Registracija RS IDN domena - sve što treba da znate o tome Idi do glavnog sadržaja

Počinje registracija .RS IDN domena

Želite da sebe ili svoju firmu predstavite domenom originalnog naziva koji sadrži naša slova č, ć, š, ž, đ… ? Od 10. decembra 2018. godine u 12h će konačno biti moguća registracija domena sa “kvačicama”. Više neće biti nedoumica da li je vaš posao i domen u vezi sa životinjama – kuca.rs ili nekretninama – kuća.rs, da li je sala.rs ili šala.rs.

Prednost registracije željenog IDN domena će imati registranti koji već imaju registrovan domen (krojac.rs), a kome odgovara takav .RS IDN naziv (krojač.rs). Ukoliko u tom periodu registrujete novi .RS domen (oblacic.rs), stičete i pravo da registrujete isti takav IDN domen (oblačić.rs).

registracija RS IDN domena

Istekom početnog perioda registracije, 5. marta 2019. godine u 12h počinje slobodna registracija IDN naziva u okviru .RS domena, što znači da može da ih registruje bilo ko, bez obzira na to da li već ima registrovan neki .RS domen ili ne.

Procedura registracije .RS IDN domena sadrži nekoliko jednostavnih koraka:

  1. Registrant postojećeg domena (pacici.rs) podnosi zahtev za registraciju .RS IDN domena (pačići.rs) na RNIDS-ovoj veb stranici. Bitno je da znate koja je mail adresa navedena kao mail adresa registranta za odgovarajući .rs domen. Ukoliko ste zaboravili ili niste sigurni kontaktirajte nas da proverite.
  2. Registrant dobija mail sa verifikacionim linkom, i klikom na njega daje saglasnost za registraciju .RS IDN domena.
  3. Na svoju adresu e-pošte registrant dobija poruku sa potvrdom da je njegov zahtev prošao verifikaciju RNIDS-a
  4. Registrant kontaktira ovlašćeni registar kod kog je registrovan postojeći .RS domen i dobija ponudu za plaćanje.
  5. Domen je registrovan.

Pravilo registracije IDN naziva domena u početnom periodu

Tokom početnog perioda registracije važiće jednostavno pravilo da IDN nazivi domena mogu da se kreiraju tako da jedno IDN slovo odgovara jednom ASCII slovu („1 na 1“).

U praksi to znači da ćevapčić.rs može da registruje samo neko ko je već registrovao cevapcic.rs i niko drugi. To takođe znači da čvarak.rs može da registruje neko ko je već registrovao cvarak.rs, ali ne i neko ko je registrovao chvarak.rs, jer su „ch“ dva slova, a pravilo glasi „1 na 1“. Registrant naziva chvarak.rs može da registruje čhvarak.rs ili ćhvarak.rs, ali ne i čvarak.rs.

IDN naziv Može na osnovu ASCII naziva Ne može na osnovu ASCII naziva
ćevapčić.rs cevapcic.rs cevapchic.rs
đevrek.rs devrek.rs djevrek.rs
piškota.rs piskota.rs pishkota.rs
domenčić.rs

domenčič.rs

domenćić.rs

domenćič.rs

domencic.rs domencic.in.rs

domencic.co.rs

domencic.org.rs

domencic.edu.rs

Više primera, kao i kako su uparena ASCII i IDN slova možete pogledati na sajtu RNIDS-a


Ostavite odgovor