WHOIS - verifikacija podataka o korisniku domena Idi do glavnog sadržaja

Verifikacija WHOIS podataka na domenu

Svaki korisnik koji registruje komercijalni domen mora da prođe postupak potvrde podataka. Proces potvrde podataka zahteva i određuje ICANN – krovna organizacija za upravljanje domenima. ICANN donosi pravilnike i zakone u vezi sa domenima koje nadregistri i nacionalni registri moraju da poštuju.

Koja je razlika između nadregistra, nacionalnog registra i registranta?

Nadregistar je organizacija koja deluje direktno ispod krovne organizacije ICANN i ovlašćena je za prodaju domena.

Nacionalni registar je kompanija koja kupuje domene od nadregistra u ime svojih korisnika. Plus Hosting je jedan od nacionalnih registara koji brine za domene svojih korisnika.

Registrant je vlasnik/korisnik domena čiji su podaci navedeni u whois bazi podataka.

whois

Kako mogu verifikovati podatke?

Na mejl adresu korisnika domena šalje se link na koji korisnik mora da klikne kako bi potvrdio (ili ispravio) svoje podatke.

Ukoliko to ne napravi u roku od 15 dana od inicijalnog slanja mejla, domen će biti suspendovan od strane ICANNa. Kada je domen suspendovan, veb stranica i mejlovi na domenu će prestati da funkcionišu.

ICANN nalaže da se prilikom registracije ili transfera domena unesu tačni podaci korisnika domena u sledećem obliku:

  • ime
  • prezime
  • naziv kompanije (opcionalno)
  • ulica
  • poštanski broj
  • grad
  • mejl adresa
  • broj telefona
  • faks (opcionalno)

Podatke na komercijalnim domenima možete proveriti na jednom od whois servisa.

Svaki korisnik koji ima registrovan domen trebalo bi da proveri ispravnost podataka svog domena. Ukoliko je potrebno da se izmeni neki podatak, korisnik treba da javi svom nacionalnom registru, preko kojeg je domen registrovan, da se podaci izmene.

Nakon izmene podataka, registar dobavljač, preko kojeg smo mi domen registrovali za vas, šalje na mejl adresu iz whois podataka link za verifikovanje. To je način na koji se vrši verifikacija WHOIS podataka na domenu. Nakon što korisnik klikne na link iz mejla, pokazaće se poruka kao na screenshotu ispod na koju je sigurno da se klikne na verify information.

whois

Vaši podaci su nakon toga verifikovani, potvrđeni i nije potrebno da ih ponovno potvrđujete osim u slučaju transfera ili neke druge izmene.

U slučaju da je domen već suspendovan, nakon potvrde podataka, domen će postati aktivan za maksimalno četiri sata.


Ostavite odgovor