firefox 81. šta nam donosi novo izdanje popularnog pretraživača Idi do glavnog sadržaja

Izašao je Firefox 81 – šta je novo?

22.09.2020. objavljeno je novo izdanje Firefox-a. Izašao je Firefox 81. Kao što je već poznato Firefox je uveo neku vrstu standarda po pitanju novih izdanja, s obzirom da nam svakog meseca stiže nova i ažurirana verzija ovog popularnog pretraživača. Tako nam i verzija 81 dolazi sa mnogim poboljšanjima, od kojih najpre izdvajamo nove kontrole za medijske sadržaje. Naime u novoj verziji je pomoću tastera na tastaturi, headset slušalica i virtualnog media control interfejsa moguće kontrolisati audio i video reprodukciju.

Kada je u pitanju izdanje za Linux ono podrazumevano omogućava VA-API/FF-mpeg hardversko ubrzanje reprodukcije video sadržaja na sistemima koji koriste tradicionalni X11/X.org Server. Ova opcija je bilo prvi put omogućena u verziji Firefox 80, ali je bilo deaktivirano, pa su korisnici sami morali da ga aktiviraju preko about:config.

Ostale nove opcije u Firefox-u 81 su mogućnost čuvanja, auto-popunjavanja i upravljanja podacima o platnim karticama (za sada samo u izdanjima za SAD i Kanadu), podrška za popunjavanje formi u PDF dokumentima (tzv. AcroForm), mnogo bolja pristupačnost kontrolama za korisnike koji koriste opciju čitanja sa ekrana, kao i poboljšana podrška za video konferencije putem Jitsi-a. Pored toga dodata je i bolja podrška za picture-in-picture (PiP) kada su u pitanju medijski video sadržaji, kao i nekoliko fix-ova za native HTML5 audio i video kontrole. Tu su i neke kozmetičke izmene samog interfejsa.

Ovo izdanje takođe omogućava korisnicima da lakše vide svoje bookmark-ove nakon što ih uvezu u pretraživač. Takođe, tu je i mnoštvo novih opcija za veb-developere, uključujući podršku za privatna polja  u JS, CSS cross-fade i CSS overflow-clip. Pored toga, sada je moguće direktno iz pretraživača otvoriti fajlove sa ekstenzijama .xml, .svg i webp.

Dakle, dosta toga novog, pa preporučujemo da obavezno preuzmete novu verziju i testirate je i sami. Ukoliko ste do sada već imali prilike da koristite Firefox 81, pišite nam svoja iskustva u komentarima.

Nenad Mihajlović


Ostavite odgovor