Kako da migrirate svoju online prodavnicu sa Wix-a na WooCommerce Idi do glavnog sadržaja

Kako da migrirate svoju online prodavnicu sa Wix-a na WooCommerce

Ako trenutno za svoju online prodavnicu koristite Wix i razmišljate da je migrirate na WooCommerce, onda ste na pravom mestu. U ovom tekstu ćemo predstaviti koje su razlike između Wix-a i WooCommerce-a i kako da migrirate svoju online prodavnicu sa Wix-a na WooCommerce.

Šta je Wix?

Wix je popularna platforma za izradu web sajtova, koja omogućava korisnicima da kreiraju svoje web sajtove bez potrebe za naprednim tehničkim znanjem ili programiranjem. Poznat je po svojim lakim alatima za izradu web sajtova koji uključuju fleksibilne drag-and-drop opcije za postavljanje elemenata na stranici, uz veliki izbor template-a.

Wix takođe pruža opciju za izradu online prodavnica, blogova i portfolia, što ga čini višenamenskim alatom za izradu web sadržaja. Pored toga nudi i hosting tih web stranica, što znači da možete kreirati i upravljati svojim web sajtom ili prodavnicom na jednom mestu.

Zbog toga, Wix je popularan izbor kod početnika koji žele da brzo i jednostavno naprave jednostavniji web sajt bez potrebe za naprednim podešavanjima i programiranjem. Sa druge strane, ukoliko želite da napravite ozbiljniji web sajt, koji ima više mogućnosti prilagođavanja i primene naprednijih funkcionalnosti, to nećete moći da uradite sa Wix-om. 

Šta je WooCommerce?

WooCommerce je besplatan plugin za WordPress, pomoću kojeg možete veoma jednostavno da kreirate svoju online prodavnicu. Jednostavan je za korišćenje, a ujedno i bogat raznim funkcionalnostima koje su neophodne za svaku online prodavnicu.

Zahvaljujući tome što je zapravo WordPress plugin, WooCommerce je veoma popularan kod online biznisa koji su svoje sajtove napravili na WordPress platformi. S obzirom da je WordPress danas popularna platforma čak i kod većih kompanija, to je doprinelo da se WooCommerce kao WordPress plugin nametne kao najbolje e-commerce rešenje za mnoge online prodavnice širom sveta.

Statistika pokazuje da skoro 40% online prodavnica radi na WooCommerce-u, a da je čak 25% od najbojih milion sajtova odabralo WooCommerce kao rešenje za svoje online prodavnice

Ovi podaci govore u prilog tome da je WooCommerce postao prvi izbor za mnoge, čak i velike kompanije, kada je u pitanju rešenje za izradu online prodavnice.

Hajde sada da pogledamo i neke neke detaljnije razlike između ove dve platforme.

Wix vs Woocommerce

Razlika između platformi

Wix je višenamenska platforma koja je dizajnirana za laku i brzu izradu sajtova. To znači da se može koristiti za kreiranje jednostavnih vrsta web sajtova, uključujući blogove, portfolio sajtove i online prodavnice. Međutim, Wix nije specifično usmeren na e-commerce, već samo pruža opcije za dodavanje e-commerce komponenti na web sajt.

WooCommerce je plugin za WordPress, dizajniran isključivo za e-commerce. To znači da je WooCommerce napravljen da omogući kreiranje i upravljanje online prodavnicama, bez obzira na vrstu proizvoda ili usluga koje prodajete. To čini WooCommerce prvim izborom za one koji ozbiljno razmišljaju o kreiranju e-commerce sajta.

Fleksibilnost i Prilagođavanje

Wix se ističe po jednostavnom korisničkom interfejsu koji omogućava brzo kreiranje web sajtova. Iako je jednostavan za upotrebu, Wix nije najbolji izbor za one koji žele dodatno prilagođavanje i mogućnost izmene elemenata sajta pomoću koda. Korisnici Wix-a koriste template-ove i ugrađeni builder koji omogućava lako vizuelno upravljanje elementima na sajtu, što može biti odlično za brzo postavljanje sajta, ali istovremeno i ograničavajuće za one koji traže potpunu kreativnu kontrolu.

WooCommerce radi unutar WordPress-a, što omogućava visok stepen fleksibilnosti i prilagođavanja. WordPress je poznat po tome što omogućava jednostavno proširenje i napredno podešavanje, što znači da imate slobodu da prilagodite dizajn i funkcionalnost svoje online prodavnice prema vašim specifičnim zahtevima. Ovo je posebno korisno ako želite da stvorite jedinstvenu online prodavnicu sa naprednim funkcionalnostima.

Hosting

Wix u paketu nudi rešenje koje uključuje i hosting. To znači da Wix hostuje vaš web sajt na svojim serverima. Ovo na prvi pogled može da deluje praktično jer ne morate brinuti o izboru hosting provajdera i konfiguraciji servera. Međutim, ovo takođe znači da nemate punu kontrolu nad svojim hosting okruženjem i da ćete imati probleme kada poželite da sajt prebacite na hosting koji odgovara vašim potrebama (klijenti često zbog nemogućnosti selidbe moraju da prave potpuno novi sajt). To je ozbiljno ograničenje ukoliko želite da svom sajtu omogućite nove fukncionalnosti i dovoljno resursa za besprekoran rad, pogotovo ukoliko želite brz e-commerce sajt.

Za WooCommerce, sami birate hosting provajdera i upravljate hosting okolinom. Ovo vam pruža punu kontrolu nad performansama, sigurnošću i skalabilnošću vaše online prodavnice. To znači da odabirom odgovarajućeg hosting paketa možete da ostavrite pun potencijal, stabilnost i brzinu za vaš e-commerce sajt. Na kraju, cena naprednog hosting paketa mesečno može biti niža od onoga što plaćate za Wix paket koji ima opciju e-commerce-a.

Cena

Wix ima različite planove, uključujući besplatne opcije. Međutim, da biste mogli da kreirate e-commerce sajt biće vam potreban plaćeni plan sa odgovarajućim e-commerce funkcionalnostima. Cene planova variraju u zavisnosti od funkcionalnosti i resursa koje su vam potrebni, a kreću se od 20 EUR mesečno za prodavnicu za prostor od 50GB, preko 29 EUR za prostor od 100GB. Za neograničeni prostor ćete morati da izdvojite čak 149 EUR mesečno.

WooCommerce je potpuno besplatan u svojoj osnovnoj verziji. Za većinu online prodavnica ova verzija je sasvim dovoljna. Ukoliko želite neke napredne funkcionalnosti, moraćete da doplatite za neku od raspoloživih ekstenzija. U poređenju sa funkcionalnostima koje nudi Wix, ove ekstenzije su bogatije opcijama i mogućnostima prilagođavanja. Istovremeno, dostupne su po veoma pristupačnim cenama.

E-commerce funkcionalnosti

Wix nudi neke osnovne alatke za postavljanje online prodavnice, uključujući dodavanje proizvoda, postavljanje cena i prihvatanje narudžbina. Međutim, ove funkcionalnosti ne nude napredne opcije kao što su upravljanje zalihama, različitim opcijama plaćanja i porezima.

WooCommerce je specijalizovan za e-commerce i pruža napredne funkcionalnosti. Ovo uključuje upravljanje zalihama, različite opcije plaćanja, poreze, dostavu, kreiranje kupona, praćenje narudžbina i mnoge druge e-commerce alate. Osim toga, ukoliko želite i više od toga, postoje hiljade besplatnih i premium plugin-a koji proširuju funkcionalnost WooCommerce-a.

SEO

Wix ima neke osnovne SEO alate koje vam omogućavaju da optimizujete svoj web sajt za platforme za pretragu. Međutim, ovi alati su prilično ograničeni u odnosu na ono što nude WordPress i WooCommerce. Wix takođe ima neka tehnička SEO ograničenja i na njih nećete biti u mogućnosti da utičete.

WordPress i WooCommerce pružaju napredne opcije SEO podešavanja. Možete koristiti različite SEO plugine koji vam omogućavaju precizniju kontrolu nad optimizacijom. Ovo je posebno važno ukoliko želite da vaša online prodavnica ima visoku vidljivost na Internetu/i Google-u.

Dostupnost plugina i tema

Wix ima svoju biblioteku plugina i tema koje možete koristiti za prilagođavanje svog web sajta. Međutim, izbor plugina i tema je ograničen u poređenju sa WordPress-om.

WordPress i WooCommerce imaju ogromnu zajednicu developera koji prave plugine i teme. To znači da imate pristup hiljadama besplatnih i premium plugina i tema koje možete koristiti za prilagođavanje izgleda i funkcionalnosti vaše online prodavnice.

Intuitivnost

Wix je poznat po svojoj upotrebljivosti i jednostavnom korisničkom interfejsu. Brzo možete postaviti web sajt ili online prodavnicu bez naprednih tehničkih znanja.

WooCommerce je nešto složeniji za učenje jer je deo WordPress-a. Zahteva nešto više vremena i truda za postavljanje i prilagođavanje, ali zato pruža naprednije mogućnosti.

Preduslovi za prelazak sa Wix-a na WooCommerce

Da biste prešli sa Wix-a na WooCommerce online prodavnicu, potrebno je da prvo odaberete odgovarajući hosting plan. Plus Hosting vam nudi veliki broj različitih hosting paketa i hosting servera, između kojih možete odabrati onaj koji najviše odgovara vašim potrebama.

Sledeći korak je da na odabranom hosting paketu instalirate prvo WordPress, a zatim i Woocommerce.

Ukoliko niste sigurni kako da instalirate WordPress pročitajte naše detaljno uputstvo Kako da instalirate WordPress pomoću WordPress toolkit alata. Ukoliko niste sigurni kako da instalirate Woocommerce, pročitajte naše detaljno upustvo Kako da pomoću WooCommerce plugina napravite svoju online prodavnicu ili nam se jednostavno javite za pomoć.

Kada ste završili sa instalacijom WordPress-a i Woocommerce-a, možete preći na proceduru migracije. 

Migracija Wix na Woocommerce

Napomena: Pošto je Wix platforma u vlasništvu kompanije Wix, ne postoji način da izvezete ceo svoj sajt i uvezete ga u drugu platformu kao što je WordPress. Kada kažemo ceo sajt, mislimo na celokupan sajt, sa njegovim dizajnom i sa podacima. Iz tog razloga će ovaj proces biti fokusiran na migraciju podataka, kao što su sadržaj blog postova i slike, a ne na dizajn vašeg sajta.

Izvezite sadržaj svog bloga sa Wix-a

Prva stvar koju treba da uradite je da izvezete sadržaj svog bloga sa Wix-a, što ćete uraditi pomoću RSS feed-a sajta.

Ako to već niste uradili, treba da dodate dugme za RSS feed na vaš sajt. Idite na stranicu u Wix Editoru i kliknite na dugme + sa leve strane. Odaberite Blog → RSS Button dugme, izaberite ono koje želite, dodajte ga na stranicu, a nakon toga sačuvajte izmene.

Sada otvorite svoj RSS feed tako što ćete otići na https://mojsajt.rs/blog-feed.xml (naravno, zamenite “mojsajt.rs” sa stvarnim URL-om vašeg sajta). Ovo će vam prikazati stranicu sa kodom. Desnim klikom izaberite Save As i preuzmite fajl na svoj računar.

Uvezite sadržaj bloga u WordPress

U svom WordPress panelu, idite na Tools → Import. Zatim odaberite opciju Install Now ispod opcije za RSS feed.

Sada odaberite opciju Run Importer. Na sledećoj stranici upload-ujte fajl koji ste sačuvali sa vašeg sajta na Wix-u i kliknite na Upload file and import. Sada možete otići na Posts → All Posts i pregledati sve blog postove koje ste uvezli.

Kao što ćete videti, ovaj uvoz ne uključuje slike iz blog postova. Da biste ove preneli slike, treba da preuzmete i aktivirate plugin pod nazivom Auto Upload Images.

U vašem WordPress admin dashboad-u idite na opciju Plugins Add New. Zatim pronađite ovaj plugin po imenu, a zatim ga instalirajte i aktivirajte.

Sada se vratite na opciju Posts → All Posts i otvorite padajući meni Screen Options na vrhu panela. Promenite polje Number of items per page u “999” i kliknite na dugme Apply.

Ovo će prikazati 999 blog postova po stranici. Ako imate više od 999 postova na svom sajtu, i dalje ćete morati da preduzmete sledeći korak na više stranica.

Sada čekirajte box pored polja Title da biste izabrali sve postove na stranici.

Izaberite opciju Bulk actions iz padajućeg menija Bulk actions  i kliknite na Apply. Sada jednostavno kliknite na plavo dugme Update i sve slike će biti prenete sa Wix-a za te postove.

Izvezite proizvode iz Wix-a

Sada je vreme da izvezete i svoje proizvode. U svom Wix panelu, idite na tab Products. Čekirajte box u gornjem levom uglu kako biste izabrali sve proizvode. Kliknite na More Actions → Export.

Ovo će preuzeti .CSV fajl, koji zatim možete da uvezete u svoj WooCommerce sajt.

Uvezite svoje proizvode u WooCommerce

U svom WordPress admin panelu, idite na opciju Tools → Import i zatim izaberite opciju Run Importer ispod opcije WooCommerce Products (CSV).

Otpremite .CSV fajl sa proizvodima koji ste prethodno preuzeli, zatim kliknite na Continue.

Nakon toga će WooCommerce upariti kolone iz vašeg .CSV fajla sa WooCommerce poljima proizvoda. Možda ćete neke od njih morati da povežetei sami, što možete uraditi pomoću padajućih menija sa desne strane ekrana.

Sada kliknite na Run the Importer i sačekajte da se proces završi. U ovom slučaju ćete morati ručno dodati slike svojim pojedinačnim proizvodima.

Kako smo već pomenuli, Wix nažalost ne nudi način za izvoz sadržaja stranica uopšte, pa ćete morati da ih ponovo kreirate u WordPress-u iz početka. 

Ukoliko već imate iskustva u samostalnoj izradi web sajta/web stranica, to onda možete uraditi i sami. U slučaju da nemate takvog iskustva, onda je naša preporuka da za to angažujete nekog web developera koji će to uraditi umesto vas.

Nenad Mihajlović


Ostavite odgovor