Šta je transfer domena i kako pripremiti domen za transfer? - Hosting koji se preporučuje, najjeftinija registracija domena - Plus Hosting Idi do glavnog sadržaja

Šta je transfer domena i kako pripremiti domen za transfer?

Transfer domena je promena registra – prebacivanje domena s jednog registra na drugi. Transfer domena se isključivo odnosi na promenu registra domena, a ne na prebacivanje sadržaja s jednog hostinga na drugi. Domen možete imati registrovan kod jednog provajdera, a hosting (sadržaj domena) kod drugog pa su te dve stavke odvojene.

Kada odlučite da domen prebacite na Plus Hosting, potrebno je da uradite nekoliko koraka kako bi mogli da  pokrenemo transfer – pa krenimo po TLD-ovima.

.rs domeni

Postupak prebacivanja .rs domena je jednostavan i kratko traje. Korisnik od trenutnog registra traži da se domen otključa i da mu se dostavi autorizacioni kod. Transfer domena se pokreće sa ispravnim kodom, i od tog momenta domen je prešao pod administraciju novog ovlašćenog registra.

.com, .net, .org, .biz, .info i novi tld-ovi

Postupak prebacivanja generičkih domena i novih tld-ova traje između 5 i 7 dana. Kako bi novi registar mogao da pokrene transfer, korisnik  kod trenutnog registra treba da otključa, ukloni opciju whois privacy (ako je uključena), promeni administrativni kontakt u whois bazi podataka i dostavi novom registru EPP kod ili auth-code.

Kada su sve predradnje za transfer obavljene, novi registar pokreće transfer i administrativni kontakt (mail adresa u whois podacima) dobija link na koji treba kliknuti i potvrditi transfer domena. Kada je transfer domena potvrđen, potrebno je 5-7 dana da se domen prebaci na novi registar i produži.

Za vreme transfera je domen je svo vreme aktivan i ne prestaje da funkcioniše, a sve postavke koje su bile podešene pre transfera, ostaju iste I kada se transfer završi.

Transfer domena ne podrazumeva i njegovo produženje, ali su u praksi ovo dve povezane radnje. Zapravo, transfer domena se ne naplaćuje već registri naplaćuju produženje domena za koji se transfer radi. Cene domena možete pogledati ovde.


Ostavite odgovor