Migracija WordPress sajta. Popularni plugini za migraciju WordPress web sajta Idi do glavnog sadržaja

Migracija WordPress sajta. Popularni plugini za migraciju WordPress web sajta

Migracija WordPress sajta može biti izazovan proces, posebno ako želite da ceo taj proces obavite ručno. Ukoliko želite da saznate kako da ručno uradite migraciju WordPress sajta, pročitajte naše tekstove Kako da migrirate WordPress veb-sajt sa lokalnog računara (localhost) na produkcioni server (live server) – 1.deo i Migracija WordPress veb-sajta sa lokalnog računara (localhost) na produkcioni server (live server) – 2.deo

Glavna prednost ručne migracije je u tome što smanjujete broj plugin-a koje instalirate na svom sajtu. Sa druge strane, ručna migracija može da deluje dosta komplikovano, pogotovo ako ste početnik i po prvi put migrirate svoj sajt.

U tom slučaju korišćenje nekog od popularnih plugina za migraciju sajta može biti dobro rešenje.

Prednost ovog načina je u tome što u velikoj meri pojednostavljuje proces i smanjuje broj neophodnih koraka koje je potrebno da uradite da biste pravilno migrirali svoj WordPress web sajt.

Pored toga, mnogi plugini omogućavaju korisnicima da selektivno migriraju određene delove sajta, kao što su postovi, stranice ili slike. Ovo je korisno kada želite da migrirate samo određeni deo sajta na novu lokaciju.

Zato ćemo u ovom tekstu predstaviti nekoliko popularnih WordPress plugina za migraciju sajta.

Migrate Guru

migracija wordpress

Migrate Guru je besplatan alat koji predstavlja odlično rešenje za migraciju velikih WordPress sajtova.

Većina plugina radi tako što eksportuju vaš web sajt u jednu ili dve datoteke, a zatim te datoteke otpreme na vaš novi web server. Migrate Guru ne radi na taj način. Umesto toga, sve što treba da uradite je da instalirate plugin na web sajt koji želite da migrirate i unesete kredencijale na svom novom serveru.

Migrate Guru ima ugrađene integracije sa mnogim popularnim WordPress hostovima, ali postoji i FTP opcija koja će raditi sa bilo kojim hostom, uključujući i naš.

Kada Migrate Guru uspostavi vezu sa vašim novim hostom, serveri Migrate Guru-a će pokrenuti migraciju svih fajlova vašeg web sajta na novu lokaciju. Na taj način nikada nećete morati ručno da otpremate fajlove.

Takođe možete podesiti Migrate Guru da pokrene pretragu/zamenu URL-a u vašoj bazi podataka, što vam omogućava da promenite domen kao deo proces migracije.

Pošto nema ručnog otpremanja fajlova, nećete se susresti sa problemima sa kojima se mnogi korisnici susreću kada pokušavaju da premeste velike sajtove. Migrate Guru tvrdi da bez problema radi sa sajtovima veličine do 200 GB, ali mi to nismo testirali pa ne možemo ovde ni da potvrdimo.

Sve u svemu, ako želite da koristite lagan alat za migraciju koji pritom neće puno opterećivati vaš web sajt, Migrate Guru je definitivno jedna od najboljih opcija. Pritom, u pitanju je alat koji je 100% besplatan.

All-in-One WP Migration

migracija wordpress

All-in-One WP Migration je jedan od najpopularnijih alata za migraciju WordPress sajta, sa preko 60 miliona preuzimanja sa wordpress.org. Osim za migraciju web sajta, možete ga koristiti i za kloniranje, pravljenje rezervnih kopija i još mnogo toga.

Plugin funkcioniše tako što vam omogućava da eksportujete postojeći WordPress sajt kao jedan fajl. Možete ili preuzeti fajl na svoj lokalni računar, ili koristiti neke od plaćenih integracija sa velikim brojem lokacija za skladištenje u cloud-u, uključujući Dropbox, Google Drive, Amazon i mnoge druge.

Postoji i FTP opcija koja vam omogućava da kopirate fajl na bilo koji server preko FTP-a, a kasnije da je premestite direktno na odredišni server.

Alat je dizajniran tako da bude pristupačan i jednostavan za korišćenje, čak i za korisnike bez naprednog tehničkog znanja. Proces migracije obično uključuje nekoliko jednostavnih koraka:

Kada izvezete postojeći web sajt, sve što treba da uradite je da napravite novu instalaciju na svom odredištu i ponovo instalirate plugin. Zatim možete da uvezete fajl koji je zapravo vaš sajt i pratite dalje korake za završetak migracije.

Kao i kod Migrate Guru-a možete da pokrenete pronalaženje/zamenu URL-a u svojoj bazi podataka kao deo procesa migracije, što je korisno ako menjate domen.

Osnovna verzija All-in-One WP migration dostupna je besplatno na WordPress.org. Međutim, besplatna verzija vam omogućava samo premeštanje sajtova preuzimanjem fajla na vaš lokalni računar i njegovim otpremanjem na odredišni server. Ovaj pristup je dovoljan za manje sajtove, ali kod velikih sajtova ovaj pristup može da predstavlja problem, jer se može desiti da fajl ne možete uvek uspešno da otpremite na odredišni server.

Iz tog razloga, verovatno ćete želeti da kupite jednu od premium integracija za velike sajtove. Na primer, možete da eksportujete svoj web sajt na Google disk, a zatim da ga uvezete direktno sa Google diska, što eliminiše potrebu da sami preuzimate/učitavate fajlove.

Ove premium integracije koštaju od 29 do 99 dolara, u zavisnosti od lokacije za skladištenje.

Duplicator

migracija wordpress

Posle All-in-One WP Migration, Duplicator je sledeći najpopularniji plugin za migraciju WordPress-a.

Osnovna funkcionalnost Duplicatora uključuje pakovanje WordPress sajta u jedan fajl, zajedno s bazom podataka i svim fajlovima, i zatim raspakivanje tog fajla na odredišnom serveru.

Koristi sličan pristup kao All-in-One WP migration, odnosno vi instalirate plugin na postojeći web sajt, a on vam zatim omogućava da izvezete ceo web sajt kao dva fajla (koje su u formatu paketa). Sve što nakon toga treba da uradite je da otpremite ta dva fajla na svoj novi server, a čarobnjak za migraciju će se pobrinuti za ostalo (ne morate čak ni da instalirate WordPress na novom sajtu).

Jedna stvar koju treba imati na umu kod Duplicator-a je da je besplatna verzija dobra opcija samo za male i srednje WordPress sajtove. Ako imate veliki WordPress sajt, moraćete da kupite premium verziju, jer ona nudi mnogo bolju podršku za velike sajtove.

Uz Duplicator Pro, takođe možete da eksportujete svoj web sajt na lokacije za skladištenje u cloud-u ili na FTP, što je takođe korisno za premeštanje velikih sajtova.

Duplikator je dostupan besplatno na wordpress.org. Ako vam je potrebna premium verzija, to će vas koštati 69 dolara.

WP Migrate DB

wp migrate

WP Migrate DB je nešto drugačiji alat od prethodno navedenih, jer nije kompletan alat za migraciju WordPress web sajta, već samo jednog dela sajta, odnosno baze podataka. Omogućava korisnicima da selektivno migriraju određene delove baze podataka, što je korisno kada želite da premestite samo određene vrste podataka, kao što su postovi, stranice, ili komentari.

Ipak, imajući u vidu da baza podataka predstavlja najkompleksijni deo procesa migracije WordPress sajta, WP Migrate DB je veoma korisna alatka. Kada migrirate web sajt, taj proces podrazumeva premeštanje fajlova sa web sajta sa jednog web servera na drugi web server. Međutim, takav pristup ne važi i kod baze podataka, odnosno to ne možete tako jednostavno da uradite, jer možete naići na probleme sa serijalizacijom baze podataka.

Kada koristite WP Migrate DB, taj proces se odvija manje više automatski i tu ne možete naići na neki problem.

Ukoliko pored toga želite da besplatnu verziju nadogradite na premium verziju, WP Migrate DB će vam takođe omogućiti da premestite sve fajlove vašeg web sajta i tako obavite ujedno i migraciju celog web sajta.

Pored toga, premium verzija vam omogućava da premeštate svoju bazu podataka između različitih sajtova. Ova funkcija je posebno korisna ako želite da napravite testno okruženje za postavljanje WordPress sajtova.

Osnovna verzija je dostupna besplatno na wordpress.org – ali je važno da zapamtite da ova verzija radi samo za bazu podataka vašeg sajta. Ako želite premium verziju, WP Migrate DB Pro počinje sa cenom od 49 dolara.

Solid Backups (ranije poznat kao Backup Buddy)

solid backups

Solid Backups je popularan WordPress plugin za migraciju web sajta, koji pruža i napredne funkcionalnosti za pravljenje backup kopija. Omogućava korisnicima da jednostavno prave kompletne rezervne kopije sajta, uključujući bazu podataka, fajlove, teme, plugine i podešavanja.

Jedna od ključnih prednosti Solid Backups-a je automatsko zakazivanje pravljenja backup kopija, što korisnicima omogućava da redovno čuvaju svoje podatke prema željenom rasporedu. U slučaju problema sa sajtom ili gubitka podataka, alat olakšava proces obnavljanja sajta iz prethodnih backup-ova.

Pored toga, Solid Backups nudi i napredne alate za migraciju sajta, što znači da možete bezbedno premestiti svoj web sajt s jednog hostinga na drugi ili čak promeniti domen, uz minimalne napore.

Integracija sa popularnim cloud storage servisima kao što su Dropbox, Amazon S3 i Google Drive je samo plus. Ovo omogućava korisnicima da skladište svoje backup-ove na sigurnom mestu u cloud-u.

Cena počinje od 99 dolara za licencu za jedan sajt.

Jetpack VaultPress Backup

Jetpack

Jetpack VaultPress Backup je integracija koja je dostupna unutar Jetpack ekosistema. To je koristan alat za sve one koji žele da migriraju svoj WordPress sajt na što jednostavniji način.

Integracija sa Jetpack-om znači da je VaultPress podržan od strane Automattic-a i dostupan svakom WordPress sajtu, bez obzira da li se radi o wordpress.com ili wordpress.org sajtu. Ključne karakteristike VaultPress-a su:

  • Integracija unutar Jetpack-ovog sigurnosnog paketa
  • Jednostavna automatizacija za pravljenje rezervnih kopija, obnavljanje/migraciju na bilo koji sajt ili hosting provajdera
  • Odlična tehnička podrška

Neki korisnici možda neće želeti Jetpack na svom sajtu, pa ova opcija možda nije za njih. Međutim, za postojeće korisnike Jetpack-a, VaultPress integracija za migraciju predstavlja odličnu opciju. Ipak, važno je napomenuti da je ovo plaćeni deo Jetpack-a, pa ukoliko ste besplatni korisnik i ne želite da radite nadogradnju, ova opcija možda nije za vas.

Cena kreće od 9.95 dolara mesečno.

Zaključak

Migracija WordPress sajta može biti zahtevan proces, naročito ako se odlučite za ručno izvođenje celokupnog procesa. Iako ručna migracija može smanjiti broj instaliranih plugin-ova, može delovati komplikovano, posebno ukoliko ste početnik.

U tom smislu, upotreba popularnih plugin-ova za migraciju može biti efikasno rešenje. Ovi alati pojednostavljuju proces i omogućavaju kompletnu ili selektivnu migraciju određenih delova sajta, poput postova, stranica ili slika, što je korisno kada želite migrirati ceo, odnosno samo određeni deo sajta.

U tekstu su predstavljeni neki od popularnih WordPress plugin-ova za migraciju sajta, kao što su Migrate Guru, All-in-One WP Migration, Duplicator, WP Migrate DB, Solid Backups i Jetpack VaultPress Backup. Svaki od njih ima svoje karakteristike i prednosti, ali važno je odabrati onaj koji najbolje odgovara vašim specifičnim potrebama.

Koji je vaš omiljeni alat za migraciju web sajta? Pišite nam u komentarima ispod.

Nenad Mihajlović


Ostavite odgovor