Kako da obrišete keš na WordPress sajtu Idi do glavnog sadržaja

Kako da obrišete keš na WordPress sajtu

Keširanje (caching) je, pored dobrog hosting-a, poznato kao jedna od najboljih metoda za ubrzavanje performansi web sajta. Pored toga, može vam uštedeti protok saobraćaja.

Šta je keš (cache)?

Keširanje u WordPressu se koristi za skladištenje kopija dinamički generisanih sadržaja, kao što su stranice, blog tekstovi, kategorije i drugi elementi, kako bi se smanjilo vreme potrebno za generisanje i prikazivanje tih sadržaja.

Kada posetilac pristupi određenoj WordPress stranici, umesto da se svaki put generiše dinamički, sadržaj se prvo proverava u kešu. Ako je kopija sadržaja prisutna u kešu i još uvek je važeća, browser će odmah prikazati tu keširanu verziju, čime se smanjuje opterećenje na server i ubrzava učitavanje stranice.

Keš se skladišti na lokaciji unutar memorije, kako bi smanjio potrebu za njegovim ponovnim učitavanjem kada sledeći put taj isti sadržaj treba da se prikaže.

Prednosi i mane keširanja

Glavna prednost keširanja je ubrzavanje učitavanja web stranica/web sajta. Sa druge strane, pošto sadržaj u kešu ostaje neko određeno vreme, u nekim slučajevima se može desiti da posetioci vašeg sajta vide zastarelu verziju vaše web stranice/sajta. To se pogotovo može desiti ukoliko često ažurirate sadržaj sajta.

Srećom ovo se može lako rešiti brisanjem keša svaki put kada uradite izmene na svom sajtu. U zavisnosti od plugin-a koji koristite za ovu namenu, možete obrisati keš samo za neku određenu stranicu, ili za ceo web sajt.

U nastavku teksta ćemo predstaviti neke od najpopularnijih WordPress plugin-a za brisanje keša. Iako većina ovih plugina nudi i neke dodatne opcije pored brisanja keša (minifikacija CSS-a i JavaScript-a, integracija sa CDN-om…i sl), u ovom tekstu ćemo se zadržati samo na temi brisanja keš memorije.

Kako da obrišete WordPress keš?

Kod većine plugina za brisanje keša, ova funkcionalnost je dostupna na klik dugmeta. Svi plugini koje ćemo predstaviti odlično rade ovaj posao, pa je na vama da odaberete onaj koji najviše odgovara vašim potrebama.

WP-Optimize

Wp-Optimize ima jednostavan korisnički interfejs, koji nudi brz pristup svim najvažnijim funkcionalnostima. Da biste aktivirali kešitanje stranice, potrebno je da u dasboard-u plugina aktivirate toggle dugme pod nazivom Enable page caching.

keš

Nakon što ga uključite otvoriće vam se nova funkcionalnost u top meniju WordPress dashboard-a, pod nazivom Purge cache.

keš

Ova funkcionalnost vam nudi dve opcije: brisanje keša sa aktivne stranice i brisanje keša sa svih stranica (sa celog sajta).

W3 Total Cache

W3 Total Cache spada u jedan od plugina sa najboljim ocenama. Omogućava da steknete potpunu kontrolu nad različitim funkcionalnostima za otimizaciju keša na vašem WordPress sajtu.

Kako i kod WP-Optimize, aktivacija keširanja se obavlja jednostavno – u ovom slučaju čekiranjem check box-a Enable pored opcije Page Cache (nalazi se u General Settings).

w3-total-cache-2

Nakon aktivacije pomenute opcije, u top meniju WordPress dashboard-a pojaviće se novi meni pod nazivom Performance. Odatle imate pristup mnogim opcijama, između ostalog i opcijama za brisanje keša sa postojeće stranice ili sa celog sajta (sa svih stranica).

WP Fastest Cache

Kao i kod prethodna dva plugina i ovaj plugin ima aktivaciju keširanja pomoću jednog klika. Pod opcijom Settings→Cache System čekirajte box Enable.

fastest-cache

Po aktivaciji će vam se pojaviti novi meni u WordPress dashboard-u, pod nazivom Clear Cache. Odavde kao i kod prethodna dva plugina imate opciju brisanja keša samo za određenu stranicu (aktivnu) ili za sve stranice (ceo sajt).

Comet Cache

Comet Cache je jedan od najdetaljnijih plugina za keširanje i daje vam potpunu kontrolu nad svim opcijama za keširanje. Ovo je dobro, ali neki početnici mogu da imaju problem da se snađu sa svim raspoloživim opcijama.

Srećom, za najveći broj korisnika je dovoljno da samo uključe opciju keširanja i plugin će odmah biti podešen na optimalno efikasno keširanje, bez potrebe dodatnih podešavanja.

Pre svega je potrebno da klikom na dugme Yes, enable Comet Cache omogućite keširanje.

clearing cache with comet-cache

Nakon aktiviranja će vam se u top meniju WordPress dashboard-a pojaviti novi meni pod nazivom Clear Cache, odakle klikom na to dugme možete obrisati keš.

comet-cache2

LiteSpped Cache plugin

LiteSpeed Cache je neophodan plugin ukoliko koristite server koji koristi LiteSpeed. Ako ne koristite ovaj plugin, propuštate značajna poboljšanja u performansama i dodatne funkcije kao što su CDN i optimizacija slika.

Brisanje keša pomoću LiteSpeed Cache plugina možete uraditi na dva načina. Direktno u WordPress-u, kroz vaš admin dashboard i preko cPanel-a na vašem hosting nalogu.

Kako očistiti LiteSpeed keš u WordPressu

Prijavite se na admin dashboard svog WordPress sajta i u meniju sa leve strane kliknite na opciju LiteSpeed Cache.

Otvoriće vam se prozor kao na slici ispod, gde ćete iz padajućeg menija sa leve strane moći da izaberete više različitih opcija. Iz ovog menija kliknite na opciju Toolbox.

Otvoriće vam se LiteSpeed Cache Toolbox. Na ovom ekranu imate opciju da ispraznite različite varijante keša koji je dostupan u LiteSpeed Cache-u. Ukoliko želite da brzo obrišete sav keš, kliknite na opciju Purge All.

Nakon toga će vam se u gornjem levom uglu pojaviti poruka kao na slici ispod.

Kako da obrišete LiteSpeed Cache preko cPanel naloga

Brisanje keša iz cPanel-a je još jednostavnije. Ulogujte se sa svoj cPanel nalog i pronađite opciju pod nazivom Advanced i u njoj ikonicu LiteSpeed Web Cache Manager.

Kliknite na tu ikonicu i otvoriće vam se prozor kao na slici ispod.

Sada kliknite na narandžasto dugme Flush All i obrisaćete keš. Napomena: ova akcija briše keš sa svih sajtova koji se nalaze na ovom serveru. Za brisanje keša sa pojedinačnih sajtova, primenite prethodno opisan način kroz admin dashboard vašeg sajta.

Zaključak

Keširanje WordPress sajta će bez sumnje ubrzati učitavanje stranica vašeg web sajta. Iako je keširanje veoma korisno, dobro je da povremeno uradite brisanje keša. Ovo je pre svega preporučljivo kod stranica/sajtova koji često ažuriraju sadržaj ili rade neke druge izmene u izgledu sajta.

Nenad Mihajlović


Ostavite odgovor