Brizy - jednostavan a moćan page budilder Idi do glavnog sadržaja

Brizy – jednostavan a moćan page budilder

U nekoliko tekstova na našem blogu već smo predstavili neke od najpopularnijih page buildera za WordPress: Divi, Beaver Builder i Elementor. U ovom tekstu ćemo predstaviti jedan manje popularan, ali ništa manje dobar page builder.

U pitanju je Brizy.

Brizy je WordPress Page builder koji je zasnovan na React-u (poznata JavaSript biblioteka) . U pitanju je relativno nov page builder koji dolazi sa nekim modernim funkcionalnostima pomoću kojih je kreiranje WordPress sajtova još jednostavniji posao.

Iako se na tržištu pojavio tek 2018. godine, Brizy je uspeo da za kratko vreme privuče pažnju profesionalaca koji se bave izradom web sajtova. Tako da za 6 godina ima već oko 80.000 aktivnih instalacija, u besplatnoj i u pro verziji.

Zasluge za ovo ima pre svega njegov interfejs prilagođen čak i totalnim početnicima, kao i neke napredne funkcionalnosti koje ne postoje u drugim WordPress page builder-ima.

brizy zvanični web sajt

Brizy ukratko

Za razliku od drugih page builder-a Brizy vam pomaže da kreirate moderne web sajtove, bez potrebe da koristite template-ove sa unapred dizajniranim elementima.

Dovoljno je da izaberete layout tako što ćete izabrati ili neki predizajnirani element (nije obavezno), ili potpuno prazan blok iz kojeg ćete onda putem drag-and-drop interfejsa ubacivati željene elemente na vašu stranicu.

Kao i većina drugih WordPress bage builder-a, tako i Brizy dolazi sa različitim prilagodljivim elementima koji se mogu prevlačiti i spuštati na stranicu: tekstovi, linije, dugmad, tabovi i brojači.

Ono što je jedinstveno za Brizy jeste da onog momenta kada je neki od navedenih elemenata na korisničkoj stranici, on se odmah tu može i prilagoditi.

Brizy vam takođe dozvoljava da kontrolišete i prilagođavate elemente direktno u njima, za razliku od drugih page builder-a koji uglavnom za kontrolu imaju sidebar-ove i pop up prozore.

Dolazi u free i pro verziji koja je dostupna u nekoliko planova. O tome ipak nešto kasnije.

Hajde sada da vidimo kako da instalirate Brizy i kako da koristite njegovo interfejs

Kako da instalirate Brizy plugin

Instalacija Brizy Pro verzije sastoji se od dve faze. Prva faza je instalacija Brizy free verzije plugin-a, a druga upload Brizy plugina.

Kako i kod instalacije bilo kog drugog plugin-a, jednstavno u admin dashboard-u svog WordPress web sajta pronađite opciju Plugins → Add New i kliknite na ovu opciju. Isto možete uraditi i u WordPress repozitorijumu, direktno na web sajtu repozitorijuma.

Zatim u search bar u gornjem desnom uglu ukucajte Brizy i kliknite na Enter. Na spisku plugin-a će se pojaviti Brizy. 

wordpress repozitorijum

Instalirajte ovaj plugin, a zatim ga odmah i aktivirajte.

Ovo je naravno besplatna verzija plugin-a, koju možete koristiti ukoliko zadovoljava vaše potrebe. Ipak, za malo ozbiljniji rad sa Brizy page builder-om. biće potrebno da pređete na Pro verziju.

Ako je ovo vaš slučaj, onda u Brizy dashboard-u pronađite opciju Go pro i kliknite na nju. To će vas odvesti odmah na Brizy web sajt, odnosno na stranicu sa cenama planova. Takođe, možete to uraditi i direktno na Brizy web sajtu.

brizy planovi

Nakon toga je potrebno da preuzmete i instalirate plugin i aktivirate ga. To će vas ponovo dovesti na početak gde ste provobitno instalirali plugun.

Kopirajte ključ za licencu sa vašeg Brizy naloga i unesite ga u polje Your License Key koje se nalazi pod tabom License.

brizy registracija

Na ovoj stranici Brizy će vam odmah dati instrukcije kako da započnete rad sa Brizy plugin-om. Kako smo na početku spomenuli, možete početi tako što ćete pokrenuti neki od prethodno napravljenih template-a, ili da dodate novu stranicu bez template-a.

Korisnički interfejs

Brizy-jev korisnički interfejs je jednostavan, intuitivan i dizajniran da bude user friendly.

brizy interfejs

Kada smo već kod Brizy interfejsa, evo i nekoliko bitnih stvari koje je dobro da znate:

  • interfejs je kao i kod većine drugih page builder-a zasnovan na drag-and-drop funkcionalnosti
  • iako je jednostavnog dizajna, interfejs je bogat funkcionalnostima, nudeći mnoštvo opcija za dizajniranje (header, footer…)
  • po izgledu pomalo podseća na Elementor-ov interfejs, pa oni koji su navikli na Elementor, neće imati problem da se snađu u Brizy interfejsu.

Iako je instalacija Brizy-a prošla glatko, moramo da primetimo par stvari koje nam se baš i nisu dopale. Prva je što je, ukoliko želite da instalirate pro verziju plugin-a, potrebno da instalirate dve verzije – prvo besplatnu, a onda i pro verziju. 

brizy instrukcija za instalaciju

Drugo, nije baš lako pronaći lokaciju za aktivaciju pro verzije, što može da bude frustrirajuće, pogotovo ukoliko niste baš verzirani sa korišćenjem i instalacijom plugina.

Funkcionalnosti

Kako smo već pomenuli, Brizy je bogat funkcionalnostima koje vam omogućavaju da veoma jednostavno kreirate web sajtove.

Drag-and-drop

Drag-and-drop funkcionalnost je manje-više standard u svetu WordPress page builder-a. Osim što omogućava da lako prevučete željeni element iz liste elemenata i postavite ga tamo gde želite da bude na vašem web sajtu, ova funkcionalnost vam omogućava da to uradite mnogo brže nego da kodirate svoj sajt ručno. Ovo naravno i jeste poenta, ne samo ove funkcionalnosti nego page buildera uopšte.

brizy

S obzirom da je ovo funkcionalnost koja radi u realnom vremenu, moćićete da vidite izmene odmah kada ih napravite. 

Predefinisani layout-i i blokovi

Svi popularni page builderi imaju neku formu predefinisanih layout-a i template-a. Tako i Brizy ima impresivnu biblioteku od preko 500 predefinisanih blokova koje možete iskoristiti kao gotove elemente za svoj web sajt. Grupisani su po kategorijama, a ono što nam se dodatno dopalo jeste što su grupisani i po tipovima stilova (dark / light …itd)

brizy

Pored toga imate opciju da izaberete ceo predefinisani dizajn i onda po potrebi uklanjate ili dodajete određene elemente. Možete kombinovati onako kako vama odgovara.

Trenutno Brizy ima preko 200 predefinisanih layout-a. Klikom na neki od njjih, možete da izaberete određeni layout da ga uvezete.

brizy template-i

Kao i kod interfejsa, tako smo i ovde pronašli sličnost između Elementor-ovih predefinisanih layout-a i onih koje nudi Brizy.

Silovi i dizajn

Neki page builder-i nude ograničene mogućnosti za stilizovanje podrazumevanih elemenata, ali to nije slučaj kod Brizy-a. On omogućava da stilizujete header, blokove u okviru body sekcije i footer. 

Svi blokovi, uključujući i header i footer, mogu da se naprave da budu globalni. Ova funkcionalnost je tipična i za neke druge page builder-e, pa je ovde samo dobrodošla kao neka vrsta standarda na tržištu.

Neke značajnije funkcionalnosti za header omogućavaju da dodajete slike, filtere i maske, kao i da stilizujete elemente dodavanjem padding-a, margina i sl). Pored toga imate mogućnost dodavanja efekata poput bounce, fade i sl.

brizy interfejs

Za blokove u okviru body sekcije imate na raspolaganju različite opcije, u zavisnosti od toga koji element izaberete.Svi oni svakako mogu biti uređeni.

Na primer, na slici ispod su prikazane opcije koje su vam na raspolaganju kada editujete tekst unutar slike.

brizy interfejs

Što se tiče footer-a, imate na raspolaganju opcije slične kao u okviru header-a, s tim što su te opcije logično samo one koje se odnose na footer.

Na slici ispod vidite editor sa opcijama koje su vam na raspolaganju prilikom uređivanja footer-a.

brizy

Opcije za stilizovanje i dizajniranje unutar Brizy-a su zaista brojne, a što je još bitnije intuitivne i lake za korišćenje.

Builder za WordPress teme i pop-up

Ukoliko želite da kreirate svoj dizajn od početka, ili želite da kreirate svoj template, možete i to ureaditi pomoću Brizy page builder-a.

U Brizy meniju možete pronaći opciju Templates i po želji, klikom na dugme Add New dodati novi template. Ovaj proces je identičan procesu kreiranja nove stranice u WordPress-u.

brizy template builder

Brizy takođe ima opciju kreiranja pop-up prozora. Ovo je veoma korisna opcija, jer je vrlo često potrebno da koristite pop-up prozor da biste posetiocima vašeg sajta prikazali neko obaveštenje, odnosno važnu informaciju.

Nudi vam se opcija da izaberete između preko 60 pop-up template-a koji su vam na raspolaganju u okviru Brizy-a.

brizy pop-up builder

Mogućnost kreiranja teme zapravo proširuje osnovne funkcionalnosti Brizy page builder-a, dozvoljavajući vam da kreirate i modifikujete teme kako bi se obe bolje prilagodile vašem brending-u i željenom dizajnu.

Integracija sa third-party aplikacijama i servisima

Brizy podržava integraciju sa različitim aplikacijama i WordPress alatima, kao što su Sendinblue, Zapier, WooCommerce, Yoast itd.

Na primer, kada dodajete formu možete da birate između velikog broja raspoloživih opcija:

integracija

Ove opcije integrisanja proširuju funkcionalnosti Brizy-a, omogućavajući vam da se povežete sa drugima alatima i servisima koje možda već koristite.

Ovde je jedini problem što možete samo dodati nove naloge direktno iz Brizy builder-a, što može da zbuni nove korisnike.

Osnovni template-i

Template-i koji su dostupni u okviru Brizy-a su mešavina modernog dizajna i jednostavnosti, a podeljeni su u različite kategorije i za različite namene.

Na raspolaganju vam je preko 150 osnovnih template-a (ili osnovnih web sajtova), od koji većina nije besplatna, pa ćete za neke naprednije i lepše dizajne ipak morati da doplatite. Oko 15 template-a je besplatno, pa ukoliko niste preterano zahtevni po pitanju dizajna, možda možete proći i bez plaćanja.

Inače svi dizajni su zaista lepo urađeni, pa verujemo da neće imati problem da odaberete neki za svoje potrebe, bez obzira da li je besplatan ili ne.

template-i

Svi template-i su vidljivi u realnom vremenu pomoću funkcionalnosti live preview. 

Kada ste odabrali željeni template kliknite na dugme install na tom template-u i izaberite neku od dve opcije koje su vam na raspolaganju: da zadržite postojeći sadržaj prilikom dodavanja template-a, ili da izbrišete postojeći sadržaj.

interfejs

Svi template-i su podeljeni u nekoliko kategorija: business, travel, food, gaming i events. Prednost je što Brizy stalno izbacije nove template-e, što znači da možete uvek očekivati sveže i moderno dizajnirane template za neke buduće projekte..

Ukoliko pre ili nakon odabira template-a želite da nešto menjate na toj stranici, možete to uraditi pomoću Brizy page builder-a.

Ono što je naš zaključak vezano za template, jeste da Brizy zaista nudi dosta toga od čega možete da krenete u pravljenje svog web sajta. Ipak, ono što bismo napomenuli kao potencijalni nedostatak jeste to da bi bilo lepo da vidimo više opcija za stilizovanje i dizajniranje tih template-a, kao i da proces integracije bude jednostavniji nego što je trenutno.

Performanse

Kada su u pitanju performanse, Brizy pomalo zaostaje za konkurencijom. To nije baš neka velika razlika, ali u određenim slučajevima je primetno nešto sporije učitavanje. Srećom, Brizy ima dobro optimizovanu bazu, pa to nije toliko očigledno, ali ponekad zna da bude primetno.

U nekim testovima se pokazao nešto sporiji od Elementor-a, ali to nije velika razlika koja bi vas navela da pomislite da treba da izbegavate Brizy. 

Naprotiv, u poređenju sa Elementorom, ukoliko posmastramo standardnu instalaciju plus dodatne plugin-e i malo veći sajt, može se desiti da Elementor u tom slučaju zaostaje za Brizy-em. 

Ono gde smo primetili sporije učitavanje i u osnovnoj verziji plugina jeste učitavanje kod mobilnih uređaja. Ovo je definitivno nešto na čemu bi tim iza Brizy-a trebalo ubuduće da poradi.

Na kraju krajeva, to je sve stvar konfiguracije i podešavanja za konkretni web sajt, ali i hosting paketa koji koristite. Zato je naša preporuka da uvek koristite premium web hosting, kako biste obezbedili što bolje performanse za svoj web sajt.

Kompatibilnost

Brizy se dobro slaže sa većinom drugih WordPress plugina i tema. Tako je čak i čuvena tema Astra u svoje template-ove uključila one koji su napravljeni pomoću Brizy page builder-a.

page builder i astra tema

Pored toga, developeri Brizy page buildera su vodili računa da obezbede kompatibilnost između različitih plugina i na taj način olakšaju njhihovu međusobnu interakciju na vašem web sajtu.

Ažuriranje

Za svaki page builder, kao i za svaki drugi plugin, je važno koliko često se update-uje i da taj update na napravi problem na web sajtu. 

Brizy je dobar u tome i teško da ćete naići na neki problem nakon njegovog ažuriranja. Čak postoji i posebna changelog stranica gde se beleže sva ažuriranja.

changelog

Ono što je očigledno jeste da se Brizy veoma često ažurira, što sve ukupno daje na ozbiljnosti i pouzdanosti ovog page buildera.

Kada već pominjemo ažuriranja, važno je da napomenemo da svako ažuriranje donosi različita poboljšanja, ali i nove funkcionalnosti.

Na primer, jedno od ažuriranja koja smo pronašli na changelog stranici je dodatak global pop-up prozora, što je dokaz da Brizy stalno radi na novim funkcionalnostima.

Kada su u pitanju kompatibilnosti sa prethodnim verzijama, one su vam takođe dostupne na changelog stranici. To obezbeđuje da korisnici starijih verzija plugina mogu da koriste svoje verzije plugina bez nekih problema u radu.

Sve ove informacije u changelogu su po nama odličan način da Brizy obezbedi svojim korisnicima miran san kada je u pitanju rad sa ovim page builder-om.

Podrška

Kao što znamo, podrška je jedna od najbitnijih stvari kada je u pitanju korišćenje nekog softvera. Brizy bez sumnje zaslužuje svaku pohvalu za svoju podršku.

Podrška je obezbeđena kroz nekoliko kanala: jedan je tehnička podeška kroz Zendesk (samo za korisnike pro verzije), a drugi je zvanični forum.

Takođe, na raspolaganju vam je i email adresa na koju možete da pišete podršci. Doduše, ta adresa je previđena samo za kritične, odnosno fatalne greške, ali je svakako dobro imati i takvu opciju za kontakt sa tehničkom podrškom.

Velika zajednica okupljena oko Brizy-a je dobar oslonac u slučaju kada vam je potrebna neka pomoć. 

Pored toga postoji i portal koji hostuje forume korisnika na različite teme, uključujući teme kao što su Brizy Builder, Brizy WordPress plugin, Feature requests i General discussion.

Ono što je sigurno za pohvalu je i činjenica da svaki post ima bar jedan odgovor.

forum

Sve ovo je izuzetno važno kako za nove tako i za iskusne korisnike kojima je potrebna podrška. Svakako veliki plus za podršku koju Brizy obezbeđuje za svoje korisnike.

Ono što bismo rado videli, a u momentu pisanja ovog teksta nije implementirano, jeste mogućnost da se podršci obratite putem live chat kanala.

Mi u Plus-u smatramo da je ova forma podrške veoma korisna, pa i sami obezbeđujemo našim klijentima podršku putem chat kanala preko Plus korisničkog portala.

Takođe, smatramo da je mana što je zvanična podrška obezbeđena samo korisnicima pro verzije page builder-a. Razumemo poslovnu logiku iza te odluke, ali bilo bi lepo da postoji bar neka osnovna podrška i za korisnike besplatne verzije.

Sve ostalo oko podrške je zaista dobro i nemamo zamerki..

Dokumentacija

Brizy je obezbedio razumljivu i bogatu dokumentaciju koja novim, ali i skusnijim korisnicima može da pomogne da počnu svoje putovanje sa Brizy-em ili reše neki svoj problem.

Sva dokumentacija je podeljena u nekoliko različitih sekcija.

help sekcija

Svaka sekcija sadrži relevantne stranice, odnosno članke koji se odnose na tu oblast. 

Nismo posetili svaku oblast, ali za one koje jesmo videli smo da imaju u svakoj i po jedan video koji objašnjava korak po korak kako nešto da uradite.

video tutorijal

Dokumentacija takođe omogućava da je samostalno pretražujete pomoću search bar-a, da vidite nedavne ćlanke na određenu temu, kao i članke koje ste nedavno gledali.

Obuka korisnika

Ukoliko želite da usavršite svoj rad u ovom page builder-u, Brizy je obezbedio različite materijale za obuku. Čak postoji i posebna sekcija na njihovom sajtu, koju su nazvali Brizy Academy.

brizy academy

Neke od tema koje su ovde dostupne su:

  • Kurs za kreiranje WordPress web sajta
  • Kurs za kreiranje landing stranice za manje od 1 sata
  • Kurs za kreiranje profesionalne hero sekcije

Većina ovih kurseva detaljno razrađuju određenu temu i dobro objašnjavaju sve što može da vas zanima u vezi sa tim.

Pored ovih zvaničnih tutorijala, postoje i tutorijali koje kreira zajednica okupljena oko Brizy-a. Oni su istog, ako ne i boljeg kvaiteta od zvaničnih i bave se nekim temama koje trenutno nisu dostupne putem zvaničnih tutorijala.

Jedino što mislimo da bi bilo dobro da lekicije unutar Academy pokrivaju više tema od onoga što je trenutno dostupno.

Cene

Ovo je još jedna pozitivna stvar koja dolazi sa Brizy-em. Obezbeđeno je nekoliko planova za različite potrebe: od početnika do profesionalaca, odnosno do agencija.

Kao i konkurencija, tako i Brizy nudi garanciju od 30 dana, pa ukoliko u tom periodu zatražite povraćaj novca, on će vam bez pitanja biti vraćen.

Besplatni i plaćeni planovi

Kako smo već pomenuli, besplatna verzija plugina dolazi sa osnovnim funkcionalnostima koje vam omogućavaju da testirate page builder i proverite da li odgovara vašim potrebama. Ova verzija ima svoja ograničenja, pa nećete moći da isprobate sve funkcionalnosti. Ona je više namenjena osnovnom upoznavanju sa page builder-om.

U besplatnoj verziji imate pristup samo nekim osnovnim blokovima za pravljenje web sajta, kao što su drag-and-drop editor, uređivanje u realnom vremenu i interfejs optimizovan za mobilne uređaje.

Tako je besplatna verzija dovoljna samo za neke male, individualne projekte, odnosno za probu pre nego što se odlučite da li uopšte želite da kupite pro verziju plugina.

Ako se nakon testiranja besplatne verzije odlučite da kupite pro verziju, onda je dobro da znate koji su vam pro planovi na raspolaganju.

U momentu pisanja ovog teksta, na raspolaganju su.

Personal Plan

Personal plan košta 19 USD mesečno i omogućava kreiranje jednog web sajta. Ako želite dodati još sajtova, svaki dodatni sajt košta 17 USD mesečno. Imate mogućnost da dodate neograničen broj članova tima i AI alat za kreiranje sajtova.

Agency Plan

Agency plan je namenjen agencijama i košta 69 USD mesečno. Omogućava kreiranje do deset web sajtova, a dodatni sajtovi koštaju 12 USD mesečno. Plan uključuje neograničen broj članova tima, prioritetnu email podršku i AI alat za kreiranje sajtova.

White Label Plan

White Label plan košta 159 USD mesečno i omogućava kreiranje deset web sajtova, sa dodatnim sajtovima po ceni od 8 USD mesečno. Ovaj plan uključuje neograničen broj članova tima, prioritetnu email podršku, upravljanje klijentima i naplatom, kao i white label platformu koja omogućava prilagođavanje brenda. Takođe, sadrži i AI alat za kreiranje sajtova sa white label opcijom.

Enterprise Plan

Enterprise plan je prilagođen velikim preduzećima i cene se dogovaraju direktno sa Brizy-em. Plan uključuje pristup Brizy API-ju, kategorizovane popuste, Single Sign-On (SSO) funkcionalnost, neograničene radne prostore i posvećenu prioritetnu chat podršku. Takođe obuhvata white label platformu, video dokumentaciju i AI alat za kreiranje sajtova sa white label opcijom.

Uz ove planove Brizy je ranije imao i plan koji je dolazio sa neograničenim brojem web sajtova. Nažalost taj plan više nije dostupan, što je po našem mišljenju nedostatak koji bi Brizy trebalo da otkloni.

Zaključak

Kao što ste imali priliku da vidite, Brizy je relativno nov, ali izuzetno funkcionalan WordPress page builder. Zasnovan je na React-u i nudi jednostavan interfejs i brojne napredne funkcionalnosti prilagođene kako početnicima tako i iskusnim korisnicima. 

Sa oko 80.000 aktivnih instalacija u obe verzije (besplatnoj i pro), Brizy se izdvojio na tržištu zahvaljujući svojoj prilagodljivosti i intuitivnosti. 

Iako postoje neka manja ograničenja, kao što su potreba za instalacijom dve verzije za pro korisnike i povremeno sporije učitavanje, Brizy se pokazao kao pouzdan alat sa odličnom podrškom i redovnim ažuriranjima. 

Sve ove karakteristike čine Brizy atraktivnim izborom za kreiranje modernih i profesionalnih web sajtova.

Nenad Mihajlović


Ostavite odgovor