Šta će nam novo doneti WordPress 6.0 Idi do glavnog sadržaja

Šta će nam novo doneti WordPress 6.0

WordPress 6.0 Beta se pojavio pre nekoliko dana, a očekuje se da finalno izdanje bude objavljeno 24. maja 2022. godine. To će biti drugo veliko izdanje u 2022. i dolazi sa mnogim novim funkcionalnostima i poboljšanjima.

U ovom tekstu ćemo prikazati šta će nam novo doneti WordPress 6.0.

Napomena: Možete i sami testirati beta verziju na svom računaru ili na localhost-u, pomoću WordPress Beta Tester plugina. Imajte u vidu da neke od funkcionalnosti u beta verziji možda neće biti prisutne i u finalnom izdanju.

Poboljšanja u Full Site Editing-u

Kao što smo već pisali u tekstu na temu verzije WordPress 5.9, ovaj popularni CMS je sve bliže full site editing funkcionalnosti. To znači da vašu WordPress temu možete prilagoditi koristeći isti block editor koji koristite za kreiranje postova i stranica. Možete napraviti izmene unutar template-a teme i editovati ih vizuelno pomoću blokova.

Imajte samo u vidu da vam za opisani način izmene treba tema koja podržava ovu funkcionalnost.

WordPress 6.0 donosi mnogo poboljšanja i nove funkcionalnosti u Theme Editor.

Evo nekih od njih:

Lako prebacivanje stilova teme

WordPress 6.0 će omogućavati korisniku da lako prebacuje stilove teme pomoću samo jednog klika. Jednostavno kliknite na dugme Style u gornjem desnom uglu i onda prebacite na tab Browse Styles da biste videli dostupne stilove za vašu temu.

prebacivanje stilova tema

Ovo omogućava developerima teme da dodaju više predefinisanih stilova u svoje teme, koje korisnici mogu lako da menjaju.

Jednostavan export WordPress Blok Teme

Novi Theme Editor (Full Site Editor) će korisniku omogućiti kreiranje sopstvenih template-a, kastomizovanje stilova i kreiranje layout-ova. Ali šta ako bi korisnik želeo da ih u nekom trenutku kopira na drugi WordPress web sajt? WordPress 6.0 će omogućiti lako eksportovanje vaše teme zajedno sa svim izmenama koje ste napravili.

export teme

Nakon eksporta možete jednostavno instalirati ovu temu na bilo koji WordPress web sajt i imaćete sve izmene koje ste napravili na originalnoj temi.

Novi blokovi u Block Teme Editor-u

WordPress 6.0 će doneti sledeće nove blokove koje možete koristiti u vašoj temi i template-ima.

Komentari

Sada možete dodati comments query loop block. On dolazi sa podblokovima kao što su comment author name, avatar, comment content, edit link itd. Možete ih editovati individualno da biste unapredili komentare na vašem sajtu.

komentari wordpress 6.0

Read More

Excerpt blok u WordPress-u 5.9 omogućava vam da samo unesete tekst koji želite da bude u sekciji read more. WordPress 6.0 takođe dolazi sa posebnim blokom. Na taj način možete da izaberete različit tekst, pozadinu i border za link, da ga učiniti što uočljivijim.

read more

No results blok u Query Loop-u

Kada dodajete Query Loop blok, sada možete da ubacite No Results blok u njega. Pored toga, blok će biti dostupan samo ako odabrani query ne sadrži nikakve rezultate.

query loop

Biografija autora posta

Novi blok Post Author biography sada može da se koristi sa Post Author i Avatar blokovima.

autor posta

Avatar

Avatar blok vam omogućava da prikažete korisnički Avatar (profilnu fotografiju). Možete da birate da li želite da prikažete Avatar za određenog korisnika ili prikažete avatar autora aktuelnog posta / stranice.

wordpress 6.0 avatar

Izmene u WordPress 6.0 blok editoru

Blok editor je mesto na kojem najveći broj korisnika / vlasnika WordPress sajta provodi svoje vreme prilikom kreiranja sadržaja za svoj sajt.

Svako izdanje WordPress-a dolazi sa značajnim unapređenjima i novim funkcionalnostima editora sadržaja. Da pogledamo onda koja nam to unapređenja blok editora dolaze u verziji WordPress 6.0.

Featured Image u Cover Block-u

U WordPress-u 6.0 imaćete mogućnost da izaberete featured image za cover block i automatski će prikazati sliku aktielnog posta / stranice.

wordpress 6.0 cover block

Promena featured image-a će automatski promeniti sliku koja se prikazuje u tom cover block-u.

Lakša selekcija teksta u više blokova

Trenutno, selektovanje teksta u više blokova je težak zadatak. Često blok editor izabere ceo tekst u bloku.

wordpress 5.9 text selection

WordPress 6.0 olakšava odabir samo onog dela teksta koji želite.

wordpress 6.0 text selection

Zaključavanje blokova za ponovno korišćenje

Najveći problem sa blokovima koji se ponovo koriste (reusable blocks) je ako neki korisnik načini izmene u njima, te izmene će biti sačuvane.

Da biste ovo rešili u verziji 5.9, morate da koristite neki od plugin-a za tu namenu. WordPress 6.0 donosi fix za ovaj problem. Bićete u mogućnosti da selektujete Lock Reusable Block opciju da biste sprečili korisnike da ih direktno edituju.

wordpress 6.0 reusable blocks

Nakon selektovanja pojaviće se popup prozor gde ćete moći da izaberete opcije zaključavanja. Možete zaključati editovanje, pomeranje ili uklanjanje bloka.

Podešavanje udaljenosti za slike u galeriji

Sada možete da podesiti prostor između pojedinačnih slika u galerija bloku.

udaljenost slika u galeriji wordpress 6.0

Brza prečica za dodavanje internih linkova

Sada možete brzo dodati linkove dodavanjem dve ugaone zagrade praćene naslovom stranice / posta.

Odabir više blokova u List View-u

Korisnici će moći da odaberu kombinaciju tastera SHIFT+Click or Shift+Up+Down da bi odabrali više blokova u list view-u. Sada će biti moguće pomerati ih gore-dole da bi se izvele i ostale akcije.

wordpress 6.0 list view blokovi

Novine za developere

WordPress 6.0 donosi i neke novine za developere, da ih koriste u svojim projektima, temama i pluginima.

Evo nekih od tih novina:

  • Webfonts API će obezbediti autorima efikasniji način za upravljanje lokalnim fontovima putem PHP ili theme.json
  • API koji sprečava blokove da se pojavljuju na Widgets ekranu
  • Poboljšan sticky post query

Zaključak

Kao što ste videli WordPress 6.0 će doći sa dosta novih fiunkcionalnosti i poboljšanja. Ipak, za detaljno upoznavanje sa novom verzijom sačekajmo 24.05. kada bi finalno izdanje WordPress 6.0 trebalo da se zvanično pojavi.

Nenad Mihajlović


Ostavite odgovor