Kako da prevedete WooCommerce na srpski jezik Idi do glavnog sadržaja

Kako da prevedete WooCommerce na srpski jezik

U prethodnom tekstu na našem blogu smo objasnili kako da pomoću WooCommerce plugina napravite svoju online prodavnicu. Ako još uvek nemate svoju online prodavnicu, onda preporučujemo da prethodno pročitate taj tutorijal.

Ukoliko već imate svoju online prodavnicu i samo tražite tutorijal kako da WooCommerce prevedete na srpski jezik, onda ste na pravom mestu. U ovom tekstu ćemo objasniti kako da brzo i jednostavno svoju WooCommerce online prodavnicu prevedete na srpski jezik.

Podrazumevani jezik WooCommerce-a je engleski. Kada ga instalirate, sva podešavanja i svi tekstualni elementi unutar WooCommerce-a su na engleskom jeziku. Ako je vaša online prodavnica namenjena srpskom tržištu, onda ćete morati da je prevedete na srpski.

Srećom, prevođenje nije komplikovano. Dovoljno je da ispratite korake koje ćemo vam predstaviti u ovom tutorijalu i vaša prodavnica će brzo biti na srpskom jeziku.

Podešavanja srpskog jezika u WordPress-u

Prvi korak je da WordPress prebacite na srpski jezik. Ako ste to već uradili, onda preskočite ovo poglavlje.

Ako niste, onda uđite u dashboard vašeg WordPress web sajta i pronađite opciju Settings – General. Kliknite na General i otvoriće vam se prozor kao na slici ispod.

Sada skrolujte do polja Site Language. Podrazumevani jezik je Engleski. Možda ste vi već prebacili na neki drugi jezik, pa će kod vas biti prikazan taj jezik.

Kako god, potrebno je da sada jezik prebacite na srpski. Iz padajuće liste odaberite srpski (u WordPress-u je u ćiriličnoj verziji).

Ne zaboravite da nakon toga kliknete na dugme Save changes, kako biste sačuvali izmene.

Nakon toga veći deo vašeg dashboard-a i deo WordPress-a i WooCommerce-a će biti preveden na srpski jezik, ali na ćiriličnu verziju.

Ukoliko želite da vaš sajt bude na latiničnoj veziji srpskog jezika, onda će biti potrebno da instalirate plugin koji prevodi iz ćirilice u latinicu.

Prebacivanje u latinicu

Prebacivanje u latinicu je najlakše da uradite pomoću plugina pod nazivom Transliterator. Nalazi se u WordPress repozitorijumu, pa nećete imati problem da ga preuzmete i instalirate.

woocommerce

U pitanju je zaista dobar alat pomoću kojeg možete uraditi i naprednije prebacivanje iz ćirilice u latinicu, ali i obrnuto. Takođe možete presloviti i permalinkove i praktično ceo WordPress. Pored toga možete odabrati da neke reči zadržite u njihovom osnovnom pismu i još mnogo toga.

Od onoga što je potrebno za prebacivanje iz ćirilice u latnicu, dovoljno je samo da instalirate plugin i aktivirate ga.

Nakon toga vaša WooCommerce prodavnica će biti preslovljena na latinicu, uključujući i simbol za valutu (iz РСД u RSD).

woocommerce

Instalacija WooCommerce dodataka za WooCommerce

Sve što smo do sada uradili je bilo sasvim dovoljno da se vaša WooCommerce prodavnica prevede na srpski. Ukoliko želite da je što bolje prilagodite srpskim pravnim, knjigovodstvenim i administrativnim zahtevima, preporučujemo da instalirate i plugin koji je razvio Sibin Grašić, pod nazivom Serbian Addons for WooCommerce.

woocommerce

Ovaj plugin nudi razne opcije prilagođavanja vaše prodavnice, tako da ona odgovara praksi obavljanja online kupovine u Srbiji.

Neke od opcija koje možete podesiti pomoću ovog plugina su:

  • tipovi kupaca – lica i preduzeća
  • dodatna polja za broj preduzeća i poreski broj
  • uklanjanje nepotrebnih polja u Srbiji (adresa 2 i država)
  • polja preduzeća se automatski kriju prilikom kupovine kao fizićke osobe
  • onemogućavanje određenih tipova kupaca u pravljenju porudžbina
  • polja preduzeća se automatski prikazuju u korisničkom nalogu, administraciji i e-porukama porudžbina
  • simbol valute

Podešavanja pokrećete iz kartice sa instaliranim pluginima.

Klikom na podešavanja otvoriće vam se prozor za podešavanja unutar WooCommerce-a, koji je sada prilagođen srpskom tržištu. Unutar podešavanja možete uključiti ili isključiti sve moguće opcije koje je moguće podesiti u ovom pluginu.

Ukoliko želite možete da izvršite sva dodatna podešavanja, ali ukoliko želite samo prevod na srpski jezik, onda je sasvim dovoljno sve što ste do sada uradili.

Nenad Mihajlović


Ostavite odgovor