Pretraživač za Linux. 10 najboljih pretraživača za Linux Idi do glavnog sadržaja

10 najboljih veb-pretraživača za Linux

Pretraživači (poznatiji kao veb-pregledači, veb-pretraživači ili browser-i) su se pojavili negde oko 1991. Od tada na ovamo oni su brzo razvijani i unapređivani da rade na više operativnih sistema i da pritom budu što efikasniji. S obzirom da je Linux open-source softver, on je dao više slobode proizvođačima pretraživača da eksperimentišu sa različitim funkcionalnostima i tako unaprede i olakšaju iskustvo pretraživanja Interneta.

U ovom tekstu ćemo prikazati 10 (po nama) najboljih veb-pretraživača za Linux desktop sisteme. Veći broj njih su vam već dobro poznati, ali deo njih verovatno još nije. Zato krenimo redom:

1. Firefox

Firefox je jedan od najboljih pretraživača za linux, kao i za Windows sa više od milijardu redovnih korisnika. U pitanju je open-source platforma koja može biti korišćena na različitim operativnim sistemima, uključujući i Linux. Ovaj pretraživač je napisan uglavnom u C++, JavaScript, C, CSS, XUL i XBL-u. Poznat je po tome što nam obezbeđuje brzo i sigurno iskustvo prilikom krstarenja Internetom. Firefox radi na Gecko web engine-u, što mu omogućava da zadrži izuzetne performanse čak i prilikom multitasking-a.

firefox
Firefox

Pored već standardnih opcija pretraživanja preko tabova, ima i ugrađen spell-checking, incremental search, bookmark-ovanje u realnom vremenu i naravno, private mod za pretragu. Takođe, podržava i svaki tip add-on-a uz čiju pomoć se značajno mogu proširiti funkcionalnosti pretraživala. Dodatno, pokazao se veoma efikasnim u korišćenju RAM memorije računara u poređenju sa Chrome-om, što omogućava glatko korisničko iskustvo na Internetu.

2. Google Chrome

Google Chrome je bez sumnje najpopularniji veb-pretraživač, bez obzira da li je u pitanju desktop računar, pametni telefon ili tablet. Forkovan je iz Chromium-a sa različitim integrisanim add-on-ovima. Napisan je uglavnom u C++, zbog čega ima i više nego dobru hardversku podršku. Neke od najvažnijih funkcionalnosti su bookmark-ovanje, sinhronizaciju, dostupnost eksternih dodataka (plugin-ova) i napredna bezbednost.

chrome
Chrome

Takođe je moguće instalirati različite teme koje donose novo iskustvo prilikom pretraživanja. Opšte je prihvaćen kao podrazumevani pretraživač na mnogim operativnim sistemima. Za razliku od Firefox-a u pitanju je tzv. closed-source pretraživač (nije u pitanju softver otvorenog koda) i dolazi sa mehanizmom odbrane od malware-a. S obzirom da je u pitanju softver koji je integrisan sa Google ekosistemom, iskustvo koje imate u radu sa Google aplikacijama je bolje nego kod drugih pretraživača.

3. Opera

Opera spada među prve pretraživače koji su se pojavili na tržištu (prva verzija je izbačena još davne 1995. godine). Napisana je u C++ i dostupna je za upotrebu na gotovo svim operativnim sistemima. U današnoj verziji Opera koristi Blink web engine, dok je prva verzija koristila Presto. S obzirom da jedan od najstarijih pretraživača, imala je vremena da se ustoliči kao dobro napravljen pretraživač koji se redovno ažurira i nadograđuje.

opera
Opera

Poznata je po tome što dolazi sa besplatnim i neograničenim VPN-om i Adblocker-om. Ove opcije dolaze u osnovnoj verziji pretraživača, bez ikakve dodatne instalacije / nadogradnje. Za razliku od većine poznatih pretraživača, opera ima i takozvani side-bar interfejs. Takođe vam omogućava sinhronizaciju podataka ukoliko se logujete na isti nalog sa zazličitih uređaja.

4. Vivaldi

Vivaldi je relativno nov pretraživač koji ima interfejs sličan onom kod Opere. Kompanija Vivaldi Technologies ga je izbacila 6.aprila 2016. godine. Veoma je lak za korišćenje sa izraženim minimalističkim pristupom u dizajnu. Baš kao Chrome može biti kastomizovan u skladu sa vašim potrebama sa različitim fontovima, bojama i pozadinama. Zahvaljujući svojoj jednostavnosti, veoma je brz i omogućava brzo učitavanje / renderovanje stranica.

vivaldi
Vivaldi

Dobro organizovani tabovi, prilagodljiv korisnički interfejs i mnogo ugrađenih i inovativnih alata nominuju Vivaldi kao jedan od najboljih pretraživača za Linux. Dostupan je u DEB, RPM i ARM paketima. Još jedna odlična funkcionalnost jeste njegiva podrška za Chrome ekstenzije. Sve u svemu, Vivaldi je moćan pretraživač sa mnogo odličnih opcija za konfigurisanje.

5. Midori

U pitanju je još jedan open-source pretraživač za Linux. Za razliku od prethodno pomenutih pretraživača ovaj je pisan u Vala-i i u C programskom jeziku. Radi na WebKit engine-u i koristi GTK +3 intefejs. Lansiran je 2007. i od tada je redovno ažuriran kako bi se prilagodio zahtevima savremenog korisnika. Midori je podrazumevani pretraživač u mnogim Linux distribucijama. Njegove glavne funkcionalnosti uključuju podršku za HTML5, incognito pretraživanje, efikasno upravljanje tabovima i integraciju sa ekstenzijama.

midori
Midori

U pitanju je laka platforma koja je daleko ispred konkurencije kada je u pitanju brzina pokretanja (učitavanja). Dolazi sa dosta naprednim alatima koji obezbeđuju bolju bezbednost i privatnost na web-u. Može biti preuzet kako u DEB tako i u RPM formatu. Iskusniji Linux korisnici veoma često preporučuju ovaj pretraživač upravo zbog njegove jednostavnosti.

6. Brave

U pitanju je pretraživač baziran za Chromium-u. Donosi efikasno blokiranje reklama i blokiranje praćenja. Čak ga možete koristiti za slanje donacija u kritovalutama u formi Basic Attention Tokena. Zasnovan je na JavaScript, C i C++ programskim jezicima. S obzirom na sposobnost potpunog blokiranja reklama, ovaj pretraživač je idelan za korišćenje na Linux-u. Pored ove funkcionalnosti Brave nudi i lepo dizajniran interfejs, pa je njegovo korišćenje u svakom smislu jedno pozitivno iskustvo.

najboljih pretraživača za linux
Brave

Razvojni tim okupljen oko Brave-a je konstantno fokusiran na privatnost i bezbednost korisnika. Takođe nudi i optimizaciju podataka. Načelno je veoma intuitivan i jednostavan za korišćenje, čak i onima koji se prvi put susreću sa njim. Nedostatak mu je jedino slaba podrška za dodatke (plugin-ove) kojima bi se mogle proširiti njegove funkcionalnosti.

7. Falkon

Ovaj pretraživač je razvijen u sklopu istraživačkog projekta, nakon čega je i zvanično lansiran u decembru 2010. godine. Za razliku od do sada pomenutih pretraživača, većina koda u njemu je napisana u Python-u uz mali dodatak C++ programskog jezika. Licenciran je pod GPLv3 i korisiti WebKin engine, zbog čega je i kompatibilan sa modernim web standardima.

najboljih pretraživača za linux
Falkon

Odlično je optimizovan pa mu je potrošnja memorije svedena na minimum (bolje od Firefox-a i Chrome-a). Sve do nedavno na tržištu je distribuiran pod imenom QupZilla. Najčešće se nalazi u desktop okruženjima zasnovanim na KDE-u, kao što je Plasma. Zanimljivo je da koristi DuckDuckGo kao podrazumevani alat za pretragu. Iako je u pitanju veoma lagan pretraživač, on dolazi sa veoma korisnim session manager-om.

8. Tor

Ukoliko želite ultimativnu bezbednost na Internetu, onda je Tor bez sumnje izbor broj 1. Ovaj pretraživač u sebi ima ugražen VPN i složenu mrežu nodova za enkripciju vaših aktivnosti na web-u. Bez obzira na ove napredne funkcinalnosti on je potpuno besplatan. Upravo zbog ovih pomenutih funkcionalnosti i osobina, često se koristi za pristup deep web-u. Svakom deep domenu se može pristupiti samo preko ovog jedinstvenog pretraživača. Nećete biti u mogućnosti da im pristupite van Tor-a.

najboljih pretraživača za linux
Tor

On koristi individualne pakete podataka koje prosleđuje kroz mrežu nodova na mreži. To čini pokušaj praćenja vaših aktivnosti prilično teškim i zadatkom. Pored toga, gotovo je nemoguće praćenje IP adrese, pogotovo kada se koristi veći broj nodova. Na taj način je obezbeđena veća anonimnost i poboljšana sigurnost korisnika. Ipak, nije preporučeno da ga koristite kao vaš podrazumevani pretraživač, već samo u slučaju da vam je neophodna visoka bezbednost.

9. Konqueror

U pitanju je višenamenska aplikacija koja je pretraživač za Linux i ujedno file manager. Napisan je u C++ i licenciran pod GPLv2. Podrazumevani je pretraživač za KDE desktop okruženje. Koristi KTML izvedeni rendering engine. Pored toga podržava JavaScript, CSS i jQuery. Iz tog razloga rendering sposobnosti Koqueror-a su bolje nego kod drugih pretraživača.

najboljih pretraživača za linux
Konqueror

Konqueror može da prikaže multimedijalne fajlove unutar veb stranica zahvaljujući integrisanom Kpart-u. Mogućnost da istovremeno pretražujete Internet i vaš lokalni file system jeste nešto što ovaj pretraživač čini jednistvenim na tržištu. Možete da pregledate kako lokalne tako i remote fajlove koristeći FTP, SSH, SFTP i Samba protokole.

10. Pale Moon

Ovaj pretraživač je baziran na Mozila Firefox-u i razvijen u C i C++ programskim jezicima i sa izvornim kodom dostupnim pod MPL2.0 licencom. Očigledno je da su se njegovi developeri fokusirali na optimizaciju brzine. Svi nepotrebni add-on-ovi su uklonjeni da bi se napravilo što funkcionalnije i lakše jezgro.

najboljih pretraživača za linux
Pale Moon

Kao i Falkon i Pale Moon koristi DuckDuckGo kao podrazumevani alat za pretragu. Pored toga uključuje i IP-API geolokacijske servise i veoma funkcionalan status bar. Ovaj pretraživač je dizajniran imajući u vidu pre svega efikasnost i kompatibilnost sa različitim Firefox ekstenzijama. Sa druge strane nedostaju mu neke od sigunosnih unapređenja uključenih u poslednjoj verziji Firefox-a.

Zaključak

U ovom tekstu smo vam predstavili 10 po nama najboljih pretraživača (web browser-a) za Linux. Na vama je da odlučite koji najbolje odgovara vašim potrebama. Ukoliko tražite besplatan VPN i pretraživač sa integrisanim Whatsapp-om i Messenger-om, onda bi trebalo da probate Operu. Ukoliko vam je prioritet brzina, Chrome je trenutno bez premca na tom polju. Za sve one kojima je potreban lagan pretraživač za Linux koji je štedljiv na RAM-u, izbor bi trebalo da padne na Firefox.

Koji pretraživač za Linux vi naradije koristite i zbog čega? Pišite nam u komentare i podelite sa drugim čitaocima svoja iskustva.

Nenad Mihajlović


Ostavite odgovor