Najpopularniji FTP/SFTP klijenti Idi do glavnog sadržaja

Najpopularniji FTP/SFTP klijenti

Ukoliko se bavite izradom ili održavanjem web sajtova, sigurni smo da ste već koristili neki FTP/SFTP klijent. Tokom godina FTP (File Transfer Protocol) i SFTP (SSH File Transfer Protocol) klijenti su postali obavezni alati koji korisnicima omogućavaju da bezbedno prenose fajlove između različitih uređaja i servera.

FTP, kao jedan od najstarijih i najčešće korišćenih protokola za transfer datoteka, omogućava korisnicima da razmenjuju podatke putem mreže. Sa druge strane, SFTP, koji koristi SSH (Secure Shell) protokol, pruža dodatni sloj sigurnosti, čineći transfer podataka enkriptovanim i zaštićenim od neovlašćenog pristupa.

U ovom tekstu ćemo predstaviti nekoliko FTP/SFTP klijenata koji su po nama vredni vaše pažnje i ukazati na njihove prednosti i mogućnosti koje nude korisnicima u pogledu brzine, sigurnosti i praktičnosti.

Šta su FTP i SFTP?

FTP (File Transfer Protocol) je standardni protokol koji se koristi za transfer fajlova između računara na mreži, kao i za upravljanje fajlovima na udaljenim računarima. Ovaj protokol omogućava korisnicima da jednostavno prenose datoteke preko TCP/IP mreže, što ga čini veoma korisnim u različitim scenarijima, uključujući web hosting, upravljanje serverima, ažuriranje softvera i slično.

Iako je FTP jednostavan za korišćenje i široko podržan, njegova neenkriptovana priroda može predstavljati rizik u okruženjima gde je sigurnost podataka od ključnog značaja.

SFTP (SSH File Transfer Protocol) je protokol za siguran transfer fajlova koji se koristi za prenos fajlova preko SSH (Secure Shell) protokola. Za razliku od FTP-a, koji nije enkriptovan i predstavlja rizik po sigurnost podataka, SFTP pruža enkripciju tokom celog procesa prenosa, čime osigurava sigurnost podataka koji se prenose između klijenta i servera.
SFTP je bezbedan, pouzdan i efikasan protokol koji se često koristi u okruženjima gde je najvažnija sigurnost podataka.

Gde se sve primenjuju FTP i SFTP?

FTP i SFTP klijenti se najčešće koriste u sledećim situacijama:

  1. Prenos fajlova na web server: Web developeri često koriste FTP i SFTP klijente za prenos web fajlova (HTML, CSS, JavaScript, slike itd.) na web servere kako bi ažurirali podatke na web sajtovima.
  2. Administracija udaljenih servera: Sistem administratori koriste FTP i SFTP klijente za upravljanje udaljenim serverima, pretragu, prenos, brisanje i promenu fajlova na tim serverima.
  3. Backup (sigurnosne kopije podataka): Korisnici često koriste FTP i SFTP klijente za pravljenje sigurnosnih kopija podataka, prenos važnih datoteka sa lokalnog računara na udaljeni server radi čuvanja podataka i zaštite od gubitka podataka.
  4. Deljenje fajlova: FTP i SFTP klijenti se koriste za deljenje fajlova sa drugim korisnicima ili sa drugim računarima. Korisnici mogu postaviti FTP ili SFTP server na svom računaru i omogućiti drugim korisnicima da preuzimaju ili otpremaju fajlove sa tog servera.

Ovi su samo neki od najčešćih načina korišćenja FTP i SFTP klijenata, ali mogućnosti su različite i mogu se prilagoditi specifičnim potrebama korisnika ili organizacije.

Hajde sada da vidimo i koji su to popularni FTP/SFTP klijenti

WinSCP

WinSCP je popularan FTP klijent razvijen je za Windows operativni sistem. Korisnicima nudi intuitivno korisničko iskustvo prilikom upravljanja fajlovima na udaljenim serverima. Ovaj klijent podržava različite protokole za prenos fajlova, uključujući FTP, SFTP, SCP, WebDAV i Amazon S3, pružajući korisnicima fleksibilnost u vezi sa izborom najpogodnijeg protokola za njihove potrebe.

WinSCP je poznat po svojoj pouzdanosti i sigurnosti, što ga čini popularnim izborom među korisnicima koji traže efikasan alat za upravljanje prenosom fajlova.

Glavne karakteristike WinSCP-a uključuju moderni grafički korisnički interfejs, integrisani tekstualni editor koji je jednostavan za korišćenje, kao i sve tipične operacije sa fajlovima kao što su kopiranje, lepljenje, brisanje, itd. Takođe, ovaj klijent mogućnosti za automatizaciju skriptovanja i automatizaciju zadataka. Podržava prevod na različite jezike.

Druge napredne i osnovne karakteristike WinSCP-a su komandno-linijski interfejs i selektivni korisnički interfejs, kao i tuneliranje konekcije. Dodatno, možete ga integrisati u aplikacije bazirane na Windows-u, PuTTY-u, itd.

WinSCP podržava nastavak prenosa, redove ili pozadinske prenose. Pored toga nudi enkripciju datoteka, konverzije vremenskih tagova, maske za selektovane datoteke, proveru ažuriranja aplikacija itd.

Sa WinSCP dobijate prenos tekstualnih i binarnih datoteka, keširanje direktorijuma, prilagođene komande i pojedinačne sesije komandne linije za izvršavanje udaljenih komandi. Takođe, dobijate napredne postavke prenosa fajlova, selektivno skladište konfiguracija, operativne maske fajlova za promenu naziva fajlova, i funkcije za rad sa putanjama i imenima datoteka.

Cerberus

Cerberus FTP Server je vodeći na tržištu FTP servera već više od 20 godina, i ujedno i jedno od najpopularnijih rešenja za SFTP klijente.

Cerberus FTP Server je poznat kao pouzdan i siguran FTP klijent. Naročito je popularan među korisnicima zbog svoje jednostavne upotrebe i bogatih funkcionalnosti koje pružaju mogućnost efikasnog upravljanja fajlovima. Cerberus FTP Server podržava FTP, FTPS, SFTP i SCP protokole, pružajući korisnicima fleksibilnost u izboru protokola u skladu sa njihovim potrebama za sigurnošću i brzinom prenosa fajlova.

Osim toga, Cerberus FTP Server je poznat po svojoj visokoj sigurnosti i širokom spektru sigurnosnih funkcija, uključujući enkripciju podataka, podršku za autentifikaciju putem ključeva i sertifikata, kao i mogućnost implementacije politika zaštite podataka.

Da bi se osigurao siguran prenos podataka preko bilo kog protokola, ovaj klijent koristi SSL specifikaciju za šifrovanje, RSA, DSA, TLS 1.3, javne i privatne ključeve, i Ephemeral Diffie-Hellman razmenu ključeva. Takođe zadovoljava standarde zaštite podataka postavljene od strane federalne vlade SAD-a.

Pored toga sa Cerberus-om dobijate automatsko testiranje mrežne sigurnosti i opterećenja, integracije sa Azure i AWS.

FileZilla

FileZilla je popularan FTP klijent koji se koristi za prenos fajlova između računara i servera putem FTP, FTPS i SFTP protokola. Ovaj klijent je poznat po svojoj jednostavnosti, bogatim funkcionalnostima i otvorenom kodu, što ga čini popularnim izborom među korisnicima širom sveta.

FileZilla pruža intuitivno korisničko iskustvo, podršku za IPv6, sposobnost za prenos fajlova većih od 4 GB i brzo pokretanje prenosa fajlova. Osim toga, FileZilla dolazi sa moćnim menadžerom sajtova koji omogućava korisnicima da lako upravljaju svojim FTP serverima, pristupaju njima i uređuju linkove ka njima.

Takođe, FileZilla pruža funkcionalnosti kao što su upravljanje redosledom prenosa fajlova, bookmarks, drag-and-drop interakcija, kao i podrška za višeplatformsko korišćenje na Windows, macOS, Linux i BSD operativnim sistemima. Sve ove karakteristike čine FileZilla popularnim izborom među korisnicima koji traže pouzdan i jednostavan način za prenos fajlova preko FTP protokola.

Takođe možete konfigurisati ograničenja brzine prenosa datoteka, sinhronizovati pretraživanje foldera i izvršiti pretragu udaljenih fajlova.

FileZilla takođe nudi druge funkcije poput vodiča za konfiguraciju mreže, KeepAlive, beleženja fajlova, i podršku za HTTP/1.1, FTP-proksi, i SOCKS5. Takođe postoji i u verziji FileZilla Pro koji podržava dodatne protokole, kao što su WebDAV, Dropbox, S3, OneDrive, Azure, Google Drive, Google Cloud Storage, i Backblaze B2.

Transmit 5

Transmit5 je FTP klijent dizajniran posebno za korisnike macOS operativnog sistema. Ovaj klijent se ističe svojim intuitivnim i elegantnim korisničkom interfejsom. Transmit5 podržava širok spektar protokola za prenos fajlova, uključujući FTP, SFTP, WebDAV, Amazon S3 i druge.

Jedna od glavnih karakteristika Transmit-a je njegova sposobnost da se integriše sa različitim cloud servisima, što korisnicima omogućava da pristupaju i upravljaju svojim fajlovima na različitim platformama direktno iz Transmit5 interfejsa.

Osim toga, Transmit5 dolazi sa naprednim funkcijama kao što su sinhronizacija fajlova, mogućnost rezervisanja prenosa fajlova, kao i mogućnost da korisnici prate aktivnost prenosa fajlova putem Activity View prozora.

Transmit5 takođe nudi mogućnost upravljanja radnim prostorima, što omogućava korisnicima da organizuju svoje projekte i pristupe njima sa lakoćom. Ovaj FTP klijent je takođe poznat po svojoj brzini i performansama, što ga čini popularnim izborom među profesionalcima koji zahtevaju pouzdan i efikasan alat za prenos fajlova na macOS platformi.

Transmit 5 se povezuje sa 15 cloud servisa, uključujući klasične kao što su FTP, SFTP, WebDAV, i Amazon S3, kao i nove kao što su Box, Backblaze B2, DreamObjects, Google Drive, Dropbox, Rackspace Cloud Files, Microsoft Azure & OneDrive, i OpenStack Swift.

Osim toga, Transmit5 dolazi sa Panic Sync-om, brzim i sigurnim načinom sinhronizacije vaših sajtova. Takođe, njihove mogućnosti sinhronizacije datoteka podržavaju sinhronizaciju sa udaljenog na udaljeni i lokalnog na lokalni uređaj, pružajući na taj način veću kontrolu nad prenesom fajlova.

WS_FTP Professional

Korišćen od strane više od 40 miliona korisnika, WS_FTP Professional nudi najlakši i najbrži način za preuzimanje i otpremanje fajlova na server. Pruža vam SFTP transfere uz visoke nivoe enkripcije fajlova.

Jedna od ključnih karakteristika WS_FTP Professional je mogućnost prilagođavanja korisničkog interfejsa i postavki prema specifičnim potrebama korisnika. Osim toga, klijent nudi napredne funkcije kao što su zakazivanje određenih akcija, sinhronizacija fajlova, podrška za proxy servere, kao i mogućnost kreiranja sigurnosnih kopija podataka (backup).

WS_FTP Professional je popularan izbor među korporativnim korisnicima zbog svojih naprednih sigurnosnih funkcija, koje uključuju podršku za FIPS 140-2 validaciju kriptografije i mogućnost nadogradnje na HIPAA i PCI compliant transfer servise. Takođe nudi fleksibilne opcije licenciranja, što ga čini pogodnim za organizacije svih veličina.

WS_FTP Professional podržava SSL, SSH, i HTTP/S. Takođe možete zaštiti svoje datoteke tokom, nakon, i pre transfera fajlova koristeći 256-bitnu AES, FIPS 140-2 kriptografsku validaciju, i OpenPGP Enkripciju.

Ovaj klijent nudi jednostavno administriranje za zakazivanje akcija kao što su pomeranje, preimenovanje, ili brisanje fajlova nakon transfera. Pored toga vam omogućava i da nadogradite na HIPAA i PCI kompatibilne usluge prenosa – MOVEit Cloud ili MOVEit Transfer Server.

WS_FTP Professional nudi i druge funkcionalnosti kao što su podrška za Apache Web Services i IIS. Osim toga, nude i fleksibilne opcije licenciranja bez obzira na to koliko licenci vam je potrebno.

Commander One

Commander One je FTP klijent dizajniran posebno za korisnike operativnog sistema macOS. Jedna od glavnih prednosti Commander One FTP klijenta je mogućnost mapiranja udaljenog FTP servera kao lokalnog diska. Ovo omogućava korisnicima da upravljaju fajlovima na udaljenom serveru kao da se nalaze na njihovom lokalnom računaru.

Klijent takođe dolazi sa brojnim naprednim funkcijama kao što su automatsko osvežavanje direktorijuma, podrška za više konekcija istovremeno i podrška za različite sigurnosne protokole.

Commander One takođe nudi korisnicima mogućnost da prilagode svoje iskustvo korišćenja kroz različite dodatne funkcionalnosti. To uključuje mogućnost podešavanja prečica na tastaturi za različite akcije, podršku za teme i fontove, kao i mogućnost organizovanja omiljenih foldera i istorije pretrage.

Commander One nudi punu podršku za različite protokole kao što su FTP i višestruke istovremene veze.

Pored toga Commander One omogućava enkriptovan prenos između skladišta u cloud-u ili udaljenih servera i vašeg Mac računara kako bi se obezbedila bolja sigurnost.

Pored svega ovoga, dobijate i druge funkcionalnosti kao što su toolbar za prikaz skrivenih fajlova, režim sažetog prikaza za pristup i upravljanje folderima i fajlovima istovremeno, prikaz omiljenih foldera i istorije, i postavljanje boja i fontova, ukoliko vam je važno da svom klijentu date personalizovan izgled.

Takođe dobijate podršku za ZIP arhiviranje kako biste raspakivali ili kompresovali fajlove, kao i ugrađeni browser fajlova koji podržava Hex, binarne, tekstualne, slikovne, HTML, i medijske datoteke.

Možete pristupiti deljenim računarima u lokalnoj mreži i koristiti korisničke administratorske privilegije za vaše fajlove. Štaviše, u premijum paketu dobijate funkcionalnosti kao što su upravljanje vezama, montiranje iOS uređaja kao diskova, montiranje Androida i MTP-a, emulator terminala, pregled procesa, i nekoliko tema u boji za personalizaciju prikaza.

Commander One je dostupan na 13 jezika, uključujući engleski, francuski, holandski, španski, poljski, i mnoge druge.

Free FTP

Free FTP je efikasan i brz FTP klijent namenjen prenosu podataka na cloud servere.

Glavna karakteristika Free FTP klijenta je mogućnost jednostavnog povezivanja sa cloud serverima samo jednim klikom, što olakšava proces prenosa fajlova. Klijent takođe dolazi sa intuitivnim grafičkim interfejsom koji omogućava korisnicima da brzo i lako upravljaju svojim fajlovima.

Osim toga, Free FTP nudi korisnicima mogućnost da brzo pretražuju svoje fajlove pomoću panela za aktivnosti FTP, koji prikazuje sve aktivnosti prenosa fajlova na jasan i pregledan način. Takođe, klijent nudi mogućnost pregleda grešaka koje se mogu pojaviti tokom prenosa fajlova, što olakšava proces otklanjanja problema.

Jedna od posebnih funkcionalnosti Free FTP klijenta je mogućnost automatskog kreiranja ZIP arhiva. Ova funkcionalnost omogućava korisnicima da lako naprave rezervne kopije svojih fajlova ili web sajtova samo jednim klikom.

Free FTP vam takođe omogućava praćenje svega pomoću FTP aktivnost panela. Ovaj panel jasno prikazuje sve podatke kako bi pružio brz pregled preuzimanja, otpremanja, i drugih aktivnosti, pojednostavljujući kompleksno FTP beleženje.

Free FTP nudi inovativnu i elegantnu mogućnost nazvanu Combo Bookmarks koja radi kao tipični bookmark-ovi, ali vam omogućava da sačuvate udaljene i lokalne foldere i da ih pozovete istovremeno kada god želite.

Na ovaj način možete efikasno upravljati folderima i fajlovima i pristupiti im kada god je to potrebno. Osim FTP-a, Free FTP može takođe upravljati različitim protokolima kao što su FTPS, HTTP i SFTP.

Pored toga, Free FTP pamti lokacije svih foldera čak i ako zaboravite i upravlja svakim aktivnim tragom pod jednim padajućim menijem radi lakog pristupa. Takođe nudi jednostavno upravljanje fajlovima sa drag and drop opcijom kako biste premestili, dodali, ili pokrenuli fajlove iz vašeg lokalnog browsera fajlova.

sFTP Client

sFTP Client je jednostavan, ali moćan FTP klijent koji omogućava pristup udaljenim ili lokalnim FTP serverima, lokalnim serverima, namenskim serverima, deljenom hostingu, cloud serverima ili VPS-ovima. Ovaj klijent je izgrađen na Google Chrome OS interfejsu, što mu omogućava brzinu i odzivnost.

Jedna od glavnih funkcionalnosti sFTP Clienta je menadžer naloga za FTP ili SFTP koji omogućava skladištenje i organizovanje SFTP/FTP veza i pristup njima jednim klikom. Takođe, korisnici mogu kreirati redove za fajlove ili foldere kako bi videli trenutno prenosive ili preuzimane stavke.

sFTP Client dolazi sa moćnim editorom, što znači da korisnicima nije potrebna dodatni softver za izmenu njihovog koda. Osim standardnih FTP veza, ovaj klijent nudi i podršku za SSH veze, fajl ili direktorijumske redove dozvola za SSH veze, kao i pasivni mod FTP-a ili SFTP-a.

sFTP Client vam omogućava da uvozite i izvozite naloge, preimenujete i brišete fajlove, kreirate nove foldere i fajlove, osvežite remote i lokalne liste, promenite veličinu i sortirate kolone, multi-selektujete datoteke, i pretražujete remote i lokalne foldere. Takođe nudi još funkcionalnosti kao što su konzolni log, Google Sockets API, kopiranje URL-a u clipboard, KeepAlive konekciju, sinhronizovano pretraživanje i login preko master lozinke .

Bitvise

Bitvise SSH Client nudi besplatno korišćenje SSH protokola za prenos fajlova svim korisnicima i dolazi sa dodatnim funkcionalnostima za tuneliranje i terminal. Ovaj klijent podržava sve verzije servera i desktop Windows operativnih sistema, uključujući 64 i 32-bitne sisteme.

Bitvise koristi napredni grafički interfejs i emulaciju terminala, podržava protokole poput vt100, bvterm i xterm. Pored toga, podržava jednostrano prijavljivanje sa SSPI Kerberos 5 i NTLM autentifikacijom, kao i autentifikaciju putem javnih ključeva koristeći DSA, RSA i ECDSA.

Ovaj klijent pruža visoku bezbednost i enkripciju kako bi se osigurala usklađenost sa standardima kao što su HIPAA, PCI ili FIPS 140-2. Bitvise takođe nudi moćne funkcionalnosti tuneliranja porta kao što su dinamičko tuneliranje korišćenjem integrisanog HTTP CONNECT-a i SOCKS proxy-ja.

Bitvise SSH Client nudi i FTP-to-SFTP most kako bi se omogućila veza između SFTP servera i zastarelog FTP programa. Ostale funkcionalnosti koje su dostupne putem komandne linije uključene u ovom klijentu su sftpc (scriptable i napredno), sexec (udaljeni klijent i scriptable), stermc (terminal konzolni klijent) i stnlc (scriptable tunneling klijent).

Sa Bitvise SSH client-om dobijate i najnovije bezbednosne funkcionalnosti kako biste ostali usklađeni sa HIPAA, PCI, ili FIPS 140-2 standardima. Ovo uključuje algoritme razmene ključeva kao što su curve25519, algoritme potpisa kao što su Ed25519, i algoritme enkripcije kao što su AES-256, 128-bitni ključevi (GCM mod).

Korišćenje obfuscated SSH-a otežava posmatračima da detektuju da li ste koristili SSH protokol, što osigurava veću sigurnost. Sa Bitviseom, dobijate moćne opcije tuneliranja portova kao što je dinamičko tuneliranje, koristeći integrisani HTTP CONNECT i SOCKS proxy. Takođe dobijate parametre komandne linije za prilagođavanje SSH klijenta i korišćenje njegovih kontrolisanih okruženja.

Tectia

Tectia SSH Client, razvijen od strane SSH.COM, predstavlja siguran i brz alat za prenos fajlova uz udaljeni pristup. Poznat je po visokoj performansi, podršci 24/7 i pouzdanosti. Podržava sve verzije Windows-a, Linux-a, Unix-a i IBM z/OS.

Pomoću Tectia SSH-a, možete brzo enkriptovati fajlove i prenositi velike količine podataka kroz SFTP i SCP alate komandne linije. Takođe nudi mehanizam za ponovno pokretanje ili checkpoint kako bi se preneli veliki fajlovi u slučaju prekida.

Takođe možete dodeliti više korisnika grupama biranjem metoda autentifikacije. Tectia SSH server i klijent su interoperabilni sa standardnim SSHv2-kompatibilnim implementacijama trećih strana i OpenSSH-om.

Tectia koristi FIPS 140-2 sertifikaciju kriptografije, podržava X.509 PKI autentifikaciju i pametne kartice, uključujući CAC i PIV. Tectia je pogodna za organizacije svih veličina koje se bave udaljenim pristupom fajlovima i sigurnim prenosom. Takođe nudi visoku sigurnost za automatizovane prenose fajlova, a smanjuje zadatke sistemskih administratora sa testiranim i kompajliranim paketima za praćenje i dobijanje ažuriranja iz različitih izvora.

Tectia nudi podršku za Secure Shell verzije, bezbednu integraciju sa računovodstvom, autorizacijom i autentifikacijom infrastrukture, uključujući X.509, CAC, SecureID i GSSAPI. Takođe nudi više funkcionalnosti kao što su automatsko tuneliranje aplikacija i podešavanje veze, IP/TCP port forwarding, multiplexing i mnoge druge.

FTPManager

FTPManager je FTP i SFTP klijent namenjen prenosnim Apple uređajima koji omogućava brz pristup fajlovima. Omogućava pregled i upravljanje svim udaljenim fajlovima, uređivanje tekstualnih fajlova, strimovanje muzike i video sadržaja na iPadu/iPhoneu, kao i njihov transfer između FTP servera i uređaja.

Ovaj klijent dolazi sa funkcionalnostima kao što su kopiranje, preimenovanje, brisanje, pomeranje i sortiranje/pretraga fajlova. Pruža i FTP server unutar aplikacije za transfer fajlova između uređaja putem Wi-Fi mreže. Takođe, nudi podršku za dark mode, više prozora na iPadu, kopiranje, sinhronizaciju i bekapovanje fotografija sa galerije na servere.

Drugi korisne funkcionalnosti su transfer fajlova između bliskih iOS uređaja bez LTE ili Wi-Fi konekcije, kao i editor sa drag-and-drop opcijom, naglašavanjem sintakse, pretragom teksta, temama i proširenjem tastature.

Nenad Mihajlović


Ostavite odgovor