Kako migrirati sajt sa PHP 5.6 na PHP 7 u nekoliko jednostavnih koraka Idi do glavnog sadržaja

Kako migrirati WordPress veb-sajt sa PHP 5.6 na PHP 7.x

Ako ste vlasnik veb-sajta verovatno ste dobili obaveštenje u kojem vas hosting kompanija obaveštava da će zaključno sa 15.11.2020. biti ukinuta podrška za verzije PHP-a starije od 7.0. Ukoliko je vaš veb-sajt na nekoj starijoj verziji PHP-a, važno je da ga na vreme migirate na PHP 7.0 (ili neku noviju verziju), jer se u suprotnom može desiti da on potpuno prestane sa radom.

Kako god, pre sveke migracije najvažnija je dobra priprema i provera, a mi ćemo u ovom tekstu detaljno objasniti kako migrirati WordPress veb-sajt sa PHP 5.6 na PHP 7.x.

Šta je PHP?

PHP je programski jezik koji može biti pokrenut na Apache ili Microsoft IIS serveru i radi sa vašim serverom u izvršavanju zahteva pomoću kojih vaš veb-sajt funkcioniše. S obzirom da je krajem 2018. prestala podrška za PHP 5.6, a samim tim izdavanje novih sigurnosnih patche-eva, ogroman broj sajtova je ostao u riziku da u budućnosti budu mete zlonamernih napada na njih. Iz toga razloga je prelazak na verzije 7.x postao obavezan i preporuka je da se to što pre uradi.

I ne samo zbog sigurnosti. Prelazak na PHP 7.x će vam doneti i stabilniji i brži rad sajta, što je još jedan važan razlog da migraciju obavite što je pre moguće. Testiranja su pokazala da je PHP 7.x znatno brži od PHP 5.6, neki kažu i tri puta brži. Pored toga, PHP 7.x će trošiti manje memorijskih resursa vašeg servera i ujedno će se sajt na njemu brže učitavati nego na verziji 5.6.

Sve navedeno govori u prilog tome da je migracija na PHP 7.x svakako dobra odluka, što je sasvim dovoljno da znate kao vlasnik veb-sajta. Ukoliko ste kojim slučajem developer, PHP se pobrinuo da izda jedno korisno upustvo koje će vam svakako biti od koristi.

Provera kompatibilnosti

Ukoliko ste vlasnik sajta izrađenog u WordPress-u, važno je da pre migracije proverite da li su sve komponente vašeg veb-sajta kompatibilne sa novom verzijom PHP-a. Tu pre svega mislimo na temu koju korisite, kao i na plugin-ove koje su instalirani i aktivni na vašem sajtu.

Naša preporuka je da pre svega na sajtu developer-a vaše teme proverite koju verziju PHP-a podržava i da li postoji neka novija verzija teme koju možete preuzeti. Ukoliko se radi o nedavno kupljenoj temi, ona verovatno podržava i novije verzije PHP-a. Kod starijih tema to obično nije slučaj, pa će u tom slučaju biti neophodno da preuzmete najnoviju verziju teme.

Kada smo već kod tema, dobra je praksa da pretražite i komentare drugih korisnika te teme, jer iz njih ponekad možete saznati kako se tema ponaša u praksi. Dobar deo WordPress sajtova je već migrirao na PHP 7.x pa će iskustva tih korisnika pomoći da steknete uvid u eventualne probleme sa kojima su se oni susreli koriteći temu koju i vi koristite.

Što se tiče plugin-ova, možete takođe proveriti kompatibilnost na samom sajtu developer-a. Ukoliko koristite neki od poznatijih plugin-ova koji imaju aktivnu podršku developer-a i redovno ste ažurirali na novije verzije, onda je gotovo sigurno da nećete imati nikakvih problema nakon prebacivanja vašeg sajta na PHP 7.x.

Za dodatnu proveru svih komponenti vašeg sajta, od nedavno u WordPress-u postoji i veoma koristan alat pod nazivom Site Health kojem pristupate direktno iz Dashboard-a vašeg sajta. Naravno, ovo važi pod uslovom da ste vaš sajt pre toga update-ovali na neku od novijih verzija WordPress-a (od verzije 5.2 pa na dalje). Ukoliko postoji neka trenutna nekompatibilnost, ona će biti prikazana u ovom alatu. Takođe, tu možete da vidite i koja je verzija PHP-a koja trenutno koristite, ali da saznate i mnogo toga o temi i plugin-ovima koje koristite.

Ukoliko se ispostavi da neki od plugin-ova može napraviti problem nakon upgrade-a na verziju PHP 7.x, naša preporuka je da ga deaktivirate i deinstalirate pre migracije. Alternativa tome je da nađete neki drugi plugin sa sličnim funkcionalnostima, koji je pritom kompatibilan sa novijim verzijama PHP-a.

Ne zaboravite da je bitno da i verzija WordPress-a koju koristite bude što novija. Poželjno je da bude poslednja verzija, ukoliko vaša tema to podržava. Svakako budite oprezni, jer problemi koji mogu nastati iz nekompatibilnosti komponenti, mogu potpuno srušiti vaš sajt ili učiniti da deo sajta bude potpuno neupotrebljiv.

Migracija

Kao i pre svake migracije, obavezno uradite backup svog sajta. Više na ovu temu, kao i neke od naših preporuka za backup možete pronaći u tekstu u našoj blog sekciji ovde.

Nakon što ste utvrdili da su verzije vaše WordPress teme i plugin-ova kompatibilne sa verzijom PHP 7.x potrebno je da pokrenete promenu verzije.

Ukoliko koristite cPanel ulogujte se tamo i potražite aplikaciju PHP Selector koja se nalazi u sekciji Software.

Kliknite na PHP Selector i otvoriće vam se prozor u kojem sada možete da iz padajuće liste odabrete željenu verziju PHP-a.

php selector

Na našem testnom primeru je podešena verzija 7.4 (poslednja dostupna stabilna verzija), ali možete i sami izabrati verziju iz padajućeg menija (slika ispod).

trenutna verzija php-a
lista php verzija

Nekada se može desiti da će vaš sajt raditi dobro na verziji 7.2, ali na verziji 7.4 neće. To zavisi od mnogo faktora, pa je zato dobra praksa da pre migracije na najnoviju verziju prvo probate sa nekom ranijom verzijom (na primer krenete od 7.0), pa ukoliko se pokaže da sajt radi na toj verziji, onda ponovo promenite na sledeću verziju. Tako možete da radite sve dok ne dođete do najnovije verzije.

Nakon ovoga obavezno testirajte veb-sajt vizuelno. Proverite da li se sve stranice regularno otvaraju, da li vam radi kontakt forma, da li se pokreću medijski sadržaji. Prođite ceo sajt da biste se uverili da je migracija sa PHP 5.6 na PHP 7.x odrađena kako treba.

Pored ovoga dobra je praksa da uradite i stres test svog veb-sajta da biste videli kako će se ponašati u nekim realnim ili ektremnim uslovima. Upravo to je tema o kojoj ćemo pisati već u našem sledećem tekstu.

Nenad Mihajlović


Ostavite odgovor