Naučite kako da pravilno i sigurno uradite bekap veb-sajta. Idi do glavnog sadržaja

Bekapujte pametno

Ako ste vlasnik nekog biznisa, verovatno vam je već jasno koliko je važno da redovno radite rezervnu kopiju vaših podataka. Ako pritom imate i svoj veb-sajt onda ste svesni i da je bekap veb-sajta jednako važan kao i bekap vaših poslovnih podataka.

Vaš veb sajt predstavlja vašu poslovni identitet u online svetu i važno je da držite do svoje poslovne reputacije. Ukoliko se slučajno desi da vaš veb-sajt ne bude dostupan vašim klijentima i na Internetu, vaša poslovna reputacija može biti prilično narušena.

Ovo dolazi do izražaja posebno ukoliko se bavite bilo kojom vrstom online prodaje. U tom slučaju ne samo da možete pretrpeti pad reputacije nego i značajne materijalne gubitke. A to je ono što vam nikako nije potrebno.

Zato je redovno bekapovanje vašeg veb-sajta i podataka na njemu izuzetno važna praksa. Nije važno toliko na koji način ćete to raditi, primarno je važno da to bude redovno i da kopija bude čuvana na nekoj pouzdanoj i sigurnoj lokaciji.

Ipak, postoje određene razlike koje je dobro da znate pre nego što se odlučite za neki od mogućih načina bekapovanja. U ovom tekstu ćemo predstaviti onsite (skladištenje na lokalnim uređajima) i offsite (skladištenje na udaljenim lokacijama) bekap podataka.

Onsite bekap

Onsite backup obično podrazumeva periodično čuvanje važnih podataka na lokalnim uređajima za skladištenje koje nudi vaš hoster. Ovo najčešće podrazumeva panel sa opcijama za povraćaj rezervnih kopija.

Onsite backup ima neke prednosti u odnosu na offsite bekap, uključujući:

  • neposredan pristup podacima,
  • jeftiniji je od offsite bekapa,
  • neće dovesti do opterećenja mreže u vreme pravljenja backup-a.

Međutim, skladištenje na lokalnim uređajima ima jedan bitan nedostatak u odnosu na skladištenje na udaljenom disku. Na primer, ako dođe do nekog katastrofalnog događaja kao što su poplava ili požar, diskovi sa uskladištenim rezervnim kopijama mogu izgubiti sve podatke prikupljene na njima. Pored toga, diskovi sa rezervnim kopijama takođe mogu biti predmet krađe ili fizičkog oštećenja bilo koje vrste, što sigurno može da rezultira gubitkom vremena i novca.

Takođe, u duhu nedavnih nemilih događaja sa sve učestalijim hakerskim napadima, važno je da rezervne kopije vaših podataka budu što je moguće dalje od ostatka vaše računarske mreže. Ovo se odnosi na sve podatke, uključujući i bekap vašeg veb-sajta.

To je ono gde offsite bekap prednjači u odnosu na onsite bekap.

Offsite bekap

Offsite bekap ima neke očigledne prednosti ima neke prednosti u odnosu na onsite bekap uključujući:

  • pristup podacima sa bilo koje lokacije, putem konekcije sa backup serverom ako je bekap online servis,
  • podaci će biti sačuvani bez obzira na to da li je na veb sajtu došlo do bilo kakvog problema (hakerski napad, prirodna katastrofa…),
  • rezervne kopije se mogu čuvati na više različitih udaljenih lokacija kao i lokalnom na svom računaru.

Kao što onsite bekap ima neke nedostatke, isto važi i za offsite bekap. Ako se podaci čuvaju na udaljenoj lokaciji, može biti teško da pristupite podacima kada su potrebni. Na primer, neki serveri za udaljeni bekap mogu biti usred redovnog održavanja. Tokom tog vremenskog perioda pristup rezervnim kopijama će biti ili ozbiljno ograničen ili potpuno onemogućen. Drugi problem može biti brzina, ako je sajt velik sigurno je i bekap, pa vraćanje sadržaja može potrajati. Za to vreme vaš sajt neće raditi.

Ukoliko podatke čuvate lokalno budite obazrivi gde ih čuvate i kako. Bitno je da medijum na kome ga čuvate bude pouzdan, mi preporučujemo eksterni HDD koji bi povezivali na računar po potrebi. Ovi ekterni diskovi su obično dovoljnog kapaciteta da mogu da skladište i više različitih kopija vašeg sajta.

Trudite se da offsite backup pravite periodično. Ovaj period zavisi od prirode samog sajta. Ako imate sajt čiji se sadržaj ne menja često možda je dovoljno praviti offsite bekap jednom mesečno. Sa druge strane ako se sajt menja često onda bi bekap trebao da se pravi najmanje jednom nedeljno. Ovo možda deluje kao opterećenje ali je zlata vredno kada dođe do mogućeg gubitka podataka.

Koji model odabrati

Kada je reč o izboru između pomenuta dva modela čuvanja rezervnih kopija, obično je stvar vašeg ličnog izbora. Neko jednostavno više voli da ima direktan i lokalni pristup svojim podacima i trudi se da ih čuva u skladu sa svim preporukama dobre prakse (na uređajima ili medijima koji su dobro čuvani i kojima se ne može pristupiti preko mreže, na mestima otpornim na požar i sl). Drugi će, međutim, odlučiti da rezervne kopije svojih podataka čuvaju na udaljenim serverima. Najbolji i preporučeni način je da imate i onsite i offsite bekap. Offsite bekap u ovom slučaju se ne mora praviti često već je više dodatni nivo zaštite.

Naša je preporuka da uvek pratite primere iz dobre prakse i trudite se da pre svega redovno izrađujete rezervne kopije svog veb-sajta, a da ih zatim i čuvate na udaljenim serverima kojima nije moguće lako pristupiti preko interneta. Idealno je da između njih ne postoji nikakva komunikacija, ali će biti dovoljno i to da su na lokaciji koja ima dobru fizičku i svaku drugu zaštitu.

Backup dostupan na našim severima

Pre svega, već zakupom hostinga na našim serverima, imate mogućnost automatske izrade i  čuvanja rezervnih kopija. Jedan od popularnih i pozdanih načina je putem aplikacija Installatron uz pomoć koje možete instalirati neke od popularnih CMS platformi za veb-sajtove.

Dovoljno je da već prilikom instalacije odaberete željeni metod i dinamiku izrade i čuvanja rezervnih kopija i dalje će automatika odraditi svoje.

Čim pokrenete Installatron skrolujte do dna prve strane i sekcije Advanced (slika 1).

Installatron
Slika 1

Ukoliko želite da sami imate kontrolu nad načinom na koji će biti kreirane rezervne kopije vašeg vebsajta, označite radio button Let me manage these settings.

Sada imate opciju da odaberete nekoliko opcija i podesite ih prema svojim potrebama. Između ostalog tu je i opcija kojom podešavate način izrade i čuvanja rezervnih kopija Default backup location (Slika 2).

Izaberite način za bekap veb-sajta
Slika 2

Podrazumevana je vrednost da lokacija za čuvanje rezervne kopije vašeg veb-sajta bude vaš hosting nalog. Ukoliko želite da to bude neka druga lokacija, odaberite radio button Add a new backup location.

Moćićete da odaberete na kojoj lokaciji će se čuvati vaše rezervne kopije, kao i intervali u kojima će se one kreirati. Interfejs je veoma inuitivan pa tu ne bi trebalo da bude problema. Dobro je da odabirom ove opcije možete izabrati da vaše rezervne kopije čuvate direktno na Google Drive-u ili na Dropbox serverima, što je svakako dobra opcija.

Imajte u vidu da će odabirom intervala u kojima će se raditi automatski bekap veb-sajta, on uvek biti pokretan u periodu od 00h do 06h. Razlog tome je smanjenje opterećenja servera, kako bi se optimizovao njegov rad i izbegli eventualni problemi u njegovom radu.

Nakon što klikntete na dugme Install, započeće instalacija vašeg CMS-a sa ovim podešavanjima.

Ukoliko ste ostavili podrazumevana podešavanja Installatron-a, mi ćemo bekap veb-sajta raditi na našim serverima. Prve nedelje po instalaciji će se automatski raditi kopija svakog dana, a nakon 7. dana po jednom nedeljno. Ono što je ovde važno napomenuti, jeste da je ukupan period za koji se čuvaju rezervne kopije na ovaj način uvek 30 dana od poslednje napravljene kopije.

Ukoliko sami želite da upravljate bekapom veb-sajta, imate opciju da to uradite uz pomoć aplikacije Backup koja se nalazi u sekciji pod nazivom Files u okviru vašeg cPanel-a. Ovde možete uraditi bekap celog veb-sajta ili bekap određenih delova kao što su Home direktorijum, baza i podaci vezani za email naloge (ne same email-ove). U istoj aplikaciji možete uraditi i restore vašeg veb-sajta zu pomoć rezervne kopije.

Pored ove aplikacije, na raspolaganju vam je i palikacija Backup wizard. Princip je veoma sličan onome po kom funkcioniše već pomenuta aplikacija Backup.

Suština je da se u svakom slučaju izrađuju rezervne kopije vašeg Home direktorijuma i vaše baze.

Tu je i veoma popularna aplikacija pod nazivom R1Soft Restore Backups uz pomoć koje možete lako i sigurno da uradite restore vašeg veb-sajta.

Backup plugin-ovi

Naravno, postoji i veliki broj besplatnih ili plaćenih plugin-ova za automatizaciju procesa bekapovanja veb-sajta. Među njima možemo pomenuti samo neke poznatije kao što su UpdraftPlus ili BackupBuddy.

Svako rešenje ima svoje prednosti i mane, a većina dobrih rešenja nudi mogućnost izbora vremena izrade rezervne kopije, kao i lokacije na koju će se ona upload-ovati. Naša preporuka je da kod vremena uvek birate neki period tokom noći, kada je opterećenje serera najmanje.

Neka naprednija rešenje nude i mogućnost inkrementalnog bekapa, odnosno bekapa promena koje su nastale od poslednjeg. Na taj način se značajno štede i vreme i resursi neophodni za izradu i čuvanje rezervne kopije.

Uz sve navedene prednosti plugin-a, ipak treba imati u vidu i da svaki plugin opterećuje resurse servera i čini vaš veb-sajt potencijalno otvorenijim za evenutalne napade preko sigurnosnih propusta u određenom plugin-u, pa ovde treba biti oprezan. Naša preporuka je da plugin-e koristite ukoliko vam je jednostavnije da radite sa njima, ali ipak budite umereni u broju instaliranih plugin-ova. Ako ih već koristite potrudite se da aktivni budu samo oni koje zaista koristite, a sve ostale ili izbrišite ili se potrudite da iako su neaktivni uvek budu ažurirani na najnoviju dostupnu verziju.

Sada dolazimo i do onog ključnog pitanja. Koliko su zapravo sigurne ovako izrađene i uskladištene kopije? One su svakako sigurne, ali povremeno ima smisla uraditi i rezervnu kopiju koja će biti sačuvana u određenoj prilici i van zakazanih termina.

Ukoliko recimo planirate neko veće ažuriranje vašeg veb-sajta, dobra je praksa da uradite i bekap veb-sajta neposredno pre ažuriranja, jer nikada ne možete biti sigurni da li će sve proteći onako kako ste planirali.

U zavisnosti od toga koliko često ažurirate sadržaj vašeg veb-sajta, toliko bi često trebalo i da izrađujete rezervne kopije. Što češće radite ažuriranje sadržaja, to bi češće trebalo da radite bekap.

Još jednom se vraćamo na konstataciju sa početka ovog teksta – ukoliko imate poslovni veb-sajt, naša topla preporuka je da radite redovan bekap celog sajta. To je imeprativ očuvanja vašeg poslovanja i dobre reputacije vašeg biznisa na Internetu. Zato bekapujte pametno!

Koje backup rešenje za bekap veb-sajta vi koristite? Da li radije rezervne kopije čuvate na lokalnim ili udaljenim serverima? Podelite sa nama vaša iskustva u komentaru. Biće nam zadovoljstvo da prodiskutujemo na ovu temu sa vama.

Nenad Mihajlović


Ostavite odgovor