Veća posećenost sajta - pripremite svoj sajt za veću posećenost Idi do glavnog sadržaja

Kako pripremiti vaš WordPress sajt za povećanu posećenost

Stalan porast broja poseta na vašoj stranici je dobar pokazatelj zdravog rasta vašeg poslovnog projekta, međutim osim standardnog broja poseta, mogući su i nagli skokovi broja posetilaca. Veća posećenost sajta znači i veći pritisak na vaš sajt i samim tim su i mogući problemi u radu. Jedan od najgorih scenarija za vaš sajt je prestanak rada stranice u trenutku najveće posećenosti.

Pripremili smo za vas nekoliko saveta kako pripremiti vaš WordPress sajt za povećanu posećenost.

Predvidite skok broja poseta

Pomoću alata kao što je Google Anayltics, lako možete pronaći uzroak rasta poseta sajta, i samim tim predvideti potencijalni rast za 6 meseci ili godinu dana. Prateći prirodni rast stranice možete primetiti fluktuacije u posetama.

Iako se mali skok u broju poseta ne čini bitnim, dobro je proveriti da li iza njega postoji neki razlog kako bi mogli predvideti buduće poraste posećenosti.

Takođe, bitno je imati na umu i marketinške aktivnosti. Svaka marketing kampanja može imati direktan uticaj na posećenost vaše stranice, i samim time izazvati veći porast poseta.

Pripremite vaš web

Odaberite dobar hosting

Ukoliko je vaš sajt sve popularniji, već ste primetili mini skokove u posetama ili se spremate da pojačate marketing aktivnosti, vreme je da razmišljate i o prelasku sa shared hostinga na nešto ozbiljnije.

VPS hosting vam nudi puno veću fleksibilnost i garantovane resurse samo za vaš sajt.

Naravno, razumemo da nisu svi korisnici u mogućnost da peđu na VPS, ali svakako preporučujemo da razmislite o tome pre nego što bude kasno.

Optimizujte rad vaše stranice

Najjednostavniji način za optimizaciju rada vašeg WordPress sajta je implementacija cache plugina. Takav tip optimizacije osigurava brže učitavanje sadržaja, i samim tim i bolji generalni utisak o sajtu.

Optimizujte slike

Veće slike na stranici znače duže vreme učitavanja. Naravno da nećete imati sajt bez ikakvih slika, ali dinamični prelazi, velike, HD fotografije mogu itekako značiti život ili smrt za vaš sajt u vreme veće posećenosti.

Povećajte nivo sigurnosti vaše stranice

Kao i svaki drugi sajt danas, i vaš može postati meta malicioznog napada. Iako mi kao vaš hosting provider uvek budno pazimo na rad naše mreže i naših servisa, dobra praksa je da i vi kao vlasnik sajta uradite sve što je u vašoj mogućnosti da vaša web stranica bude uvek zaštićena.

Osnovna zaštita vašeg weba sastoji se od:

  • korišćenja dobre lozinke,
  • redovnog ažuriranja WordPressa kao i svih pratećih tema i pluginova,
  • korišćenja captcha mehanizama na kontakt formama
  • korišćenja sigurnosnih pluginova za WordPress poput Defendera, Akismeta i drugih.

Napravite stress test

Kada ste već preduzeli sve navedene mere, vreme je da proverite kako vaša stranica podnosi pritisak.

Najpopularniji alat za stress test vašeg weba je Tsung. Više informacija o korištenju Tsung alata možete pročitati u nekom od dostupnih tutoriala online.

Kontaktirajte nas!

Niste sigurni gde početi, a hteli bi se osigurati da vaš web radi u svim uslovima? Javite nam se i predlložićemo vam koje korake možete (ili možemo) napraviti kako bi vaš sajt podneo i najveću navalu posetilaca.


Ostavite odgovor