Elementor - najpopularniji page builder Idi do glavnog sadržaja

Elementor – najpopularniji page builder

Elementor je jedan od najpopularnijih drag-and-drop page builder-a za WordPress. To znači da, kao i sa svakim page builder-om, pomoću Elementora možete praviti profesionalne i atraktivne web sajtove bez da prethodno morate znati da pišete kod. 

Kao i u slučaju drugih popularnih page builder-a poput Divi-a, Beaver Builder-a i Brizy-a, i Elementor je u osnovnoj verziji dostupan kao besplatan plugin. 

Isto tako, pored ove besplatne verzije ima i premijum verziju, Elementor Pro, koja ovom osnovnom pluginu dodaje mnoge napredne opcije i funkcionalnosti.

Zahvaljujući svojoj popularnosti, ovaj plugin se trenutno koristi na skoro 9 miliona web sajtova sajtova, odnosno nešto malo više od 10% svih sajtova širom sveta.

Mi ćemo u ovom tekstu predstaviti Elementor i objasniti sve što je za početak važno da znate o ovom page builder-u.

Elementor Free vs Elementor Pro

Pre nego što nastavimo sa detaljnim upoznavanjem sa ovim pluginom, prvo da pojasnimo šta sve dolazi sa besplatnom verzijom (Elementor Free), a šta dolazi sa premium verzijom (Elementor Pro).

Elementor je tzv freemium softver. To znači da Elementor plugin možete preuzeti besplatno ili kupiti licencu za Elementor Pro.

Besplatna verzija plugina dolazi sa svim što vam je neophodno za pravljenje web sajta. Ona uključuje preko 40 widget-a, 100 template-a i preko 300 blokova. Kao što znate, blokovi su predizajnirani template-i sekcija, koje možete kombinovati kako biste kreirali svoj dizajn.

Ipak, ukoliko želite naprednije funkcionalnosti, moraćete da kupite Elementor Pro. U ovoj premium verziji plugina otključani su vam dodatni widgeti, zajedno sa Elementor Theme Builder-om.

Pomoću Theme Builder-a možete uređivati gotovo svaki element web sajta, uključujući i header i footer, za koje je kod nekih drugih builder-a malo teže pronaći način za uređivanje, a i pritom se ne radi direktno kroz builder.

Ukoliko kreirate online prodavnicu, Elementor Pro dolazi sa WooCommerce Builder-om koji vam omogućava da prilagođavate sadržaj unutar svoje WooCommerce prodavnice. Ukoliko trenutno nemate svoju WooCommerce prodavnicu, a želite da znate kako da je napravite, pročitajte kako da pomoću WooCommerce plugina napravite svoju online prodavnicu.

U WooCommerce Builder-u možete uređivati stranicu sa poizvodima, arhivu proizvoda i checkout stranicu. 

Takođe, sa Pro verzijom dobijate pristup widget-ima koji su specijalno dizajnirani da poboljšaju konverziju (prilagođeno Add To Cart dugme, opcije za dodatnu prodaju (Upsales) i ostale elemente koji se odnose na proizvode).

Pored toga, Elementor Pro ima ugrađene builder-e za pop-up prozore i forme. Iako postoje i odvojeni plugini koji imaju istu funkcionalnost, smatramo da je dobro sve imati unutar jednog plugin-a, bez potrebe za instalacijom dodatnih plugina.

Licence za Elementor Pro uključuju pristup za više od 60 profesionalnih kompleta za kreiranje web sajtova. Ovi kompleti sadrže template-ove, stranice, pop-up prozore i druge komponente koje vam mogu pomoći da kreirate kompletan web sajt. Ako kupite Expert licencu ili neku licencu iznad te, dobićete i pristup za 20 ekspertskih kompleta sajtova.

Pored toga, svaka Pro licenca uključuje i premium podršku, gde brzo možete dobiti odgovore od Elementor-ovog specijalističkog tima za podršku. 

Međutim, ako se odlučite za Elementor Pro Studio ili neku višu verziju, dobićete tzv. VIP podršku. Ovo vam omogućava učešće u direktnim četovima sa VIP timom za podršku Elementora. 

Takođe, dobićete prioritetne odgovore na vaše tikete, koji obično stižu za manje od 30 minuta.

Ako ste agencija, programer ili dizajner, možda će vas zanimati profil u Experts Network mreži. Tamo možete prikazati svoj rad i privući pažnju potencijalnih klijenata.

Elementor Experts Network je mreža profesionalaca koja je kreirana od strane Elementor-a i ima za cilj da poveže korisnike Elementor-a sa talentovanim dizajnerima, programerima i stručnjacima za izradu web sajtova.

Ovo je ujedno dobra prilika za sve one koji se profesionalno bave dizajniranjem, odnosno kodiranjem web sajtova, da pokažu svoje veštine i potencijalno pronađu angažman od strane nekoga kome je potreban profesionalni Elementor web dizajner/programer.

Takođe, ukoliko ste zainteresovani za oglašavanje putem Experts Network mreže, možda će vas zanimati i Elementor Pro Expert, Studio ili Agency licence. Ove licence vam omogućavaju da kreirate profil na ovom popularnom tržištu.

Planovi za Elementor Pro se kreću od 59 do 399 dolara godišnje. Kompanija takođe nudi garanciju povraćaja novca u roku od 30 dana, tako da svakakao možete isprobati proizvod pre nego što ga kupite.

Kako da instalirate Elementor

S obzirom da je u pitanju klasičan WordPress plugin, instalacija Elementora je brza i jednostavna. Plugin možete preuzeti preko admin dashboard-a svog web sajta, kao i  direktno iz WordPress repozitorijuma.

Da biste preuzeli besplatnu verziju, idite na opciju Plugins → Add New. Zatim u search polju kucajte reč Elementor. Kada se pojavi ovaj plugin, kliknite na digme Install Now.

Kada završite instalaciju kliknite na dugme Activate. Ovaj plugin će dodati novu opciju Elementor među ostale opcije u admin dashboard-u vašeg web sajta.

Sada ste spremni ste da počnete sa korišćenjem Elementora. Da biste započeli, jednostavno kliknite na novu opciju pod nazivom Elementor.

Alternativno, možete preuzeti ovaj plugin direktno iz WordPress repozitorijuma. Zatim se ulogujte na admin dashboard vašeg web sajta, idite na Plugins > Add New > Upload Plugin. Tada možete kliknuti na Choose File i odabrati .zip datoteku koju ste upravo preuzeli.

Kako da povežete Elementor Pro sa WordPress-om

Postoje dva načina da povežete Elementor Pro sa svojim WordPress web sajtom. Ako još niste kupili Elementor Pro licencu, potrebno je da odete na Elementor zvanični sajt i odaberete Get Started.

Zatim možete pratiti uputstva na ekranu da biste kreirali Elementor nalog. Kada se to od vas zatraži, unesite tražene informacije o vrsti sajta koji želite da napravite.

Zatim, izaberite plan koji želite da kupite.

Pošto ovaj plugin zahteva aktivan WordPress sajt, potrebno je da unesete domen vašeg sajta. Elementor će tada izvršiti proveru kako bi verifikovao da vaš web sajt koristi WordPress platformu.

Ako imate aktivan WordPress sajt, sledeći korak je da kliknete na Install Elementor. Bićete automatski preusmereni na stranicu za plugin ako ste trenutno prijavljeni na svoj sajt.

Kada se to od vas zatraži, kliknite na Install Now > Activate. Elementor će tada aktivirati plugin na vašem sajtu.

Alternativno, ako ste već kupili Elementor Pro licencu, idite na zvanični sajt i prijavite se koristeći podatke koje ste dobili u potvrdnom e-mailu.

U svom Elementor nalogu, izaberite Subscriptions iz menija sa leve strane. Zatim možete kliknuti na Download Zip.

Zatim se prijavite na admin dashboard svog web sajta i idite na opciju Plugins > Add New. Sada možete upload-ovati .zip datoteku koju ste upravo preuzeli.

Nakon instalacije i aktivacije Elementor Pro-a, WordPress bi trebalo da vas zatraži da unesete svoj licencni ključ. Alternativno, možete otići na Elementor > License > Connect & Activate.

WordPress bi trebalo automatski da verifikuje vašu licencu ako ste trenutno prijavljeni na svoj Elementor nalog. Ako niste, unesite svoje kredencijale da biste aktivirali licencu.

Kako da koristite Elementor

Kako smo već naveli, pomoću Elementora možete da kreirate jedinstvene web sajtove, čak iako niste profesionalni web dizajner ili web programer. Hajde sada da vidimo kako da počnete sa kreiranjem svog prvog web sajta.

Pokrenite Elementor

Da biste kreirali novu stranicu ili post u Elementor page builder-u, ulogujte sa na svoj WordPress admin dashboard i pronađite opciju Pages/Posts → Add New. Sada klikom na dugme Edit with Elementor možete da pokrenete Elementor editor.

Alternativno, možda već imate stranicu koju želite da izmenite. U tom slučaju, jednostavno idite na tu stranicu i otvorite je za uređivanje. Zatim možete kliknuti na dugme Edit with Elementor.

Na levoj strani ekrana videćete Elementor sidebar. Tu ćete pronaći sve elemente koje možete dodati svojim dizajnima, kao što su dugmad i naslovi.

Elementor sidebar takođe sadrži sekciju Global Widgets. Ako planirate da koristite isti widget na više dizajna, možda ćete želeti da ga sačuvate kao Global Widget. Ovo čini vaš prilagođeni element lako dostupnim u bilo kom trenutku. 

Takođe, Global Widget pruža centralnu lokaciju gde možete urediti svoj widget jednom da biste napravili univerzalne promene. Elementor će zatim primeniti te promene na celom vašem sajtu, gde god je već smešten taj widget.

Desno je prozor za pregled izmena u realnom vremenu, gde možete kreirati svoj dizajn. Elementor će automatski ažurirati prikaz da bi prikazao vaše promene u realnom vremenu dok ih unosite.

Dodajte Sekcije, Kolone i Widget-e

Elementor editor pruža pristup trima glavnim building blokovima: Sekcijama, Kolonama i Widget-ima. Već smo pomenuli Elementor-ove predefinisane widget-e, pa hajde da vidimo kako ih možete dodati u dizajn vašeg web sajta.

Obično ćete početi tako što ćete kreirati sekciju, klikom na ikonu + unutar glavnog prozora. Elementor će vam zatim zatražiti da izaberete vašu strukturu (Select Your Structure).

Opcije strukture se sastoje od jedne ili više Kolona. Na kraju ćete postaviti svoj widget unutar ovih Kolona. Kolone igraju važnu ulogu u kreiranju organizovanijih rasporeda.

Nakon što donesete odluku gde žeite da postavite svoj widget, Elementor će dodati ovu Sekciju u vaš raspored. Da biste premestili ovu Sekciju na novo mesto, kliknite na nju i zatim uhvatite tačkastu plavu ručicu koja se pojavi.

Da biste uredili Sekciju, jednostavno kliknite desnim tasterom miša na ovu tačkastu plavu ručicu. To će pokrenuti kontekstualni meni, gde možete napraviti jednostavne promene kao što su kopiranje ili brisanje izabrane Sekcije.

Recimo da želite da napravite složenije izmene, desnim klikom pritisnite na plavu ručicu i izaberite opciju Edit Section. Elementor sidebar će se sada ažurirati da bi prikazao sve dodatne promene koje možete napraviti na ovoj Sekciji.

Takođe možete dodati widgete ovoj Sekciji. U Elementor sidebar-u, pronađite widget koji želite da koristite i prevucite ga u glavni prozor.

Dok prevlačite widget, Elementor će istaći sve različite Sekcije i Kolone gde možete spustiti ovu stavku. Kada ste spremni, jednostavno otpustite miša. Elementor će sada dodati ovaj widget u vašu izabranu Sekciju.

Uradite podešavanja web sajta

Elementor možete koristiti i da biste uredili postavke za celokupan web sajt. To uključuje promenu podrazumevanog fonta i HTML boja. Takođe možete modifikovati ivice i senke koje WordPress dodaje elementima kao što su slike na vašem sajtu.

Podešavanjem ovih postavki na nivou sajta, možete osigurati unificiran izgled i osećaj širom vašeg celokupnog web sajta. Ovaj proces je takođe znatno brži i lakši od primene ovih promena na nivou stranice po stranice. Da biste videli dostupne postavke sajta, kliknite na hamburger meni u Elementor sidebar-u.

Sada možete istražiti opcije koje su vam ovde na raspolaganju  i napraviti sve potrebne promene. Kada budete spremni da objavite svoje nove postavke sajta, kliknite na dugme Update na samom dnu Elementor sidebar-a.

Proverite istoriju izmena (revizije)

Dok uređujete elemente na svom web sajtu, Elementor u pozadini neprimetno beleži vaše promene. To znači da možete lako vratiti vaše izmene, ukoliko shvatite da ste napravili grešku.

Elementor log izmena takođe vam daje slobodu da eksperimentišete. Možete testirati različite promene i zatim ih brzo ukloniti. Na taj način možete poboljšati kvalitet vaših završenih dizajnova.

Da biste videli Elementor-ov log, kliknite na ikonicu pod nazivom History na dnu sidebar-a. Tab Actions beleži svaku pojedinačnu promenu koju napravite u Elementoru. To može biti bilo šta, od kreiranja nove Sekcije do uređivanja postojećeg teksta.

Svaki put kada pritisnete dugme Save, Elementor beleži trenutnu verziju vaše stranice kao novu reviziju. Sve ove snimke možete pregledati u tabu pod nazivom revisions. 

Ako želite da se vratite na prethodno sačuvanu verziju, jednostavno je pronađite u listi Revisions i kliknite na nju.

Zapamtite, možete stilizovati i graditi koliko god želite, jer sam plugin neće usporiti vaš sajt. Ipak, ukoliko uz Elementor plugin instalirate i neke druge plugine, ili nedovoljno dobro optimizujete svoj web sajt, može da se desi da to uspori vaš sajt. Isto može da se desi ako vaš hosting paket nema dovoljno resursa. Zato, održavajte vaš web sajt brzim tako što ćete pre svega odabrati pouzdan hosting za vaš web sajt.

Kako da napravite stranicu u Elementor-u

Sada kada ste upoznati sa osnovnim načinom rada u Elementor-u, hajde da vidimo kako možete koristiti ovo znanje da biste dizajnirali neke nove stranice. Prvo ćemo pokriti kreiranje standardne WordPress stranice koristeći besplatni plugin. Zatim ćemo videti kako možete razviti stranicu proizvoda visoke konverzije koristeći WooCommerce i Elementor Pro.

Kako da napravite standardnu WordPress stranicu

Svaki web sajt je drugačiji. Međutim, postoje neki zajednički elementi koje ćete pronaći na različitim sajtovima. To uključuje naslove, tekst tela i medije poput slika. 

Hajde da vidimo kako možete kreirati stranicu koja sadrži ove ključne komponente.

Da biste započeli, kreirajte novu stranicu odlaskom na Pages → Add New → Edit with Elementor. Zatim dodajte Section u svoj dizajn klikom na ikonu +

Počećemo sa našim naslovom, pa ćemo izabrati raspored u jednoj koloni.

U sidebar-u, pronađite Heading widget. Zatim, prevucite i otpustite ovaj widget u vaš novi Section. Možete zatim ukucati tekst vašeg naslova u sidebar-u i koristiti različita podešavanja da biste stilizovali vaš naslov.

Zatim, kliknite na ikonu + da biste dodali drugi Section. Sada ćemo embedovati sliku i zatim dodati neki tekst, pa ćemo sada izabrati raspored u više kolona.

Zatim, prevucite Text Editor widget iz sidebar-a i ispustite ga u ovaj nov Section. Zatim možete dodati i stilizovati svoj tekst koristeći podešavanja u sidebar-u.

Kada budete zadovoljni svojim tekstom, pronađite Image widget. Ponovo koristite drag-and-drop funkcionalnost da biste dodali ovaj widget u Section.

U sidebar-u sada kliknite na ikonicu Preview. Sada možete koristiti WordPress Media Library da biste upload-ovali novu sliku ili izabrali neku prethodno upload-ovanu.

Da biste videli kako sada izgleda vaš dizajn, kliknite na ikonicu oka na dnu sidebar-a. Ovo prikazuje pregled vašeg rasporeda stranice u novom tabu.

Kada budete zadovoljni svojim dizajnom, kliknite na dugme Publish. Napomena, ako je vaša stranica već ranije objavljena, ovo dugme će umesto Publish prikazivati tekst Update.

Kreirajte WooCommerce Product Page (stranicu proizvoda)

Ako na svom web sajtu imate WooCommerce prodavnicu, možete koristiti Elementor Pro da biste kreirali prilagođenu stranicu proizvoda. Ovo može uključivati i modifikaciju standardne WooCommerce stranice da bi ona bolje odražavala brendiranje vašeg sajta.

Da biste dizajnirali prilagođenu WooCommerce stranicu proizvoda, izaberite opciju Templates iz WordPress admin dashboard-a. Zatim kliknite na dugme Add New. U sledećem prozoru, otvorite prvi padajući meni i izaberite opciju Single Product.

Dajte svom novom template-u neko opisno ime i kliknite na opciju Create Template. To će pokrenuti Elementor biblioteku sa svim dostupnim Single Product dizajnima.

Da biste pažljivije pogledali template, pređite preko njega mišem, a zatim kliknite na ikonicu lupe kada se pojavi. Ako želite da primenite ovaj dizajn na svoju WooCommerce prodavnicu, kliknite na Insert.

Elementor-ovi template-i sadrže različite gotove komponente. Da biste uredili bilo koji od ovih elemenata, jednostavno kliknite na njih. Elementor sidebar će se ažurirati da prikaže sva podešavanja za taj određeni element.

Elementor Pro pruža niz WooCommerce widgeta koje možete dodati u svoj dizajn. Da biste videli šta je od njih dostupno, skrolujte do sekcija WooCommerce ili Product u Elementor sidebar-u.

Ove sekcije sadrže widgete sa naprednim ugrađenim funkcionalnostima, poput WooCommerce Breadcrumbs, Cart i Checkout. Da biste dodali ove elemente u svoj dizajn, jednostavno ih prevucite na Elementor glavni prozor (canvas) i otpustite. Zatim možete spustiti widget u Section gde želite da prikažete ovaj sadržaj.

Kada budete zadovoljni svojim dizajnom, kliknite na dugme Publish. Zatim možete izabrati Add Condition i definisati oblasti gde želite da koristite ovaj dizajn. Na primer, možete primeniti ovaj template na određenu kategoriju proizvoda ili ga koristiti u celoj WooCommerce prodavnici.

Kako da pronađete i instalirate predefinisane Elementor template-e

Elementor template-i su predefinisane stranice i blokovi koji pojednostavljuju proces kreiranja web sajtova. Stranice su kompletni rasporedi sadržaja, dok su Blokovi Sekcije koje sadrže predefinisane widgete. Neki popularni primeri Blokova uključuju headere, footere, recenzije i testimonijale, kao i Često postavljana pitanja (FAQs).

Besplatni Elementor plugin dolazi sa preko 100 template-a celih stranica, i više od 300 Blokova. Ako nadogradite na Elementor Pro, dobićete pristup i dodatnim opcijama.

Kliknite na ikonicu Add Template da biste primenili template na vaš trenutni dizajn. Ovo dugme treba da se pojavi kao deo svakog Section bloka i predstavljeno je belom fasciklom. Ovo će ujedno pokrenuti Elementor biblioteku.

Ovde ćete pronaći sve blok i stranice template-e koje možete primeniti na vašu stranicu. Možete pregledati bilo koji template tako što ćete preći mišem preko njega i kliknuti na ikonicu lupe.

Kada pronađete template koji želite da koristite, kliknite na Insert. Ako prethodno niste bili povezani sa Elementor-ovom template bibliotekom, pop-up prozor će vas pitati da završite taj korak.

Nakon što uspostavite ovu vezu, Elementor će umetnuti izabrani template. Sada možete da ga prilagodite. Na primer, možete dodati više widgeta ili izbrisati bilo koji privremeni sadržaj.

Kako da u Elementoru kreirate template

Elementor dolazi sa velikim izborom gotovih template-a. Međutim, ponekad možda želite da kreirate neki određeni template. U tom slučaju, možda ćete želeti da sami dizajnirate svoje template.

Kreiranje vaših sopstvenih template određenog dizajna može osigurati unificirani izgled celog vašeg sajta.

Da biste počeli, izaberite opciju templates iz admin dashboard-a vašeg web sajta, a zatim kliknite na opciju Add New.

U sledećem pop-up prozoru, otvorite prvi padajući meni i izaberite vrstu template-a koji želite da kreirate. Na raspolaganju su vam opcije Pages, Section ili Landing Page.

elementor

Zatim, dajte ovom dizajnu opisno ime i kliknite na Create Template. Ovo će pokrenuti standardni Elementor page builder. Sada možete izgraditi svoj template na isti način kao što biste kreirali redovnu stranicu. Jednostavno dodajte sekcije, kolone i widgete dok ne budete zadovoljni svojim rasporedom.

Da biste sačuvali ovaj dizajn kao template, kliknite na strelicu koja se pojavi pored dugmeta Update/Publish. Zatim možete izabrati Save as Template.

elementor

Ovaj dizajn će sada biti sačuvan u Elementor biblioteku. Možete mu pristupiti pokretanjem biblioteke i odabirom taba My templates.

elementor

Alternativno, možete pristupiti vašim prilagođenim template-ima tako što ćete otići do Templates → Saved Templates unutar admin dashboard-a vašeg web sajta. Takođe, ukoliko je to potrebno, možete otvoriti bilo koji od vaših template-a i napraviti sve potrebne promene.

Elementor i SEO

Kada je reč o SEO-u, Elementor nudi brojne prednosti koje mogu pozitivno uticati na rangiranje vašeg sajta u search engine-ima. Pre svega, Ovaj plugin omogućava kreiranje sajtova sa brzim učitavanjem stranica, što je ključan faktor za SEO, jer pretraživači favorizuju sajtove koji se brzo učitavaju.

Naravno, imajte u vidu da u mnogim slučajevima brzinu sajta odlučuje zapravo kvalitet hostinga. Zato je važno da prilikom odabira hosting paketa za svoj web sajt odaberete premium web hosting, koji je prilagođen za web sajtove koji rade na WordPress platformi.

Ako su brzina i stabilnost vašeg sajta od krucijalne važnosti za vaš posao, a niste još spremni da se upustite u VPS i dedicated hosting rešenja koja zahtevaju naprednije tehničke veštine, ovo je pravo rešenje za vas.

Pored toga, on dolazi sa ugrađenim alatima koji olakšavaju optimizaciju sadržaja za search engine, poput mogućnosti dodavanja meta opisa, ključnih reči i SEO-friendly URL-ova direktno kroz interfejs.

Jedna od glavnih prednosti Elementora u kontekstu SEO-a je fleksibilnost u dizajnu stranica. Ovaj alat omogućava kreiranje responsivnih dizajna, što znači da će vaš sajt biti optimizovan za sve uređaje, uključujući mobilne telefone, tablete i desktop računare.

Ovaj plugin takođe podržava integraciju sa popularnim SEO pluginovima kao što su Yoast SEO i Rank Math, što dodatno olakšava upravljanje i poboljšanje SEO strategije vašeg sajta.

Još jedna korisna funkcionalnost ovog plugina je mogućnost prilagođavanja strukture i hijerarhije sadržaja na vašem sajtu. Ovo uključuje mogućnost kreiranja jasnih i organizovanih menija, korišćenje zaglavlja i podnaslova (H1, H2, H3, itd.) na pravi način, kao i dodavanje alt tekstova za slike, što sve zajedno pomaže search engine-ima da bolje razumeju i rangiraju vaš sadržaj.

Dodatne stvari koje je važno je da znate kada koristite Elementor

Elementor vam može pomoći da brzo dizajnirate i napravite svoj WordPress web sajt odmah po instalaciji. Međutim, neki trikovi koji štede vreme mogu dodatno povećati vašu produktivnost.

Ponekad možda kreirate sekciju koju želite ponovo koristiti unutar iste stranice. Umesto ručnog ponovnog kreiranja ove sekcije, možete napraviti njenu kopiju. Jednostavno kliknite da biste izabrali željenu sekciju, a zatim pritisnite Control i kliknete na tačkastu ručku koja se pojavi.

Zatim izaberite opciju Duplicate. Ovo kreira duplikat neke sekcije direktno ispod originala.

Alternativno, ponekad možda želite ponovo koristiti istu sekciju na više stranica, ili čak na različitim sajtovima. Možete sačuvati bilo koju sekciju kao blok template. Ovo dodaje vaš dizajn u Elementor biblioteku, tako da je uvek lako dostupan.

Da biste pretvorili blok u ponovno upotrebljiv template, pritisnite Control i kliknite na njegovu tačkastu ikonu. Zatim izaberite Save as Template.

elementor

Možete urediti bilo koji widget tako što ćete ga izabrati u glavnom prozoru Elementor-a (canvas) i zatim koristiti raspoložive kontrole u Elementor sidebar-u. Međutim, prelazak između različitih widgeta može postati komlikovan kada imate mnogo drugih widgeta. To posebno važi za preklapajuće widgete ili kada ste dodali mnogo elemenata unutar malog prostora.

Elementor-ov Navigator pruža prikaz liste svih widgeta na vašoj stranici, organizovanih u njihove odgovarajuće Sekcije i Kolone. Možete lako prelaziti između svojih widgeta tako što ćete ih izabrati u ovom tree panelu. Elementor sidebar će se zatim ažurirati da prikaže sve opcije za trenutno izabrani widget.

elementor

Tasterske (keyboard) prečice su uvek dobra opcija za uštedu vremena. Srećom, ovaj plugin dolazi sa različitim ugrađenim prečicama na tastaturi. Pritisnite Cmd/Ctrl + ? na tastaturi da biste pregledali ove prečice.

elementor

Ovo pokreće prozor koji sadrži sve dostupne prečice na tastaturi. Proverite koje su vam sve prečice raspolaganju, jer one mogu da vam uštede vreme prilikom rada sa Elementor-om.

Zaključak

Kao što smo na početku naveli, Elementor je popularan alat za izradu web sajtova na WordPress platformi, koji omogućava kreiranje profesionalnih i privlačnih sajtova bez potrebe za poznavanjem kodiranja.

Besplatna verzija plugina dolazi sa širokim izborom widget-a, template-a i blokova, dok premium verzija, Elementor Pro, nudi dodatne napredne opcije i funkcionalnosti.

Instalacija ovog plugina je brza i jednostavna, a korišćenje programa omogućava lako kreiranje stranica i proizvoda sa intuitivnim drag-and-drop editorom. Elementor takođe nudi predefinisane template-e i blokove koji olakšavaju proces dizajniranja.

Uz različite planove i opcije licenciranja, Ovaj plugin pruža priliku za kreiranje web sajtova različitih kompleksnosti i potreba korisnika, od pojedinačnih blogova do kompleksnih e-trgovina. Svojom funkcionalnošću i pristupačnošću, pa je logično da se Elementor nameće kao jedan od vodećih alata za izradu WordPress sajtova.

Nenad Mihajlović


Ostavite odgovor