cPanel - naučite neke osnovne korake u radu sa cPanel-om. Idi do glavnog sadržaja

Šta je cPanel

cPanel je popularan kontrolni panel (dashboard) uz pomoć koga možete uređivati vaš web-hosting paket (ili upravljati celim web serverom) putem user-friendly korisničkog intefejsa. Naročito je popularan kod deljenog (shared) hostinga, gde je uglavnom podrazumevano rešenje koje najveći broj hosting kompanija nudi svojim korisnicima.

Bez cPanel-a bilo bi vam neophodno tehničko znanje za upravljanje web-sajtom / web-serverom.

Kako smo Certified partner za cPanel tu smo da vam pomognemo za sve što je potrebno, iako je rad putem cPanel-a veoma jednostavan jer korisnik sve radi kroz prilično intuitivni grafički intefejs, bez potrebe za nekim naprednijim tehničkim znanjem. Već u osnovnim paketima vam nudimo cPanel za upravljanje vašim web-sajtom / web-serverom.

Pristupanje cPanel-u

Prilikom zakupa nekog od paketa iz Plus ponude paketa web hostinga, dobićete na email pristupne parametre i link za pristup vašem cPanel-u. Ukoliko iz bilo kog razloga nemate pristupni link, ovo je pravilo za pristup:

  • Na URL vašeg sajta koji počinje sa HTTPS dodajte :2083 na kraj vašeg domena. Na primer, cPanelu u tom slučaju pristupate:

    https://www.nazivvasegdomenadomena.rs:2083

Jednom kada se otvori navedeni link, biće vam traženo da se ulogujete sa svojim cPanel korisničkim imenom i lozinkom.

cpanel logovanje

Unosite korisničko ime i lozinku koju smo vam poslali na email. Ukoliko ste uneli ispravne podatke otvoriće vam se cPanel dashboard u okviru kojeg imate mnogo opcija za konfigurisanje i podešavanje sajta / web-servera.

Osnovni interfejs cPanel-a

Iako je interfejs cPanel-a prilično intuitivan, svaka hosting kompanija može da ga prilagodi svojim potrebama i ponudi za klijenta, pa je veoma česta pojava u praksi da se cPanel kod jednog hosting provajdera razlikuje od cPanel-a kod drugog hosting provajdera. I to je sasvim u redu.

Mi ćemo prikazati neke osnovne opcije koje su vam na raspolaganju u okviru Plus cPanel-a.

cpanel interfejs

U centralnom delu se nalazi veliki broj prečica za upravljanje različitim segmentima vašeg sajta i one su podeljene po kategorijama. U okviru svake kategorije se nalaze aplikacije / prečice do aplikacija za izvršavanje različitih zadataka, bilo da je u pitanju podešavanje ili instalacija softvera.

5 osnovnih stvari koje možete raditi u cPanel-u

Naravno, u cPanel-u možete uraditi mnogo više od 5 osnovnih podešavanja, ali ovo su neke osnovne koje su neophodne najvećem broju korisnika, bar za početak. Ako ste tek započeli sa svojim sajtom i prvi put se susrećete sa tim, onda će vam ove opcije biti sasvim dovoljne da instalirate i pokrenete sajt, po potrebi podesite podddomen, email adresu vezanu za vaš domen i naučite kako da uradite svoj prvi bekap. Sasvim dovoljno za početak.

Instalacija WordPress-a kroz cPanel

U jednom od naših ranijih tekstova na blogu smo objasnili kako da instalirate WordPress na vašem produkcionom serveru. U tom uputstvu ćete naći sve što vam je potrebno, uključujući i korak-po-korak uputstvo kako instalirati WordPress u cPanel-u. 

wordpress

Iz tog razloga u ovom tekstu se nećemo baviti detaljima na tu temu, nego ćemo samo pomenuti da instalaciju WordPress-a možete uraditi pokretanjem aplikacije pod nazivom WordPress koja se nalazi u sekciji Web Applications. Pokretanjem ove aplikacije se zapravo pokreće aplikacija Installatron koja vas dalje vodi kroz proces instalacije WordPress-a. U ovoj sekciji ima još nekoliko popularnih CMS i drugih aplikacija (Joomla, Drupal, phpList…itd).

installatron

Dodavanje e-mail adrese

U cPanelu je jednostavno kreirati email adresu / adrese koje su vezane za vaš domen (npr. vašeime@vašdomen.rs). 

Da biste započeli sa procesom kreiranja email adrese potrebno je da pokrene aplikaciju pod nazivom Email Accounts koja se nalazi u okviru sekcije pod nazivom Email.

email

Pokrenuće se instalacija koja će vas voditi kroz proces kreiranja email adrese.

podešavanje email-a

Pored kreiranja same email adrese u sekciji Email postoje i druge aplikacije za raziličita podešavanja na nivou email-a. One vam neće biti neophodne odmah na početku, ali dobro je da znate da postoje jer vam neke od njih mogu zatrebati (kao na primer Autoresponder, Forwarders, Address Importer…i sl).

Dodavanje novog domena / poddomena

cPanel vam dozvoljava da kreirate dva tipa domena:

  • Addon Domen – potpuno novi nazivi domena (npr. plus.rs)
  • Poddomen – oni koji se dodaju ispred naziva vašeg domena (npr. blog.plus.rs)

Oba možete dodati putem aplikacija Addon Domains i Subdomains koje se nalaze u okviru sekcije Domains.

domen i poddomen

Na samom početku vam možda neće biti neophodno da koristite ove aplikacije, ali vremenom se može ukazati potreba za dodatnim domenima / poddomenima.

Upload i upravljanje fajlovima

Iako upload fajlova nije primarno predviđen da se radi kroz cPanel, već putem FTP-a, postoji ova opcija u cPanel-u i veoma je korisna, naročito početnicima. Laka je za korišćenje jer u mnogome podseća na Windows interfejs.

files

Da biste pristupili ovoj aplikaciji pokrentite ikonicu pod nazivom File Manager, koja se nalazi u okviru sekcije Files.

Otvoriće vam se prozor kao na slici ispod.

files interfejs

U ovom interfejsu možete lako upload-ovati fajl ili kompresovan/arhiviran folder, upravljati fajlovima koji se već nalaze na vašem web-sajtu i editovati sadržaj tih fajlova pomoću ugrađenog file editora.

Bekap web-sajta

Bekap je važan čak i ukoliko prvi put postavljate web-sajt. Bekap je svakako važan i preporučujemo da ga radite obavezno pre svake veće izmene i ažuriranja sajta. 

backup

Kreiranje bekap kopije pokrećete klikom na Backup Wizard koji se nalazi u sklopu sekcije Files. Pokretanjem ove aplikacije otvoriće se prozor kao na slici ispod.

backup wizard

Klikom na dugme Back Up pokrećete proces kreiranja bekap-a koji će vas preko intuitivnog interfejsa sprovesti dalje kroz proces kreiranja bekapa.

Ovo bi ujedno bile sve opcije u okviru cPanel-a koje su vam neophodne za postavljanje i rad sa vašim prvim web-sajtom.

Nenad Mihajlović


Ostavite odgovor