Sigurnost podataka i passwordi Idi do glavnog sadržaja

Baza znanja

Odgovore na često postavljana pitanja i mnoštvo vrednih informacija o emailovima ili domenima naći ćete u našoj bazi znanja. Ukoliko tačno znate šta tražite iskoristite opciju pretraživanja ili pregledajte članke na određenu temu koristeći opciju kategorija.

Sigurnost podataka i passwordi

Sigurnost nam je na prvom mestu, pa smo sa naše strane uveli više rešenja kako bismo zaštitili Vaše podatke i privatnost. Ali sigurnost Vaših podataka takođe u velikoj meri zavisi i od Vaših postupaka.

Passwordi – lozinke

Passwordi (lozinke) pružaju prvu liniju odbrane od neovlaštenog pristupa računaru, e-mailovima ili hosting paketu. Što je jača lozinka, to ste bolje zaštićeni od potencijalnih napadača, stoga nemojte odabrati lozinke koje je lako pogoditi. Neke od najgorih, i nažalost najčešće korišćenih lozinki su 123456, password, admin ili ime i prezime korisnika.

Dobar password ima sledeće karakteristike:

 • Dug je najmanje osam karaktera
 • Ne sadrži korisničko ime, ime korisnika, ili naziv firme
 • Ne sadrži celu riječ
 • Značajno se razlikuje od prethodnih lozinki koje je korisnik koristio
 • Sadrži velika i mala slova, brojeve te posebne simbole (~ ! @ # $ % ^ & * ( ) _ – +, itd.)

Preporučujemo korišćenje nekog od dostupnih random password generator aplikacija (koje su također integrisane i u Vaš control panel), i čuvanje passworda u neku od password manager aplikacija poput Revelation-a ili KeePassX.

Imajte na umu da napadači mogu vrlo lako doći do passworda sačuvanih u tekstualnim datotekama ili u Internet pretraživaču.

Sigurnost operativnih sistema

Svi operativni sistemi su podložni napadima, no pošto je Windows ipak najpopularniji OS korišćen u većini firmi i kancelarija, najpodložniji je svim vrstama napada. Postoji čitava paleta malwarea i virusa dostupnih za Windows OS, pa se vrlo lako i uspešno šire putem e-mailova ili zaraženih stranica.Linux operativni sistemi su bolje zaštićeni u odnosu na Windows pošto se radi o open-source operativnom sistemu. Na svaku prijavu potencijalnog sigurnosnog propusta,  zajednica će izbaciti zakrpu tako da se u pravilu problemi puno brže rešavaju.

Sigurnost web aplikacija

Web aplikacije su najčešće izložene različitim vrstama napada (DDoS, SQL injekcije, itd) – napadi koji su posebno olakšani nedovoljno pažljivo napisanim PHP skriptama ili zastarelim aplikacaijama, temama ili pluginovima. Osigurajte svoju web stranicu od napada tako da je na vrijeme nadograđujete, te se pobrinite da sve dodatne skripte, pluginovi i teme takođe ažurirate na najnoviju verziju.Ukoliko na paketu imate instalirane druge aplikacije (tipa Joomlu koju ste prethodno isprobali, ili nekakav testni WordPress), obrišite ih sa paketa. Čak i ako se ne koriste aktivno, zastarele aplikacije predstavlaju potencijalni sigurnosni problem.

Saveti za bolju sigurnost Vaših podataka:

 • Redovno skenirajte računar sa pouzdanim antivirus i antimalware softverom. Ukoliko sken otkrije bilo kakve sumnjive programe ili fajlove, odmah ih uklonite.
 • Redovno ažurirajte operativni sistem Vašeg računara, Vaše web aplikacije, teme, pluginove i sve ostalo na hosting paketu.
 • Nemojte unositi Vaš password ako ste otvorili link u e-mailu sa nepoznate ili nepouzdane stranice. Uvek se spajajte na e-mail putem proverenih URL-ova.
 • Koristite dobar password. Nemojte ga zapisati, poslati ga putem e-maila, ili dati nekome. Mi Vas nikada nećemo pitati za Vaš password.
 • Ako se logujete putem javnih mreža i računara, izlogujte se, nemojte ostavljati Vaše Korisničke stranice ulogovane, ili Vaš e-mail otvoren.
 • Ukoliko sumnjate da neko ima neovlašten pristup Vašem hosting paketu, odmah promenite password.

I dalje vam je potrebna pomoć? Mi smo tu za vas!