SSD diksovi - Zašto su SSD diskovi brži pouzdaniji od HDD diskova ? Idi do glavnog sadržaja

Zašto su SSD diskovi brži pouzdaniji od HDD diskova

Zašto su SSD diskovi brži?

HDD (Hard Disk Drive) koristi rotirajuću ploču i mehaničku ruku (sl. kao rotaciona gramofonska ploča), dok SSD (Solid State Disk) koristi neizbrisivu memoriju za skladištenje podataka (flash memory – microchips).

Osim toga, skladištenje podataka Vaše web stranice ne odrađuje se sekvencijalno. S obzirom na to da podaci na serveru nisu “po redu”, HDD rotirajuća ploča konstantno se okreće kako bi pronašla željeni podatak. Zbog toga očitavanje podataka može da bude sporije.

Sa SSD-om, server može vrlo brzo da pronađe i odabere delove podataka koji su mu potrebni, jer se ne oslanja na rotirajuću ploču i mehaničku ruku, već koristi neizbrisivu memoriju za skladištenje podataka. SSD funkcionalno radi sve što radi HDD, ali podaci se skladište na međusobno povezanim flash memorijskim čipovima koji zadržavaju podatke čak i kada nema energije.

Što to znači za Vaše web stranice?

Za dinamičke web stranice i one s visokom posetom, vreme pristupa je od izuzetne važnosti – vreme je potrebno da prvo locira područje podataka pre nego što se može pročitati ili pisati. Mnoge web stranice su stvorene na open source web aplikacijama kao što su WordPress, Joomla te Drupal zbog njihove jednostavnosti upotrebe, fleksibilnosti kao i mogućnosti prilagođavanja svog izgleda sa velikim izborom besplatnih tema i dodataka. Kada korisnik poseti dinamičke web stranice kao što su stranice na WordPressu, poseta aktivira upite prema bazi i sadržaju u isto vreme. Uz standardne web hosting pakete koji koriste klasične hard diskove, pristup je spor zbog mehaničkog kretanja HDD-a. Sa SSD diskova, podaci se čitaju i pišu istovremeno. Dakle, iskustvo pregledavanja će biti znatno ugodnije zahvaljujući kraćem vremenu učitavanja.

Zamislite HDD kao gramofon, a SSD kao MP3 player i da želite da slušate određenu pesmu. Na gramofonu morate da sačekate da mehanička ruka dođe do određene pesme na ploči ili možete podići mehaničku ruku i pokušati da pronađete mesto na gde je snimak pesme. U svakom slučaju proces je spor. Koristeći MP3 player možete do željene pesme doći sa samo nekoliko klikova. Ukoliko želite da čujete neku drugu pesmu, samo kliknite forward ili back još nekoliko puta da je pronađete.

Osim brzine, SSD je sigurniji i pouzdaniji u odnosu na HDD.
Za razliku od mehaničkih hard diskova koji mogu lako da se pokvare što rezultira potpunim gubitkom podataka, SSD u slučaju problema jednostavno sprečava dalji pristup pisanja dok su prethodno sačuvani podaci još uvek dostupni za čitanje. Nedostatak pokretnih delova takođe znači da su manje osetljivi na udare ili oštećenja vibracijama, a imaju i veći raspon operativnih temperatura. Sve ovo znači da je manja verovatnoća katastrofalnog gubitka podataka.

SSD ima bolje performanse, brže upite prema bazi podataka, brži caching što je dobitna formula za veću posetu, više prodaje i više prihoda.

Želite da isprobate kako Vaš web radi na SSD diskovima? Kliknite ovde i odaberite jedan od naših web hosting paketa.


Ostavite odgovor