Ubrzavanje veb sajta bez upotrebe plugin-a. ubrzajte vaš veb sajt Idi do glavnog sadržaja

Trikovi za ubrzavanje WordPress veb-sajta (3.deo)

U prethodna dva teksta smo predstavili nekoliko trikova za ubrzavanje WordPress veb-sajta. Ako ste pratili naše savete, verujemo da ste već do sada postigli da vaš sajt bude brži nego što je bio.

Naravno, treba imati realna očekivanja i znati da nije jednostavno, a možemo slobodno reći ni moguće, da sajt koji se učitava za 10 sekundi podesite tako da se učitava za 1-2 sekunde. To prosto ne ide tako.

Moguće je da se takav sajt donekle ubrza, ali kao što znate to ne zavisi samo od vas i vaše umešnosti, već i od mnogih drugih faktora među koje svakako spadaju vrsta hostinga, veličina i kvalitet koda vaše WordPress teme, kao i drugi faktori. Ipak postoje neki trikovi za ubrzavanje WordPress veb-sajta.

Onemogućite pingback-ove i callback-ove

Pingback-ovi i callback-ovi su obaveštenja o vezama koja vam omogućavaju da pratite kada drugi veb-sajtovi linkuju ka sadržaju na vašem sajtu. Kada su ova obaveštenja omogućena, pojavljuju se u delu sa komentarima vaših postova. Ukoliko ozbiljno planirate pisanje bloga, onda nije loše ostaviti ih aktiviranim. Ukoliko vam to nije toliko važno, naša preporuka je da ih onemogućite.

Ono što se može desiti kada ih ostavote aktivnim jeste da ćete u određenoj meri opteretiti resurse vašeg servera. Takođe, često se baš oni zloupotrebljavaju u DDoS napadima.

Možete ih isključiti na sledećoj lokaciji u Dashboard-u:  SettingsDiscussion. U sekciji pod nazivom Default Post Settings dečekirajte opciju Allow link notifications from other blogs (pingbacks and trackbacks) on new posts. Ne zaboravite da na kraju potvrdite sa Save Changes, kako bi promene bile sačuvane. Ovo će vam pomoći da još malo ubrzate vaš veb-sajt.

Onemogućite emodžije

Sa WordPress verzijom 4.2 stigla su ažuriranja za dodatnu podršku emodžijima. To znači da od te verzije uključuje i dodatni JavaScript fajl wp-emoji-release.min.js? Ver = 4.3.1 u svom hederu.

disable emojis

Ovo stvara nepotrebni dodatni HTTP zahtev, pa je naša preporuka da ukoliko ne planirate da korisite emodžije, onemogućite ovu opciju tako što ćete na dno vašeg function.php fajla dodati sledeći kod:

/**

 * Disable the emoji’s

 */

function disable_emojis() {

                remove_action( ‘wp_head’, ‘print_emoji_detection_script’, 7 );

                remove_action( ‘admin_print_scripts’, ‘print_emoji_detection_script’ );

                remove_action( ‘wp_print_styles’, ‘print_emoji_styles’ );

                remove_action( ‘admin_print_styles’, ‘print_emoji_styles’ );    

                remove_filter( ‘the_content_feed’, ‘wp_staticize_emoji’ );

                remove_filter( ‘comment_text_rss’, ‘wp_staticize_emoji’ );      

                remove_filter( ‘wp_mail’, ‘wp_staticize_emoji_for_email’ );

                // Remove from TinyMCE

                add_filter( ‘tiny_mce_plugins’, ‘disable_emojis_tinymce’ );

}

add_action( ‘init’, ‘disable_emojis’ );

/**

 * Filter out the tinymce emoji plugin.

 */

function disable_emojis_tinymce( $plugins ) {

                if ( is_array( $plugins ) ) {

                                return array_diff( $plugins, array( ‘wpemoji’ ) );

                } else {

                                return array();

                }

}

Ovim ste onemogućili emodžije na vašem veb-sajtu i tako malo uštedeli na vremenu za njihovo učitavanje.

Onemogućite embedovanje

Od WordPress verzije 4.4, postoji i novi JavaScript fajl wp-embed.min.js koji vam omogućava lakše embedovanje video snimaka, slike, tveet-ove itd. Na primer, WordPress će automatski pretvoriti URL u YouTube embed i na taj način ćete moći da ga  vidite u originalu u okviru vašeg veb-sajta. Veliki problem ove funkcije je što ona učitava skriptu na svakoj stranici. Postoji nekoliko načina za onemogućavanje ove skripte, ali ćemo mi ovde pokazati kako da to uradite u okviru vašeg function.php fajla:

// Remove WP embed script

function speed_stop_loading_wp_embed() {

    if (!is_admin()) {

        wp_deregister_script(‘wp-embed’);

    }

}

add_action(‘init’, ‘speed_stop_loading_wp_embed’);

Nakon svih podešavanja koja ste izvršili, možete ponovo proveriti brzinu vašeg sajta u nekom od online alata koji smo već ranije pominjali (na primer Gtmetrix ili Pingdom Tools). Ukoliko ste sve uradili kako smo savetovali, trebalo bi da se vaš sajt sada brže učitava, a ujedno bi trebalo da dobije i bolji ukupan skoring u nekom od alata kojim ste ga testirali.

Opcijama koje smo naveli u ovom tekstu konačno zaokružujemo seriju naših tesktova sa savetima kako da ubrzate vaš WordPress veb-sajt.

Kao što već znate, naša je preporuka da sve što možete uradite bez plugin-ova. Ipak, ukoliko se kojim slučajem ne usuđujete da sami menjate sadržaje core fajlova na vašem veb-sajtu, pišite nam u komentar i mi ćemo vam preporučiti neki plugin koji će to odraditi umesto vas.

Ukoliko imate neki predlog koji ovde nismo pomenuli, budite slobodni da nam pišete u komentare. Ujedno, biće nam drago da čujemo da li ste uspeli da ubrzate vaš veb-sajt i za koliko. Pišite nam i ukoliko imate neka pitanja na ovu temu.

Nenad Mihajlović


Ostavite odgovor