Kako promeniti PHP verziju u cPanel-u - kratko uputstvo Idi do glavnog sadržaja

Kako promeniti PHP verziju u cPanel-u

Plus serveri podržavaju više verzija PHP-a. U ovom tekstu ćemo objasniti kako promeniti PHP verziju u cPanel-u.

Ulogujte se na vaš cPanel nalog / Dashboard.

Ukoliko se do sada niste logovali, pa niste sigurni koji su vam kredencijali za logovanje, pronađite email koji smo vam poslali prilikom zakupa hosting paketa. U njemu ćete naći i svoje kredencijale za cPanel.

Ulogujte se sa svojim kredencijalima (korisničko ime i lozinka).

Sada pronađite sekciju pod nazivom Software i u njoj ikonicu pod nazivom Select PHP version.

select php version

Kliknite dva puta na Select PHP version (aplikacija PHP selector) i otvoriće vam se prozor kao na slici ispod.

php ekstenzije

Sada imate mogućnost da odaberete verziju PHP-a koju želite. Naša preporuka je da kada god je to moguće birate što noviju verziju. Sa ovim treba biti obazriv jer neke starije WordPress teme, koje nisu dugo ažurirane, neće dobro raditi na najnovijim verzijama PHP-a.

Ukoliko imate temu novijeg datuma, ili redovno ažurirate svoju temu, onda bi trebalo da uvek birate što noviju verziju PHP-a. Novije verzije PHP-a su brže, stabilnije i sigurnije od prethodnih verzija, pa će sve to zajedno imati samo pozitivan efekat na rad vašeg sajta.

Kada ste otvorili Select PHP version moćićete da vidite i verziju PHP-a koju vaš sajt trenutno koristi.

trenutna verzija

Menjanje verzije PHP-a

Menjanje verzije PHP-a je prilično lako. Kliknite na padajući meni sa oznakom verzije PHP-a koju trenutno koristite i u padajućem meniju ćete videti sve podržane verzije. Najnovija podržana verzija je PHP 8.0.

Ukoliko koristite noviju temu i najnoviju verziju WordPress-a ne bi trebalo da bude problem da pređete na najnoviju verziju.

Napomena: Uvek pre promene verzije PHP-a uradite backup web sajta.

Ukoliko želite da koristite neku od prethodnih verzija samo je odaberite iz liste i ona će automatski biti promenjena. Nema potrebe da čuvate izmene, jer se one čuvaju čim nešto promenite.

Nakon izmene obavezno pokušajte da pristupite vašem web sajtu. Proverite da li rade sve funkcionalnosti kao i pre promene verzije. Važno je da znate da sve normalno funkcioniše.

U slučaju da postoji neki problem, pristupite ponovo cPanel-u i vratite verziju poslednju na kojoj je vaš sajt radio. To će ponovo uspostaviti normalan rad vašeg sajta.

Promena PHP podešavanja

Pored verzije PHP-a u Select PHP version možete izmeniti i različita PHP podešavanja. Možete uključiti ili isključiti PHP ekstenzije, kao i da konfigurišete direktive kao što su allow_url_fopen, error_log. i još mnogo toga.

Na taj način nema više potrebe da konfigurišete i održavate custom php.ini fajlove. Umesto toga sve radite iz cPanel-a.

Ukoliko želite da promenite PHP ekstenzije to može jednostavno da uradite čekiranjem ili dečekiranjem neke od ekstenzija podržanih za određenu verziju PHP-a.

Poređane su po abecednom redu, sa velikim slovima abecede na početku svake sekcije, tako da vam je lako da ih pronađete po imenu.

Kao i kod promene verzije PHP-a i ovde radi automatsko čuvanje izmena.

Nakon izmene svakako proverite da li na sajtu sve radi kako treba.

Napomena: Ukoliko ste kojim slučajem uradili neku izmenu, a niste sigurni šta ste sve menjali, možete jednostavno sve vratiti na podrazumevana (default) podešavanja. Dovoljno je da kliknete na dugme Reset to default u gornjem desnom uglu ekrana.

Ukoliko želite da izmenite podešavanja za trenutnu verziju PHP-a, onda to radite u opciji Options / tab Options. Ovaj tab se nalazi desno od taba Extensions.

php options tab

Kliknite na tab Options. Zatim kliknite na prazno polje ili na vrednost koju želite da menjate. U zavisnosti od vrste podešavanja imaćete opciju da unesete novi parametar ili da ga jednostavno odaberete iz padajućeg menija.

php options

Kada promenite neku vrednost, ispod njenog naziva će vam se pojaviti opcija da je vratite na podrazumevano podešavanje. Ovo je zgodno ukoliko imate problem sa nekom konkretnom opcijom, a niste sigurni koja je njena podrazumevana vrednost.

Kao i kod podešavanja verzije PHP-a i ovde se svaka vrednost čuva automatski.

Nenad Mihajlović


Odgovori

Fid
  1. Dragoljub kaže:

    January 11th, 2023 at 16:00 (#)

    Imam najnoviju verziju wordpres-a 6.1.1. Verzija je bila 7.2
    Pokušao sam da apdejtujem na najnoviju verziju 8.1 ali ne ide. Ne ide ni na 8.0 samo na 7.4 U čemu je problem i kako apdejtovati na noviju verziju?

  2. Zlatko Ovcina kaže:

    January 11th, 2023 at 22:30 (#)

    Dragoljube,
    Ukoliko Vam nakon promene verzije PHP-a ne radi sajt – znak je da nešto nije kompatibilno sa novom verzijom na koju ste prebacili.
    U takvim situacijama je topla preporuka da vratite staru verziju PHP-a, ažurirate wordpress, teme i dodatke, i proverite stanje.
    Ako i tada ne bude promene – proverite u error logu, tu najčešće možete videti šta pravi problem.
    Najčešće je neki dodatak koji je dosta star, developeri prestali da ga razvijaju i ažuriraju, i nije kompatibilan sa novijim verzijama PHP-a. Tada je topla preporuka ili kontaktirati kreatora dodatka, ili ga zameniti nekim novijim.

    Detalje nam možete poslati u ticketu, pa da malo bolje proverimo. Navedite koji je nalog/domen, pošaljite pristupne parametre, i pogledaćemo.

Ostavite odgovor