, Stripe ektenzija dolazi sa nešto ograničenijim mogućnostima kada je u pitanju proširenje vašim branding pravilima i stilovima. I dalje ćete imati mogućnost da upravljate dugmadima za plaćanje, doduše takođe u nešto ograničenom opsegu u odnosu na PayPal ekstenziju.

Ukoliko vam je potrebno da koristite WooCommerce Subscriptions ekstenziju, dobro je da znate da WooCommerce Stripe Payment Gateway ekstenzija odlično radi u paru sa tom ekstenzijom.

WooCommerce Google Analytics ekstenzija / WooCommerce Google Analytics Pro

Ukoliko vam je potrebno da imate detaljne informacije o online prodaji vaših proizvoda ili usluga, WooCommerce Google Analytics ekstenzija je pravi izbor za vas. Ako već koristite Google Analytics za svoj web sajt, onda znate koje sve opcije analitike možete očekivati pomoću ove ekstenzije. Ukoliko ga još uvek ne koristite, pročitajte tekst sa našeg bloga Kako da podesite Google Analytics za e-commerce sajt.

Sve opcije dostupne u klasičnom Google Analytics alatu dostupne su i u WooCommerce Google Analytics ekstenziji, samo konkretno za vašu online prodavnicu.

Ipak, sa ovom ekstenzijom vam je dostupna osnovna analitika, pa ako imate potrebnu za naprednijom analitikom, možete probati sa ekstenzijom pod nazivom WooCommerce Google Analytics Pro.

Ova naprednija verzija analitike omogućava integraciju između vaše WooCommerce prodavnice i vašeg besplatnog Google Analytics naloga. Takođe, ova verzija dodaje napredno praćenje događaja u vašu WooCommerce prodavnicu i automatski gura te događaje u Google Analytics, kako biste mogli da pratite metrike poput prosečne vrednosti porudžbine, stope konverzije, prodaje po proizvodu ili kategoriji proizvoda i druge važne podatke.

YITH WooCommerce Quick View

Ova ekstenzija vam omogućava da klikom na proizvod vidite veću sliku proizvoda, kao i dodatne informacije o tom proizvodu. I u svojoj besplatnoj verziji ekstenzija vam omogućava dovoljno korisnih opcija.

Ipak, da biste imali više raspoloživih opcija za stilizovanje, biće potrebno da pređete na premium verziju ove ekstenzije. To će vam omogućiti da koristite lightbox za slike, birate između više stilova i načina pregledanja proizvoda i otključate veliki broj opcija za stilizovanje.

Ukoliko želite možete proveriti i druge besplatne alternative poput WPC Smart Quick View i
Quick View for WooCommerce ekstenzija.

YITH WooCommerce Quick View is one of the best WooCommerce extensions you can download

WooCommerce PDF Invoices & Packing Slips

WooCommerce PDF Invoices & Packing Slips je bez sumnje korisna WooCommerce ekstenzija koja automatski šalje PDF fakturu na email korisnika. Takođe, omogućava vam da podesite uz koje email-ove se šalje faktura i koja su polja prikazana.

U osnovnoj verziji ova ekstenzija nudi neke osnovne opcije koje vam mogu ali i ne moraju biti dovoljne. U slučaju da su vam potrebne naprednije opcije, poput prilagođenih naslova, prilagođenih opcija za plaćanje i eksportovanja PDF dokumenta, biće potrebno da instalirate premium verziju ekstenzije.

Ukoliko želite da probate još neke ekstenzije sa sličnim funkcionalnostima, naša preporuka je da probate sa WooCommerce PDF Invoices, Packing Slips, Delivery Notes and Shipping Labels.

WooCommerce PDF Invoices & Packing Slips is one of the best WooCommerce extensions you can download

YITH WooCommerce Wishlist

YITH WooCommerce Wishlist ekstenzija omogućava kupcima na vašem e-commerce sajtu da sačuvaju svoje omiljene proizvode da bi ih kasnije pogledali. Ova korisna opcija može da vam donese dodatnu prodaju i pomogne da zadržite kupce.

Iako za ovu opciju postoji zvanična premium WooCommerce ekstenzija pod nazivom WooCommerce Wishlists, po našem mišljenju YITH WooCommerce Wishlist predstavlja bolju opciju. Iako je YITH WooCommerce Wishlist nešto skuplja opcija, mislimo da nudi više fleksibilnosti i opcije koje će vam na kraju doneti više.

YITH WooCommerce Wishlist je besplatan za preuzimanje i već sadrži najveći broj opcija koje vam mogu biti potrebne. Ipak, za korišćenje nekih naprednih opcija potrebno da pređete na premium verziju.

Ove naprednije opcije omogućavaju vašim kupcima da kreiraju višestruke whishlist-e i prate popularne proizvode. Pored toga premujum verzija vam omogućava da kupcima koji su sačuvali određene proizvode pošaljete promotivne email-ove.

YITH WooCommerce Wishlist is one of the best WooCommerce extensions you can download

WooCommerce Product Add-Ons

U pitanju je zvanična WooCommerce premium ekstenzija. Dolazi sa opcijama za dodavanje tekst box-ova, padajućih menija, dodatnih oblasti sa tekstom, checkbox-ovima i mnogim drugim opcijama za proizvode.

Na primer, ovu ekstenziju možete da koristite da dodate označavanje zasnovano na slikama, prilagođene opcije za cene i checkbox za pakovanje proizvoda. Ova ekstenzija radi odlično sa drugim WooCommerce ekstenzijama poput WooCommerce Subscriptions i WooCommerce Bookings.

Bez sumnje u pitanju je vrlo korisna ekstenzija koju toplo preporučujemo da probate i za vašu WooCommerce prodavnicu.

WooCommerce Product Add-Ons is one of the best WooCommerce extensions you can download

WooCommerce Product Bundles

Još jedna premium ekstenzija koju toplo preporučujemo je WooCommerce Product Bundles. Ova ekstenzija vam omogućava da grupišete proizvode u pakete. To može biti korisno ukoliko želite da svojim kupcima ponudite opciju da po povoljnijoj ceni kupe još jedan sličan proizvod i tako povećate prodaju na svojoj online prodavnici.

Ova ekstenzija omogućava prodaju fizičkih i digitalnih proizvoda. Dodatno omogućava i definisanje dinamičkih pravila za cene, koja se mogu menjati u zavisnosti od toga koji proizvodi su dodati u korpu.

Bez sumnje u pitanju je jedna od najboljih ekstenzija koja može da pomogne da povećate prodaju na svojoj online prodavnici.

WooCommerce Product Bundles is one of the best WooCommerce extensions you can download

WPC Variations Radio Buttons For WooCommerce

WPC Variations Radio Buttons For WooCommerce je još jedan vrlo korisna ekstenzija za WooCommerce. Omogućava da svoje strane sa proizvodima unapredite tako što ćete izabrati između nekoliko načina prikazivanja varijacija proizvoda. Možete izabrati između HTML select, ddSlick, Select2 i radio dugmadi. Iz stranice za podešavanja možete da aktivirate ili deaktivirate polja kao što su slike, dostupnost i opis.

Premium verzija ove ekstenzije nudi sve opcije iz osnovne verzije, plus opciju da ova podešavanja izvršite za svaki pojedinačni proizvod. Ukoliko vam nije neophodna ova dodatna opcija, možete imati sve neophodno i sa osnovnom verzijom ekstenzije.

WPC Variations Radio Buttons for WooCommerce is one of the best WooCommerce extensions you can download

Checkout Field Editor For WooCommerce

Ukoliko želite više kontrole nad vašom checkout stranicom, preporučujemo da isprobate ovu WooCommerce ekstenziju. Ona vam dozvoljava da modifikujete polja, definišete koja su polja obavezna i izmenite redosled polja na checkout stranici. Pored toga, možete lako dodati i nova polja.

Premium verzija nudi opciju da izaberete između 17 prilagođenih tipova checkout polja, prilagođenih sekcija, polja sa uslovima (conditional), validacijom polja i još mnogo toga.

Ukoliko vam ova ekstenzija iz nekog razloga ne odgovora, možete probati i sa nekim alternativama, poput WooCommerce Checkout Field Editor, Flexible Checkout Fields i Checkout Field Editor and Manager for WooCommerce.

Checkout Field Editor for WooCommerce is one of the best WooCommerce extensions you can download

FiboSearch

Ova ekstenzija dodaje u vašu online prodavnicu AJAX polje za pretragu (search bar) koje u realnom vremenu pokazuje sugestije za pretragu. Dozvoljava vam da izmenite tekst koji se prikazuje u search bar-u. Pored toga, dozvoljava vam da definišete koliko proizvoda je izlistano i da li se prikazuju slike i opisi proizvoda.

U premium verziji ova ekstenzija vam nudi opciju da brzo pretražite do 100.000 proizvoda. Pored toga, omogućava vam i dodatne funkcionalnosti poput pretrage približnog (sličnog) pojma, sinonima, naprednog poklapanja pretrage, pretrage po kategorijama i još mnogo dodatnih opcija za pretragu.

FiboSearch is one of the best WooCommerce extensions you can download

Zaključak

U ovom tekstu smo vam predstavili neke od popularnih WooCommerce ekstenzija koje mogu pomoći da unapredite postojeće funkcionalnosti svoje WooCommerce online prodavnice.

Kao i kod svakog drugog proširenja osnovne verzije softvera, budite obazrivi i ne preterujte sa instalacijom velikog broja ekstenzija. Razmotrite koje od navedenih funkcionalnosti su najpotrebnije vašoj online prodavnici i izaberite samo one koje su vam zaista neophodne.

Da li već koristite neke WooCommerce ekstenzije? Slobodno preporučite neke koje koristite.

Pišite nam u komentarima svoja iskustva.

Nenad Mihajlović


Ostavite odgovor