Kako popraviti RSS feed grešku u WordPress-u - brzo i jednostavno Idi do glavnog sadržaja

Kako popraviti RSS feed grešku u WordPress-u

Ukoliko na vašem web sajtu koristite RSS feed, možda vam se već desilo da se sretnete sa greškom u RSS feed-u. Pošto se RSS feed-ovi objavljuju u XML-u, dovoljna je i mala greška u feed-u da on postane nečitljiv. Takođe, ukoliko slučajno koristite i neki IFTTT servis, recimo za automatizaciju postovanja na društvenim mrežama, u slučaju greške na RSS-u ni ovaj servis neće raditi. Zato ćemo mi u ovom tekstu objasniti kako popraviti RSS feed grešku u WordPress-u. Takođe ćemo i pojasniti šta dovodi do ovih grešaka i kako da ih ubuduće izbegnete.

Najčešće RSS feed greške u WordPress-u

Najčešće greške u RSS feed-u nastaju zbog lošeg formatiranja. WordPress izbacuje RSS feed-ove u XML-u. Kao što verovatno znate, kod XML-a i najmanja tačka ili tab na pogrešnom mestu mogu da naprave problem. Kada dođe do RSS greške, ona izgleda otprilike ovako:

XML Parsing Error: XML or text declaration not at start of entity
Location: https://nekisajt.rs/feed
Line Number 2, Column 1:

U zavisnosti od toga koji browser koristite, ova greška može biti i nešto drugačija.

Ručno popravljanje RSS feed grešaka u WordPress-u

Kao što smo rekli, najčešći razlog grešaka u feed-u je loše formatiranje. Ono može biti prouzrokovano i praznim prostorom nakon završnog PHP taga u plugin-u koji koristite, ili unutar functions.php fajla vaše teme.

Ukoliko ste nedavno dodali neku liniju koda u functions.php fajl vaše teme, onda pregledajte da nije slučajno ostao prazan prostor ili prelom nakon završnog PHP taga.

U suštini ovaj PHP tag nije ni neophodan na kraju fajla. Zato bi bilo najbolje da ga uklonite, jer u najvećem broju slučajeva to reši problem sa RSS greškom. Ukoliko to ne pomogne, onda probajte sa sledećim korakom.

Isključite plugin-e koji koriste RSS feed

Ukoliko koristite neki WordPress plugin koji menja feed vašeg sajta ili kreira novi, onda biste u slučaju RSS feed greške trebali da isključite taj plugin.

Ukoliko niste sigurni koji od njih ima tu funkcionalnost, privremeno isključite sve plugin-e. Nakon toga proverite da li RSS i dalje baca neku grešku. Ukoliko je greška nestala, to znači da je neki od plugin-a na vašem sajtu uzrok tog problema.

Sada možete ponovo uljučiti jedan po jedan plugin, svaki put proveravajući da li se ponovo javlja greška sa feed-om. Na taj način ćete moći da otkrijete koji plugin konkretno pravi problem.

Kada ga identifikujete, možete potražiti pomoć developer-a tog plugin-a ili jednostavno (što je jednostavnije rešenje) potražiti alternative među drugim plugin-ima.

Prevremeno se prebacite na podrazumevanu (default) temu

Povremeno se desi da loše kodirana WordPress tema napravi problem sa RSS feed-om. Da biste utvrdili da li je to možda problem, privremeno se prebacite na podrazumevanu (default) temu vaše verzije WordPress-a (pretpostavljamo da nju već ne koristite).

Jednostavno se ulogujte na admin sekciju vašeg sajta i u vašem Dashboard-u idite na Appearance → Themes. Tu izaberite podrazumevanu temu i aktivirajte je (klikinte na dugme Activate).

Nakon što ste se prebacili na podrazumevanu temu, vaš sajt neće više izgledati isto. To je naravno samo privremeno, dok ne utvrdite da li tema prouzrokuje problem.

Sada proverite u vašem browser-u da li se ponovo javlja greška. AKo je greška nestala, to znači da je problem do teme koju inače koristite na vašem sajtu. U tom slučaju možete kontaktirati developer-a teme i potražiti pomoć. Alternativno možete potražiti neku drugu temu koja odgovara vašim potrebama.

Nenad Mihajlović


Ostavite odgovor