onemogućite kopiranje teksta sa svog WordPress veb-sajta Idi do glavnog sadržaja

Kako da onemogućite selektovanje i kopiranje teksta sa svog WordPress veb-sajta

Ako na svom veb-sajtu imate autorske tekstove ili jednostavno samo tekstove / sadržaj za koji ne želite da ih neko neovlašćeno kopira, onda je dobra ideja da onemogućite jednostavno kopiranje teksta sa sajta.

Činjenica je da ovo neće sprečiti tehnički potkovanije korisnike da i pored toga preuzmu tekst, ali ćete bar sprečiti da on bude lako dostupan svakome ko poželi da ga preuzme. Zato ćemo u ovom tekstu objasniti Mi ćemo u ovom tekstu objasniti kako da onemogućite selektovanje i kopiranje teksta sa svog WordPress veb-sajta

Prvi način je ručno, bez korišćenja plugin-a, dok je drugi način uz pomoć plugina pod nazivom WP Content Copy Protection & No Right Click.

S obzirom da mi uvek rado preporučujemo da sve što je moguće odradite bez plugin-a, prvo ćemo objasniti kako da ovo uradite ručno.

Ulogujte sa na Dashboard svog WordPress veb-sajta i idite na Appearance → Customze.

Appearance - Customize

Kliknite na Customize i pronađite opciju pod nazivom Additional CSS.

Customize-Additional CSS

Kada vam se otvori Additional CSS u prazno polje zalepite sledeći CSS kod:

* {
-webkit-touch-callout: none; /* iOS Safari / -webkit-user-select: none; / Safari / -khtml-user-select: none; / Konqueror HTML / -moz-user-select: none; / Old versions of Firefox / -ms-user-select: none; / Internet Explorer/Edge / user-select: none; / Non-prefixed version, currently supported by Chrome, Opera and Firefox */
}

Additional CSS

Ukoliko ste u ovom polju već imali neki CSS kod, onda jednostavno novi kod zalepite ispod tog koda, pazeći da slučajno ne izbrišete neki deo postojećeg koda.

Kliknite na Publish da bi novi kod bio sačuvan i primenjen na vašem sajtu.

Sada se ulogujte na sajt i proverite da li kod radi. Pokušajte da kopirate tekst tako što ćete označiti deo teksta i pokušati da ga kopirate. Ukoliko kod radi, nećete moći da selektujete ni da kopirate bilo koji deo teksta na sajtu. Što je najvažnije, ovo je automatski primenjeno na svim stranama vašeg sajta, tako da se odnosi zapravo na sav tekst na vašem sajtu.

Time ste sve podesili ručno i ujedno omogućili da tekst sa vašeg sajta bude selektovan i kopiran.

Drugi način je da to uradite uz pomoć plugin-a. Mi smo za potrebe ovog teksta odabrali plugin pod nazivom WP Content Copy Protection & No Right Click. Osim selekcije teksta ovaj plugin će vam omogućiti da zaštitite i slike jer zapravo onemogućava desni klik mišem na bilo koji element vašeg sajta.

U WordPress plugin repozitorijumu pronađite WP Content Copy Protection & No Right Click i instalirajte ga i aktivirajte na vašem sajtu.

Plugin Wp Content Copy

Idite na Plugins → Installed Plugins i odaberite opciju Settings.

Settings

U osnovnoj, besplatnoj varijanti plugin nudi sasvim dovoljno da biste obezbedili osnovnu zaštitu teksta i drugog sadržaja na vašem sajtu. Ukoliko želite napredniji nivo zaštite koji obuhvata i različite nivoe zaštite, moraćete da kupite Pro verziju.

Odaberite Free verziju i kliknite na dugme Dashboard.

Free verzija

Otvoriće vam se prozor sa podešavanjima.

Podešavanja plugin-a

Sve je podrazumevano već podešeno tako da nudi osnovni nivo zaštite. Ukoliko želite možete promeniti poruku koja će se korisniku pojaviti prilikom pokušaja selektovanja ili štampanja sadržaja.

Poruka

Ako ste bilo šta promenili, ne zaboravite da sačuvate izmene klikom na dugme Save settings.

Ovim ste ujedno i onemogućili selekciju teksta i funkciju desnog klika mišem na svom sajtu.

Ne zaboravite na kraju da proverite da li sve izmene rade na vašem sajtu.

Nenad Mihajlović


Ostavite odgovor