Kako da aktivirate Cloudflare u cPanel-u - uputstvo za registraciju Idi do glavnog sadržaja

Kako da aktivirate Cloudflare u cPanel-u

Šta je Cloudflare?

Cloudflare je besplatan CDN (Content Delivery Network) servis koji čuva statički sadržaj vašeg sajta na nekoliko servera postavljenih na više lokacija širom sveta. Na primer, ako je vaš sajt postavljen na našem web serveru u Srbiji, a neki od posetilaca vašeg sajta je iz Kanade, on će videti sadržaj koji će mu biti poslužen sa nekog od Cloudflare servera u Kanadi. Ukratko, Cloudflare čini da se vaš sajt učita brže nego da korisnik iz Kanade pristupa direktno vašem sajtu koji se nalazi na web serveru u Srbiji.

A da li ste znali da ovaj servis možete da aktivirate veoma jednostavno i potpuno besplatno?

Mi ćemo vam u ovom tekstu objasniti kako da aktivirate Cloudflare u cPanel-u.

Registracija i podešavanje naloga u cPanel-u

Ulogujte se na vaš cPanel nalog i potražite sekciju pod nazivom Software. Zatim pronađite ikonicu pod nazivom Cloudflare i kliknite na nju.

Otvoriće vam se novi prozor sa porukom da registrujete svoj nalog ili se ulogujete.

Ako nemate nalog, kliknite na dugme Create free account i otvoriće vam se novi prozor za registraciju. Kada završite proces registracije, biće vam traženo da unesete domen koji želite da registrujete na Cloudflare-u.

Sada će vam se prikazati lista dostupnih planova. Za početak je najjednostavnije da odaberete besplatan plan i kliknete na Continue.

Sada će skenirati postojeće DNS zapise vašeg sajta i prezentovati vam ih na ekranu:

Napomena: Pažljivo proverite prikazane DNS zapise, jer Cloudflare-ov skener nije uvek baš 100% tačan, pa se desi da se potkrade greška. Zato obavezno proverite i uporedite ih sa zapisima koji se nalaze na vašem cPanel-u, na lokaciji DNS – Zone Editor.

Na ovoj strani ćete takođe videti koji tipovi DNS zapisa mogu biti smešteni iz proxy-a a koji ne mogu. Sada je potrebno da na našem portalu izmenite DNS zapise umesto podrazumevanih koje ste dobili prilikom aktivacije vašeg domena.

Ulogujte se na portal sa korisničkim imenom i lozinkom koje ste dobili prilikom registracije.

Izaberite opciju Moje usluge i pronađite domen koji registrujete na Cloudflare. Sada kliknite na ikonicu za Settings (zupčanik) sa desne strane domena.

Videćete polja sa podrazumevanim nameserverima. Njih treba da zamenite onima koje vam je Cloudflare generisao i prikazao na ekranu. Kopirajte ih sa Cloudflare ekrana i zalepite ovde umesto podrazumevanih. Da biste ih zamenili morate označiti radio dugme Custom.

Nakon što ste završili kliknite na Sačuvaj.

Sada se vratite na Cloudflare stranicu. Kliknite na Continue da biste nastavili ka poslednjem koraku u podešavanjima. Sada imate opciju da podesite i neke dodatne opcije kao što su automatska aktivacija HTTPS-a i Minifikacija Javascript, CSS i drugog koda na vašem sajtu.

Po želji možete odabrati obe opcije (aktivirati ih). Zatim se vratite na prethodnu stranu i kliknite na Check my nameservers, da bi Cloudflare inicirao proveru. Imajte u vidu da aktivacija traje neko vreme (ubičajeno do 24h), pa budite strpljivi dok se vaš sajt ne pojavi na Cloudflare-u.

Čim se to desi dobićete email obaveštenje o tome.

Sada je vaš web sajt usmeren preko Cloudflare-a, odnosno ovim ste ujedno i završili podešavanje vašeg sajta za rad preko ovog CDN-a.

Da li vi koristite neki CDN? Kakva su vaša uskustva?

Nenad Mihajlović


Ostavite odgovor