Redirekcije 301 i 302. Podešavanje u cPanel-u Idi do glavnog sadržaja

Redirekcije 301 i 302. Podešavanje u cPanel-u

Redirekcije 301 i 302 su verovatno pojmovi o kojima ste do sada negde već čuli ili pročitali. Ako ih do sada niste primenjivali na svom web sajtu, evo prilike da saznate šta su, kao i kada i na koji način da ih koristite. 

U ovom tekstu ćemo objasniti šta su 301 i 302 redirekcije i kako da ih pravilno koristite na svom web sajtu.

Šta je to redirekcija?

Redirekcija web sajta je u suštini proces preusmeravanja jedne URL adrese na drugu. Kada korisnik, odnosno browser pokuša da pristupi određenoj URL adresi, redirekcija automatski preusmerava taj zahtev na drugu URL adresu. 

Redirekcija se najčešće koristi radi održavanja pozitivnog korisničkog iskustva i očuvanje SEO skora prilikom nekih promena na sajtu. Te promene najčešće mogu biti migracija web sajta, promene domena ili privremeno isključivanje web sajta radi njegovog održavanja.

Šta je redirekcija 301?

Redirekcija 301 je trajno preusmeravanje URL adrese sa jedne lokacije na drugu. Kada se primeni redirekcija 301, search engine i browser prepoznaje da je stranica/web sajt trajno preseljen na neku drugu lokaciju. 

Kada browser pokuša da pristupi staroj URL adresi, server odgovara sa HTTP statusnim kodom 301, koji označava trajno preusmeravanje. Nakon toga, browser se automatski preusmerava na novu URL adresu. 

Redirekcija 301 je korisna u različitim situacijama, kao što su premeštanje sadržaja na novi URL, konsolidacija više stranica u jednu, promene domena ili restrukturiranje sajta. 

Pored toga, ova vrsta redirekcije osigurava da search engine-i brzo ažuriraju svoje indekse kako bi ažurirali novu lokaciju web sajta, što može pomoći u održavanju ili poboljšanju SEO skora.

Šta je redirekcija 302?

Redirekcija 302 je privremeno preusmeravanje URL adrese sa jedne lokacije na drugu. Kada se koristi redirekcija 302, search engine-i i browseri to tumače kao privremenu promenu lokacije web sajta. To znači da originalna URL adresa ostaje validna i aktivna za buduću upotrebu.

Ovo je posebno korisno kada se web sajt privremeno premesti zbog održavanja, testiranja ili sezonskih promocija.

Kod redeirekcije 302, kada browser pokuša da pristupi URL adresi koja je privremeno preusmerena, server odgovara sa HTTP statusnim kodom 302, koji označava privremeno preusmeravanje. Browser tada automatski preusmerava korisnika na novu URL adresu, ali search engine-i neće ažurirati svoje indekse kao što to rade kod redirekcije 301. 

Ovo znači da se SEO vrednosti, kao što su PageRank i autoritet stranice, obično ne prenose sa stare URL adrese na novu, jer search engine-i očekuju da će se originalni web sajt u nekom momentu vratiti.

Redirekcija 302 je korisna u situacijama kada želite da privremeno preusmerite saobraćaj bez gubitka SEO vrednosti originalnog web sajta. 

Na primer, tokom održavanja sajta možete preusmeriti korisnike na privremeni web sajt na kojem će recimo oni dobiti informaciju da je originalni web sajt trenutno nedostupan. 

Takođe, možete ga koristiti za testiranje novih stranica ili funkcionalnosti, omogućavajući vam da preusmerite korisnike na novu verziju stranice/web sajta dok zadržavate originalnu stranicu/web sajt kao backup verziju.

Bez redirekcija 301 i 302, a u slučaju da vaša web stranica/web sajt nisu trenutno dostupni, korisnici ne bi mogli da vide sadržaj koji su tražili. Umesto toga, videli bi stranicu sa greškom 404, što je loše za korisničko iskustvo, a ujedno i za SEO skor vašeg sajta.

Kako da podesite redirekcije 301 i 302?

Iako možda na prvi pogled deluje komplikovano, podešavanje redirekcije 301 i 302 je zapravo jednostavno.

Postoji nekoliko načina na koji to možete da uradite, ali je uglavnom dovoljno da znate kako to da uradite preko svog cPanel naloga. Ujedno, to je i najbrži i najjednostavniji način da podesite redirekciju 301 i 302 za svoj web sajt.

Za podešavanje u cPanel-u potrebno je da se prvo ulogujete na svoj cPanel nalog. Nakon logovanja pronađite sekciju pod nazivom Domains

Među aplikacijama u ovoj sekciji pronaćićete i aplikaciju pod nazivom Redirects.

Kliknite na iknocu Redirects. Otvoriće vam se prozor kao na slici ispod.

Sada u sekciji ovog prozora pronađite sekciju pod nazivom Add Redirect.

U okviru ove sekcije ćete pronaći sva podešavanja vezano za redirekciju.

Prva opcija koju treba da odaberete je opcija Type. Iz padajućeg menija ove opcije možete odabrati tip redirekcije koju želite da podesite za svoj web sajt.

Imate na raposlaganju obe redirekcije koje možete ovde podesite: redirekcija 301 i  redirekcija 302. 

U ovom tekstu ćemo objasniti kako da uradite redirekciju samo primeru redirekcije 301.

Na isti način možete podesiti i redirekciju 302, samo što će ona imati drugačiji karakter od redirekcije 301, odnosno biće privremena (za razliku od redirekcije 301 koja je trajna).

Dakle, iz padajućeg menija odaberite opciju redirekcija 301. 

Sledeće polje koje treba da popunite je polje pod nazivom https?://(www.)?

U ovo polje treba da unesete URL koji želite da redirektujete na neki drugi URL. Ukoliko imate više domena na istom nalogu (kao što je to kod nas slučaj), svi ti domeni će biti prikazani u padajućoj listi ove opcije.

Odaberite domen koji želite da redirektujete.

Ukoliko kojim slučajem želite da redirektujete sadržaj iz nekog pod-direktorijuma, ili se sadržaj celog sajta nalazi u nekom pod-direktorijumu, to možete uraditi u sledećem polju koje počinje sa znakom / (nalazi se odmah ispod polja pod nazivom https?://(www.)?)

Ukoliko ovo polje ostane prazno, biće redirektovan praktično ceo root direktorijum.

Mi smo ovo polje ostavili prazno.

Sledeći korak je da upišete URL na koji želite da redirektujete svoj web sajt. To radite u polju pod nazivom Redirects to.

U ovo polje treba da upišete URL na koji želite da redirektujete sajt. Obratite pažnju da ovaj URL mora da pude unet sa prefiksom http:// nakon kojeg treba da upišete URL.

Polja u okviru opcije www. redirection: su zaključana, pa se podrazumevano URL redirektuje i sa www i bez www.

Sledeće polje koje možete čekirati je Wild Card Redirect.

Ova opcija služi za preusmeravanje svih fajlova i direktorijuma sa jednog URL-a na drugi, zadržavajući strukturu pod-direktorijuma i fajlova. 

Ovo je korisno kada želite da preusmerite ceo sajt ili veliki deo sajta na novi domen ili lokaciju, a da pri tome zadržite relativne putanje fajlova.

Kako funkcioniše Wild Card Redirect?

Kada omogućite opciju Wild Card Redirect, svaki zahtev za fajl ili direktorijum na staroj URL adresi biće preusmeren na odgovarajući fajl ili direktorijum na novoj URL adresi. 

Na primer, ako preusmeravate http://stari-domen.rs/ na http://novi-domen.rs/ sa uključenom wild card opcijom, tada će:

https://stari-domen.rs/o-nama.html biti preusmeren na https://novi-domen.rs/o-nama.html

https://stari-domen.rs/kontakt/ biti preusmeren na https://novi-domen.rs/kontakt/

https://stari-domen.rs/blog/post1.html biti preusmeren na https://novi-domen.rs/blog/post1.html

Kada koristiti Wild Card Redirect?

Wild Card Redirect je koristan u sledećim situacijama:

  • Premeštanje celog sajta na novi domen: Ako premeštate ceo sajt na novi domen i želite da zadržite strukturu svih stranica i direktorijuma.
  • Konsolidacija sadržaja: Ako spajate više sajtova u jedan i želite da zadržite relativne putanje sadržaja.
  • Očuvanje SEO skora: Ako želite da zadržite SEO vrednosti svih stranica prilikom premeštanja, jer preusmeravanje zadržava strukturu URL adresa.

Napomena:

Označavanjem polja Wild Card Redirect preusmeriće se svi fajlovi unutar direktorijuma na iste nazive fajlova u preusmerenom direktorijumu. Isto tako, ne možete koristiti Wild Card Redirect za preusmeravanje glavnog domena na drugi direktorijum na vašem sajtu.

Kada ste podesili sve raspoložive opcije i uneli potrebne podatke, kliknite na dugme Add da biste kreirali redirekciju.

Odmah nakon toga ćete dobiti poruku da je konkretna redirekcija kreirana.

Takođe, listu kreiranih redirekcija ćete pronaći unutar aplikacije Redirects, u sekciji pod nazivom Current Redirects.

Ukoliko želite da kreirate neku drugu redirekciju, recimo za novi domen, to možete uraditi tako što ćete ponoviti upravo opisani postupak.

Takođe, ukoliko u bilo kom trenutku želite da izbrišete određenu redirekciju, to radite unutar sekcije Current Redirects. Dovoljno je samo da kliknete na link Delete desno od naziva redirekcije koju želite da izbrišete i ona će biti izbrisana.

Pre brisanja bićete samo upitani da li želite da izbrišete redirekciju. Ako želite potvrdite i nakon toga ćete dobiti potvrdu da je brisanje uspešno izvršeno.

Time ste ujedno obrisali redirekciju.

Nenad Mihajlović


Ostavite odgovor