Konfigurisanje i korišćenje FTP klijenta Idi do glavnog sadržaja

Baza znanja

Odgovore na često postavljana pitanja i mnoštvo vrednih informacija o emailovima ili domenima naći ćete u našoj bazi znanja. Ukoliko tačno znate šta tražite iskoristite opciju pretraživanja ili pregledajte članke na određenu temu koristeći opciju kategorija.

Konfigurisanje i korišćenje FTP klijenta

FTP ili File Transfer Protocol je standardni mrežni protokol koji se koristi za administraciju fajlova na hosting paketu, kao i za premeštanje fajlova između hostova.

FTP klijent je aplikacija koja je instalirana na računaru korisnika, putem koje se ostvaruje FTP konekcija. Jedan od najpoznatijih FTP klijenata je FileZilla, pa ćemo njega koristiti za primer podešavanja i korišćenja standardnog FTP klijenta.

Uputstva za korišćenje FileZille

1. FTP klijent je potrebno skinuti i instalirati na računar.

2. Pokrenite aplikaciju nakon što je instalacija završena.

3. Upišite podatke potrebne za spajanje. Podatke ste dobili u okviru Korisničkih uputstva koje smo Vam poslali prilikom zakupa hosting paketa.

  • Host – uvek ftp.vašdomen.tld ili putem direktnog linka na server (“privremeni pristup” u uputstvima)
  • Username: korisničko ime Vašeg FTP naloga
  • Password: lozinka FTP naloga
  • Port: 21

4. Kliknite na opciju za spajanje putem FTP-a (u slučaju FileZille, radi se o Quickconnect opciji).

5. Spojićete se u folder koji je određen prilikom kreiranja FTP naloga. Sadržaj Vaše stranice se uploaduje u root folder za navedenu stranicu (/domen/wwwroot za Windows i /domen/public_html za Linux pakete).

6. Nakon što ste odradili željene izmene, dovoljno je zatvoriti FTP klijent, ili se odspojite klikom na disconnect opciju.

** Imajte na umu da ne pružamo podršku za korišćenje third-party FTP klijenata, već samo pomoć oko postavki unutar cPanela.

I dalje vam je potrebna pomoć? Mi smo tu za vas!