Transfer domena - kako pripremiti domen za transfer Idi do glavnog sadržaja

Šta je transfer domena i kako pripremiti domen za transfer?

Transfer domena je promena registra – prebacivanje domena s jednog registra na drugi. Transfer domena se isključivo odnosi na promenu registra domena, a ne na prebacivanje sadržaja s jednog hostinga na drugi. Domen možete imati registrovan kod jednog provajdera, a hosting (sadržaj domena) kod drugog pa su te dve stavke odvojene. U ovom tekstu ćemo objasniti šta je transfer domena i kako pripremiti domen za transfer

Kada odlučite da domen prebacite na Plus Hosting, potrebno je da uradite nekoliko koraka kako bi mogli da pokrenemo transfer – pa krenimo po TLD-ovima.

.rs domeni

Postupak prebacivanja .rs domena je jednostavan i kratko traje. Korisnik od trenutnog registra traži da se domen otključa i da mu se dostavi autorizacioni kod. Transfer se pokreće sa ispravnim kodom, i od tog momenta domen je prešao pod administraciju novog ovlašćenog registra.

.com, .net, .org, .biz, .info i novi tld-ovi

Postupak prebacivanja generičkih domena i novih tld-ova traje između 5 i 7 dana. Kako bi novi registar mogao da pokrene transfer, korisnik  kod trenutnog registra treba da otključa, ukloni opciju whois privacy (ako je uključena), promeni administrativni kontakt u whois bazi podataka i dostavi novom registru EPP kod ili auth-code.

Kada su sve predradnje za transfer obavljene, novi registar pokreće transfer i administrativni kontakt (mail adresa u whois podacima) dobija link na koji treba kliknuti i potvrditi transfer domena. Kada je transfer domena potvrđen, potrebno je 5-7 dana da se domen prebaci na novi registar i produži.

Za vreme transfera je domen je svo vreme aktivan i ne prestaje da funkcioniše, a sve postavke koje su bile podešene pre transfera, ostaju iste I kada se transfer završi.

Transfer ne podrazumeva i njegovo produženje, ali su u praksi ovo dve povezane radnje. Zapravo, transfer se ne naplaćuje već registri naplaćuju produženje domena za koji se transfer radi. Cene domena možete pogledati ovde.


Ostavite odgovor