Firefox funkcionalnosti za bolji i bezbedniji doživljaj Interneta Idi do glavnog sadržaja

Korisne funkcionalnosti u Firefox-u koje preporučujemo za korišćenje

Chrome i Firefox su bez sumnje među najpopularnijim pretraživačima u Srbiji. Prema Statcounter-ovom browser market share izveštaju za decembar 2020 Chrome je na prvom mestu U Srbiji sa nekih 76%, a zatim slede Safari i Firefox (tim redosledom) sa negde oko 7% korisnika.

Pritom treba imati u vidu da iza Chrome-a i Safari-a stoje dva tehnološka giganta (Google i Apple), a iza Firefox-a neprofitna organizacija Mozilla.

Bez namere da ulazimo u dalju analizu ovog izveštaja, možemo slobodno reći da Firefox svoju popularnost u dobroj meri zasniva na politici softvera otvorenog koda i borbi za slobodan Internet. Ovo naravno ne znači da u bilo čemu tehnološki zaostaje za konkurencijom, čak naprotiv. Po nama ima nekoliko važnih prednosti, pogotovo ako ste developer, a ništa ne zaostaje i kada su u pitanju regularni korisnici.

Bez obzira koji browser trenutno koristite, mi ćemo u ovom tekstu predstaviti neke od korisnih Firefox funkcionalnosti koje preporučujemo. Ako već koristite Firefox, onda ćete saznati možda nešto novo. Ako koristite neki drugi browser, možda ove funkcionalnosti budu povod da date šansu i Firefox-u. Ako nemate instaliran ovaj browser, naša je preporuka da ga instalirate i probate da li neke od navedenih funkcionalnosti odgovaraju vašim potrebama.

U ovom tekstu ćemo predstaviti neke korisne funkcionalnosti u Firefox-u koje preporučujemo za korišćenje.

Sinhronizacija oznaka, lozinki i istorije pregleda na različitim uređajima

Ovo je prva stvar koju preporučujemo da uradite nakon instalacije Firefox-a. Sa Firefox nalogom možete odabrati da sačuvate vaše oznake i lozinke naloga i istoriju pregleda veb-sajtova. Ovo je od velike pomoći kada reinstalirate operativni sistem ili koristite Firefox na nekom drugom računaru. Sama funkcionalnost se nalazi na lokaciji Postavke → Sinhronizacija.

Sinhronizacija

Možete je koristiti i da pošaljete otvoreni tab na drugi uređaj gde već imate instaliran i otvoren Firefox, što je po nama veoma korisna funkcionalnost. Ovo je recimo korisno kada treba da delite URL između vašeg računara i mobilnog telefona.

Sinhronizacija sa mobilnim

Potrebno je da pre toga registrujete svoj Firefox nalog (ako ga još uvek nemate), a zatim instalirate i verziju za svoj mobilni uređaj. Firefox će vas voditi kroz proces uparivanja sa novim uređajem, nakon čega ćete na raspolaganju imati i pomenutu funkcionalnost.

Mod za čitanje i slušanje

Iako je ova funkcionalnost smeštena u address bar, veliki broj Firefox korisnika nije upoznat sa njom. U pitanju je veoma korisna opcija koja vam olakšava čitanje tako što tekst na ekranu prebacuje u čitljiviji format. tako što pomera sidebar, uklanja reklame i menja veličinu i tip fonta.

Bez reader mod-a
Bez reader mod-a
Sa reader mod-om
Sa reader mod-om

Pored toga na raspolaganju vam je i mod za slušanje, koji je dostupan u verziji za engleski jezik.

Po potrebi sami možete da podesite veličinu i tip fonta, boju pozadine (dark, sepia i light) i sve podesite tako da vam mnogo olakšava čitanje. Nama je ovo opcija koju smo zavoleli na prvi pogled.

Podešavanje fontova i pozadine u Reader mod-u

Firefox Relay

Skoro svaki veb-sajt koji danas posetite vam nudi opciju da se pretplatite na njihov newsletter. Kada se i pretplatite na neki od njih, nekada se desi da počnete da dobijate email-ove i od nekih third-party servisa za koje se niste prijavili. Ovo može da bude slučaj ukoliko je baza podataka sa vašom email adresom slučajno postala dostupna ili jednostavno prodata nekoj trećoj strani.

Firefox Relay registracija

Firefox Relay je dodatak / ekstenzija koja vam omogućava da koristite takozvane lažne email adrese. Ove adrese možete koristiti za prijavu na newsletter-e i slične email servise. Svaki takav email se prvo šalje Firefox Relay-u, a odatle i na vašu pravu email adresu. Ako u bilo kom trenutku želite da se odjavite sa neke liste, a to nije moguće uraditi regularnim putem, jednostavno žete je isključiti na Firefox Relay-u. S obzirom da vaša prava email adresa nije pre toga bila izložena prema trećoj strani, nećete više biti bombardovani spam porukama.

Pre korišćenja ove opcije morate da se registrujete na Firefox Relay servis.

Pocket

Ako niste znali Mozila je akvizirala Pocket aplikaciju (ranije poznatiju kao Read it Later) pre nekoliko godina. Sada pokušava da je čvrsto integriše u Firefox. U pitanju je vrlo korisna aplikacija koja vam omogućava da sačuvate veb stranicu za kasnije pregledanje. Možete je pronaći u gornjem desnom uglu address bara.

Pocket ikonica u address bar-u

Ukoliko želite da sačuvate stranicu za kasnije, kliknite na Pocket ikonicu i otvoriće vam se prozor kao na slici ispod

Snimljeno u Pocket

Ako kliknete na Prikaži listu Pocket će otvoriti novi prozor sa svim sačuvanim veb stranicama koje ste sačuvali. Klikom na neku od sačuvanih stranica ona se otvara i raspoloživa vam je za čitanje onda kada imate vremena ili jednostavno onda kada želite da pročitate.

Pocket ekran


Za razliku od obeleživača, Pocket čuva celu veb stranicu. Možete je čitati bez reklama i bez suvišnih elemenata (kao u Firefox Reading mode-u).
Osnovna verzija je besplatna, ali postoji i premijum verzija koja se plaća.

Toliko o nekim našim predlozima korisnih funkcionalnosti u Firefox-u.

Da li vi imate neke da nam predložite? Podelite svoje predloge sa našim čitaocima – pišite nam u komentarima.

Nenad Mihajlović


Ostavite odgovor