kontakt forme za wordpress. pronađite najbolju kontakt formu Idi do glavnog sadržaja

5 najboljih kontakt formi za WordPress

Kao vlasnik veb-sajta sigurno već znate da je u današnje vreme kontakt forma obavezan element i vašeg sajta. Korisnicima je lakše da vam napišu poruku direktno na sajtu, nego iz mail klijenta, i zbog toga je neophodno da se i na vašem sajtu nađe bar jedna kontakt forma.

Možda do sada niste razmišljali na ovu temu, ili ste već odabrali kontakt formu sa kojom i niste baš zadovoljni. Kako god izbor je veliki, pa ćemo vam zato u ovom tekstu predstaviti 5 (po nama) najboljih kontakt formi za WordPress.

Neke kontakt forme dolaze uz temu koju koristite, ali one obično ne nude veliku fleksibilnost i prilično su ograničenih mogućnosti. Ovo pre svega što uz teme obično stižu besplatne verzije koje po definiciji nude samo osnovnu funkcionalnost, ili su već u premijum verziji ali ste ograničeni samo na tu verziju plugin-a i bez podrške nakon isteka definisanog roka.

Ukoliko ipak želite punu funkcionalnost i mnogo više opcija, uključujući i predefinisane template-e, nema sumnje da ćete morati da se opredelite za neku premijum verziju kontakt forme.

Pre nego se odlučite za neku od kontakt formi, potrebno je da znate za koju konkretno namenu ćete je koristiti. Da li će to biti samo obična kontakt forma sa poljima za upisivanje i slanje teksta, ili vam je potrebna kontakt forma koja ima mogućnost definisanja radio button-a, check box-ova, uslova, upload-a fajla, newsletter-a …itd.

Srećom, šta god zamislite i kakve god da su vaše potrebe, moćićete da pronađete formu za sebe.

Sve forme koje ćemo u ovom tekstu predstaviti su u formi plugin-a i dostupne su u WordPress repozitorijumu plugin-a iz samog Dashboard-a, ili na sajtu njihovog proizvođača.

WPForms

Jedan od napopularnijih plugin-ova koji nudi veliki broj opcija za različite potrebe. Možete praviti razne kombinacija i različite tipove formi. Od jednostavnih do onih komplikovanih koje nude opcije registracije, formi koje se rade sa procesorom za plaćanje platnim karticama, anketa i slično.

WPForms

Kao i većina formi dolazi u besplatnoj i plaćenoj verziji. Kao što smo već pomenuli, besplatna verzija je prilično ograničena, pa sa njom možete praviti samo najjednostavnije forme. Ukoliko želite ozbiljnije forme za to ćete morati da kupite premijum verziju plugin-a.

Ono što je, osim mnoštva opcija, dobro kod ovog plugin-a je to što ima drag-and-drop builder pomoću kojeg lako kreirate forme. Takođe, ima veliki broj template-a koje možete koristiti (u premijum verziji) za kreiranje formi različitih namena i dizajna, a lako se integriše sa MailChimp-om, AWeber-om i drugim servisima za email marketing.

WPForms podešavanja

Od intergracije sa payment gateway-ima nudi opciju povezivanja sa Stripe-om i PayPal-om. Što se tiče zaštite od spam-a koristi i reCaptcha i honeypot tehnologiju, pa pored velike fleksibilnosti nudi i dobru zaštitu od spam-a i bot-ova.

U trenutku pisanja ovog teksta WPForms nije bio testiran na WordPress-u 5.6, ali verujemo da je to samo pitanje dana i da ćemo uskoro imati i verziju koja je kompatibilna sa 5.6.

Naravno, ovo ne znači da WPForms nije mouće koristiti na WordPress-u 5.6, već da samo proizvođač još nije zvanično testirao i to objavio.

Contact Form 7

Prava legenda među kontakt formama. Jednostavan, a opet veoma popularan plugin pomoću kojeg možete brzo i jednostavno kreirati osnovnu verziju kontakt forme. Za razliku od većine drugih plugin-ova za kreiranje kontakt formi, Contact Form 7 je potpuno besplatan.

Contact Form

Nema nikakvih posebnih funkcionalnosti i namenjen je upravo kreiranju onih najjednostavnijih tipova formi. Iz toga razloga, ali i zbog toga što je u pitanju veoma lagan plugin, veoma je popularan kod početnika kojima nisu potrebne složene forme.

Contact Form 7 podešavanja

Instalacija i aktvacija su veoma brze, pa čak i ako ne sadrži drag-and-drop builder, sam interfejs je prilično intuitivan čak i za početnika. Kada je u pitanju anti-spam zaštita, koristi reCaptcha servis.

Što se tiče kastomizacje, nažalost Contact Form 7 se ne može puno prilagođavati korisniku, pa tako nije moguće ni dodavanje custom fields-a, niti menjanje dizajna forme.

Contact Form 7 je kompatibilan sa WordPress 5.6.

Ninja Forms

Plugin koji je po funkcionalnosti i opcijama veoma sličan WPForms-u. Čak je i interfejs veoma sličan onom u WPForms-u. Veoma bogat opcijama za kreiranje formi za različite namene i potrebe. Možemo slobodno reći da se u mnogim opcijama veoma prepliće sa WPForms-om, ali isto tako postoje neke opcije koje ćete naći samo u WPForms-u.

Ninja Forms

Besplatna verzija nudi osnovne opcije koje će vam realno biti sasvim dovoljne za kreiranje obične kontakt forme. Za naprednije opcije i veću fleksibilnost biće neophodno da kupite premijum verziju.

Kao i WPForms poseduje drag-and-drop builder za lakše kreiranje formi, reCaptcha i honeypot tehnologiju i mogućnost intergracije sa popularnim email marketing servisima poput Mailhimp-a ili AWeber-a (za integraciju sa MailChimp-om i PayPal-om je potrebna doplata odvojeno).

Ninja Forms podešavanja

Takođe, tu je mogućnost integracije sa PayPal-om i Stripe-om za potrebe on-line procesiranja transakcija platnim karticama.

Zanimljiva je mogućnost povezivanja sa Slack-om ili SalesForce-om za potrebe slanja i razmene popunjenih kontakt formi radi bržeg i efikasnijeg rada korisničke podrške.

Nije tako jednostavan za korišćenje kao Contact Form 7, ali zato nudi neuporedivo više mogućnosti za kreiranje različitih i naprednih formi.

U trenutku pisanja ovog teksta Ninja Forms nije testiran na WordPress-u 5.6.

Gravity Forms

U pitanju je plugin namenjen pre svega onima kojima je potreban alat za pravljenje najnaprednijih kontakt formi. Dolazi sa naprednim alatima i opcijama, uključujući kontakt forme sa više strana, custom fields itd. Zbog svoje kompleksnosti i velikog broja opcija i funkcionalnosti ima i dosta visoku cenu u poređenju sa ostalim plugin-ovima ovog tipa.

kontakt forme

Nije namenjen početnicima, već pre svega onima koji imaju potrebe za kreiranjem složenih formi. Uglavnom ga više koriste napredni WordPress korisnici i profesionalci koji izrađuju WordPress sajtove za klijente. Ipak, zbog ugrađenog visual builder-a, veoma je intuitivan i za korišćenje od strane početnika.

Kada je u pitanju anti-spam zaštita, na raspolaganju su vam reCaptcha i Really Simple Captcha.

Što se tiče integracije sa popularnim email marketing servisima i payment gateway-ima, ona je moguća ali putem dodataka (add-ons)

Simple Basic Contact Form

Kao što mi i samo ime kaže, u pitanju je veoma jednostavan plugin za kreiranje isto tako jednostavnih kontakt formi. Slično kao i Contact Form 7 namenjen je onima koji od svoje forme žele samo jednostavan dizajn i formu koja pritom dobro radi svoj osnovni zadatak, a to je kreiranje funkcionalne kontakt forme.

kontakt forme

Kreiranje forme je krajnje intuitivno i jednostavno, pa će i potpuni početnik moći jednostavno da se snađe. Kao i kod većine drugih plugin-ova ovog tipa moguće je korisiti shortcode-ove za embedovanje forme u bilo koji deo sajta.

kontakt forme

Što se tiče anti-spam zaštite dolazi sa ugrađenim captcha challenge pitanjima. Korišćenje WP API-a prilikom razvoja ovog plugin-a nudi dodatnu sigurnost.

Isto kao i Contact Form 7 i ovaj plugin dolazi kao potpuno besplatan i može se koristiti na neograničenom broju sajtova.

Kada je u pitanju kastomizacija, moguće je neke delove prilagoditi potrebama korisnika, ali je neophodno baratanje sa CSS-om. S obzirom na ograničene mogućnosti prilagođavanja, nije moguće dodavati custom fileds.

Kompatibilan je sa WordPress-om 5.6.

Koju kontakt formu vi koristite i kakva su vaša iskustva? Pišite nam u komentarima.

Nenad Mihajlović


Ostavite odgovor