Kategorije i potkategorije u Wordpress-u. Kako da ih pravilno kreirate. Idi do glavnog sadržaja

Kako da pravilno kreirate kategorije i potkategorije u WordPress-u

U WordPress-u vaši postovi mogu biti organizovani u različite kategorije. Za bolju organizaciju sadržaja, pored kategorija mogu biti kreirane i potkategorije.

Ovo je jedna lakša tema, ali smatramo da je važno da kategorije i potkategorije koristite ispravno, kako bi posetioci vašeg web sajta mogli lako da pronađu sadržaj koji ih najviše zanima.

Takođe, pravilna primena kategorija i potkategorija može da poboljša SEO rangiranje vašeg sajta.

U ovom tekstu ćemo korak po korak objasniti kako da pravilno kreirate kategorije i potkategorije u WordPress-u.

Parent i child kategorije

Kategorije su zaista moćan alat. One ne daju samo mogućnost kategorizacije sadržaja na vašem sajtu, nego vam pomažu i da postavite pravilnu strukturu vašeg sajta, na način koji je logički ispravan. To je veoma važno kada je u pitanju SEO.

Evo odmah i jednog primera kako se ispravno koriste kategorije i potkategorije. Recimo da vodite blog o putovanjima do različitih svetskih destinacija.

Logično je pretpostaviti da će čitaoci vašeg bloga želeti da pronađu članke po gradu ili državi koja ih zanima. Iz tog razloga je odmah važno da pripremite plan za kategorizaciju vaših članaka, pre nego što započnete sa pisanjem.

U ovom slučaju osim gradova i država možda ćete želeti da dodate i neke posebne kategorije / potkategorije koji se odnose na posebne vidove turizma. Na promer banjski, seoski, avanturistički…itd.

To na scenu stupa vaš plan za kategorizaciju. Tako ćete recimo možda odlučiti da države i gradovi budu kategorije (parent), a avaturistički, banjski i sl. će biti njihove potkategorije (child)

Sada kada imamo nekakav plan, možemo da vidimo kako da ga pravilno primenimo.

Dodavanje kategorija

Pre svega da vidimo kako se uopšte dodaju kategorije. Dva su osnovna načina da ovo uradite. Jedan je direktno iz članka, a drugi da ih definišete na lokaciji Dashboard → Categories.

Definisanje iz članka

Ako definišete kategoriju direktno iz članka, onda to radite tako što sa desne strane članka u meniju post odaberete opciju Add new category. Opcija Parent category treba da ostane podrazumevano kao vrednost – Parent category –.

To znači da ste definisali top level kategoriju (parent) iznad koje nema drugih kategorija, odnosno koje ne spada ni u jednu drugu kategoriju.

definisanje kategorije


Zatim dajte svojoj kategoriji naziv i kliknite na dugme Add new category. Pojaviće vam se nova kategorija koju ste upravo definisali. Svaka definisana kategorija je odmah podazumevano i čekirana. Naravno, ukoliko želite možete je dečekirati (na primer ukoliko članak koji uređujete nema veze sa tom kategorijom).

Definisanje iz Dashboard-a

Druga opcija je da je definišete iz Dasboard-a na lokaciji Categories. Ti možete jednostavno definisati unapred sve kategorije i potkategorije koje želite . Ovo je inače i naš preporučeni model, jer ćete tako imati organizovaniji pregled i moćićete odmah da primenite unapred definisani plan.

definisanje kategorije u dashboard-u

Ovaj način vam omogućava da odmah editujete slug (URL) za vaše kategorije. Takođe, ovde možete i da obrišete i rename-ujete kategorije, ali i da im date opis.

Dodavanje potkategorija

Na isti način kako ste dodali kategorije, tako možete da dodate i potkategorije. Dodajete ih na isti način, s tom razlikom što prilikom kreiranja za polje Parent category treba da odaberete određenu kategoriju kojoj ćete priključiti ovu potkategoriju. Mi ćemo u ovom primeru kreirati potkategoriju London i staviti da je njena Parent category kategorija Engleska.

definisanje potkategorije

Jednostavno iz padajućeg menija odaberite kategoriju kojoj želite da pridodate vašu potkategoriju.

Kada je u pitanju definisanje potkategorije u Dashboard-u (Dashboard → Categories), slična je logika. U polje Name unesite ime vaše potkategorije. Možete uneti poseban naziv u Slug, a zatim iz padajućeg menija Parent category izaberite kategoriju kojoj želite da pridodate vašu potkategoriju.

kategorije u dashboard-u

Kako da prikažete kategorije i potkategorije u footer-u

WordPress vam podrazumevano daje mogućnost da kategorije i potkategorije prikažete u footer-u. Da biste to uradili idite na Dashboard → Appearance → Widgets. Ukoliko se opcija Categories ne nalazi u sekciji Footer, možete je prebaciti tamo.

definisanje kategorija u widget-u

Imate opciju da uneste naziv vaše liste kategorija i da izaberete neku od prikaza kako će ona izgledati na stranici. Naša preporuka je da čekirate opciju Show hierarchy koja prikazuje i kategorije i potkategorije (ako ste i njih definisali).

kategorije u widget-u

Kliknite na dugme Save, a zatim i na Done i proverite kako izgleda vaša stranica na kojoj ste podesili prikazivanje kategorija u Footer-u. Ako ste odradili sve kako treba trebalo bi da vidite nešto slično prikazi kao na slici ispod.

prikaz kategorija na sajtu

Naravno, podrazumeva se da će kategorije biti prikazane samo ukoliko ste definisali bar jednu od njih.

Na taj način ste uspešno kreirali i prikazali kategorije i potkategorije u WordPress-u, a posetiocima vašeg web sajta omogućili da lakše pretražuju teme koje ih zanimaju.

Nenad Mihajlović


Ostavite odgovor