Šta je iFrame? - Idi do glavnog sadržaja

Šta je iFrame?

iFrame, takođe poznat kao Inline Frame, je element koji učitava neki drugi HTML element unutar jedne web stranice. Obično se koristi za embedovanje nekog sadržaja u stranicu, kao na primer eksternih reklama, video sadržaja, tagova ili drugih interaktivnih elemenata.

U ovom tekstu ćemo objasniti šta je iFrame i na koji način možete da ga koristite. Takođe, upoznaćemo vas sa svim bitnim faktorima koje treba da razmotrite pre nego što ga postavite u vaš HTML dokument.

Kako da koristite iFrame

Pre svega, ne treba da ga koristite često. On može da uspori vaš web sajt, a može da predstavlja i bezbednosni rizik, posebno ako učitavate sadržaj sa nekog manje poznatog sajta. Razmišljajte o iFrame-u kao o delu vašeg sadržaja, a ne kao o delu vašeg sajta. Najbolji primer je YouTube video koji možete ubaciti kao iFrame element na svoju stranicu.

Insertovanje iFrame elementa radite pomoću <iframe> taga u HTML dokumentu vaše stranice.

Na primer, kopirajte kod ispod, zalepite ga u notepad i sačuvajte ga kao .html dokument (sa html ekstenzijom).

<iframe width="730" height="411" src="https://www.youtube.com/embed/uIXIy3dhVL8" title="mDay 2021 - Jelena Opačić, mCloud" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Kao što vidite tag otvara i zatvara ovaj kod. U ovom konkretnom primeru smo prikazali izgled koda koji se generiše automatski kada na YouTube-u na određenom snimku desnim klikom odaberete opciju Kopiraj kod za ugradnju.

Bezbednosni rizici korišćenja iFrame-a

Sam iFrame ne predstavlja opasnost za vašu stranicu ili posetioce vašeg sajta. On je napravljen da bi kreatorima web sadržaja omogućio da lako dodaju/ugrade neki dodatni sadržaj sa drugog sajta (video, tekst, dokument i sl).

Ipak, kao vlasnik web sajta treba da budete oprezni ukoliko embedujete sadržaj sa nekog menje poznatog sajta.

Zabeleženi su slučajevi ubrizgavanja zlonamernog koda unutar iFrame elemenata, sa namerom da se posetioci sajta redirektuju na zlonameran sajt, gde bi se zatim na njihove računare instalirao virus za krađu osetljivih podataka (broj platne kartice i sl). Iz tog razloga nije preporučljivo da ga uključujete kao sastavni deo svog web sajta.

Ukoliko posumnjate da sajt sa kojeg želite da embedujete neki sadržaj nije bezbedan, nemojte da embedujete sadržaj sa njega.

Zaključak

Kao što ste videli iFrame može da bude veoma koristan ukoliko želite da povećate angažovanje (engagement) posetilaca vašeg sajta. Ipak, važno je da ga tretirate kao deo sadržaja svog sajta, a ne kao sastavni deo samog sajta.

Takođe, bolje je ukoliko svoj sajt napravite bez korišćenja iFrame-a. Ipak, ukoliko već imate potrebu da ga koristite, važno je da to radite umereno, jer on potencijalno može da predstavlja bezbednosni rizik za posetioce vašeg sajta.

Nenad Mihajlović


Ostavite odgovor