šta je to linux distribucija. Šta su GNU, kernel i shell Idi do glavnog sadržaja

Šta je to Linux distribucija

U tekstovima na našem blogu se nismo gotovo uopšte bavili temama koje su direktno vezane za Linux operativni sistem, pa tako niste ni imali prilike da naučite šta je to Linux distribucija. Danas je prilika da se pozabavimo i tom temom, kao i da naučimo nešto o pojmovima kernel i GNU, koji su direktno vezani za Linux.

Šta je Linux distribucija?

Linux distribucija je operativni sistem koji se u osnovi sastoji od Linux kernela, GNU alata, dodatnog softvera i package manager-a. Takođe može da uključuje i display server i dekstop okruženje kako bi mogao da bude korišćen kao regularan desktop operativni sistem.

Termin „distribucija“ (ili „distro“ u kraćoj formi) dolazi odatle što poznata imena u svetu Linux-a kao što su Debian ili Ubuntu distribuiraju uz Linux kernel i sav neophodan softver i alate kao što su network manager, package manager, desktop okruženje… itd), tako da njihova izdanja mogu biti odmah korišćena kao operativni sistem. Na taj način dobijate proizvod koji je odmah spreman za korišćenje čak i za manje napredne korisnike, bez potrebe da se bavite Linux/UNIX komandama koje svakako nisu poznate većini korisnika operativnih sistema.

Uz ovaj početni paket, svaka distribucija ujedno obezbeđuje i redovna ažuriranja za nesmetano za održavanje kernela i pratećih alata.

Iz toga je lako zaključiti da je Linux zapravo kernel, a da je Linux distribucija u stvari operativni sistem koji se oslanja na taj kernel. Iz toga razloga se distribucije pominju kao Linux-based operativni sistemi.

Linux je samo kernel, ne i operativni sistem?

Možda ste negde već čuli za ovo i to je potpuno ispravna definicija. Kernel je u samom jezgru (koru) operativnog sistema i predstavlja neku vrstu interfejsa između hardvera i njegovih procesa. Zapravo on direktno upravlja hardverom, dok vi putem interfejsa operativnog sistema upravljate njim, a cela interakcija se odvija putem aplikacija i shell-a.

linux kernel struktura

Nešto slično načinu na koji upravljate automobilom, jer već znate da ne možete direktno upravljati motorom automobila. Potrebno je da za to koristite upravljački sistem i kontrole koje su vam na raspolaganju u kabini, ali pravo upravljanje automobilom se odvija na nivou elektronike i motora automobila.

Tako pojednostavljenom analogijom dolazimo do toga da je distribucija vrlo slična vašem automobilu koji je napravljen tako da njime upravljate iz kabine, ali se ispod haube dešava mnogo toga što vam omogućava da zaista upravljate vašim automobilom (u našem slučaju – operativnim sistemom)

Šta je to GNU/Linux?

Da biste mogli da koristite Linux (bez grafičkog korisničkog interfejsa (GUI)), potreban vam je shell. Uobičajeno, to je Bash shell u koji zatim unosite komande. Tehnički gledano, nijedna od tih komandi ne pripada originalno Linux-u, nego potiču iz UNIX operativnog sistema.

Pre nego je uopšte stvoren Linux, pokrenut je GNU projekat koji je bio jedan od prvih free softver projekata. To se sve dešavalo sada već davne 1983. godine. Ovaj projekat je implementirao mnoge popularne Unix alate kao što su cat, grep, awk, shell (bash), dok je ujedno paralelno razvijao i svoje kompajlere (GCC) i editore (Emacs).

U to vreme UNIX je bio veoma skup, pa je zato Linus Torvalds (smatra se tvorcem Linux-a) razvio novi kernel koji je bio veoma sličan UNIX-u. Da bi ostvario interakciju sa Linux kernelom, Torvalds je iskoristio GNU alate koji su bili besplatni i dostupni pod njihovom open source GPL licencom.

Na taj način se uz pomoć GNU alata Linux ponašao kao UNIX operativni sistem. Zato se Linux smatra UNIX-based operativnim sistemom.

Prosto je nemoguće zamisliti Linux bez shell-a i svih tih komandi. S obzirom da je Linux tako duboko integrisan sa GNU alatima, mnogi smatraju da je GNU nepravedno zapostavljen prilikom pominjanja Linux-a. Iz tog razloga se sve češće u pominjanju Linux-a koristi termin GNU Linux koji se piše kao GNU/Linux.

Zaključak

Koji bi na kraju bio ispravan termin? Linux, GNU/Linux, Linux distribucija, Linux distro. Linux-based operativni sistem ili Unix-based operativni sistem? Kako god ga zvali, važno je smo danas naučili šta je to Linux distribucija i zbog čega koristimo upravo taj izraz. Ujedno smo malo dotakli i istoriju Linux-a i objasnili zbog čega ćete negde sresti i termin GNU/Linux.

Ako već koristite Linux, voleli bismo da čujemo koju distribuciju koristite i zbog čega?

Nenad Mihajlović


Ostavite odgovor