Problemi sa WordPress temama i kako ih brzo i lako rešiti Idi do glavnog sadržaja

Najčešći problemi sa WordPress temama i kako ih rešiti

Problemi sa WordPress temama nisu tako uobičajeni, ali je dobro znati na na koji način ih rešiti kada se pojave.

WP teme su odličan način da skratite postupak kreiranja potpuno funkcionalnog i lepog web sajta. Ipak, ponekada mogu da budu i izvor potencijalnih problema, pogotovo za manje iskusne korisnike i one koji tek počinju da se upoznaju sa WordPress-om.

Srećom, to su u najvećem broju slučajeva problemi koje možete relativno jednostavno rešiti. Zato ćemo mi u ovom tekstu objasniti koji su to najčešći problemi sa WordPress temama i kako ih rešiti.

Nedostaje stylesheet

Ovaj problem se veoma često javlja i to gotovo uvek odmah nakon instalacije nove teme. Poruka izgleda kao ova prikazana na slici ispod.

nedostaje stylesheet

Kao što verovatno već znate stylesheet.css je uobičajen naziv za fajl koji sadrži CSS kod. Vašoj temi je neophodan CSS kod da bi svi HTML i multimedijalni sadržaji bili prikazani onako kako je to dizajner predvideo.

Ukoliko nakon instalacije teme dobijete ovakvu poruku, onda je gotovo sigurno da niste upload-ovali pravi zip koji u sebi sadrži stylesheet.css fajl.

Zato obratite pažnju u kojem se tačno zip fajlu nalazi vaša tema. Neki developeri pakuju svoje teme nešto drugačije od ostalih. Zato je potrebno da prvo proverite koji je pravi zip fajl sa temom. On sadrži i druge fajlove u sebi pa ćete ga tako lako prepoznati. Često developeri pakuju temu u posebnu zip arhivu unutar root arhive.

Nakon što ste locirali ispravnu arhivu sa temom, upload-ujte je i ponovite instalaciju. Trebalo bi da sada sve prođe kako treba i da dobijete instaliranu temu.

Greška prilikom importa sample podataka

Kada kupite neku WordPress temu uz nju obično dobijete i sample.xml fajl koji vam obezbeđuje import predefinisanog sadržaja u vidu tekstova, slika, video sadržaja i sl. On je obezbeđen uz temu, ali kao opcija, pa ga morate sami importovati ukoliko želite da koristite taj sadržaj. Može se dogoditi da prilikom pokušaja da uvezete taj sadržaj dobijete sledeću grešku:

import sample podataka

Mogu da budu dva uzroka ovog problema. Prvi je da možda pokušava da učita portove i taksonomije iz custom post tipova koji još uvek ne postoje. U tom slučaju pokušajte da problem rešite tako što ćete prvo proveriti da li je tema aktivna. Ako nije obavezno je aktivirajte.

Takođe, proverite da li vaša tema uopšte sadrži custom post tipove i taksonomije. U slučaju da ih ne sadrži najbolje je da se oko toga posavetujete sa developerom koji je radio temu.

Drugi uzrok problema obično potiče od neuspešno učitanog medijskog sadržaja za vašu temu. Proverite da li prilikom instalacije postoji neka opcija kojom potvrđujete da želite da tema preuzme i prateći medijski sadržaj. Obično se nalazi u okviru instalera-a (ako vaša tema dolazi sa takvim načinom instalacije).

Naslovna strana sajta ne izgleda kao u demo verziji

Može se desiti da nakon uspešne instalacije teme, njena naslovna strana ne odgovara onome što ste videli u njenoj demo verziji.

Uzrok tome najčešće leži u podrazumevanom WordPress podešavanju kod kojeg je naslovna strana upravo vaš poslednji post. Da biste to promenili u Dashboard-u odaberite opciju Settings → Reading. Umesto radio button-a pod nazivom Your latest posts, čekirajte A static page i onda za Front page odaberite željenu stranu.

prmena frontpage-a

Može se desiti i da je potrebno samo da iz Template-a u atributima stranice odaberete naslovnu stranu. U tom slučaju promenite template i sačuvajte izmene. Trebalo bi da nakon osvežavanja stranice sada vidite vašu naslovnu stranicu.

promena template-a

URL nema odgovarajuću strukturu

Verovatno već znate da WordPress podrazumevano ima permalink strukturu koja nije post name struktura. Iz tog razloga URL koji vidite nakon instalacije teme može biti post ID ili neka druga struktura.

Ovo ćete lako promeniti tako što ćete u Dashboard-u izabrati opciju Settings → Permalinks a zatim odabrati željenu strukturu URL-a. Da bi URL bio SEO friendly naš predlog je da odaberete opciju Post name.

promena permalinkova

Nedostaju neki dinamički elementi na sajtu

Veliki broj tema danas korisiti JavaScript/jQuery za element kao što su slajdovi, tabovi, mobilni meni i slično. Ukoliko neki od ovih elemenata ne radi u vašoj temi, vrlo je verovatno da postoji neka JavaScript greška koja prouzrokuje takav problem.

Pre svega treba da deaktivirate sve vaše plugin-e i obrišete cash sa vašeg sajta, a zatim uradite reload sajta. Sada možete aktivirati neki plugin i proveriti da li sajt nakon toga normalno radi. Tako nastavite sa pojedinačnom aktivacijom plugin-a sve dok ne utvrdite koji od njih stvara problem.

Kada detektujete o kom se plugin-u radi, pokušajte da nađete njegovu zamenu i ponovite test sa aktivacijom. Ako uspe, onda imate alternativni plugin za korišćenje. Ukoliko iz nekog razloga želite da koristite baš onaj koji pravi problem, ne preostaje vam ništa drugo nego da kontaktirate njegovog developer-a i potražite savet za rešavanje problema.

Nakon update-a teme obrisale su se sve izmene na sajtu

Kako smo na početku ovog teksta već pomenuli, svaka tema dolazi sa stylesheet.css fajlom koji se brine za lep izgled vaše teme. Kao i svaki drugi fajl u okviru WordPress-a i ovaj može biti menjan. Najčešće je to slučaj kada želite da promenite neki stil ili položaj nekog elementa na stranici. Onda menjate upravo stylesheet.css fajl.

Nažalost, ukoliko to radite direktno u temi, a ne u child temi, onda će prilikom svakog update-a teme, vaše izmene biti pregažene a vaša podešavanja stylesheet.css fajla vraćena na podrazumevana.

Najbolji način da ovo izbegnete je da koristite neki custom CSS plugin za manje izmene CSS koda, a drugi je sve izmene radite u child temi. Tako ćete izbeći opisani problem.

Određeni broj developer-a uz temu isporučuje odmah i child temu. Ukoliko to nije slučaj i sa vašom temom, onda je naša preporuka da sami kreirate svoju child temu.

U nekom od narednih tekstova ćemo objasniti detaljno kako to da uradite.

Zaključak

U ovom tekstu smo pokazali koji su to najčešći problemi sa WordPress temama i kako ih rešiti. Nismo nabrojali sve moguće greške, ali smo obradili one koji se najčešće javljaju i sa kojima korisnici, pogotovo početnici, imaju najviše problema. Ovi problemi sa WordPress temama se uglavnom lako rešavaju, pa ćete većinu njih moći da odradite potpuno sami.

Ukoliko imate da dodate neki problem koji nije na ovoj listi, pišite nam ispod u komentarima. Ako ne znate kako da ga rešite, potrudićemo se da vam pomognemo i zajedno ga rešimo.

Nenad Mihajlović


Ostavite odgovor