Kako da svoj WordPress sajt konvertujete u mobilnu aplikaciju Idi do glavnog sadržaja

Kako da svoj WordPress sajt konvertujete u mobilnu aplikaciju

Da li ste znali da svoj WordPress web sajt možete lako konvertovati u mobilnu aplikaciju? U ovom tekstu ćemo objasniti zbog čega je dobro konvertovati sajt u mobilnu aplikaciju i ujedno predstaviti nekoliko popularnih plugina pomoću kojih možete uraditi tu konverziju.

Zašto bi trebalo da kreirate mobilnu aplikaciju za svoj WordPress sajt?

Ukoliko U Google Analytics alatu proverite web saobraćaj ka vašem sajtu, primetićete da veliki broj korisnika (ako ne i velika većina njih) vašem sajtu pristupa sa mobilnih uređaja.

Najbolji način da posetiocima vašeg web sajta obezbedite dobro korisničko iskustvo, jeste da se pobrinete da on bude prilagođen za gledanje na mobilnim uređajima.

To se postiže tako što se pomoću CSS koda svi elementi sajta prilagode prikazu na određenim dimenzijama ekrana, uključujući i mobilne uređaje (tablete i mobilne telefone).

Kod ručno kodiranih web sajtova, developer sam mora da napiše CSS kod koji će odraditi ovo prilagođavanje. Kod WordPress tema, srećom to je uglavnom već podrazumevano ugrađeno, pa je tako većina dobrih WordPress tema već prilagođena prikazu na mobilnim uređajima.

Iako je za većinu biznisa, ovo sasvim dovoljno rešenje, postoje i oni kojima je potrebna i mobilna aplikacija.

Mobilne aplikacije imaju nekoliko prednosti u odnosu na web stranice (sajtove). Evo nekih od njih:

  • Bolje korisničko iskustvo: Mobilne aplikacije su posebno dizajnirane za mobilne uređaje i pružaju bolje korisničko iskustvo. Obično su brže, responzivnije i prilagođene interakciji putem ekrana. Takođe, mogu iskoristiti hardverske resurse i mogućnosti mobilnog uređaja poput kamere, senzora za kretanje ili GPS-a kako bi pružile dodatne funkcionalnosti.
  • Offline pristup: Jedna od velikih prednosti mobilnih aplikacija je mogućnost rada bez Internet veze. Aplikacije mogu sačuvati podatke na uređaju i omogućiti korisnicima pristup tim podacima čak i kada nisu povezani na Internet.
  • Bolja personalizacija i interakcija: Mobilne aplikacije imaju pristup informacijama o korisniku, kao što su njegovo ime, njegove navike u korišćenju aplikacije i slično. Na osnovu tih podataka, aplikacija može pružiti personalizovano iskustvo i bolje se prilagoditi potrebama korisnika. Takođe, mobilne aplikacije omogućavaju korisniku direktan pristup putem ikonice na početnom ekranu, što olakšava interakciju s aplikacijom.
  • Veća angažovanost korisnika: Mobilne aplikacije često ostvaruju veću angažovanost korisnika u odnosu na web sajtove. Korisnici obično provode više vremena u aplikacijama, jer one pružaju bogatije iskustvo. Tu možemo dodati i mogućnost jednostavne interakcije sa korisnikom putem push notifikacija, zanimljivih igara unutar aplikacije i još mnogo toga što će bolje držati pažnju korisnika u odnosu na klasičan web sajt.

I pored svih ovih prednosti, za većinu biznisa nije isplativo da imaju i mobilnu aplikaciju. Pre svega tu je trošak razvoja te aplikacije, koji je uglavnom dosta visok, a zatim i trošak održavanja, a vremenom i nadogradnje te aplikacije.

Srećom, ukoliko ste vlasnik WordPress sajta, onda postoji jednostavnije i mnogo jeftinije rešenje za konvertovanje vašeg web sajta u mobilnu aplikaciju.

Predstavićemo vam nekoliko plaćenih plugina koji će ovaj posao uraditi brzo i jednostavno, a vi ćete pritom platiti mnogo manje novca nego što biste platili nekom developeru da vam uradi mobilnu aplikaciju.

Evo nekih od najpopularnijih online alata i plugina za konvertovanje WordPress web sajta u mobilnu aplikaciju.

AppPresser

AppPresser

AppPresser je platforma koja pomaže da konvertujete svoj web sajt u mobilnu aplikaciju. Imaju temu koja je namenski prilagođena mobilnim uređajima, koju možete korisititi za kreiranje aplikacije za svoj blog, WooCommerce prodavnicu i sl.

Takođe, tu je i alat za prilagođavanje izgleda aplikacije, baš kao što radite i sa svojom WordPress temom. Možete prilagoditi boje, dodati prilagođene stranice, povući WordPress sadržaj i još mnogo toga.

AppPresser nudi opciju integrisanih push notifikacija, koje su prilično jednostavne za podešavanje i upravljanje.

MobiLoud

MobiLoud

MobiLoud omogućava vlasnicima web sajtova da konvertuju svoj WordPress sajt u mobilnu aplikaciju. Imaju dva proizvoda: jedan za vesti ili blog sajtove, a drugi za web sajtove koji koriste WooCommerce ili neke druge napredne plugine.

Plugin dolazi sa podrškom za push notifikacije, reklamiranje na mobilnim uređajima i prilagođenom brending-u. Aplikacije je nakon kreiranja odmah spremna i prilagođena postavljanju na online prodavnice aplikacija (app store).

Androapp

AndroApp

U pitanju je još jedan koristan plugin za konvertovanje WordPress sajta u mobilnu aplikaciju. Dolazi sa offline podrškom, više tema, podrškom za višejezičnu aplikaciju, neograničenim push notifikacijama, podrškom za infinite scroll (neograničeno skrolovanje) i deljenje na društvenim mrežama. Ne podržava WooCommerce.

Developer ove aplikacije će vam pomoći da konfigurišete i preuzmete svoju aplikaciju, koju zatim sami možete postaviti na online prodavnicu aplikacija, ili unajmiti istog developera da to uradi umesto vas.

Loša strana ovog plugina je što u besplatnoj verziji omogućava developeru da prikaže svoje reklame.

WPMobile.App

WPMobileApp

Ovaj plugin vam omogućava da kreirate mobilnu aplikaciju direktno iz vašeg WordPress web sajta. Možete da kupite lifetime licencu da biste napravili svoju aplikaciju. Svo podešavanje i konfiguracija mogu biti urađeni unutar vašeg WordPress admin dashboard-a.

Plugin dolazi sa alatima koji vam omogućavaju da upload-ujete ikonice, boje, dugmad i ostalo za vašu aplikaciju. Podržava Google Analytics, ugrađeno keširanje, offline sadržaj i kompatibilan je svim popularnim WordPress plugin-ima.

Takođe, plugin nudi neograničen broj push notifikacija, opcije za deljenje na društvenim mrežama i još mnogo toga.

Koji je alat najbolji da konvertujete svoj web sajt u mobilnu aplikaciju

Od svih predloženih alata, mi možemo da preporučimo AppPresser i MobiLoud. Kako smo već pomenuli, oba su jednostavna za korišćenje, a ujedno vam i pomažu da postavite svoju aplikaciju na popularne prodavnice aplikacija za mobilne uređaje.

Nenad Mihajlović


Ostavite odgovor