Wordpress 5.2 - Šta je novo? Saznajte šta nam sve donosi novi WordPress Idi do glavnog sadržaja

WordPress 5.2 – šta je novo?

Od verzije 5.0 WordPress (tačnije kompanija Automattic koja stoji iza WordPress-a) donosi nekoliko velikih novina koje se u neku ruku mogu smatrati prekretnicom za ovaj najpoznatiji CMS (Content Management System).

Tek što smo se nekako navikli na novine koje su nam pristigle sa verzijom 5.0, nepunih 6 meseci kasnije, tačnije 7. maja ove godine stigla nam je verzija 5.2, pod kodnim imenom „Jaco“ (po poznatom američkom džez basisti Džaku Pastorijusu).

Nova verzija u svakom smislu predstavlja nadogradnju verzije 5.0, odnosno verzije 5.1 koje se u međuvremenu pojavila, ali pored toga donosi i nekoliko značajnih promena koje do sada nisu postojale u WordPress-u, pre svega na polju bezbednosti i pouzdanosti rada.

Ovde se nećemo baviti prethodnom velikom verzijom (5.0)  jer je ona uglavnom donela najviše promena u pojavi block editor-a pod nazivom Gutenberg i o njemu je već bilo dovoljno reči po raznim blogovima i forumima.

Ono što za razliku od prethodnih verzija WordPress 5.2 donosi korisnicima i administratorima jesu pre svega:

– mogućnost pristupa admin panelu i u slučaju potpunog otkazivanja rada veb-sajta

– dijagnostički alat pod nazivom Site Health

– nekoliko izmena u Gutenberg block editor-u

Postoji i nekoliko značajnih novina koje su više namenjene veb-developerima, ali to nije današnja tema, pa se njima nećemo ovde detaljnije baviti.

Zaštita u slučaju potpunog otkazivanja veb-sajta

Ako se bavite administriranjem ili kojim slučajem pravljenjem WordPress sajtova, onda ste verovatno bar jednom bili u prilici da se nađete pred žargonski rečeno “belim ekranom smrti“ (white screen of death). Ovaj frustrirajući događaj koji bi obično došao kao posledica upravo instaliranog novog plugin-a ili nespretnog baratanja PHP kodom, bio je noćna mora svakog administratora.

U prevodu to bi značilo da kada se problem pojavio više niste u mogućnosti da pristupite admin panelu, a istovremeno svi posetoci sajta bi umesto sadržaja mogli da vide samo stranicu sa belom pozadinom (odakle i pomenuti žargonski izraz).

Dakle, prilično nezgodna situacija koja bi za veštije administratore podrazumevala pristupanje veb-sajtu preko FTP-a i ručno isključivanje problematičnog plugin-a, ili traženje greške u PHP kodu, dok bi za one manje iskusne ovo bio početak panike i nekoliko izgubljenih sati u traganju za rešenjem.

Sudeći po novini koja nam dolazi sa verzijom 5.2 ovakav scenario je sada daleka prošlost. Da ne bude zabune: i dalje je moguće da nešto krene po zlu i da dođe do potpunog otkazivanja rade veb-sajta, ali za razliku od prethodnih verzija, verzija 5.2 donosi spasonosno rešenje – automatsko pauziranje (isključivanje) potencijalno problematičnih plugin-ova i što je najvažnije mogućnost da lako pristupite svom admin panelu i odatle pokušate da popravite stvar.

Ovaj pristup je omogućen u takozvanom recovery mode-u, ali je to sasvim dovoljno da locirate problem i rešite ga mnogo brže i jednostavnije nego do sada.

Pored toga, u slučaju da dođe do navednog problema, administrator veb-sajta će na email dobiti obaveštenje da postoji problem u funkcionisanju veb-sajta, sa linkom za privremeni pristup, tako da može brzo da reaguje i otkloni problem. Istovremeno, posetioci veb-sajta će umesto sadržaja videti obaveštenje da dotičan veb-sajt trenutno ima problema u radu.

wordpress 5.2 oboren sajt
Izgled oborenog veb-sajta u WordPress-u 5.2

Sve u svemu, ovo je nešto što će svaki WordPress administrator rado pozdraviti, pa je zaista pohvalno što su se ljudi iz Automattic-a setili da se ozbiljno pozabave ovom temom.

Dijagnostički alat pod nazivom Site Health

Uvek je bolje sprečiti nego lečiti, pa nam tako sa verzijom 5.2 dolazi i neka vrsta dijagnističkog alata pod nazivom Site Health. Kao što mu samo ime kaže, ovaj alat ima za zadatak da testira sve ključne parametre vašeg veb-sajta i informiše Vas o eventualnim konfliktima, problemima i rizicima u njegovom funkcionisanju. Naćićete ga pod Tools → Site Health. Čim se pokrene, alata vrši proveru svih parametara i za minut-dva isporuči rezultate dijagnostike.

wordpress 5.2
Site Health se nalazi pod opcijom Tools u Dashboard-u

U suštini on donosi mnoštvo informacija koje neće baš svakom administratoru biti od neke koristi, ali će većini značiti da dobiju neke osnovne informacije o eventualnim opasnostima po funkcionisanje veb-sajta i načinima na koje se one mogu preduprediti.

Tu pre svega mislimo na potencijalne konflikte između različitih verzija PHP-a, SQL-a, neažurirane verzije WordPress-a, zastarele verzije tema i plugin-ova i sl.

Pored toga, alat će Vas upozoriti ako imate deaktivirane plugin-ove koje još uvek niste deinstalirali. Poznato je da ovo može predstavljati potencijalni rizik od zloupotrebe u vidu aktivacije zlonamernog koda od strane hakera, pa je topla preporuka da plugin-ove koje ne koristite obavezno i potpuno deinstalirate.

Neka upozorenja se odnose i na podešavanja na strani Vašeg hosting provajdera, pa možda nećete biti u mogućnosti da utičete na njih.

Ako koristite veb-hosting usluge Plus Hosting-a možete biti potpuno bezbrižni jer mi vodimo računa o svim bitnim podešavanjima na strani servera, pa nećete morati da ulazite u ovu komplikovanu tematiku.

Alat sadrži i veoma detaljne informacije o svim parametrima Vašeg veb-sajta (pod tabom Info), koje mogu biti od velike koristi ukoliko treba da ih prosledite Vašem veb-developer-u ili hosting kompaniji.

wordpress 5.2
Site Health – informacije u kartici Info

Ono što je izazvalo dosta polemike u WordPress zajednici jeste skoring model koji je ugrađen u ovaj alat, pa ćete tako nakon svakog testa dobiti određeni rezultat koji bi trebalo da znači nivo „zdravlja“ Vašeg veb-sajta. Ocene mogu biti u rasponu od 1 do 100. Naša preporuka je da se preterano ne obazirete na ovaj rezultat, jer u mnogim slučajevima nije baš dobar pokazatelj realnog stanja i može da Vas zbuni.

Sa druge strane, svako preporučujemo da obratite pažnju na sve informacije koje Vam alat daje i pokušate da ih ispratite. Uglavnom se radi o korisnim preporukama koje u krajnju ruku samo mogu poboljšati rad Vašeg veb-sajta, a to je ono što svi želimo.

Nekoliko izmena u Gutenberg block editor-u

Pored sigurnosti i funkcionalnosti, nova verzija WordPress-a nam donosi i poboljšane mogućnosti integrisanog blok editora. Iako relativno nov Gutenberg je od verzije 5.0, u kojoj se prvi put pojavio, predmet stalnih unapređenja i kompanija Automattic očigledno mnogo polaže u ovaj editor.

Od značajnijih izmena u WordPress-u 5.2 možemo navesti sledeće:

– Izmenjeni su blokovi sa medijskim i tekstualnim sadržajem

– Alat za povećanje slika i blokova je mnogo bolji nego u prethodnim verzijama

– Brzina izvršavanja je značajno veća nego ranije

Blokovi sa medijskim i tekstualnim sadržajem su unapređeni novim opcijama i mogućnostima, pa tako sada jednostavno možete dodati neki od vaših najčešće korišćenih blokova.

Takođe, u novoj verziji ovog blok editora moguće je jednostavno embedovati neki od popularnih formata sadržaja, ili još jednostavnije neki vidžet kao što su kalendar, arhiva, nedavni post i slično.

Pored navednog moguće je ubaciti i blokove sadržaja unutar slike. Na primer, možete dodati dugme unutar hedera i podesiti da se klikom linkuje na neku drugu stranu ili sadržaj. Možete dodati i tekst i podesiti paragraf ili veličinu fonta, podesiti boju dugmeta, teksta, pozicije i slično.

Dakle, dosta novih opcija dolazi u paketu sa verzijom Gutenberga koja se isporučuje sa WordPress-om 5.2.

Ono na šta je Automattic posebno ponosan, jeste brzina kojom se u novoj verziji učitavaju  izvršavaju veći blokovi sadržaja i događaji unutar Gutenberga. Poznato je da je u početku ovo bilo dosta sporo, ali je sa novom verzijom došlo i značajjno povećanje brzine, pa se na nekim testovima pokazalo da je Gutenberg u WordPress-u 5.2 brži 2 do 3 puta u odnosu na svog starijeg brata iz verzije 5.0.

Moramo priznati da je ovo značajno ubrzanje, naročito kada imamo u vidu da je između ove dve verzije prošlo svega nekoliko meseci.

Zaključak

Sve što nam je došlo sa WordPress 5.2 veryijom govori u prilog tome da u skorijoj budućnosti možemo očekivati još značajnih poboljšanja, pogotovo na strani sigurnosti, ali i na daljem unapređenju Gutneberg blok editora.

Ono što je sigurno jeste da je verzija WordPress-a 5.2 donela mnogo novog i da neke od tih novina nagoveštavaju pravac u kojem će se WordPress ubuduće kretati.  Tu pre svega mislimo na prevenciju u pojavi problema koji su ne tako retki u WordPress okruženju koje je inače poznato po svojoj složenoj infrastrukturi.

Takođe, ono na šta sigurno možemo računati u budućnosti je stavljanje akcenta na bezbednost i kompatibilnost, ali i na poboljšano rešavanje problema onda kada su se oni već pojavili.

Sudeći po tome da je ovo tek početak jednog novog pristupa za kompaniju Automattic, očekujemo da već u narednoj verziji bude mnogo toga novog i zanimljivog što ćemo Vam svakako i mi ovde predstaviti.

Do tada, uživajte i budite nam veseli!

Nenad Mihajlović


Ostavite odgovor