Kako da odaberete odgovarajući hosting plan Idi do glavnog sadržaja

Kako da odaberete odgovarajući hosting plan

Pouzdan hosting može da pomogne vašem biznisu, dok onaj manje pouzdan može da negativno utiče na reputaciju, čak i na poslovanje vaše kompanije. Ako niste sigurni hosting plan najbolje odgovara vašim potrebama, evo vodiča kako da izaberete odgovarajući tip hostinga.

Pre svega treba da razmislite kakve su vaše realne potrebe i koji resursi web servera su potrebni za vaš biznis. Preduslov tome je da se malo upoznate sa tipovima hostinga.

Tipovi hostinga

Kao što verovatno već znate vašem web sajtu je neophodan web host (web server) koji na sebi čuva sve fajlove vašeg sajta i koji ih poslužuje korisnicima koji posete vaš sajt.

Shared (deljeni) hosting

shared hosting

Shared ili deljeni hosting je tip hostinga kod kojeg web sajt deli prostor na serveru sa drugim sajtovima. U pitanju je tip hostinga koji je veoma popularan kod manje zahtevnih klijenata koji tek počinju sa online prisustvom. To pre svega može da zahvali svojoj pristupačnoj ceni, koja je pristupačna upravo iz razloga što prostor na serveru delite sa drugim korisnicima (vlasnicima sajtova).

Pošto delite prostor na serveru, delite i resurse tog servera. To znači da su resursi koji su vama dodeljeni ograničeni, da je izbor tehnologija takođe ograničen, a i ukoliko neki od sajtova sa kojim delite hosting pravi neke probleme na serveru (spamuje, generiše veliki saobraćaj i dr), to se može negativno odraziti na performanse vašeg sajta. Drugim rečima, ako vam je nedopustivo da vas sajt možda povremeno trpi neke posledice, birajte odmah neko naprednije rešenje.

Dedicated server

dedicated server

Dedicated server je vrsta hostinga kod kojeg dobijate snažne resurse samo za sebe. Nema drugih sajtova ili klijenata koji bi krali resurse vašeg sajta, kao što se može desiti kod shared hostinga.

Dedicated serveri na cloud infrastrukturi obezbeđuju veću dostupnost jer ne zavise od jednog fizičkog servera i njegovih komponenti. U okviru zakupljenih resursa koji su samo vama na raspolaganju možete samostalno kreirati virtuelne mašine sa željenim operativnim sistemom (brojne Linux i Widows distribucije), podešavati firewall, preraspodeljivati resurse, proširivati ili smanjivati ukupno zauzeće ili pojedinačnih VM, paliti i gasiti mašine kako vam odgovara.

U pitanju je najbolje rešenje za vaš sajt, pa je očekivano i veća cena nego kod shared hostinga.

VPS (Virtual Private Server)

vps server

VPS odnosno virtual private server odlično je rešenje za sve korisnike koji žele stabilnost dedicated servera, ali još uvek nemaju potrebu za toliko robusnim rešenjem. To je generalno dobra opcija za klijente kojima su potrebni jači resursi, jedinstvena IP adresa i veća kontrola nad hostingom, kao i specifični softver instalacije.

Plus hosting VPS serveri se nude na skalabilnoj cloud infrastrukturi, izvanrednih su performansi (SSD i garantovani resursi) a možete ih dobiti sa željenim operativnim sistemom (Linux ili Windows) i skalirati prema potrebi.

VPS server ima vlastite garantovane resurse bez obzira na stvarnu iskoristivost čime performanse i dostupnost Vaših usluga nikada neće biti dovedene u pitanje.

Kao naprednija verzija i naslednik VPS servera je Cloud VPS, koji je zasnovan na Cloud hostingu i obezbeđuje veću dostupnost jer ne zavisi od jednog fizičkog servera.

Premium shared hosting

Premium shared hosting je posebna vrsta hostinga namenjena korisnicima koji žele više od običnog shared hostinga, ali još uvek nisu spremni za VPS ili neko dedicated rešenje. Mi u Plus-u nudimo savršeno rešenje u vidu naših Premijum paketa.

Premium paketi nude snažan hardver sa puno CPU, RAM, SSD resursa određenih samo za vaš paket i delegiranih samo za vaše potrebe. Uz to svaki paket dobija svoju dedicated IP adresu. To je nešto kao da imate VPS server, ali ne plaćate sistem administratora da ga održava, već to radi naš hosting tim. Pored toga imate uobičajen pristup cPanelu, što značajno olakšava rad i podešavanje servera.

Uz naše Preium pakete dolazi i LiteSpeed web server na kome je zasnovana premium ponuda i koji je i do deset puta brži u odnosu na Apache web server. To znači da će se i vaše stranice učitavati znatno brže u poređenju sa standardnim web hosting okruženjima. U pakete je uključen i LiteSpeed Cache – odličan WordPress plugin za ubrzavanje rada web stranice.

Izaberite najbolji Hosting

Sada kada znate osnovne razlike između hosting paketa, vreme je da procenite koji od njih najviše odgovara vašim potrebama. I to ne samo koji tip hostinga, nego i koji konkretan hosting plan. Plus hosting nudi različite planove u okviru različitih tipova hostinga. Pronađite plan koji najviše odgovara vašim potrebama: Pouzdan Shared web hosting, Premium hosting, Developer hosting, Cloud VPS, Dedicated serveri.

Ipak, pre toga pročitajte nekoliko naših saveta o tome šta je sve potrebno da razmotrite pre nego što odaberete odgovarajući hosting plan za vaš web sajt.

Stabilnost i dostupnost su prioritet

Podrazumeva se da web server treba da bude stabilan, a vaš sajt dostupan Ipak, postoje neke situacije koje mogu dovesti do toga da on ipak na kratko vreme bude nedostupan. Bez obzira da li je u pitanju neki tehnički problem, problem na linku koji vaš hosting provajder zakljupljuje od druge kompanije ili neki treći problem, kada je vaš sajt nedostupan vi ste na gubitku.

Zato prilikom odabira hostinga birajte one sa dobrom reputacijom, koji vam daje stabilne i kvalitetne servere, na kojima će se vaš sajt učitavati brzo i pouzdano.

Pouzdana tehnička podrška

Vaš web sajt može da se susretne sa nekim problemom u bilo koje vreme. Neke od tih problema možda možete otkloniti i sami, ali veći deo nećete moći da rešite na taj način. Zato je neophodno da imate pouzdanu tehničku podršku za vaš sajt.

Pored 24-časovne dostupnosti za eventualne probleme, dobra tehnička podrška mora da vam omogući i da je kontaktirate na nekoliko raličitih načina. U Plus hosting-u smo vam dostupni putem live chat-a, email-a, telefona ili putem društvenih mreža.

Besprekorna zaštita servera

Teško je razumeti probleme koje može prourokovati neki hakerski napad ili malware na vašem web serveru, sve dok se to ne dogodi baš vama.

Važno je da vam vaš hosting provajder obezbedi da vam budu dostupni različiti alati za višeslojne sigurnosne sisteme, čija je uloga da blokira napade na server automatski, štiteći na taj način vaš veb-server od svih potencijalnih hakerskih napada.

Dobro je da ponuda uključuje zaštitu od DOS napada kao i mehanizme od različitih napada na aplikativnom sloju i eventualne propuste u sklopu popularnih CMS-ova (WordPress, Joomla, Magento, Drupal, itd).

Backup, backup i backup

Nebrojeno puta smo u tekstovima na našem blogu ukazivali na važnost backup-a. Tehnički problemi se dešavaju, a kada se dese jedino što vas sigurno spašava jeste backup kopija vašeg sajta.

Zato je dobro da vaš hosting provajder može da vam ponudi kvalitetan i stalni backup, bez obzira koji tip usluge koristite. Kod Shared hosting usluga mi brinemo i čuvamo backup 7 dana unazad i 4 nedeljna. Za naprednije usluge (VPS, Dedicated) na raspolaganju su i sledeći servisi:

Automatski backup (snapshot) celog servera koji omogućava da se stanje celog servera vrati iz backupa na produkciju, veoma brzo i lako.

R1Soft za inkrementalni backup pojedinačnih sajtova. Kod ovog alata restore je jednostavan i omogućava vraćanje baza podataka direktno kroz cPanel (ako se koristi), tako da vam je neuporedivo lakše kad treba vratiti neke podatke koje su slučajno izbrisani ili greškom nestali.

Brzi serveri

Bez brzog web servera nema ni brzog web sajta. Dobar i brz hardver servera omogućiće vašem sajtu da doživi svoju punu brzinu i na najbolji način se prestavi vašim posetiocima. Samo je Plus ukoliko vaš hosting provajder ima u ponudi i LiteSpeed web server.

LiteSpeed web server je i do deset puta brži u odnosu na Apache web server. To znači da će se i vaše stranice učitavati znatno brže u poređenju sa standardnim web hosting okruženjima. Ukoliko u takvom hosting paketu dobijete i instalirane plugine za keširanje stranica, onda je to zaista prednost.

Na kraju odaberite i svoj plan

Kada ste odabrali hosting kompaniju koja odgovara vašim potrebama, vreme je da odaberete i odgovarajući hosting plan. Ukoliko niste sigurni koji od njih najbolje odgovara vašim potrebama konsultujte se sa svojim tehničkim timom, ili pozovite naše inženjere radi konsultacije. Istina je da odabrir pravog hosting plana ponekad nije baš jednostavan zadatak, ali ukoliko vaša hosting kompanija ispunjava sve prethodno navedene kriterijume, odabit pravog plana će biti lakši posao.

Ukoliko niste sigurni koji od Plus hosting planova najbolje odgovara vašim potrebama, slobodno nas kontaktirajte na info@plus.rs i naši inženjeri će vam rado pomoći da donesete pravu odluku.

Nenad Mihajlović


Ostavite odgovor