Najbolji e-commerce plugini za WordPress sajt - pregled 6 plugin-a Idi do glavnog sadržaja

Najbolji e-commerce plugini za WordPress sajt

Prethodna godina je mnogim vlasnicima biznisa nametnula potrebu pravljenja web shop-ova. Pokazalo se da je smanjena mogućnost kretanja otvorila nove mogućnosti za razvoj online prodavnica. S obzirom da je veliki broj sajtova već napravljen u WordPress-u, logično je da predstavimo koji su to po nama najbolji e-commerce plugini za WordPress sajt.

Ono što odlikuje e-commerce plugin-e za WordPress jeste što imaju iste funkcionalnosti kao i mnogo robusnija SaaS rešenja, a istovremeno su znatno jednostavnija za korišćenje, jer su prilgođeni WordPress eko sistemu. Zahvaljujući tome, za samo nekoliko minuta možete aktivirati plugin i podići svoju prvu online prodavnicu.

E-xommerce plugini koje ćemo danas predstaviti su po nama najbolji od svih sličnih WordPress plugin-a, s tim da neki od njih možda neće biti pogodni za prodaju svake vrste proizvoda. Neki su jednostavno više namenjeni određenom tipu proizvoda (recimo video), pa u tom smislu možda neće svaki od njih biti primenjiv i u vašem slučaju, Svakako predlažemo da pročitate ovaj tekst do kraja i pronađete pravo rešenje za svoje potrebe.

Predstavićemo vam sledeće plugin-e:

1 WooCommerce

2. Easy Digital Downloads (EDD)

3. Cart66 Cloud

4. Ecwid Ecommerce Shopping Cart

5. WP EasyCart Shopping Cart and eCommerce Store

6. BigCommerce WordPress Plugin

WooCommerce

Ako kojim slučajem još niste čuli za WooCommerce, onda vam predstavljamo zvanično najpoznatiji i najzastupljeniji e-commerce plugin za WordPress. Interesantna istorijska činjenica vezano za WooCommerce je to što je on originalno bio kreiran kao fork Jigoshop-a, još davne 2011. godine. Od kada je kompanija WooThemes, koja je originalno kreirala WooCommerce, 2015. godine preuzeta od strane kompanije Automattic (kompanija koja stoji iza WordPress-a), popularnost WooCommerce-a je naglo porasla. Tako on trenutno pokreće oko 8% svih e-commerce sajtova i 21% milion top sajtova.

Oduvek je smatran najlakšim i najboljim rešenjem za brzo pokretanje online prodavnice. Ono što ga čini još popularnijim jeste da je on uvek besplatan. U potpuno besplatnoj verziji imate sve funkcionalnosti i mogućnosti za rad vašeg web shop-a.

Ukoliko želite neke posebne elemente koji se dodatno integrišu, onda ćete svakako morati da platite za njih. WooCommerce čak i sam ima prodavnicu ekstenzija, ali su one takođe dostupne i od strane third-party developera.

Sve zavisi od toga šta vam je konkretno potrebno. Razlike u ceni postoji i među ekstenzijama sa istim funkcionalnostima. Tako na primer, Booking ekstenzija za WooCommerce košta 249 USD, dok Autorize.net. ekstenzija košta samo 79 USD.

Najvažnije prednosti

  • Vlasnik prosečne online prodavnice ne mora da plati da bi došao do ovog plugin-a. Imajući u vidu da inače ni teme ni plugin-i nisu tako skupi, WooCommerce je ekonomski dobra odluka da pokrenete svoj web shop.
  • Zahvaljujući tome što je u vlasništvu iste kompanije koja je vlasnik WordPress-a, nema sumnje da je u pitanju plugin koji će sigurno tu biti još dugo vremena. Ono što je najbitnije jeste da se zahvaljujući vezi sa WordPress-om i WooCommerce stalno usavršava i postaje još bolji.
  • Imajući u vidu veliku popularnost, mnogo developer-i su se odlučili da prave ekstenzije upravo za WooCommerce. Zbog toga na raspolaganju imate mnoštvo dodataka za svaku moguću potrebu i tip biznisa.
  • Pomoću WooCommerce-a možete prodavati različite vrste proizvod: preko digitalnih dobara, pretplata i zakazivanja.
  • Dobijate integrisane opcije plaćanja za neke od napoznatijih payment gateway-a, a po potrebi tu su i ekstenzije za drudge velike gateway-e.
  • Najveći broj tema za WordPress-a ima razvijene web shop funkcionalnosti upravo za WooCommerce. To znači da intergracija u WordPress temu ide više nego lako.
  • Veoma je jednostavan za učenje, čak i za potpune početnike. 

Easy Digital Downloads (EDD)

Easy Digital Downloads, poznatiji kao EDD je jednostavan, intuitivan plugin za upravljanje i prodaju digitalnih proizvoda na WordPress sajtu. Da, WooCoomerce takođe ima mogućnost prodaje digitalnih proizvoda, ali EDD ima više funkcionalnosti razvijenih namenski za ovu vrstu proizvoda. Ukoliko prodajete samo eBooks, PDF fajlove ili audio klipove, onda ozbiljno treba da razmotrite EDD kao pravo rešenje za vas. 

Jedan od razloga uspeha EDD-a je u tome što je njegov core plugin besplatan. Možete da ga instalirate na vaš WordPress web sajt i odmah imate platformu za prodaju digitalnih proizvoda, zajedno sa kodovima za popuste, kontrolom pristupa fajlovima i praćenjem aktivnosti.

Kada neko kupi proizvod od vas, sistem šalje email sa linkom za preuzimanje proizvoda. 

Iako ima besplatan core, potrebno je platiti za godišnju pretplatu koja kreće od 199 USD pa ide sve do 899 USD za full-funkcionalnosti i tehničku podršku. Svi planovi uključuju punu podršku korisnicima, licence za sajtove i ažuriranja. Takođe dobijate i neke ekstenzije i integraciju za email marketing i payment gateway-e.

Ukoliko vam nije potrebna tehnička podrška, već samo ekstenzije, u tom slučaju imate na raspolaganju Extensions Library koja sadrži veliki broj ekstenzija za različite potrebe i namene. Kao i kod WooCommerce-a cene variraju, pa tako ukoliko vam je potrebna opcija za recurring payment (recimo za plaćanje mesečne pretplate) ekstenziju za to ćete platiti 199 USD za jedan sajt, dok je MailChip ekstenzija 49 USD. Takođe, postoji i nekoliko besplatnih ekstenzija / dodataka u Extensions Library.

Najvažnije prednosti

  • Nudi kompletno i napredno e-commerce rešenje za prodaju digitalnih proizvoda. 
  • Extensions Library nudi mnogo dodataka za proširenje funkcionalnosti. 
  • Postoji dosta opcija za odabir željenog payment gateway-a.
  • Osnovni plugin je besplatan. Prosečna mala prodavnica će funkcionalnosti besplatnog plugin-a smatrati dovoljnim i neće biti potrebe za kupovinom ekstenzija.
  • EDD ima veliku zajednicu developera, blogera i entuzijasta koji će vam rado pomoći kada god se susretnete sa nekim problemom vezanim za EDD.
  • Glavne funkcionalnosti uključuju full shopping cart, upravljanje kupcima, kodove za popust i izveštavanje. Takođe dobijate i alate za povraćaj (refund), praćenje, affiliate sisteme, mailing liste i ostalo.

Cart66 Cloud

Cart66 Cloud je razvio svoj plugin da bude smart platforma za različite korisnike. Ceo razvoj je baziran na želji da se dobije proizvod koji će raditi glatko bez mnogo dodataka. Ovo je prosto zbog toga što nekada nikžje jednostavno podesiti sajt da besprekorno radi sa velikim brojem ekstenzija. Zato Cart66 Cloud nudi e-commerce platformu sa velikim brojem već ugrađenih funkcionalnosti. Jednostavan je za konfiguraciju, što potvrđuje i veliki broj pozitivnih komentara korisnika.

Jasno je da nije lako takmičiti se sa rešenjima kao što je WooCommerce, ali i cart66 Cloud ima svoju nišu. Pogotovo je cenjen od strane onih koji ne žele da na svom sajtu imaju instalirano po nekoliko različitih ekstenzija. U stvari, Cart66 Cloud je možda bolje rešenje za one koji nemaju puno tehničkog znanja vezano za WordPress ili generalno za sajtove.

Još jedna interesantna činjenica vezano za Cart66 Cloud je da ova kompanija nudi svoju online platformu na kojoj se nalaze trgovci koji koriste Cart66 Cloud. 

Što se tiče cene, kao što smo rekli Cart66 Cloud ima besplatan core plugin, ali najbolje funkcionalnosti dolaze ipak sa nekom cenom. Tako je premium verzija 49 USD mesečno (uz probni period od 14 dana). Važno je napomenuti da Cart66 Cloud ima odličnu tehničku podršku, pa ukoliko želite da uvek imate nekoga ko može da priskoči i pomogne, onda je Cart66 Cloud definitivno pravi izbor za vas.

Najvažnije prednosti

  • Tehnička podrška je jedna od najboljih u industriji
  • Možete da birate između besplatne i premijum verzije
  • Sve funkcionalnosti su već ugrađene u plugin, pa nema potrebe da tražite dodatne funkcionalnosti i konfigurišete plugin. Iz tog razloga ne morate ni dodatno da angažujete developera.
  • Opcija za email marketing koju obezbeđuje Cart66 Cloud je bolja nego kod konkurencije. 
  • Cart66 Cloud nudi opciju za prodaju kako fiizičkih tako i digitalnih proizvoda. Tako, ako želite da prodajete i jedno i drugo, to je moguće.
  • Plugin za razliku od većine drugih sličnih plugin-a nudi preko 100 ugrađenih payment gateway-a.
  • Kontrola pristupa, recurring payments i pretplate su uključene u Cart66 Cloud plugin. Ove opcije su, kako smo već ranije pomenuli, kod drugih plugin-a uglavnom dostupne u vidu dodataka / ekstenzija.

Ecwid Eccommerce Shopping Cart

Ecwid Ecommerce Shopping Cart ima sličnosti u podešavanju sa WooCommerce-om, ali je suštinski u pitanju drugačiji plugin. Razlika je pre svega u tome što Ecwid može biti korišćen na bilo kom sajtu na kojem želite. Ako imate Drupal sajt, možete koristiti Ecwid da pokrenete online prodavnicu na njemu. Isto važi i za Tumbir, Facebook, WordPress i za mnoge druge. Da podsetimo, za razliku od Ecwid-a, WooCommerce je isključivo WordPress plugin.

Za razliku od WooCommerce-a i drugih WordPress plugin-a, Ecwin je u krajnjoj instanci čak i jeftiniji jer je dostupan uz razumnu mesečnu pretplatu. I to nije sve, jer je core plugin potpuno besplatan, a ujedno dobijate više ugrađenih funkcionalnosti za razliku od većine drugih plugin-ova tog tipa.

Iz tog razloga smatramo da će Ecwid biti zanimljiviji onima koji traže više alata u osnovnoj verziji, sa što manje dodataka / ekstenzija. Pritom besplatan plan sadrži dosta podržanih funkcionalnosti za osnovnu online prodavnicu. Dobijate shopping cart prilagođen mobilnim uređajima, podršku za do 10 proizvoda, kao i opciju da prodajte na više sajtova.

Očigledno da će ovo ograničenje sa 10 proizvoda mnoge vlasnike sajtova odvratiti od opcije da se opredele za Ecwid, ali zapamtite da se ovde radi isključivo o besplatnoj verziji. Sledeći plan dozvoljava 100 proizvoda i on je 15 USD mesečno, zatim sledi 2.500 proizvoda za mesečnu pretplatu od 35 USD i konačno neograničeni broj proizvoda za 99 USD mesečno.

Na prvi pogled može se učiniti da je Ecwid skuplji u odnosu na sličan plan kod WooCommerce-a. Ipak, imajte u vidu da kod WooCommerce-a većina korisnika mora da koristi ekstenzije koje nekada nisu nimalo jeftine. Čak i u najskupljem planu od 99 USD mesečno, Ecwid može ispasti jeftiniji u odnosu na neki drugi e-commerce plugin. Sve zavisi koliko ekstenzija vam je potrebno, jer to zna da bude presudno za cenu.

Najvažnije prednosti

  • Ecwid donosi besplatan plan sa podrškom do 10 proizvoda. Nakon toga nudi mnogo više za razumne mesečne cene planova.
  • Ecwid je poznat po tome što se može integrisati sa večinom builder-a sajtova i CMS-ova. Ovo podrazumeva sve od WordPress-a do Squarespace-a, preko Adobe Muse-a do Wix-a.
  • Sva ažuriranja se kod Ecwid-a obavljaju automatski, što nije uvek slučaj sa drugim plugin-ovima
  • Ecwid je PCI-DSS sertifikovan (standard za obavljanje kartičarskih transakcija), Većina drugih plugin-a nema odmah uključen ovaj sertifikat, nego morate da ga pribavite od hosting kompanije.
  • Ecwid je posvećen razvoju vaših prodajnih kanala. Na primer u jednom od planova možete kreirati Facebook Shop. Takođe postoji opcija za eBay prodavnicu i Google Shopping.
  • Kada instalirate Ecwid na jednom sajtu, svi podaci iz tog shop-a mogu biti prebačeni na drugi sajt i sinhronizovani tako da se prodaja vrši na više sajtova istovremeno.

WP EasyCart Shopping Cart i eCommerce Store

The WP EasyCart je jedan od onih WordPress e-commerce plugin-a o kojima verovatno niste imali puno prilike da čitate. Od nedavno je počeo da skreće pažnju i to sa razlogom.

Ponekada se čini da plugin-i kao što su WooCommerce, Cart66 ili EDD nisu dovoljno prilagođeni realnim potrebama malog biznisa. Tu pre svega mislimo na manjak vremena koji vlasnici takvih sajtova imaju na raspolaganju za učenje ili podešavanje ovih alata. Negde tu na scenu stupa WP EasyCart. 

Njegova online prodavnica je veoma laka za instalaciju i konfiguraciju, što je u svakom slučaju prednost u odnosu na neke konkurente.

Takođe ima odičnu integraciju i sinhronizaciju sa drugim softverima koje prosečni vlasnici malog online biznisa mogu imati već instalirane, ili za kojima mogu imati potrebu u poslovanju. To podrazumeva naravno i raznu vrstu proizvoda, od digitalnih do klasičnih fizičkih proizvoda.

U poređenju sa nekim sličnim softverima, WP EasyCart radi više kao SaaS e-commerce platforma (Squarespace ili Wix). Jedina razlika je što vi zadržavate punu kontrolu nas svojim WordPress sajtom i hostingom.

Već u besplatnoj verziji postoji iznenađujuće veliki broj funkcionalnosti: neograničeni broj proizvoda, live shipping kalkulator i sl. Nakon toga možete odabrati opciju plaćenog plana od 69 USD godišnje, da biste izbegli provizije za transakcije koje dolaze uz besplatnu verziju. Najskuplji plan košta 99 USD godišnje i uključuje odlične funkcionalnosti za prodaju pretplate, integraciju sa Quickbooks-om, Stamps.com, AffiliateWP i slično.

Osnovne funkcionalnosti uključuju kupone, promocije, B2B, pretplate i slično predstavljaju dobru konkurenciju WooCommerce platformi. Svi planovi počinju sa 14-dnevnim probnim periodom, pa imate mogućnost testiranja pre nego odaberete neki od plaćenih planova.

Najvažnije prednosti

  • Besplatni plan obuhvata neograničeni broj proizvoda i nekoliko alata kao što je kalkulator poreza
  • Premijum plan nudi zaista dosta funkcionalnosti za mali biznis i kreće se u okviru korekte cene. Plan od 99 USD je takođe sasvim korrektne cene jer obuhvata zaista veliki broj funkcionalnosti i ekstenzija kreiranih samo za potrebe malog biznisa.
  • WP EasyCart ima odličnu tehničku podršku, pa možete očekivati da za bilo koji problem dobijete telefonsku ili email podršku, a tu su i aktivni forumi kao i video uputstva.
  • WP EasyCart podžava prodaju različitih tipova / kategorija  proizvoda kao što su donacije, fakture, eBooks i video sadržaji.
  • Mnogi dodaci / ekstenzije za WooCommerce su izuzetno slupi u poređenju sa planom od 69 USD ili 99 USD za WP EasyCart.
  • WP EasyCart ima jedan od najjednostavnijih interfejsa za vlasnike malih biznisa koji žele da brzo i jednostavno pokrenu svoj web shop.

BigCommerce WordPress Plugin

BigCommerce postoji već duže vreme, pa sada uz plugin dolazi i njihov CMS i hosting paket. Čini se da u neku ruku BigCommerce želi da uđe na teren na kojem je WordPress već neprikosnoveni igrač. Trenutno je u ranoj beta verziji razvoja i trenutno je potrebno da vam se odobri pristup, ali je vrlo moguće da u budućnosti to neće biti slučaj. Cilj BigCommerce-aa je da privuče vlasnike biznisa koji su svoje sajtove već napravili na WordPress-u. Pre ovoga kombinovanje BigCommerce-a sa WordPress-om nije bilo moguće. Mogli ste da birate jedno ili drugo rešenje.

Sada BigCommerce radi na udruživanju snage WordPress sadržaja i BigCommerce prodajnog elementa. Nešto slično Ecwid-u gde lako možete upotrebiti jedan modul koji će raditi na više sajtova i bez problema sinhronizovati sadržaj.

Svim vašim inventarom i prodajom upravljate iz jednog dashboard-a. BigCommerce takođe ima nešto pod nazivom headless commerce, gde se WordPress resursi koriste na frontend-u da oslobode prostor i ubrzaju procesiranje plaćanja i upravljanje katalogom na backend-u.

Najvažnije prednosti

  • Možete kombinovati najbolji CMS sa najboljim e-commerce platformama
  • E-commerce deo vašeg sajta radi na backend-u, dok je upravljanje sadržajem na frontend-u, što pozitivno utiče na performanse sajta
  • Usklađenost sa PCI standardom je na strani BigCommerce-a (i njihova odgovornost)
  • Možete ga pokrenuti na više sajtova

Zaključak

Iako su WooCommerce i EasyDigital Downloads možda najčešći izbor vlasnika malih biznisa, to ne znači da su ova dva plugin-a najbolje e-commerce rešenje u svakoj prilici.

U ovom testu smo vam predstavili 6 plugin-a koji su po nama najbolji e-commerce plugini za WordPress. Objasnili smo takođe koji od njih je najbolji za određene tipove proizvoda i za koju namenu. Na vama je da iz toga sami procenite koji bi najviše odgovarao vašim potrebama.

Da li već koristte neki e-commerce WordPress plugin? Kakva su vaša iskustva sa njim?

Nenad Mihajlović


Ostavite odgovor